Browning 425

V-tegn

Felttest af Browning 425 kaliber 20 med kort løb. De tomme gule kaliber 20 hylstre susede ud af kammeret på bøssen, og jeg kiggede mig tilbage over skulderen for at møde min gode jagtkammerats øjne. Jeg fik et ”V-tegn” fra ham og et smørret smil. Jeg vidste godt, at det ”V-tegn” ikke var noget ”Victory signal”. Det var en påmindelse om, at jeg havde lavet to forbiere. ”To… Johannes”, blev der råbt. Jægeres ironi kan være en sund ydmygende kultur. Sund i den forstand, at man strammer sig op og gør sig mere umage. Jeg fik senere på dagen en sms med et link til Youtube, hvor der var en instruktion til, hvordan man skyder til lettende fugle, når man går i en skyttekæde. Gode jagtkammerater har en selektiv hukommelse. Ingen kommentarer til de sublime træffere.

browning 425
Fasan mellem trænerne! Kvik håndtering lønner sig.

Nordfynske fasaner

Første heldagstest af Browning 425 med korte løb var på det nordlige Fyn. Vi skulle på roughshooting. En del af jagten skulle afvikles i nogle skove med mange unge træer, der stod tæt på hinanden. Min opgave på denne dag var at skyde. Hundefolkene med deres energiske spaniels skulle være fokuserede på at træne op til markprøverne. Hundeførerne havde slet ikke bøsser med denne dag, og jeg havde ikke min ruhårede hønsehund med.

Når jagten drives, er der ofte kun én hund, der arbejder, og så er der en skytte på hver side af hundeføreren. Andre gange kører vi med to hunde, og så har vi tre skytter i kæden.

Browning 425
To yderligheder i kaliber 20. Browning 425 til højre med 66 cm. piber sammenlignet med en Browning 725 med 81 cm. piber.

Terrænet var blandet denne dag. Vi skulle gå en stor del unge trækulturer igennem. Jeg vidste, det ville give gode skydeudfordringer. Det er et landskab, som kalder på snarrådighed og kvik håndtering af bøssen. Det er lige præcis ved denne type skydeudfordring, man kan opleve, at en kortløbet bøsse er i sit rette element.

Uforudsigelighed

Hvis du går med bøssen rettet til venstre side, og der rejser sig en fasan yderst til højre for dig, så vil du opleve, at en kortløbet bøsse kommer hurtigere over og får hold på fuglen. Tunge sports- og jagtbøsser er gode til de forudsigelige skudsituationer. Jeg så selv en jæger for to år siden, som havde en tung sportsbøsse med på en roughshooting. Hans udbytte og træfsikkerhed var lige så tynd som de syv magre år i Ægypten.

På skydebanen er der flere situationer, hvor du vil opleve, at bøsser med korte piber er nemmere at håndtere. Det kan være ved skeetskydning, hvor bøssen skal bevæges i modsatrettede bevægelser ved en doublé. Det kan også være en kombination i en doublé på sportingbanen, hvor hver af duerne kommer i hver sin side af banens yderkant. På jagtbanen vil det nok kun være med spidsduerne, hvor man vil opleve en fordel med de korte piber.

Browning 425

Vægt og længde

Der er to afgørende faktorer, som er med til at gøre en bøsse langsom og træg at svinge. Det er bøssens længde og vægt. En let og lang bøsse kan være hurtig, men en let og kort bøsse er endnu hurtigere. To bøsser, som har den samme vægt, men hvor den ene er lang, og den anden er kort, dér vil det være den korteste, som er den kvikkest flytbare. Det er ganske enkelt vægtstangsprincippet, som gør sig gældende.

I 70’erne og 80’erne var korte løb mere populære, end de er i dag. Løbslængder er på mange måder et modefænomen. Jeg mener selv, at en bøsse med længere piber har nogle smukkere æstetiske linjer. Men der er også praktiske forhold, som gør sig gældende. Den større tilgængelighed i lerdueskydning gjorde også for mange, at de i højere grad konverterede til tungere sportsbøsser med lange løb fremfor kortløbede og mere slanke jagtvåben. Skal der skydes mange skud, er det uden tvivl et bedre valg. Men hvorfor have én haglbøsse, når man kan have tre eller flere?

De korte løb på Browning 425 kan godt få den til at se lidt klumpet ud, men det har også sin charme.
Browning 425 har et lille men fyldigt forskæfte, og det er med til at tæmme bøssen.

 

 

 

 

 

 

Fund

Kr. O. Skov i Bording er altid et par timers besøg værd, når man til daglig bor på københavnersiden af Bæltet og ikke kommer så tit forbi. Det er en forretning, hvor man ofte finder nogle sjove, særlige og lidt anderledes våben. I forretningen har man igennem årene ikke været bange for at tage specielle våben ind i sortimentet.
Jeg har set og købt flere spændende våben i denne butik. På et besøg hos dem fandt jeg en Browning 425 mod. i kaliber 20 med 66 cm. piber. Bøssen fremstod som ny og havde kun en kort periode været ude hos en jæger, som ikke kunne forlige sig med bøssen. Min første o/u bøsse i kaliber 20 var en magen til blot med 71 cm. piber. Af den grund var jeg nysgerrig efter, hvor meget anderledes denne bøsse med 5 cm kortere løb ville være.

Testbøssen har afrundet pistolgreb (nogen vil kalde det ”Prince of Wales”). Forskæftet har en enkelt afrundet facon i medium bredde. Der er enkelt aftrækker og ejektor på bøssen. Den har en vægt på 2930 gram. Der er tale om en rendyrket jagtbøsse.

Johannes foretrækker en bagkappe som denne på en haglbøsse. Det mest klassiske er en træafslutning, men ifølge Johannes Krarup er bakelit at foretrække frem for en gummibagkappe.

Det er en stærk bøsse, som ikke tager skade af mange skud på lerduebanen. Piberne har faste boringer og er trangboret ¼ og ¾. Til brug i skov på de relativt korte skudhold kunne der sagtens være en mere åben kombination af boringer. Jeg er ikke helt så forhippet på udskiftelige chokes, som jeg var for nogle år siden og slet ikke på en bøsse, som jeg primært skal bruge til jagt. At bøssen havde faste boringer, var derfor for mig et plus.

jagthunde
De små ihærdige og skånselsløse tjenere, som springer spanielerne er, har ydet jægerne en stor indsats denne dag.

Det er sjældent, at man finder o/u haglbøsser i dag på under 66 cm. (26 tommer). Men flere producenter laver dem med 26 tommer. Jeg så for omkring 20 år siden en Browning med 24 tommer piber (61 cm.). Det er vist den korteste o/u haglbøsse, jeg har set.  Der er mærkbar forskel på svinget og hurtigheden i håndtering af en haglbøsse med 66 cm. piber og en med 76 cm. piber.

Jeg har ejet flere s/s haglbøsser med 63,5 cm. piber (25 tommer) både i kaliber 12 og 20. De er nemme at gå omkring med. De er også nemme at håndtere samtidigt med, at man skal samle fugle op eller afkoble sin hund. Men én ting har altid vakt irritation, og det er det mere markante mundingshop (raketeffekt), der er ved de korte piber.

Vægten frem på venstre fod, når man er højrehåndsskytte. Det er måden at skyde på, når man går omkring. Det kan være fristende at skyde, inden man er nået i balance.

Rungende ”ja”

Det er et rungende ja fra mig som svar på spørgsmålet, om en kortløbet o/u er nemmere at tæmme end en kortløbet s/s i henseende til rekyl og mundigsløft. Jeg tror, at en del af svaret på, at de kortere piber tæmmes bedre på en o/u end på en s/s det, er, at man har et bedre greb på forskæftet på en o/u end på en s/s (man skal huske, at en s/s skal holdes om piberne). Rekylet og raketeffekten er også mere lodret i sin retning på en o/u, hvor retningen er mere skråt ud mod siderne på en s/s. Derfor er min egen konklusion, at hvis jeg skal have en kortløbet haglbøsse, så vil jeg foretrække den i en o/u frem for en s/s. Det samme indtryk fik jeg en dag for et par år siden, hvor jeg var ved at teste og evaluere en sportsbøsse med 76 cm. piber. Ved et tilfælde kom der en mand forbi med den samme bøsse med 66 cm. piber. Jeg stod ved skeetbanen og fik lov til at skyde en runde med hans bøsse. Jeg oplevede tydeligt, at de korte piber var langt mere dynamiske og virkede væsentligt mere responsive på mine korrektioner i svinget, når jeg skulle ændre retning på bøssens sving. Mundingsflippet under rekylforløbet var også væsentligt mindre, end jeg har oplevet det på en kortløbet s/s.

browning 425
Til det jagt, jeg skal bruge en kortløbet kal. 20, kan jeg ikke se behovet for de hårdtladet 20/76 patroner.

Kan jeg være fri..

De hårdeste ladninger i kal. 20/76 gør den kortløbede Browning 425 endnu mere levende. Det er ikke en vej, jeg vil gå, hvis jeg kan være fri. Hvis jeg har brug for en bøsse, der har mere kraft end en kaliber 20 i en standardladning, går jeg op i kaliber 12. Jeg synes ikke, der er grund til at gøre brug af disse patroner i en kortløbet kaliber 20. Man skal matche våben og ammunition. Lette ladninger til lette og elegante våben. Tunge og kraftige ladninger til tunge og kraftige våben. Bøssens sving kommer væsentligt mere ud af kurs med det kraftige mundingsløft, de hårdtladede patroner forårsager. Med standard ladninger synes jeg, at de kortløbede bøsser stadig har deres praktiske anvendelse i vores tid, selvom de ikke hitter på den langpibede mode.

Læs også

TEST af haglbøsser

TEST: Aftræk Bix & Andy – et legendarisk aftræk

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: