Den hellige treenighed inden for best guns har traditionelt været Boss & Co., Holland & Holland samt James Purdey & Sons – det var jo trods alt briterne, som grundlagde konceptet.

Flere andre producenter har ligget på samme niveau i perioder eller endog i generationer, men det er de tre ovennævnte, som i høj grad har holdt traditionen i hævd. Visse anglofile våbenentusiaster kan dog med rette mumle, at man ikke må glemme Stephen Grant (maker of best guns only). Eller brødrene Manton og en lang række andre engelske bøssemagere, som ingen har hørt om på denne side af den russiske revolution. I anden række finder vi W.W. Greener, Westley Richards og William & Son, som alle eksisterer endnu. Deres priser er ikke specielt meget lavere, og kvaliteten er den samme. Man forstår det måske ikke, men man ved det. Præcis som man ved, at en Ferrari er en vældig hurtig bil, selvom man aldrig har kørt i en.

Rækkefølgen spiller i denne sammenhæng mindre rolle – Boss, Holland & Holland samt Purdey har opretholdt deres position som den hellige treenighed i mere end 100 år. I høj grad fordi de er kendte også uden for kendere og nørders temmelig navlebeskuende verden, og fordi de markedsfører jagtbeklædning af den...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: