Battista Rizzini kalder sig ofte for den oprindelige Rizzini, eftersom firmaet blev grundlagt i 1966, hvor Battistas far og hans fire brødre skabte firmaet F. Ill. Rizzini. Da han var 14 år gammel, begyndte Battista sin læretid hos Vincenzo Bernadelli, og da han blev udlært fire år senere, grundlagde han sin egen virksomhed i lille skala. Han indkøbte de større dele såsom bascule, monoblok og piber og fremstillede resten selv. Allerede fra starten satsede han på konstruktioner, som var designede til moderne produktion – lette at fremstille og lette at samle.
Brescia Special
Er man et firma i Brescia, er det ikke usandsynligt, at Battista har haft en finger med i udviklingen af det, man kunne kalde den italienske standard-O/U – Brescia Special. Nogen vil hævde, at det, vi til dagligt kalder en Brescia Special, er en Rizzini, men det er nok en overdrivelse. Der findes som sagt et stort antal producenter af haglbøsser i Brescia.
En Brescia Special er nærmest en klon af en Browning B25 med en bred lukkerigel i bunden og en relativt høj bascule. Til forskel fra Browning’en, som har en bred lukkeknast under piben, så har piberne på en Brescia Special to såkaldt bifokale tappe på undersiden af monoblokken, der fastlåses af to tappe i basculens vægge. Det giver en lidt lavere bascule. Det er bemærkelsesværdigt, at alle producenter i Brescia – og det er mange – har mindst én model baseret på dette Brescia Special-system. Modellerne findes i meget varierende prisklasser – fra de allerbilligste og helt op til premiumsegmentet. Konstruktionen er velegnet til rationel produktion, og er den godt fremstillet, kan den ligesom Browning og Miroku være yderst slidstærk.
Fordelen er, at der findes en række konstruktører og produktionsteknikere, som har erfaring med denne konstruktion, hvorved kendskabet er blevet spredt ud over Brescia. De reelle forskelle mellem de forskellige producenters bøsser ligger inden for singletriggeren og ejektorerne. Sidstnævnte har endda tilsyneladende stabiliseret sig inden for nogle få varianter.
Det, som afgør et våbens slidstyrke, er i første omgang ikke konstruktionen eller kvaliteten af materialerne men tolerancerne og især, hvor godt man indpasser piberne i basculen. Først herefter får materialekvaliteten og siden konstruktionen som sådan en vis indflydelse. Som Browning/Mirokubøsserne har bevist, så er gamle John Moses Brownings konstruktion ekstremt slidstærk. Og en Brescia Special må siges at være en klon af Brownings konstruktion. Det faktum, at Brescia Special anvendes i lavprisproduktioner i Brescia og nu også af de tyrkiske producenter, betyder ikke, at det er en dårlig konstruktion men blot, at den kan laves billigt. Den kan også fremstilles med større omkostninger – og så bliver den bedre.
Mange modeller
Rizzini laver også en topmodel inden for sportingbøsser – BR460 – med en lås, som må siges at være en Perazziklon og altså har lukkeknaster i baskylens sider, som griber ind i udfræsninger på pibernes kammerende. Det er en konstruktion, som kan spores tilbage til John Robertsons Boss-lås fra 1909. Det er en bedre konstruktion – men også betydeligt dyrere at fremstille – som findes på Boss, Flodman/Caprinus, Perazzi, Salvinelli, Kemen og tilsvarendende bøsser i semicustom- eller premiumklassen. Her starter priserne typisk fra 50.000 kr. Men det er en lås, som egner sig dårligt til en rationel produktion af bøsser i lav- og mellemprislaget.
Firmaet Rizzini har også udmærket sig ved at videreudvikle våben, hvor piberne ligger rigtigt – altså ved siden af hinanden. De var nemlig de første, som lavede en S/S, der havde mange dele til fælles med O/U-bøsserne – og dermed afveg fra det fremherskende kasselåsdesign, som Anson & Deeley patenterede i 1875. Konstruktionen var en S/S, som havde låsene på underbeslaget og et mere Browning-lignende lukkesystem. Den har siden spredt sig og kan i dag findes hos ganske mange italienske producenter. Rizzini udviklede også på Brescia Special og var først med en serieproduktion af bøsser med afrundet bascule – den såkaldte Round Body Action. Også den har spredt sig overalt i Brescia.
Produktionen sker i høj grad via maksimal maskinbearbejdning med snævre tolerancer. Piber og skæfter bliver indkøbt. Ud over disse dele fremstiller Rizzini det meste selv – bortset fra fjedre og skruer. Chokerørene er af fabrikkens eget design, men bliver lavet af en underleverandør i henhold til Rizzinis specifikationer. Gravering og brunering udføres også uden for huset. Battista Rizzini markedsfører sine våben under sit eget navn, hvorfor det er denne producent, man omtaler, hvis man blot siger Rizzini.
Hvis man i den internationale presse ser referencer til Rizzini Round Action eller Rizzini Round Body, er det Brescia Special O/U’ere med rund mave fra Batista Rizzini, man henviser til. De forekommer i en hel del udførelser og prisklasser fra ca. 40.000 kr. og opefter.
De forsøger at holde sammen og stadig at drive virksomheden som et familieforetagende. Formelt er Battista i dag pensioneret, men han holder et vågent øje med firmaet. Den daglige drift står datteren Moira for sammen med sin bror, Guiseppe.
Produktion, kvalitet og prisniveau
Den årlige produktion ligger omkring 4.000 våben, men man har kapacitet til det dobbelte. Hertil kommer typisk 20 til 25 håndlavede luksusvåben og nogle hundrede semi-custom-bøsser i den lukrative klasse medium-high range. Omtrent en tredjedel af produktionen går til USA, men firmaet prøver at undgå en alt for stor afhængighed af dette marked. I Storbritannien har Rizzini været ganske succesfuld, og det har givet en bølge af popularitet, man har kunnet ride på.
Bøsserne fra Battista Rizzini ligger i mellemprisklassen eller et hak over denne. De er dermed konkurrenter til Miroku, Browning, Beretta og frem for alt Caesar Guerini. Den dominerende aktør på markedet er Beretta, men direkte adspurgt om, hvem der er hans primære konkurrent, svarer Battista straks: vores fætre, som driver Caesar Guerini.
Spændet mellem de forskellige producenter med Rizzini i navnet er stort – fra premiumbøsser til italienske lavprisvåben af den allerbilligste slags. Nu kan man jo mene, at navnet omtales meget, og forklaringen er, at der hersker stor forvirring om, hvad en Rizzini egentlig er. Et eksempel er F.A.I.R – Fabricca Armi Isidoro Rizzini. Samme familie, men et andet firma.
Battista Rizzini har fordelen af at have været i branchen i mere end 50 år og ligge godt fremme, når det gælder både produktionsteknik og modeludbud. Det er med andre ord et sikkert køb med hensyn til service og adgang til reservedele. Produktionen er som sagt omfattende, og Rizzini fremstiller våben i mellemprisklassen til både jagt og konkurrenceskydning. Vi har valgt firmaets startmodel, når det gælder jagtvåben – en BR 110.
BR 110
Rizzinis model 110 er firmaets entry model i O/U og primært til jagtbrug.
Testbøssen er i en enkel udførelse – sort og helt ugraveret bascule, bortset fra navnet Rizzini i guld på siden. Her oppe mod nord er der mange, som ikke vil betale for hverken graveringer eller dyrt skæftetræ, hvilket adskiller os lidt fra resten af Europa, hvor graveringer og en forgyldt aftrækker anses for at være en forudsætning for, at våbenet overhovedet kan sælges. Normalt er det kun konkurrencevåben, som har helt sorte bascule, men FAIR har dog en model ved navn Pathos, der har samme look. Personligt vil jeg hellere have en sober og sort bascule end en flad, maskinproduceret gravering, som skæmmer mere end den pynter. Den sorte bascule giver et ret sobert indtryk, og jeg er helt tilfreds med den sorte aftrækker. Med lidt mere netskæring på skæfte, hvor pistolgrebet var afrundet og trækvaliteten lidt højere, ville bøssen faktisk blive flot.
Bøssen laves i kaliber 12 og 20 som jagtmodel, men der findes også en sportingversion, som er tungere, og som kan fås med længere piber. Prisen ligger omkring 16.000 kr., hvilket gør den til en seriøs konkurrent til Browning/Miroku/Berettas billigste modeller. Næste trin på modelstigen er Artemis, som ligger højt i mellemprisklassen, da den koster 32.000 kr.
Skæftet er det, man kalder et rationelt jagtskæfte af standardmodel. Målene er en anelse højere, end det man normalt ser på standardskæfter. Et drop på 35/55 mm. fra næsen/hælen er normalt, mens det her er 30/50.
Trækvaliteten er, hvad man kan forvente inden for prisklassen – og med lakeret finish. I forhold til prisen er netskæringen forbløffende god. Designet af skæftet er godt – et klassisk pistolgreb med svag udfyldning af håndfladen. Grebet er ret stort, og det passer mig udmærket, men personer med mindre hænder kan måske finde det lidt vel stort med tanke på, at aftrækkerens position ikke er justerbar.
Forskæftet er det, man kalder for en almindelig jagtmodel, men med snabelafslutning. Det låses fast med et Deeleylukke, som består af en forsænket metalplade. Måske ikke den smukkeste løsning, men praktisk, slidstærk og tillige pænt indlagt. Der er tale om en startermodel med fokus på funktion frem for form, og dermed ikke en model, hvor man kan forvente sig specielt smukke løsninger.
Teknisk set er låsen en Brescia Special. Ejektorerne er Rizzinis egne med fjederen under ejektoren og med separat opspændingsarm. Også singletriggeren er af Rizzinis egen konstruktion. Det meste inde i låsen er sorteloxeret, lukket er tæt, og der er rent og pænt i basculen. Det sidste er ikke altid tilfældet inden for lavprisproduktioner. Her undlader man alle de momenter, man kan i produktionen – sommetider inklusive det at blæse skæftet rent med trykluft, inden det monteres, hvorfor der ofte kommer savsmuld ned i basculen. Det forbedrer sjældent bøssens funktion.
Skal man finde huller i osten, så er det, at ejektorerne ikke er fuldstændig justerede. Man kan ane, at den øverste ejektor udløses nogle millisekunder før den nederste. Det spiller ingen rolle for funktionen, men de bør udløses præcis samtidigt.
Singletriggeren er jævn og opfører sig helt som forventet. Sikringen har som på de fleste Brescia Special-bøsser også indbygget pibevælgeren i form af en tværgående pal i sikringspalen. Piberne er pænt sammenføjede og forsynet med en ret og neutral sigteskinne. Bruneringen er flot for prisklassen.
Generelt er pasningen mellem metal og metal god – faktisk meget god med øje på prisklassen. Pasningen mellem træ og metal er også god for prisklassen. Man oplever helt spontant at få meget for pengene – men ingen graveringer, og man slipper for den forgyldte aftrækker. Det er med andre ord en jagtbøsse, som burde tiltale de mange jægere, som leder efter sund standard-O/U i mellemprislaget. Det er en begyndermodel – og den udgiver sig ikke for at være andet. Man har brugt kræfterne dér, hvor det spiller en rolle og ikke på krimskrams.
Skydeegenskaber
Den kendte konkurrenceskytte Ragnar Skanåker har sagt, at før en konkurrence skal man betale alle sine regninger, afslutte eventuelle konflikter med konen, rense alle tagrenderne og vandlåsene, for at man på standpladsen ikke har fokus på noget andet end lige det, man nu står over for at skulle præstere. Jeg følger muligvis ikke dette råd ligeså konsekvent som Ragnar, men på den anden side set, så har han deltaget i flere olympiske lege, end jeg har set på TV, og det kan måske forklare, hvorfor han skyder så meget bedre, end jeg gør.
Hensigten er dog klar – vil man yde sig selv og udrustningen retfærdighed, så er det et rigtig godt råd. Men alligevel kan livets trivialiteter komme i vejen for selv våbenskribenter. Primitivt lønslaveri, familieliv og andre sociale forpligtelser kan af og til gøre det svært at yde sig selv og våbnet retfærdighed. Da det sidst på jagtsæsonen omsider lykkedes mig at skaffe tid til at prøve Battista Rizzini 110 på banen, var det snestorm. Ikke desto mindre blev det alligevel til sidst en positiv oplevelse at prøve bøssen.
Omstændighederne for den praktiske test var altså ikke de bedste. Faktisk de værst tænkelige, men lerduer flyver jo også i snestorm, omend de bliver lidt mere udfordrende. Man går jo ofte på jagt i dårligt vejr, så nøgternt set skal man jo kunne skyde også under en snestorm. Det var dog igen fornøjelse at skyde lerduer under de forhold.
Skydningen gik dog over forventet, måske fordi skytten ofte bandede over de kolde dråber, som fandt vej ind under halstørklædet og løb ned langs rygraden. Men hvis man slapper af og ikke spekulerer på, hvad man gør, så går det ofte betydeligt bedre på skydebanen.
Den ret kraftige vind gjorde duerne en smule udfordrende, hvilket afgjort tiltalte bøssen. Den trivedes helt klart bedst, når det gik stærkt, og man måtte presse lidt på for ligesom at snuppe duen.
Skydeegenskaberne er som sagt gode, når man nu holder af lidt hurtige bøsser med temperament. Egenskaberne er langt mere ligesom Browning/Miroku end som en Beretta. Det mest fremtrædende er, at bøssen er forbløffende hurtig og let at svinge på trods af pibelængde og vægt. Bøssen vejer 3.325 gram, men i hænderne føles den lettere. Piberne er med en vægt på 1.485 gram ikke specielt lette, men de er relativt tynde i den forreste halvdel. Rizzinis chokerør er forbløffende tynde sammenlignet med mange andre producenters. Herved mindskes choketrompeten – altså den forøgelse af den udvendige pibediameter, som man ofte ser på bøsser med løse chokes – for at der er gods nok til at skære gevindene. Det er formentlig en ret stor faktor bag de hurtige skydeegenskaber.
Man oplever tydeligt, at det er en rap og livlig bøsse, som kan lide, at det går stærkt. Med andre ord en glimrende O/U til jagt. Personligt vil jeg vælge de lange piber – 76 cm. – men det er som i så mange andre tilfælde en smagssag. Jeg tror ikke, at de hurtige egenskaber havde fungeret for mig med kortere pibere – selvom jeg godt kan lide 63-65 cm-piber.
Kunderne
Og hvem er så kunden? Alle og enhver, som ser på en Miroku Mk70, en Browning 725 eller en Beretta Silver Pigeon / 690 Field, men som vil have en bøsse med endnu færre dikkedarer. Og det er formentlig en ganske stor gruppe af købere.
Den lidt højere skæfteryg end standard kan være udslagsgivende for dem, der synes at især Mirokus standardskæfter er lidt for lave. Den hurtige fornemmelse kan tiltale dem, der finder nutidens Berettaer lidt for afslappede. Den, som tiltales af FAIR Pathos’ stramme look, men ønsker noget af en lidt højere kvalitet, kan i en BR 110 finde noget, som er meget tilsvarende, men et trin højere i kvalitet og pris.
Kvalitetsmæssigt synes jeg ikke, at Rizzini BR110 behøver at skamme sig det allermindste i sammenligningen med Miroku/Browning eller Berettas tilsvarende modeller.
Hvis jeg skulle anbefale eller ønske en forbedring, så ville det være en oliebonet finish og to forskellige skæfter – et med endnu højere ryg og et med et lidt mindre pistolgreb. Det sidste især til kvinder, yngre skytter generelt og alle andre, som ikke ligesom undertegnede er begavede med et stort kropsformat og velvoksne hænder. I øvrigt tror jeg, at modellen med et lidt smukkere skæfte og 71 cm. piber ville kunne tiltale især kvindelige skytter.
Battista Rizzini BR 110
Producent: Battista Rizzini
Model: BR110
Kaliber: 12/76 eller 20/76
Pibelængde: 71 respektive 76 cm.
Skinne: Neutral, ret.
Pibetype: Monoblock
Chokes: Rizzinis egne, 70 mm. lange
Skæftemål (næse/hæl/længde): 3/5/38 centimeter
Vægt: 3,1 – 3,3 kg. (kaliber 20 ca 2,8 kg.)
Pris: 15.995
Øvrigt: Kommer i plastkuffert med chokes.
Importør: CNH Gun Import. www. https://gunimport.dk
Rizzini på tv
Jagtmagasinet på dk4 besøgte fabrikken i Italien, mens Batista Rizzini stadig var på kontoret dagligt. Besøget udmøntede sig i et rigtig fint indblik i den moderne våbenproduktions mange arbejdsgange og et fint interview med den charmerende fabrikant, som naturligvis selv er aktiv jæger.
Udsendelsen kan ses eller genses på dk4 fra søndag den 1. december klokken 20.00