blyfri jagtammunition test

Baggrund:

Her kommer baggrunden for en test af blyfri jagtammunition. Der har igennem tiden være snakket og skrevet meget om blyholdige, contra blyfrie projektiler.

I betragtning af at blyholdige projektiler har fungeret fint, igennem generationer, hvorfor så overhovedet overveje at skifte til noget andet ?

Da slaget om Dybbøl rasede i 1864, anvendtes der udelukkende blyprojektiler i håndvåben.

Hvis man på slagmarken omkring skanserne søger med en metaldetektor, så kan man 156 år efter slaget stadig finde blyprojektilerne fra den gang.

Projektilerne er ikke korroderet bort, men har stort set samme vægt som dengang, da de blev affyret.

Hvis man studerer projektilerne nøje, så vil man bemærke, at blyet er omgivet af en hvid/grå belægning. Denne belægning er blyoxid. Blyoxid er tungt opløselig i et neutralt miljø og optages derfor ikke i naturen i nogen nævneværdig grad. Projektilet udgør derfor ikke nogen synderlig trussel for forgiftning af miljøet, så længe projektilet blot forbliver i en samlet klump eller ikke udsættes for et syrligt miljø.

Det samme gør sig vel også gældende for jægernes projektiler – Eller gør det?

blyfri jagtammunition
De tre populære – Fra venstre mod højre: 6,5X55, .308 Winchester og .30-06 Springfield.

Når de grønne organisationer er fortalere for at udfase bly i vores jagtprojektiler, så er det ikke kun uvidenhed eller bekymringerne for forurening af miljøet, men også af helt andre årsager:

Der er set eksempler på, at rovfugle har fået blyforgiftning efter antageligt at have ædt af enten indvoldene fra et stykke brækket hjortevildt, slagteaffald, eller et stykke vildt efterladt af en jæger.

Når der jages hjortevildt, så kræver jagtloven, at der anvendes ekspanderende ammunition.

Ekspanderende ammunition afgiver ofte helt op til 50 %, af sin vægt, når det træffer vildtet.

En del af projektilet fragmenterer altså i vildtet. En stor del af blyfragmenterne ender i blandt andet lungerne på vildtet, og man bør derfor altid nedgrave indvoldene fra det nedlagte hjortevildt, så det ikke er tilgængeligt for rovfugle, ravne, krager og skader (alternativt så kan man også sende indvoldene til destruktion, men det er nok de færreste jægere, der er villige til at bruge tid og penge på dette).

En anden årsag til at anvende blyfri ammunition er at undgå de mikroskopiske blypartikler, der også afsættes i vildtkødet. Selv om man er omhyggelig med at skære det blodsprængte kød bort, så vil der alligevel være en del blypartikler, der bliver tilbage i kødet.

Da det menneskelige fordøjelsessystem har et syrligt miljø i mavesækken, optages der derfor også små mængder bly, hver gang vi spiser vildt nedlagt med blyholdige projektiler.

Det er ikke farligt at spise dette vildt – en gang i mellem, fordi mængderne af bly, der optages, er så små, men over et langt liv kan det godt få betydning for vores helbred i slutning af livet, da bly er et KRAN-stof (Kræftfremkaldende, Reproduktionsskadende, Allergi-fremkaldende, Neurotoksiske).

Spørgsmålet er derfor, om der findes brugbart riffelammunition, der er blyfri.

Det vil jeg derfor prøve at belyse i testen herunder.

Geco, Zero, 8,8 gram
RWS, Evolution Green Hunting, 8,8 gram
RWS, HIT Hunting, 0,7 gram
Lapua, Naturalis, 11,0 gram
Prvi Partizan (PPU), Z-GROM, 1,0 gram
Norma, ECO Strike, ,7 gram
Norma, BondStrike*, 11,7 gram

Testen af blyfri jagtammunition:

I jagtlovens bekendtgørelse om våben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v. siger Kapitel 2 om Ammunition:

”§ 3. Jagtammunition til riflede våben må anvendes til jagt på og regulering af de nævnte arter, når følgende krav er opfyldt, jf. også bilag 1:

  • Til kronvildt, dåvildt, sikavildt, muflon, vildsvin og spættet sæl samt de vildtarter, der er nævnt i nr. 2-5, enten kuglevægt mindst 9 g (139 gr) og anslagsenergi E100 mindst 2700 J, eller kuglevægt mindst 10 g (154 gr) og anslagsenergi E100 mindst 2000 J.

Hvis vi kikker på de tre mest populære riffelkalibre i Danmark, så er det typisk kaliber 6,5X55, .308 Winchester (7,62X51, alias 7,62 mm. Nato) og .30-06 Springfield (7,62X63). Ved et forsigtigt gæt vil jeg tro, at disse kalibre nok udgør i omegnen af ca. 2/3, af alle civilejede jagtrifler.

Hvis ikke lovgiverne ændrer på enten kuglevægts-, og/eller energi-kravet, så vil det medføre, at kaliber 6,5X55 bliver ”nedgraderet” til klasse 2 vildt, hvis bly i riffelprojektiler forbydes til jagt.

Jeg har derfor valgt at teste ammunition til kaliber .308 Winchester, da dette kaliber fortsat vil være lovligt til jagt på klovbærende hjortevildt i klasse 1.

Til testen anvendes en ældre Sauer 200, monteret med en Nielsen Sonic 45 lyddæmper og Zeiss 3-12X56 Victory sigtekikkert, monteret i en EAW svingmontage, samt en Harris Bipod. Til trods for, at der efterhånden er skudt en anseelig mængde ammunition med riflen, så er den stadig i stand til at præstere respektable skudgrupper.

blyfri jagtammunition test
Skydekasse med 10 mm. krydsfinerplade og våde aviser.

Testen består af flere elementer:

  • Præcisionstest
  • Hastighedsmåling
  • Måling af dybdevirkning
  • Ekspansionsmåling/test
  • Måling af restvægt

Af praktiske grunde anvendtes der ikke gelatineblokke til ekspansions- og dybdevirknings-testen, da det ville kræve en upraktisk mængde gelatineblokke.

Jeg anvendte derfor en trækasse med våde aviser med en 10 mm. krydsfinerplade monteret forrest i kassen.

Krydsfinerpladen har omtrent samme virkning på projektilerne som et ribben og de våde aviser, samt nogenlunde samme virkning som muskelvæv og plantedele i vommen på klovvildt.

Hastighedsmålingerne blev foretaget med en PACT Professional Chronograph opstillet cirka 30 centimeter fra mundingen på lyddæmperen, og præcisionsmålingerne blev skudt som en række 3- skuds serier på 100 m.

Testen blev foretaget på en varm julidag i over 30 graders varme.

Præcisionstesten led derfor desværre af forstyrrende varmeflimmer dels på grund af den varme sommerdag samt den påmonterede lyddæmper.

Jeg valgte at lade lyddæmperen sidde på riflen, da den også reducerer rekylen, og i betragtning af det store antal skud, der skulle skydes under testen, så er rekylen jo ikke uvæsentlig. Jeg måtte derfor holde en del pauser imellem skudgrupperne, så lyddæmperen kunne køle ned.

Jeg observerede, at en del af skudgrupperne havde en tendens til at have en vertikal spredning. Dette skyldes nok en skyttefejl, da hvert pulsslag fik sigtet til at give en lille hop, hver gang hjertet slog. Grundet de mange skud, der skulle afgives, så blev det til en del gåture frem og tilbage på skydebanen.

ammunitionstest
Opstillingen til præcisionstesten.

Hver gang, der skulle skiftes skydeskive eller måles dybdevirkning/skiftes aviser og så videre, skulle jeg jo gå 2 X 100 m.

For en overvægtig middelalderlig herre, i dårlig kondition, så kan det godt bringe pulsen op, og hvis man ikke er en tilstrækkelig dygtig skytte, så kan det godt være vanskeligt at afgive skuddet mellem pulsslagene.

Ammunitionen:

Der skal lyde en stor tak til Guntex i Skjern, samt Normark i Randers for velvilligt at sponsere ammunitionen til testen.

Ammunitionen, der testes, er følgende:

  • Geco Zero                                             8,8 gram
  • RWS Evolution Green Hunting                 8,8 gram
  • Norma ECO Strike                                  9,7 gram
  • RWS HIT Hunting                                 10,7 gram
  • Prvi Partizan (PPU) Z-GROM                  11,0 gram
  • Lapua Naturalis                                    11,0 gram
  • Norma BondStrike*                              11,7 gram

*: Norma BondStrike er et blyholdigt bonded projektil og er udelukkende medtaget i testen for sammenligningens skyld.

Ammunition ballistik
Ammunitionens ballistik. De grå felter skyldes manglende oplysninger.
ballistik ammunition
Graf over ballistikken.

Testresultat:

Geco Zero 8,8 gram

Geco Zero 8,8 gram

Denne patron er fremstillet af det tyske mærke Geco, som er en del af det schweiziske aktieselskab RUAG Ammotec AG.

Geco er en forkortelse af Gustav Genschow & Co. og blev grundlagt i 1887 som en grossistvirksomhed.

Projektilet er opbygget af en porøs tin-kerne forrest, samt en homogen tin-kerne bagerst, omgivet af en forkobret stålkappe med en flad base. Projektilets front minder meget om en hollowpoint. Geco kalder den for ”Performance Point”. Med den flade front og den flade base har projektilet da heller ikke den bedste ballistisk koefficient – kun; 0,229.

Projektilets forreste halvdel er fragmenterende, og den bagerste halvdel er holdt sammen af en såkaldt cannelure. Den bagerste halvdel sikrer dybdevirkningen, som blev målt til cirka 34 til 36 cm. i testmediet.
Da projektilets forreste halvdel er fragmenterende, så bidrager den ikke til en egentlig ekspansion, og diameteren blev derfor målt til ca. 10,9 mm. i gennemsnit. En del af projektilerne målte kun lige over kuglediameteren, hvor kun en anelse af stålkappen bidragede til en større diameter. Restvægten blev målt til en gennemsnit på 65 % (5,7 gram).

Da projektilet kun vejer 8,8 gram, er det ifølge gældende lovgivning kun lovligt at anvende op til klasse 2 vildt (råvildt). Det var testens mest præcise ammunition, og den trivedes virkelig i min Sauer 200. Skudgrupperne var på respektable 9 mm. Der er måske også en sammenhæng mellem, at det var den ammunition, jeg startede med at teste, så der blev skudt fra en ren og kølig pibe uden mirage.

Mundingshastigheden er opgivet til 870 m/s, men jeg målte en gennemsnitshastighed på 877 m/s.

Det er testens andenbilligste ammunition til rimelige 30 kr./stk.

Ammunitionen leveres i en papæske, hvor der er en ekstra låge med ballistik, der er perforeret, så den kan rives af og eventuelt puttes i en lomme på jagttøjet. Patronerne er sat i en praktisk, miljøvenlig plastic ramme, som kan brækkes over i 5 styks rammer, lige til at putte i lommen.

Hvis man skal jage mindre vildt, så vil Geco Zero være et oplagt valg, men jeg er i tvivl, om fragmenterne fra den forreste halvdel af projektilet kan være generende for kødkvaliteten, hvis man anvender ammunitionen til råvildt.

RWS Evolution Green Hunting 8,8 gram

RWS Evolution Green Hunting 8,8 gram

Denne patron er fremstillet af det tyske mærke RWS, som er en del af det schweiziske aktieselskab RUAG Ammotec AG.

RWS er en forkortelse af Rheinisch Westfälische Sprengstoff-Actien-Gesellschaft og blev grundlagt i 1855.

Projektilet er lige som Geco Zero opbygget af en porøs tin-kerne forrest, samt en homogen tin-kerne bagerst, omgivet af en forniklet stålkappe med en afrundet bagende – Boattail.
Projektilets front har fået monteret en plasticspids, som RWS kalder for Speed-Tip. Med den spidse front og den afrundede base har projektilet da også en højere ballistisk koefficient end Geco Zero. BC er 0,340. RWS Evolution Green Hunting var testens mest fladt skydende ammunition.

Projektilets forreste halvdel er ligesom Geco Zero fragmenterende, og den bagerste halvdel er holdt sammen af en indsnævring i kappen. Da den bagerste halvdel holder sammen uden at ekspandere, så er den med til at give en pålidelig dybdevirkning, som blev målt til cirka 35 til 36 cm. i testmediet. Da projektilets forreste halvdel splintrer, så bidrager den ikke til en egentlig opsvampning af projektilet, og diameteren blev derfor målt til ca. 8,3 mm. i gennemsnit. De fleste af projektilerne målte kun lige over kuglediameteren. Restvægten blev målt til en gennemsnit på 62 % (5,5 gram).

Projektilet vejer kun 8,8 gram og er derfor kun lovligt at anvende op til klasse 2 vildt (råvildt) – ifølge gældende lovgivning.
Præcisionen var på omkring 21 mm. i gennemsnit.
Mundingshastigheden er opgivet til 890 m/s, men jeg målte en gennemsnits hastighed på 878 m/s.

Prisen på ammunitionen koster 36,25 kr./stk. i vejledende udsalgspris.

Med hensyn til emballagen så er slægtskabet i RUAG tydeligt, da ammunitionen leveres i samme praktiske papæske med miljøvenlige plasticrammer som Geco og Norma.

Hvis man skal jage mindre vildt, så vil RWS Evolution Green Hunting ligesom Geco Zero være et oplagt valg, hvis ellers man kan acceptere tinfragmenterne i vildtet. Hvis man skærer det blodsprængte kød bort, som man alligevel ville gøre det med blyholdig ammunition, så anser jeg det dog ikke for at være noget større problem.

Norma ECO Strike 9,7 gram.

Norma ECO Strike 9,7 gram.

Denne patron er fremstillet af det svenske mærke Norma, som også er en del af det schweiziske aktieselskab RUAG Ammotec AG.

Norma blev grundlagt i 1902 i Sverige af to norske brødre.

Projektilet er opbygget af forniklet homogent kobber med en grøn plastic spids og en boattail. Projektilet har to cannelure/fordybninger, der er medvirkende til at reducere friktionen og gastrykket. Med den spidse front og den afrundede base har projektilet da også en ballistisk koefficient på hele 0,420. Norma ECO Strike var testens 2. mest fladt skydende ammunition.

Projektilets forreste del er ekspanderende. Dybdevirkningen blev målt til cirka 45 til 47 cm. i testmediet. Ekspansionsdiameteren blev målt til ca. 12,2 mm. i gennemsnit.

Restvægten blev målt til en gennemsnit på 99 % (9,6 gram).
Præcisionen var på omkring 21 mm. i gennemsnit.
Mundingshastigheden er opgivet til 860 m/s, men jeg målte en gennemsnitshastighed på 841 m/s.

Prisen på ammunitionen er 34,45 kr./stk. i vejledende udsalgspris.

Med hensyn til emballagen så er slægtskabet i RUAG tydeligt, da ammunitionen leveres i samme praktiske papæske med miljøvenlige plasticrammer som Geco og RWS, men mangler dog den praktiske perforerede låge med ballistik.
Hvis man skal jage større vildt i klasse 1, så vil Norma ECO Strike være et oplagt valg. Ammunitionen har en fin ekspansion, relativt flad kuglebane, hvis skudholdene kan blive lange – samt en fin præcision.

RWS HIT Hunting 10,7 gram

RWS HIT Hunting 10,7 gram

Projektilet er opbygget af forniklet homogent kobber med en orange plastic spids kaldet TC-Tip og en boattail. Projektilet har 4 drivringe/fordybninger, som er medvirkende til at reducere friktionen og gastrykket.

blyfri jagtammunition

Projektilet er fremstillet af Barnes X og svarer til deres TTSX BT, men med en forniklet overflade, samt en forbedret plastspids.

Barnes X logoet er da også stemplet i bunden af projektilet.

Med den spidse front og den afrundede base har projektilet da også en ballistisk koefficient på hele 0,420. RWS HIT Hunting er da også en relativt fladt skydende ammunition.

Projektilets forreste del er ekspanderende. Dybdevirkningen blev målt til cirka 40 til 45 cm. i testmediet. Ekspansionsdiameteren blev målt til cirka 11,8 mm. i gennemsnit, og projektilet har også den karakteristiske 4-fligede kryds-ekspansion.

Restvægten blev målt til en gennemsnit på 98,5 % (10,5 gram).
Præcisionen var på imponerende 15 mm. i gennemsnit.
Mundingshastigheden er opgivet til 820 m/s, men jeg målte en gennemsnits hastighed på 816 m/s.

Prisen på ammunitionen er 31,25 kr./stk. i vejledende udsalgspris.

Hvis man skal jage større vildt i klasse 1, så vil RWS HIT Hunting være et oplagt valg. Ammunitionen er lidt tungere end Norma ECO Strike, hvis man foretrækker tungere projektiler.  Ammunitionen var testens anden mest præcise.

Prvi Partizan (PPU) Z-GROM 11,0 gram.

Prvi Partizan (PPU) Z-GROM 11,0 gram.

Denne patron er fremstillet af det serbiske mærke Prvi Partizan, som blev grundlagt i 1927 i det, der dengang hed Jugoslavien.

Projektilet er opbygget af homogent kobber med en kavitet, der er fyldt ud med en tinkerne.

Projektilets opbygning minder meget om for eksempel en Rhino eller en Trophy Bonded Bear Claw.

Projektilet har en flad base, og projektilet har da heller ikke den bedste ballistisk koefficient; 0,278. Jeg kunne ikke finde nogen oplysninger om ballistisk koefficient på internettet, så jeg måtte taste ballistikken ind i et ballistikprogram og regne baglæns. Ammunitionen havde da også testens krummeste kuglebane.

Projektilets forreste halvdel er både fragmenterende og ekspanderende. Tinkernen separerer fra resten af projektilet ved træf i testmediet. Den bagerste halvdel er massivt kobber. Den bagerste halvdel sikrer dybdevirkningen, som blev målt til cirka 27 til 36 cm. i testmediet. Ekspansionsdiameteren blev målt til cirka 11,8 mm. i gennemsnit. Det var lidt svært at måle ekspansionsdiameteren, da ekspansionen er relativt uregelmæssig/asymmetrisk. Under dybdevirknings- og ekspansionstesten blev det observeret, at alle projektiler vendte med bagenden forrest. Det vil sige, at de alle vendte 180° rundt i testmediet.

Restvægten blev målt til en gennemsnit på 66 % (7,2 gram).
Det var testens mindst præcise ammunition, men skudgrupperne var på brugbare 35 mm.
Mundingshastigheden er opgivet til 765 m/s, men jeg målte en gennemsnits hastighed på 754 m/s.

Det er testens billigste ammunition til meget rimelige 18,75 kr./stk.

Ammunitionen leveres i en papæske, hvor patronerne er holdt i en plastic ramme.

Under testen havde jeg en del problemer med at lukke bundstykket med disse patroner, da de havde en tendens til at klemme. Det er muligt, at det skyldes, at min Sauer 200 har et relativt snævert kammer, for samme problem har den med militærammunition fra AMA.

Hvis man både skal jage mindre vildt samt træne med sin ammunition, så vil Prvi Partizan (PPU) Z-GROM være et oplagt valg, men jeg er i tvivl om egnetheden i større vildt, da tinkernen separerer fra projektilet, og da den tumler rundt med bagenden forrest.

Lapua Naturalis 11,0 gram.Lapua Naturalis 11,0 gram.

Denne patron er fremstillet af det finske mærke Lapua, som er en del af den norsk-/finsk-ejede Nammo Group. Lapua blev grundlagt i 1923 i Finland.

Projektilet er opbygget af homogent kobber med en grøn plastic spids og en boattail.

blyfri jagtammunition
Nogle eksempler på Lapua Naturalis pålidelige og symmetriske ekspansion.

Projektilet har ingen cannelure eller fordybninger.

Projektilet har en ballistisk koefficient på beskedne 0,354 og Lapua Naturalis var da også testens anden mest krumt skydende ammunition. Projektilets forreste del er ekspanderende. Dybdevirkningen blev målt til cirka 34 til 38 cm. i testmediet. Ekspansionsdiameteren blev målt til respektable cirka 13,9 mm. i gennemsnit.

Restvægten blev målt til en gennemsnit på 99 % (10,9 gram).
Præcisionen var på omkring 25 mm. i gennemsnit.
Mundingshastigheden er opgivet til 800 m/s, men jeg målte en gennemsnitshastighed på 778 m/s.

Ammunitionen koster 32,00 kr./stk. i vejledende udsalgspris.

Med hensyn til emballagen så leveres ammunitionen i en miljøvenlig papæske med en papramme. Der er ingen ballistiske oplysninger på æsken.

Hvis man skal jage større vildt i klasse 1, så vil Lapua Naturalis være et oplagt valg. Ammunitionen har en fin og pålidelig ekspansion, men en relativ krum kuglebane, men dette betyder intet, hvis skudholdene er moderate. Lapua Naturalis har en god præcision.

Norma Bond Strike 11,7 gram.

Norma Bond Strike 11,7 gram.

Denne patron er kun medtaget i testen som en reference/sammenligning, da den ikke er blyfri.

Projektilet er opbygget af en tombak kappe med en blykerne, som er loddet sammen i en proces, som man kalder for induktiv lodning. Projektilet er en videreudvikling af Normas velkendte Oryx, der ligeledes er et bonded projektil. Projektilet har fået monteret en blå plastic spids forrest og har en boattail.

Med den spidse front og den afrundede base har projektilet da også en imponerende ballistisk koefficient hele 0,615. Norma Bond Strike var testens mest potente ammunition, da dens energi på 100 m. var på højde med den energi, som nogle af de andre testede patroner havde ved mundingen. På 100 meter er energien opgivet til 3.314 Joule.

Dybdevirkningen blev da også målt til imponerende cirka 55 til 60 cm. i testmediet. Ammunitionen var så hård ved testmediet, at jeg kun kunne skyde to skud, før de våde aviser skulle udskiftes. Aviserne blev simpelt hen granuleret i en parabelformet kavitet.

Til sammenligning, så kunne jeg skyde 4 til 6 skud med blyfri ammunition, inden aviserne skulle udskiftes.

Ekspansionsdiameteren blev målt til ca. 18,5 mm. i gennemsnit.
Restvægten blev målt til et gennemsnit på 88 % (10,3 gram).
Præcisionen var på omkring 27 mm. i gennemsnit.
Mundingshastigheden er opgivet til 800 m/s, men jeg målte en gennemsnitshastighed på 771 m/s.

Ammunitionen var testens dyreste ammunition og koster 37,45 kr./stk. i vejledende udsalgspris.

Med hensyn til emballagen så er slægtskabet i RUAG tydeligt, da ammunitionen leveres i samme praktiske papæske med miljøvenlige plasticrammer som Geco og RWS, men mangler dog den praktiske perforerede låge med ballistik.

Hvis man skal jage større vildt i klasse 1, hvor brugen af bly er tilladt, så vil Norma Bond Strike være et oplagt valg. Ammunitionen har testens største dybdevirkning, en fin ekspansion, relativt flad kuglebane, hvis skudholdene kan blive lange – samt en fin præcision.

blyfri ammunition test
Oversigt over testmålingerne. *: Gennemsnit.

Konklusion:

Jeg vil ikke udnævne nogen egentlig testvinder, men derimod drage nogle subjektive konklusioner.

Konklusionerne må nødvendigvis blive subjektive, da ammunitionen ikke er testet under jagt på vildt, og da det statistiske grundlag ikke er tilstrækkelig stort.

Men testen giver dog alligevel et godt indtryk af et repræsentativt udbud af blyfri ammunition i kaliber .308 Winchester.

Hvis vi inddeler ammunitionen i grupper, så kan den groft set inddeles i tre grupper:

  1. Fragmenterende ammunition lovlig op til og med klasse 2 vildt.
  2. Fragmenterende/ekspanderende ammunition lovlig til klasse 1 vildt.
  3. Ekspanderende homogen ammunition lovlig til klasse 1 vildt.

Gruppe 1:

Geco Zero 8,8 gram og RWS Evolution Green Hunting 8,8 gram er begge fragmenterende projektiler med en overfladebehandlet stålkappe. Begge projektiler er i princippet opbygget ens og har en udmærket præcision. Cirka 2/3 af projektilet har et ekspansionsstop i kaliberdiameter og sikrer dybdevirkningen. Denne ammunitionstype er kun lovlig op til og med råvildt. Hvis man lejlighedsvis også jager større vildt, vil jeg i stedet vælge en ammunition fra gruppe 3. På RWS’ og Geco’s hjemmeside har jeg observeret, at de to fabrikanter har valgt at øge projektilvægten til 9 gram i stedet for 8,8 gram. Dette har de antageligt gjort for at imødekomme de nordiske lovkrav om en minimumsvægt på 9,0 gram til klasse 1 vildt.

Gruppe 2:

Prvi Partizan (PPU) Z-GROM 11,0 gram er en hybrid mellem fragmenterende og ekspanderende projektiler. Der er indsat en tinkerne i et homogent kobberprojektil i stil med for eksempel Trophy Bonded Bear Claw, men til forskel for denne type så virker den ikke efter hensigten, da tinkernen er for hård til at ekspandere. Tinkernen separerer derfor fra projektilet, og fronten af kobbervægen på projektilet fragmenterer i større flager og medfører en uregelmæssig ekspansion. Det blev observeret, at alle projektiler tumler 180° rundt i testmediet, så de alle lå med bagenden forrest. Ammunitionen var også den, der havde den krummeste kuglebane. Jeg vil derfor begrænse denne ammunitionstype til jagt på mindre vildt, samt til brug på skydebanen. Det skal til ammunitionens fordel nævnes, at den kun koster godt og vel halvdelen af, hvad konkurrenternes koster.

Gruppe 3:

Norma ECO Strike 9,7 gram, RWS HIT Hunting 10,7 gram og Lapua Naturalis 11,0 gram’s projektiler er alle fremstillet af homogent kobber. Norma ECO Strike og RWS HIT Hunting er begge overfladebehandlet med nikkel. Ifølge producenterne har de valgt dette for at reducere friktionen og kobberaflejringer i piben. Denne ammunitionsgruppe blev hurtigt min favorit, fordi projektilerne har en regelmæssig/symmetrisk ekspansion. I særdeleshed skilte Lapua Naturalis sig positivt ud ved at have en meget symmetrisk og rund ekspansion. Norma ECO Strike og RWS HIT Hunting har også en relativt flad kuglebane. Norma ECO Strike minder ekspansionsmæssigt lidt som en mellemting mellem Lapua Naturalis og RWS HIT Hunting, da den har en mere rund ekspansion i stil med Lapua Naturalis og ikke som RWS/Barnes X typiske/karakteristiske kryds-ekspansion. Nogle amerikanske jægere har brugt blandt andet Barnes X igennem en årrække, og homogene kobberprojektiler har her bevist deres effektivitet på jagt. Hvis jeg også skal jage større vildt end råvildt, så er det afgjort blandt disse typer af ammunition, jeg vil vælge.

Læs også

Sonic Ballistic Hunt – Et blyfrit dansk jagtprojektil

TEST – projektiler i tre kalibre

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: