Foto: Nielsengunparts.com, Gordon Fjeld og KLARTXT

Før eller siden vil bly blive udfaset fra jagtriffelprojektiler. Dels fordi traditionelle jagtprojektiler afsætter bly i vildtkødet og dermed udgør en sundhedsrisiko, dels fordi bly er et giftigt metal, som ikke bør spredes i miljøet.

Flere store producenter af jagtprojektiler som for eksempel Lapua og Barnes har i en årrække lavet blyfrie jagtprojektiler. Disse alternative kugler er oftest lavet af kobber, hvilket har givet nogle udfordringer med at opnå en kontrolleret ekspansion af projektilet på længere afstande, i takt med at dets hastighed falder.

Den udfordring har Jørgen Nielsen taget op. Han er indehaver af Nielsen Gunparts, og manden bag udviklingen af Schultz & Larsen-riflerne model DL og Victory, samt Sonic, Ghost og Paradox-lyddæmpere. Nu lancerer han et blyfrit alternativ til traditionelle jagtriffelprojektiler: Sonic Ballistic Hunt.

Sprødt materiale

I modsætning til de fleste andre blyfri riffelprojektiler er Sonic Ballistic Hunt lavet af messing, som er et mere sprødt materiale end kobber. Det er der både fordele og ulemper ved.

Et riffelprojektil er en ganske lille smule større end riffelgangenes diameter, så man sikrer, at gasserne fra det...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: