Foto: Przemyslaw Muszynski, Sander Meertins Photography, Edwin Godinho , Przemyslaw Muszynski og Ger Bosma Photos/Shutterstock

Brombær (Rubus plicatus) er kendt af de fleste. Af samme årsag overses den nok lidt som vildtplante, da brombær ofte anses som noget, der bare er der – måske endda ukrudt. Intet kunne dog være mere forkert, da brombær rummer mere eller mindre alt det, man søger hos en vildtplante.

Selve busken består af lange, tornede skud – eller ranker – på helt op til 6 meter. Disse danner sideskud og slår rod, hvor de rammer jorden, hvilket med tiden giver nogle fuldstændig uigennemtrængelige krat. Busken er i et eller andet omfang stedsegrøn. At jeg skriver i et eller andet omfang, skyldes, at brombær både er selvbestøvende og krydsbestøvende, og at der derfor findes et utal af forskellige selvopståede sorter, som hver især har deres mening om, hvordan en brombærplante skal opføre sig. De fleste holder dog bladene på i en almindelig dansk vinter, men ved hård frost er der nogle brombærplanter, der smider bladene. Af og til ser man, at hele planten fryser tilbage, men i langt de fleste tilfælde skyder de fra roden igen.

Blomsterne sidder i halvskærme og tiltrækker et væld af...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: