Johannes har netop testet Hornady’s nye A-Tip matchprojektil.

I forbindelse med min evaluering af Leica sigtekikkerten (se side ???) fik jeg mulighed for at teste nogle nye matchprojektiler, der er kommet på markedet. Det er matchkugler i den absolut højeste kvalitet. Hornady kalder denne kugle for A-Tip. Kuglerne, jeg testede, var ladet i kaliber 6XC og .260 Rem. 6 mm kuglerne vejer 110 grains, og 6,5 mm kuglerne vejer 135 grains.

Hornady har indpakket projektilerne som skrøbelige æg. Det er sjældent, man ser så fin en indpakning som denne.

Navnet A-Tip henfører til spidsen på projektilet, som er lavet af aluminium. Det er egentlig ikke noget nyt, men måske noget, der er gået i glemmebogen. Hornady har i de senere år været fokuseret på at fremstille projektilspidser, som ikke smelter eller brækker af under passagen igennem luften. ELD-serien fra Hornady er også fremstillet med en projektilspids, som skulle være mere hårdfør end almindelige plastik projektilspidser. Jeg håber på, at disse aluminiumspidser vil blive medtaget i de kommende års udvikling af diverse blyfrie jagtprojektiler. Jeg gætter mig til, at de kan være positivt medvirkende til at få et mere optimalt ekspansionsforløb på de homogene projektiler.

Hvad ingen hænder har rørt

Hornady leverer en tøjpose med til at polere og affedte projektilerne, inden de skal lades.

Det er sjældent, man får sine projektiler så fint indpakket. De kommer indpakket som skrøbelige æg. Fabrikken hævder, at de ikke har været rørt af menneskehænder, siden de forlod maskinerne. Med projektilerne får man en pose af klædestof, som projektilerne skal pudses i, så de rengøres for fedt eller andre smudspartikler fra produktionen.

Drilsk

Johannes kunne lige akkurat få sin 6XC til at stabilisere de 110 grains tunge kugler, så de gav tilstrækkelig god præcision til skydning på 300 meter.

Det var faktisk ikke nemt at få 110 grains kugler i min 6XC til at skyde præcist. 110 grains kugler i 6 mm bør skydes i en pibe med en stigning på mindst 1:7,5 tommer. Min har en stigning på 1:8 tommer, hvilket betyder, at den ligger lige på grænsen. Jeg lavede fire serier af prøveladninger med Norma 203B. Det gav ingen præcise ladninger. Den bedste præcision var 30 mm i egenspredning. Det er helt atypisk for denne riffel. Med 90-105 grains kugler vil jeg typisk have mindst to af skudgrupperne på 10-15 mm i egenspredning.

Jeg prøvede dernæst Norma 204. Den skulle generere lidt mere hastighed. Det kan have en stabiliserende effekt, men det gjorde det ikke. Jeg måtte tage Norma 202 i brug, før den leverede skudgrupper under 25 mm i egenspredning. Til langdistance er det useriøst at skyde med ammunition, som leverer større egenspredning end 25 mm.

300 meter

Johannes’ .260 Rem. viste gode takter med 135 grains Hornady A-Tip. Man ser en konsistens i vindafdrift på lidt over 5 cm.

Hornady A-Tip er kugler med virkelig høj BC (Ballistisk koefficient). 6 mm 110 grains kugler har en BC på .604 (G1) og 6,5 mm 135 grains på .637 (6,5 mm fås også med et 153 grain projektil på .704 i BC (G1)).

Hornady laver et 5,6 mm projektil på svimlende 90 grains med himmelsvævende BC på .585 (G1). Nogle af projektilerne i andre diametre kommer op i nærheden af 1,0 i BC. Disse høje ballistiske koefficienter er af langt større betydning i relation til den flade kuglebane end 50-100 m/s forøgelse af udgangshastighed. En høj BC er heller ikke så slidende i forhold til riffelpibens levetid og præcision som højt tryk og hastighed.

I min 6XC kronograferede jeg 110 grains projektilerne til 875 m/s i gennemsnit. Med 135 grains projektilerne i min 260 Rem. fik jeg en gennemsnitshastighed på 780 m/s. Jeg indskød begge rifler på 100 meter og tog dem bagefter med på 300 meter banen. Med .260 Rem skulle jeg klikke 12 gange op (svarende til 12 cm, hvilket svarer til et kuglefald 36 cm) for at få træffer på 300 meter. Med min 6XC skulle jeg klikke 14 gange (svarende til 14 cm, hvilket svarer til et kuglefald på 42 cm). Forskellen på den teoretiske beregning og den faktiske kuglebane var ikke graverende. For 6XC var det 2 klik, mens det var 4 klik for .260 Rem.

Til de lange spidser på projektilerne anbefaler Hornady, at man køber nogle andre indsatser til kugleisætningsmatricen. Dette fandt jeg ikke nødvendigt. Der var ingen ringmærkninger på projektilerne ved brug af almindelige matricer fra RCBS og Redding.

Gode matchprojektiler koster penge. Hornady A-Tip starter i pris fra omkring 7,5 kroner og stiger i takt med, at de bliver større.

LÆS OGSÅ

Felttest – Haglbøsse til det hele

Felttest – Deerhunter Approach jagtsæt

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: