Foto Johannes Krarup og producenten

 

Felttest - HaglbøsseFør i tiden var det mere almindeligt, at man kunne købe en haglbøsse med mere end ét pibesæt. Dette var også tilfældet, når der blev bestilt håndlavede bøsser. Haglbøsser med flere pibesæt har undertiden fået flere humoristiske navne. Jyske parbøsser eller husmandsparbøsser er dem, jeg har hørt. Det er jysk selvironi, hvor der spilles på den jyske sparsommelighed og nøjsomhed. Egentlig har et sæt parbøsser ikke noget med en haglbøsse med flere pibesæt af gøre. Et sæt parbøsser sigter mod at have ensartede bøsser, så der ingen forskel er i håndteringen af haglbøsserne.

Parbøsser blev fremstillet til fuglejagt, hvor der var uendelige mængder af fugle. Skytten havde en person, som ladede bøsserne for ham. Denne person blev kaldt for en ”lader” (engelsk: loader). Han modtog den tomme og ny-afskudte bøsse fra skytten, rakte den anden ladte bøsse til ham, tømte og ladede den første bøsse, og sådan kørte det i ring. Skytten kunne skyde kontinuerligt uden afbrydelser. Gik det rigtig stærkt, kunne en skytte have to ladere på, og have et sæt med tre bøsser – en såkaldt trio. Hvis man skulle skyde godt og ikke blive forstyrret mentalt, skulle bøsserne være nærmest identiske i balance.

Haglbøsse med to pibesæt

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: