Foto: Claus Andersen

Claude er ikke tilhænger af at anvende en riffeloptik til at scanne et jagtområde med, da man dermed peger riffelløbet i samme retning, det vil han derfor på det kraftigste fraråde. Alt billedmateriale til denne artikel er optaget i udlandet, hvor brug af elektronisk billedforstærkning er tilladt og med optikken monteret på en dummy riffel eller på et kamerastativ.

Det var ligegodt dælens!” tænker jeg, første gang jeg kigger gennem en Pulsar Thermion Duo DXP50 i 2023. Et riffelsigte, der kombinerer et digitalt dagsigte med et termisk sigte, der kan anvendes både om dagen og om natten. Jeg har for år tilbage selv anvendt termiske sigter i Forsvaret, og kan konstatere, at udviklingen er i eksplosiv vækst.

Detaljerigdommen og de digitale muligheder er kvantespring fra det, jeg tidligere har arbejdet med. Efterfølgende har jeg haft mulighed for at teste riffelsigtet i flere måneder, og det har ikke skuffet mig, specielt med alle de forskellige funktioner, det indeholder.

Hvis du allerede er bekendt med Pulsar Visions univers, så vil du nikke genkendende til, at menu, struktur og indhold er næsten identisk mellem de forskellige enheder. Hvis ikke, så kommer der herunder en spændende gennemgang af de mest iøjnefaldende menupunkter og egenskaber.

Under min indgående test har jeg mest set på, hvor klart billedet er på forskellige afstande, og ikke så meget på, hvilket vildt jeg kunne spotte. Derudover har jeg testet funktionalitet, brugervenlighed og batteritid.

Jeg kan garantere, at, når du anvender termisk optik, vil du opdage langt mere vildt, end hvis du anvender en almindelig optisk kikkert eller dine øjne alene. Vildt, der står stille i skygge, daggry, tusmørke eller et stykke inde i et bevokset område, kan være utroligt svært at opdage. Men med termisk optik vil det lyse klart op, og kombinationen af et digitalt billede sammen med et termisk billede giver dig alle de bedste muligheder for at opdage vildtet.

Du ser ikke et sort/hvidt billede, men et termisk og digitalt billede. Foto: Claus Andersen

FØRSTE INDTRYK

Kendere af produkterne fra Pulsar Vision ved, at kassen indeholder alt, hvad du har brug for på nær et sæt 30 mm montageringe til optikken.

Efter jeg har isat det ekstra batteri og tændt for sigtet, er menu strukturen velkendt og nem at finde rundt i ved hjælp af drejehjulet og ”enter” knappen på venstre side af tårnet.

Alle knapper kan betjenes med venstre hånd, så for en højrehåndet skytte er det klart en fordel, at man kan have den anden hånd tæt på aftrækkeren. Det er straks sværere for en venstrehåndet skytte at skulle anvende menuhjulet og ”enter” knappen med højre hånd, da det ikke føles helt så naturligt, og man samtidigt rækker ind over optikken.

Både det digitale dagsigte og termiske sigte står knivskarpt. Det er kun det termiske sigte, du behøver at justere skarpheden på, da dagsigtet ikke kræver fokusering fra 0 meter til uendeligt. Den digitale kanal med 4K-opløsning leverer et skarpt farvebillede til jagt om dagen, og den termiske kanal tillader Thermion Duo DXP50 i at lokalisere vildtet i mørke, regn eller tåge.

Den termiske kanal understøtter godt den digitale kanal. Foto: Claus Andersen

GENNEMGANG AF PULSAR THERMION DUO DXP50

Optikken føles velbygget og har en god vægt på 960 gram inklusive batteri. Målene for optikken er 420 x 78 x 83,5 mm inklusive øjekop.
Når vi starter ved okularet, så kan det udstyres med den magnetiske øjekop der sikrer, at du holder op til 50 mm øjeafstand. Diopter kan justeres i intervallet -3/+5, så de fleste er dækket ind. Det er selvfølgeligt muligt at anvende briller med sigtet.

Displayet er et AMOLED HD med en opløsning på 1024×768 pixels, der præsenterer et meget skarpt billede på begge kanaler.

For hurtigt at kunne kontrollere de mest benyttede funktioner, er sigtet udstyret med tre knapper tæt på okularet. Du har en Zoom, Record og Mode knap at vælge mellem.

Zoom knappen, der er udstyret med et ”+”, giver dig mulighed for at skifte mellem fire forskellige zoom indstillinger på 2-4-8-16x, når du giver den et kort tryk. Hvis du vil have ”skæve” forstørrelser, så skal du anvende drejehjulet på venstre side af tårnet, umiddelbart efter du har skiftet forstørrelse. Et langt pres på Zoom knappen giver dig et picture-in-picture billede fra samme kanal, som du kigger gennem. Recordknappen giver dig mulighed for at optage video eller billeder med et kort tryk, og et langt tryk skifter mellem video eller billedfunktion. Modeknappen skifter mellem den digitale og den termiske kanal, og ved et lang tryk aktiverer du også her picture-in-picture (PiP) funktionen, men her vil du se den modsatte kanal i PiP. Så hvis du eksempelvis kigger gennem den digitale kanal, så vil du få præsenteret den termiske kanal i PiP feltet. Du kan skifte mellem disse to kanaler med modeknappen.

Mellem montageringene findes tårnet på sigtet. Foto: Claus Andersen

Selve røret på sigtet er 30 mm, så alle standard kikkertmontager i den størrelse passer perfekt.

Tårnet er placeret ca. midt på optikken og da denne optik er ren elektronisk, så fungerer det ikke som et traditionelt kliktårn. På venstre side af tårnet finder du kontrollen til menusystemet. Det består af et drejehjul og en enterknap. Det er hurtigt og nemt at tilgå alle tilgængelige funktioner ved hjælp af drejehjulet. Et kort tryk på enterknappen giver adgang til en simpel menu, og at langt tryk giver dig adgang til en meget avanceret menu, hvor du kan indstille praktisk taget alt på optikken.

Zoom, Record og Mode knap i et simpelt layout. Foto: Claus Andersen

Det vertikale tårn indeholder det genopladelige Li-ion batteri af APS2 typen. Kombineret med det interne batteri på 4500 mAh, så har optikken en batteritid på 6 timer ved 22⁰C. Du kan udskifte batteriet med det lidt større APS3 batteri, som vil give dig lidt længere batteritid, da det er på 3200 mAh, i forhold til APS2 batteriets 2000 mAh. Der medfølger et separat batteridæksel til APS3 batteriet.

Batterierne kan selvfølgelig oplades, mens de sidder monteret i optikken. Det foregår på højre side af tårnet, hvor der er et dæksel, som dækker for et USB-C stik.

Længere fremme på optikken når vi til den blå on/off knap og begge sensorer, der leverer et billede til den digitale og termiske kanal. Objektivets størrelse og brændvidde på den digitale sensor er F17/4.34 og F50/1.0 mm for den termiske sensor. Den digitale kanals detektionsrækkevidde er den afstand, hvor du ikke er i stand til at kunne identificere et ”stadard mål” (menneske). Pulsar lover, at du kan spotte et ”standard mål” (menneske), der er 1.80 m i højden på 1800 meters afstand med den termiske kanal, hvilket jeg kan bekræfte.

Det termiske og digitale billede står knivskarpt. Foto: Claus Andersen

Forstørrelsen går fra 2x til 16x, og synsfeltet dækker 21,8 meter på 100 meters afstand for begge kanaler. Opløsningen for den digitale kanal er 3840×2160 pixels (4K) og 640×480 pixels for den termiske kanal. Den u-kølede termiske sensor har en NETD (Noise Equivalent Temperature Difference) på under 25 millikelvin (-273,1250 C) og en pixel pitch på 17 mikrometer (µm). NETD beskriver den laveste temperaturforskel, sensoren kan registrere for hver enkel pixel. Jo laverer NETD des bedre sensor.

