Tekst og foto: Johannes Krarup

Jeg tillader mig at føre din opmærksomhed til den kulinariske verden. Du kender måske til at nyde et glas vin, hvor man kan høre englene synge, eller følelsen af tage en bid af en velstegt og mør bøf, som smelter på tungen. Instinktivt tænker man: Det kan ikke blive meget bedre. Velkomponeret, harmonisk og en nydelse.
Præcis sådan oplever jeg det, når jeg skyder og svinger med den 81 centimeter langløbede Caesar Guerini Summit i kaliber 20. 

Jeg har testet Caesar Gunerini Summit Sporting i et væld af situationer. Jeg har skudt med den på flugtskydningsbanen, haft den med på flere af vinterens kragejagter og på reguleringsjagter på råer og duer. Den har været med på klapjagter, og når jeg har ført min ruhårede hønsehund og er gået igennem på fællesjagter. Ikke én eneste gang har den føltes forkert. 

Løbsvælgeren placeret oppe på sikringen er en klassisk italiensk løsning. Den er efter Johannes’ opfattelse af de bedste tekniske løsninger, fordi man undgår, at den kommer til at stå i en mellemposition, hvor våbnet ikke kan afsikres.
Pistolgrebet er dybt og giver god kontrol.

Jeg er ikke ubekendt med at skyde med kaliber 20 med 81 centimeter løb. For 10 år siden skulle man lede længe for at finde dem, og mange gange gik man forgæves. Men det har ændret sig nu, og i dag har de fleste seriøse haglbøsseproducenter fået en af disse langløbede kaliber 20 i deres program. Jeg købte for nogle år siden en Browning 725 kaliber 20 med 81 centimeter løb. Den er lidt mere jagtligt udformet end testbøssen i denne artikel. 

Her står testbøssen sammen med min egen Browning 725 kaliber 20 med 81 cm. løb. For 10 år siden skulle man lede længe efter en kaliber 20 med piber, der var længere end 76 centimeter. Nu er der flere producenter, som er kommet på banen med de lange løb.

Sporting og jagt

Caesar Guerini Summit Sporting er lidt mere massivt udformet på bagskæftet, end jagtbøsser almindeligvis er det. Men det gør den ikke mindre jagtrelevant. Den vejer 3275 gram. Det nærmer sig den øvre grænse for, hvad en kaliber 20 må veje. Balancen i bøssen er nærmest superb. 

Bagskæftet er lavet i et moderat sportsdesign, hvilket gør den lidt mere massiv i sammenligning med en mere rendyrket jagtbøsse.
Efter min filosofi må en kaliber 20 ikke veje ret meget mere end testbøssen. Den føltes heldigvis ikke tung.

Responsivt og intuitivt sving

På en lerduebane er de fleste duer forudsigelige, men det gælder ikke på jagt. Her kan flugten være yderst kreativ fra fuglenes side. På en klapjagt husker jeg særligt et skud, hvor der kom en fasan flyvende højt over nogle graner og lavede en zig-zag rulning for derefter at flyve videre ind i nogle høje bøgetræer. Lige netop i denne næsten uforudsigelige flugt kunne jeg håndtere bøssen, så fuglen skrev sig ind i min jagtjournal. 

Dele af beslaget i forskæftet er lavet af letmetal for at reducere vægten.

Jeg skød også en del duer med Guerini’en. Jeg skød brede doubléer på ringduer, når de slog af til hver sin side for mig. Jeg oplevede også skud på duer, som lavede et massivt buet drop mod jorden, så jeg skulle holde godt under fuglene. Mit indtryk i de lidt udfordrende situationer var, at Guerini’en er let at skyde med. I nogle tilfælde oplevede jeg også at have et overskud under selv skudafgivelserne. Jeg skød en fasan, som blev lettet på en skovrydning. Den steg op mod nogle høje graner, og jeg satte et skud på den, men der var ikke nogen skudtegn. Jeg var overbevist om, at jeg havde ramt den. Den forsvandt ind i de høje graner. Efter såten var blæst af, gik jeg ind i såten, og ganske rigtigt lå fasanen stendød derinde. Den havde fået et rent lungeskud. 

Det er ikke hver dag, man får en doublé, der både løber og flyver på én gang.

3’er hagl

Grundet Corona har leverancerne i haglpatroner ikke været så gode på det sidste. Jeg kunne derfor ikke få Gamebore Hyper Steel i nummer 5 hagl, som er mit foretrukne valg til allround med 24 gram ladninger. Jeg vil helst have mindst 200 hagl i en ladning. En 24 gram patron i størrelse 5 har 215 hagl. Det giver en god dækning. En 24 gram ladning med haglstørrelse 3 har 137 hagl. Det er godt og vel 1/3 mindre end i haglstørrelse 5. 

Jeg skød på tre klapjagter med Gamebore Hyper Steel i størrelse 3 med 24 gram Jeg var forbløffet over, hvor god dækning patronerne gav. Det var ganske vist fasaner og gråænder, som trods alt har en vis størrelse. En sneppe vil være en udfordring på grund af dens ringere størrelse og haglenes mindre dækning. 

Under jagt fik jeg testet Gamebore Hyper Steel og B&P Valle Steel Magnum i testbøssen.

Gamebore kalder patronen for Hyper Steel, og det er at tage munden for fuld. For det svarer ikke til den kraft, som deres Hyper Steel i kaliber 12 giver. Gamebore Hyper Steel kaliber 20 er en patron med standard hastighed omkring 410-420 m/s. For at skulle kaldes en Hyper Steel, mener jeg, at den bør være over 475 m/s. Ikke desto mindre er Gamebore Hyper Steel i kaliber 20 en pragtfuld patron. Den er en af mine foretrukne af dem, som er på markedet lige for tiden. 

Tilpasning mellem træ og metal på testbøssen er udmærket.
Bagkappen er enkel, diskret og har medium rekyldæmpende egenskab.

Med det hele

Caesar Guerini Summit Sporting i kaliber 20 er helt bestemt en af de bøsser i kaliber 20, som kan skyde med det hele, uden at man behøver at være bekymret for våbnet, hvis vi vel at mærke ser bort fra hårde trangboringer og store hagl. Den kan skyde de hårdkogte 24 gram patroner, der har en udgangshastighed på 500 m/s. Jeg skød selv med nogle 20/76 Baschieri & Pellagri Valle Steel Magnum patroner med 28 grams ladninger. Jeg kunne godt mærke, at der var mere smæk for skillingen, men der var ikke for meget for svinget i relation til andet skud og mundingshop. 

Bemærk, at hullerne til de stænger, som aktiverer ejektorerne, er placeret i siden af baskulen. Dette giver både mulighed for en lavere baskule og også afrundning af baskulen.
Den udvendige del af choksene er lavet i sort, hvilket gør dem diskrete. Bøssen kommer med 8 udskiftelige chokes.
Bemærk den lidt særlige nøgle til choksene. Den tager fat rundt om choksene i nogle slidser, når de skal skrues ud. Denne løsning er Johannes ikke særlig begejstret for.

Summa summarum 

Caesar Gunerini Summit Sporting kaliber 20 er en enestående klapjagtsbøsse med 81 centimeter løb. Kaliber 20 patronerne fylder mindre i lommerne. På danske fasanjagter har man sjældent brug for tunge haglladninger. Det er også en oplagt bøsse, hvis man drager sydpå til Afrika på duejagt. Det eneste minus er, at priserne på patronerne i kaliber 20 er op til 50 % dyrere, hvilket egentlig er uforståeligt, når man tænker på, at udgifterne til patroner er mindre eller i hvert fald de samme som for de gænge 12’ere. Denne Caesar Guerini Summit er blandt de mest positive oplevelser, jeg har haft med en testbøsse. 

Den vejledende udsalgspris på Caesar Gunerini Summit Sporting kaliber 20 er 21.995 kroner. Prisen er bestemt rimelig i betragtning af, hvad tilsvarende producenters bøsser koster. Prisen på haglbøsser og rifler har haft en ganske pæn stigning de sidste 7-8 år. Kvaliteten fra Caesar Guerini er generelt god. Fra fabrikken er bøsserne virkelig lavet færdige. Man oplever ikke, at de er seje eller træge at betjene de første par hundrede skud. Netskæringerne er heller ikke så skarpe, at de forårsager ømhed i huden på hænderne.  

For nærmere info: Tjek Jaguargruppens hjemmeside: https://jaguargruppen.dk/  

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: