
Den ikoniske urfugl var både kendt og elsket af befolkningen. De jyske digterpræster Steen Steensen Blicher og Kaj Munk var ikke kun ivrige urfuglejægere, men udødeliggjorde også hedens sorte kok i deres skrifter.
I dag kan man ikke længere opleve urfuglenes mærkværdige parringsspil om foråret, hvor hannerne opførte spektakulære danse med hævet hale og udstødte en strøm af boblende lyde. Det er ikke længe siden, at urfuglen forsvandt, men uddød er den, officielt i 2001. Andre ikoniske fugle som havørn, rød glente og trane er vendt tilbage. Og ulven, der fandtes i det samme kulturlandskab som urfuglen, er hjemme igen. Så hvad gik der galt – og kan urfuglen komme igen?

Søren Olsen
Naturjournalist ved Dagbladenes Bureau og forfatter til en række fagbøger, senest ’Kampen om Danmarks natur’ om naturfredningssagens historie i Danmark.
Der blev i sin tid gjort rigtig meget for urfuglen. Hedereservaterne blev plejet og passet efter alle kunstens regler, og i 1972 blev urfuglen jagtfredet. På Vind Hede Urfuglereservat, Ulfborg Statsskovdistrikt, gik man endda så grundigt til værks, at man indfangede og aflivede 25-30 duehøge om året. Det gjorde man gennem knap 20 år. Men lige meget hjalp det: Urfuglen...