På begge sider af linsen til den digitale kanal sidder der en lille arm, der anvendes til at justere skarpheden på den termiske kanal. Den digitale kanal behøver ikke justering for skarphed, da den står skarpt fra 10 meter til uendeligt.

Begge sensorer er godt beskyttede, den digitale bliver beskyttet af et lille ”gardin”, der åbnes og lukkes oven på sensoren, og den termiske af et dæksel, der kan drejes 360 grader rundt, så du selv bestemmer, hvilken vej det skal åbne.

Opløsningen på både video og billeder er 1024×768 pixel, og optikken har indbygget 16 GB hukommelse, så der er rigeligt plads til optagelser fra selv de længste jagter. Thermion Duo er selvfølgelig udstyret med Wi-Fi, der dækker b/g/n/ac standarden på både 2,4 og 5 GHz frekvensen. Optikken er testet til at virke i temperaturer fra -25⁰ til + 50⁰ C og er IPX7 beskyttet. Det betyder, at du kan nedsænke optikken i 1 meter vand op til 30 minutter, og den vil stadig virke bagefter.

Du kan selvfølgelig parre din optik med din smartphone ved hjælp af Pulsars app Stream Vision 2, og hermed kunne live-streame og optage video eller billeder på din smartphone. Du er også i stand til at ændre praktisk taget alle opsætninger ved hjælp af appen.

Bevægelsessensoren fungerer med praktisk taget alle Pulsars termiske enheder. Foto: Claus Andersen

Hvis du anvender Stream Vision 2 softwaren sammen med optikken, så kan den virke som en form for bevægelsesalarm. Hvis der er vildt eller andet med en infrarød udstråling der bevæger sig inden for sensorens synsfelt, så vil du modtage en lille alarm på din smartphone. Du kan indstille følsomheden til fem forskellige niveauer, hvor følsomheden på højeste niveau vil resultere i alarmer, så snart en lille gren bevæger sig. Jeg kan dog ikke anbefale et anvende en riffeloptik til at scanne et jagtområde med denne funktion, da man også dermed peger riffelløbet i samme retning. Brug hellere en termisk spotter eller almindelig optisk kikkert til dette.

Pulsar yder tre års garanti fra købsdato, og eet års garanti for det opladelige batteri. Vær opmærksom på, at, hvis du ikke har en købskvittering, eller at garantibeviset ikke er udfyldt, så ydes der kun seks måneders garanti fra produktionsdato.

I udlandet er termisk optik med elektronisk billedforstærkning ofte tilladt til jagt eller andre formål, og jeg vil råde dig til at undersøge reglerne for det land, du skal på jagt i, så du undgår at komme i problemer. Det samme gælder for reglerne i de lande, hvor du eventuelt er i transit. Da denne type optik kræver tilladelse fra dansk politi til at besidde og bære, kan du først købe den, når tilladelsen er indhentet.

Forstærkningsniveauet virker også ved PiP funktionen. Foto: Claus Andersen

 

FUNKTIONER OG INDSTILLINGER

Hvis jeg skal gennemgå alle funktioner og indstillinger for denne optik, skulle jeg bruge et helt magasin alene til dette. Mulighederne er næsten uendelige, men heldigvis er menu systemet ikke særligt kompliceret eller svært at finde rundt i. Specielt fordi der er en dansk menu blandt de 14 forskellige sprog, der er at vælge mellem.

Den multispektrale optik er udstyret med to sensorer, eller kanaler, der sidder forskudt for hinanden, derfor skal begge kanaler indskydes. Hvis ikke begge kanaler er indskudt separat, er du ikke i stand til at skifte mellem dem uden mærkbar overgang. Heldigvis får du en advarsel, hvis du ikke har indskudt begge kanaler, når du skifter mellem dem.

Manualen giver en rigtig god instruktion i, hvordan indskydningen på begge kanaler skal gennemføres, og jeg kan kun anbefale at følge den. Du kan gemme fem forskellige indskydningsprofiler med ti forskellige afstande på enheden.

Du får otte forskellige farvepaletter til at vise det termiske billede på. De første tre paletter er optimale for hurtigt at opdage objekter, der udstråler infrarød energi, da der kun er ganske få farver i paletten til at vise objektet.

White Hot: Kolde områder vises med sort og varme områder med hvidt.
Black Hot: Kolde områder vises med hvidt og varme områder med sort.
Red Hot: Kolde områder vises med sort og varme områder med hvidt. Derudover vises de varmeste områder med gult til rødt.

De næste to paletter øger chancerne for korrekt genkendelse og identifikation, da du nu har en større palet af farver til din rådighed.

Rainbow: Kolde områder vises med sort til blå farve og varme områder fra gul til hvide farve.
Ultramarine: Kolde områder vises med lyse blålige farver og varme områder med gul til hvide farver.

De sidste tre paletter egner sig rigtig godt til observationer om natten, da farverne i paletten ikke er så anstrengende for øjet og er med til at sørge for, at du bibeholder dit nattesyn.

Red Monochrome: Gule og røde farver anvendes her. Jo mere gul i farven, des mere varme områder.
Sepia: Gule og brune farver anvendes her. Jo mere gult i farven des mere varme områder.
Violet: Violette og brune farver anvendes her. Jo mere gult i farven des mere varme områder.

For at få de meget skarpe termiske billeder er du nødt til at vælge, hvordan du vil have enheden til at kalibrere den termiske sensor. Kalibrering giver dig mulighed for at udligne temperaturbaggrunden for den termiske sensor og eliminere termiske billedfejl, såsom lodrette streger, fantombilleder, kornet synsfelt osv. Der er tre muligheder at vælge mellem. Manuelt, Halvautomatisk og Automatisk.

Manuel betyder, at du skal lukke dækslet for sensoren, før du kort trykker på on/off knappen og åbner dækslet igen. Det er klart den metode, der tager længst tid, og ikke en jeg anvender. Halvautomatisk styrer du helt selv, hvornår du mener, sensoren skal kalibreres, det er blot et kort tryk på on/off knappen, og efter et lille sekund, hvor den termiske sensor lukker ”øjet”, er du klar igen med et skarpt billede. Det er helt klart min foretrukne metode, da jeg selv bestemmer, hvornår jeg vil kalibrere sensoren. Hvis du vælger automatisk kalibrering, så bliver sensoren kalibreret, når softwaren bedømmer, at der er for meget støj, der forstyrrer sensoren. Du får en nedtælling på tre sekunder, før sensoren kalibrerer sig selv. Det er klart min mindst foretrukne metode, da sensoren risikerer at kalibrere sig selv, lige før du skal tage skuddet til drømmehjorten.

Du har også tre muligheder for at justere den termiske sensors forstærkningsniveau, alt efter hvordan vejret er. Niveauerne Normal, Høj og Ultra er softwarealgoritmer, der forbedrer kvaliteten af den termiske sensors evne til detektion og genkendelse under forskellige observationsforhold. Når temperaturkontrasten falder ved tåge, nedbør eller høj luftfugtighed anbefales det at øge forstærkningsniveauet. For at optimere billedet kan du aktivere udjævningsfilteret i hovedmenuen.

Selvom optikkens batteritid er rigtig god, så er Thermion Duo udstyret med en autosluk funktion, hvis riflen peger op eller ned med mere end 70° eller kæntrer med en vinkel på mere end 30°.

Pulsar vil selvfølgelig ikke snyde dig for en lang række forskellige sigter. Du får ti forskellige sigter, hvor du kan vælge mellem 11 forskellige farver. Da sigtet er elektronisk, så er optikken faktisk i stand til at virke både som en første og andet fokalplan optik. Der er tre sigter, der virker som første fokalplan, og automatisk justerer størrelsen alt efter, hvilken zoom du har valgt.

Du har også mulighed for at få en advarsel, hvis din riffel kæntrer til den ene eller anden side. Alt efter om den kæntrer 5°-10°, 10°-20° eller mere end 20°, vil displayet vise et antal pile i den retning, du skal bevæge riflen, for at optikken er horisontal igen.

MINE EGNE ERFARINGER

Min største udfordring med denne optik var, at det er absolut nødvendigt at læse manualen for at kunne udnytte sigtets mange muligheder. Det er ikke, fordi det er svært at tilgå dem, men det kan godt virke lidt overvældende.

Ét af de vigtigste områder, jeg skulle fokusere på, var indskydningen af optikken på de to forskellige kanaler og at forstå, hvordan de forskellige afstande skulle lægges ind. Da begge sensorer er placeret forskudt for hinanden, så er det vigtigt, at de bliver indskudt hver for sig, for at du kan skifte mellem dem uden problemer. Efter at have studeret manualen og afprøvet proceduren hjemme uden at afgive skud, så var det faktisk nemmere, end jeg regnede med, da jeg var på skydebanen.

De to paletter, jeg bruger mest, er white hot og black hot. De har begge den fordel, at jeg kun skal skelne mellem to farver, og jeg oplever derfor, at jeg hurtigere opdager vildtet end ved f.eks. ultramarine og rainbow. Det kan være, at du foretrækker andre farvepaletter, så jeg vil foreslå, at du afprøver dem alle hen over en længere periode. På den måde finder du også ud af, hvilken palet, der er bedst til specifikke jagtsituationer.

Sigtet kan godt føles lidt næsetungt, da den store termiske sensor tager en god del af pladsen, men det har ikke den helt store betydning, når sigtet er monteret på en riffel.

Jeg brugte semiautomatisk kalibrering som default på den termiske kanal, og synes, den er meget lydsvag. Jeg har meget mere kontrol over, hvornår kalibreringen sker, og hvis jeg har sigtet rettet mod samme område, kan der gå mere end 10-15 minutter eller mere, før der er behov for en kalibrering. Grunden til, jeg anvender semiautomatisk kalibrering, er fordi jeg vil undgå, at optikken laver en autokalibrering, lige før jeg skal afgive skud, så billedet ikke forsvinder i det kritiske øjeblik. Det tager kun et lille sekund, når den fryser skærmen, for at tillade sensoren at blive termisk nulstillet.

Jeg observerede også, at den digitale kanal kan virke lidt mørk i modlys. Det kan afhjælpes ved at justere på kontrast og lysstyrke, og hvis det stadigt ikke giver et godt billede, så kan jeg hurtigt skifte til den termiske kanal, eller PiP mode, så problemet er ikke så stort. Der er også et udglatningsfilter og mulighed for at justere følsomheden på den termiske kanal, som kan hjælpe til med at få et skarpere og mere detaljerigt billede, hvis du føler det er nødvendigt.

Jeg er meget overrasket over, hvor nemt det er at spotte dyr, både om dagen og natten. Specielt om dagen, hvor man måske tror, at der ikke er noget vildt at se i skovens dybe skygger, så opdagede jeg faktisk rigtig meget. Kvaliteten blev især tydelig, når jeg brugte optikken i perioder, hvor temperaturen var lav. Her virkede det, som om det var et helt almindeligt sort/hvidt kamera, jeg kiggede med. Ingen pixelering, og alt stod knivskarpt.

Kvaliteten af billeder og video optaget med kikkerten er selvfølgelig ikke det samme som med et spejlreflekskamera eller din smartphone. Opløsningen på video og fotos er 1024×768 pixels, så der er et godt stykke vej op til de moderne smartphones, der har op til 4032×3024 pixels eller endda mere. Billederne og videoen i denne artikel ser måske ikke så skarpe ud, men når man kigger i optikken, så er det flere gange skarpere og skal simpelthen opleves. Det er muligt at optage lyd på videoen, men det har jeg ikke anvendt ret meget, da det nemt kan skræmme vildt væk, hvis det hører din stemme.

Jeg kan godt lide, at batteritiden er høj. Pulsar lover selv en drifttid på ca. 6 timer, og jeg havde ingen problemer med mangel på strøm under min test. Hvis optikken er ved at løbe tør for strøm, kan du bare oplade den med en power bank, samtidigt med at du anvender den, eller bruger et ekstra batteri, hvis du har investeret i det.

Er det fremtiden med termiske og digitale sigter? Foto: Claus Andersen

Der er ingen tvivl om, at specielt termisk optik vinder frem i udlandet, hvor det er tilladt til jagt mange steder, og jeg er sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid, før det også bliver tilladt i Danmark. Det er så op til dig som jæger, om du vil anvende termisk optik til jagt eller ej. Min egen personlige holdning har indtil nu været, at jeg ikke vil bruge termisk optik til jagt i dagslys, selvom det skulle være tilladt. Det bliver simpelthen for ”nemt” at spotte vildtet, før de ser mig. Men til regulering af mårhund eller vaskebjørn, vildsvin i udlandet og selvfølgelig under nattejagt så er termisk optik fænomenal. Men jeg må sige, at min holdning langsomt ændrer sig, jo mere jeg anvender det. Jeg hælder måske til at anvende en termisk spotter til at lokalisere vildtet og så anvende en traditionel optik på jagtriflen, men kan sagtens se fordelen i at have begge typer indbygget i riffelkikkerten.

Der er et sikkerhedsmæssigt aspekt i forhold til, at jeg er i stand til at kunne se klart ind i selv den mørkeste skov, eller om natten, med termisk optik. Jeg bliver i stand til at se, om der er andre personer, der bevæger sig rundt i skyggerne, eller måske sidder der en naturelsker med en kikkert og observerer mod samme stykke vildt, som du har i optikken. Når du skal tage skuddet, er der ingen, der tvinger dig til at anvende den termiske kanal, du kan skifte til den digitale og se det samme som med et traditionelt optisk sigte. Er du totalt modstander og synes, at termisk optik er snyd og synd for vildtet, så lader du bare være med at investere i det.

I forhold til lysforstærkning og infrarød optik så giver termisk optik et helt klart billede af, hvad du kigger på, det kan anvendes i dagslys, så det er det forholdsvis nemt at identificere, hvilket stykke vildt det er, du kigger på. Den termiske sensor giver dig mulighed for at spotte vildt, du ellers ALDRIG ville se. Hver gang jeg har medbragt termisk optik i naturen, så har jeg opdaget dyr, som jeg med garanti aldrig ville have set uden.

Jeg er ikke i tvivl om, at termisk og digital optik er kommet for at blive, og vi vil se en rivende udvikling af dem i fremtiden.

Du kan få Pulsar Thermion Duo i to forskellige modeller, DXP50 og DXP55. Den største forskel er sensoren på den digitale kanal, der er dobbelt så stor på DXP55 med F35/4.34 i forhold til sensoren på DXP50 der er F17/4.34.

Vejledende udsalgspris er ca. DKK 33.600,00 for DXP50 og ca. DKK 35.150 for DXP55.

Anvendelsen af termisk og digitale sigter er stadig meget begrænset i Danmark. Foto: Claus Andersen

HVAD BETYDER MULTISPEKTRAL?

Multispektral refererer til en sensor eller teknologi, der er i stand til at indsamle og analysere data på tværs af forskellige dele af det elektromagnetiske spektrum. Normalt består det elektromagnetiske spektrum af synligt lys, men det multispektrale spektrum omfatter også umiddelbart usynligt lys som ultraviolet, infrarød, termisk og andre bølgelængder.

Et eksempel på denne teknologi er multispektral billeddannelse, hvor kameraer eller sensorer bruger flere bånd af det elektromagnetiske spektrum til at skabe et detaljeret og nuanceret billede af et objekt eller et område.

Pixel pitch er et udtryk, der bruges til at beskrive størrelsen af de individuelle pixels, der udgør en termisk billedsensor. En mindre pixel pitch betyder, at der er flere pixels pr. arealenhed, hvilket naturligt resulterer i et billede med højere opløsning.

I forbindelse med termisk optik til jagt kan en mindre pixel pitch give et klarere og mere detaljeret billede af målet, hvilket gør det nemmere at identificere og følge vildtet. Termisk optik med mindre pixel pitch har dog en tendens til at være noget dyrere end optik med større pixel pitch.

En 12 µm pixel pitch sensor har naturligvis mindre pixels end en 17 µm pixel pitch sensor. Det betyder, at en termisk optik med en 12 µm pixel pitch sensor kan producere et billede med højere opløsning sammenlignet med en termisk optik med en 17 µm pixel pitch sensor.
Termisk optik med 17-mikron pixel pitch-sensorer har dog en tendens til at være mere prisvenlige og strømeffektive og ofte med et bredere synsfelt.

I sidste ende vil valget mellem en 12 eller 17 µm pixel pitch sensor afhænge af jægerens specifikke behov og præferencer. For jægere, der prioriterer høj opløsning og detaljer, kan en termisk optik med en mindre pixel pitch være den bedste mulighed. For den mere prisbevidste jæger, eller hvis der er brug for længere batterilevetid og bredere synsfelt, kan en termisk optik med en større pixelpitch være et bedre valg.

Sammenfattende er pixel pitch en vigtig faktor at overveje, når du vælger en termisk optik til jagt. En mindre pixel pitch kan give et billede med højere opløsning, men er ofte dyrere og mere strømkrævende. En større pixelpitch kan være mere prisvenlig og energieffektiv med potentielt bredere synsfelt.

HVAD KAN DIGITAL OG TERMISK OPTIK EGENTLIG GØRE FOR EN DANSK JÆGER?

Hvis du er den glade ejer af en termisk spotter, optik eller en kikkert med elektronisk billedforstærkning, og du kun går på jagt i Danmark, så er anvendelsen meget begrænset. Du må nemlig ikke anvende ”elektronisk udstyr til lokalisering af vildtet, herunder varmesøgende apparater og apparater med elektronisk billedforstærkning” hverken før, under eller efter jagten, på nær hvis du jager de to invasive arter, mårhund eller vaskebjørn. Hvis du driver jagt på disse to arter, kan du søge en gratis våbentilladelse hos politiet og dermed anvende elektronisk lysforstærkende sigtemidler, eller elektronisk lysforstærkende clip-on systemer på din riffel. Der må ikke anvendes termiske sigtekikkerter eller termiske clip-on til jagt eller regulering i Danmark.

Termiske og lysforstærkende spottere, der alene er håndholdte, kræver derimod ikke tilladelse og kan derfor købes og besiddes af hvem som helst, så længe du ikke anvender dem til ”at efterstræbe vildtet ved at forfølge, opsøge, nedlægge og efterfølgende sætte sig i besiddelse af vildtet”, eller kort sagt; du kan altså anvende en termisk spotter, så længe det ikke er i forbindelse med udøvelse af jagt.

Du kan sagtens bruge en spotter både uden for jagtsæsonen til at kigge efter vildt på dit jagtområde, eller du kan tage den med ud på en tur på dit jagtstykke en dag, hvor du ikke skal på jagt. Der er ikke fastsat en klar grænse, men som udgangspunkt må du ikke medbringe en spotter eller termisk kikkert på jagt eller regulering, medmindre det er mårhund eller vaskebjørn, du skal regulere. Så lad dit våben ligge hjemme, når du har en termisk enhed på din person.

HVAD SIGER LOVEN?

Bekendtgørelsen om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber – kapitel 5, § 11 siger følgende: Til jagt må der ikke anvendes 1. mynder eller hunde af mynderacen, 2. elektronisk udstyr til gengivelse af lyd, 3. elektronisk udstyr til lokalisering af vildtet, herunder varmesøgende apparater og apparater med elektronisk billedforstærkning, eller 4. kunstigt lys, spejle og andre indretninger til belysning af målet.

Af Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning §2, stk. 2, fremgår det:
• Lovens regler om jagt gælder for alle handlinger, der med egnet middel har til formål at efterstræbe vildt, uanset om der i forbindelse med jagten fanges eller nedlægges vildt. Den daværende Skov & Naturstyrelse har i en skrivelse af 2. februar 2006 udlagt jagtretten således:
• Jagtretten består i retten til at efterstræbe vildtet ved at forfølge, opsøge, nedlægge og efterfølgende sætte sig i besiddelse af vildtet.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: