Som jæger kender du måske mest Garmin for deres hundehalsbånd med GPS-trackere, men de har også leveret en række elektroniske sigter til bueskydning, og nu har de fremstillet en lille hastighedsmåler, der anvender doppler-radar, på nøjagtigt samme måde som for eksempel Labradar. Denne gang er enheden så lille, at den kan være i en lomme.

Så snart jeg så de første bedømmelser og tests af Xero C1 Pro, så var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle have den. Da den først nu er på vej til det europæiske marked, bestilte jeg den sidste år direkte hos Garmin i USA, så jeg selv kunne lave en grundig test af den. Jeg blev ikke skuffet.

Xero C1 Pro registrerer skuddene sikkert næsten uanset placering.

Hvis du selv lader din ammunition eller får din ammunition ladet hos en ven, så er Xero C1 Pro måske løsningen til at give dig nøjagtige data for hastigheden af din ammunition. Kronografen kan selvfølgelig også anvendes til at kontrollere hastigheden på din fabriksammunition, og hermed vil du kunne få en mere nøjagtig ballistikudregning, så dit skud rammer præcist.

Hvis du anvender fabriksladet ammunition, så kan der være mange faktorer, der kan påvirke ballistikken. Det kan være pibelængde, vejret, temperaturen, LOT nummer på ammunition og andre faktorer. Så jo mere data du har på din ydeevne (hastigheden) af din ammunition i forskellige situationer, jo mere nøjagtigt kan du udregne din ballistik.

For dem, der genlader ammunition, er projektilhastighed en vigtig faktor. Det er ikke af de samme grunde som med fabriksladet ammunition, men også under selve processen i at finde den rette ladning til patronen. Når du kender kuglevægt og hastighed, er du i stand til at udregne energien i Joule, så du er sikker på, at ammunitionen overholder lovkravet for anslagsenergi, typisk på 100 meters afstand (E100).

Garmin Xero C1 Pro fylder ikke meget i landskabet.

FØRSTE INDTRYK

Xero indpakningen er uden de store dikkedarer. Udover en simpel manual, sikkerhedsinstruks og et usb-ladekabel, medfølger der en lille tripod, så du kan opsætte din Xero ved siden af din riffel, bue eller andet, du skyder med for at måle hastigheden.

Jeg har tidligere anvendt traditionelle kronografer fra blandt andet Caldwell, Labradar og Magnetospeed, men denne lille enhed fra Garmin overrasker mig alligevel en del. Mest på grund af størrelsen, når jeg står med den i hånden. Efter jeg har afprøvet den på skydebanen, så er min positive overraskelse ikke blevet mindre. Den er så simpel at indstille, opstille og anvende, at det næsten ikke kan forklares, det skal simpelthen prøves.

GARMIN XERO C1 PRO DETALJER

Efter at have åbnet kassen og taget Xero ud kan jeg konstatere, at enheden er fremstillet i kraftigt plastic, med en lille LCD-skærm på 2,2 tommer, der har en opløsning på 240×320 pixel. Vægten er 106 gram uden tripod og cirka 160 gram med tripod monteret. Størrelsen er beskedne 77 x 60,5 x 34,44 mm (HxBxD). Enheden er IPX7 certificeret, hvilket betyder, at den kan nedsænkes i én meter vand i 30 minutter og stadig fungere. Så selv i det værste regnvejr så er jeg sikker på, at denne kronograf virker uden problemer.

Batteritiden på det interne og opladelige lithium-ion batteri er 2000 skud-registreringer eller op til 6 timers brug. De gange, jeg har været på skydebanen, har der været rigeligt med batteri tilbage, og ellers kan enheden oplades ved hjælp af en powerbank og det medfølgende USB-A til USB-C kabel. Det tager omkring fire timer at oplade enheden fra nul til 100 procent.

Kronografen kan anvendes ved temperaturer fra -100 C til +550 C, og den indbyggede hukommelse kan opbevare op til 50 sessioner med op til 100 skud i hver session, før enheden skal synkroniseres med ShotView appen.

Xero kan måle hastigheder fra 30 – 1520 m/s i forskellige intervaller alt efter projektiltype.

De forskellige projektiltyper er:
• Riffel og pistol: 180 – 520 m/s eller 520 – 1520 m/s.
• Bue og luftriffel: Ingen minumum eller maksimum interval.
• Andre (forladegevær, brenneckekugle, hardball eller andre typer projektiler): 30 – 180 m/s, 180 – 520 m/s eller 520 – 1520 m/s.

Nøjagtigheden i hastighedsmålingen for riffelprojektiler er +/- 0.1% af hastigheden, og for andre typer projektiler +/- 0.4%.
Enheden transmittere i 24 GHz båndet på radarsiden og 2,4 GHz ved hjælp af bluetooth.

På forsiden er Xero helt plan uden noget som helst andet end et Garmin logo, og bagsiden er udstyret med et LCD-display. På toppen er der fire knapper og en sort streg, der kan gøre det for en grov sigtelinje. På venstre side er der et lille gummidæksel til opladning med USB-C, og på undersiden er Xero udstyret med standard 1/4”-20 gevind, så du kan montere enheden på den medfølgende tripod eller andet.

Da Xero anvender radar til at måle projektilhastighed, så kan du selvfølgelig også anvende lyddæmper eller mundingsbremse uden problemer.

Hastighedsinterval varierer alt efter projektiltype. Her riffel og pistol.

OPSÆTNING OG MENU SYSTEM

Hvis du aldrig har anvendt en kronograf, er det en god ide at bruge fem minutter på at læse manualen og prøve at klikke rundt i de forskellige menupunkter, før du tager på skydebanen. Det er meget nemt at finde rundt i menuen, da du navigerer ved hjælp af en op/ned knap, en ”tilbage” knap og en ”OK” knap. Har du erfaring med kronografer, så vil jeg næsten påstå, at du kan indstille og opstille denne kronograf på under eet minut første gang, du har den i hænderne.

Alt er næsten selvforklarende, og når menuen er kigget igennem et par gange, så er det supersimpelt at starte en måling på skydebanen. Alt efter hvordan enheden bliver sat op, så kan du starte en måling med fire tryk på knapperne, inklusive at tænde for enheden. Vil du inkludere projektilvægt og se det lille informationsdisplay vedrørende optimal placering, så skal du anvende nogle få ekstra tryk på knapperne. Men alt i alt, så er denne enhed ultranem at indstille og klargøre.

Enheden er meget tilgivende med hensyn til placering.

Der er nogle få punkter, du bør se igennem og eventuelt ændre, før du tager på skydebanen.

1. Enheder: Her vælger du, hvordan du vil have vist hastigheden på projektilet. Du kan vælge mellem fod/sekund, meter/sekund, miles/time, kilometer/time.

2. Skærmfarve: Du kan vælge mellem to farver for skærmen, hvid eller sort.

3. Baggrundslys: Du kan indstille enheden til 0%, 25%, 50%, 75% og 100% lysstyrke for baggrundsbelysningen af skærmen.

4. Datafelter: Hvilken information ønsker du vist på de tre datafelter på hovedskærmen. Du kan vælge mellem minimum, maksimum, gennemsnit, standardafvigelse, ekstrem spredning, kinetisk energi, effektfaktor og afvigelse fra gennemsnit.

5. Skudlistedata: Hvilken information ønsker du vist på skudlistedatafeltet. Du kan vælge mellem kinetisk energi, effektfaktor og afvigelse fra gennemsnit.

Du scanner blot en QR kode når du parrer enheden med din smartphone.

6. Pro-indstillinger: Du kan her vælge, om du vil indtaste projektilvægt, og enheden skal vise justeringsdiagrammer før skydning.

7. Sprog: Der er 11 sprog at vælge mellem: engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, svensk, dansk, norsk, finsk, polsk og tyrkisk.

8. Tilslutningsmuligheder: Her ser du, om din telefon er tilsluttet, og du kan parre din telefon med enheden her.

9. Nulstil: Du kan vælge at rydde alle sessioner, nulstille alle indstillinger eller geninstallere fabriksindstillingerne.

10. Om: Giver dig blandt andet oplysninger om enhedens software version og enheds-id.

Min egen opsætning er: m/s, hvid skærmfarve med 50% belysning, datafelterne viser: minimum, gennemsnit, maksimal og på skudlistedatafeltet har jeg valgt kinetisk energi.

Claude vil gerne have muligheden for at kunne rotere displayet.

KLARGØRING OG EN TUR PÅ SKYDEBANEN

Før du skal anvende enheden, så skal du bare sørge for, at den er opladet, og så ellers tænde for den, trykke på et par knapper og pege radaren mod skiven. I teorien er du nu klar til at anvende kronografen. For at få en helt nøjagtig måling og alle data, så er der et par ting, du skal indstille, men her guider Xero C1 Pro dig hurtigt igennem det hele ved hjælp af nogle enkle menuer.

Du skal først vælge, om du vil starte en ny skydning eller fortsætte en tidligere skydning. Herefter vælger du, hvad du skal skyde med; riffel, pistol, bue, luftgevær eller andet.

Alt efter, hvilket våben du vælger og din personlige opsætning, så er der en undermenu, der giver dig mulighed for at vælge det hastighedsinterval der skal måles på, samt indstille vægten på projektilet.

Har du fravalgt at indtaste projektilvægt, kan du gøre det senere på ShotView appen fra Garmin. Jeg vil foreslå, at du indtaster projektilvægt, da du så kan få vist kinetisk energi ved mundingen med det samme. Selvom du kan tilføje projektilvægt på ShotView appen senere, og her se, hvor mange Joule der er ved mundingen, så bliver denne information ikke synkroniseret tilbage til enheden. Så, hvis du fravælger at indtaste projektilvægt, kan du kun se den kinetiske energi på din app.

Du skal nu bare placere enheden så radaren peger mod skiven og indenfor cirka 15-35 cm bag mundingen på din riffel. Skyder du med pistol eller bue så skal enheden placeres cirka 15-35 cm under mundingen på pistolen eller pilen.

Jeg blev meget positivt overrasket over, hvor nemt og hurtigt jeg kunne klargøre og opsætte enheden. Det tog mig 45 sekunder, første gang jeg skulle anvende den, og allerede anden gang, jeg anvendte den, brugte jeg under 30 sekunder, før jeg var klar til at udføre målinger. Meget imponerende.

Du kan også montere enheden på en kameratripod, eller direkte på dit våben, hvis du har en adapter til dette. Der kommer flere og flere adaptere på markedet, og jeg havde ingen problemer med rekylpåvirkning eller andet efter at have monteret enheden fast på våbnet. Du skal dog være opmærksom på, at enheden ikke er beregnet til at blive monteret på et våben, og Garmin skriver ingen steder, at enheden kan holde til rekylen. Så det er på eget ansvar.
Under min test skød jeg med 9 mm pistol og 7,62×39 mm riffel og jeg afprøvede forskellige indstillinger og opsætninger som beskrevet i næste afsnit.

Enheden registrerer stadig skuddene, selvom den står næsten én meter væk.

ERFARINGER

De vejledende afstande, der bliver vist på displayet, kan du roligt tage med et gran salt. Jeg eksperimenterede med forskellige afstande både for pistol og riffel, og de kunne variere fra fem cm ud til næsten én meter, uden det havde en effekt på målingerne.

Der er ingen tvivl om, at denne kronograf er endog meget tilgivende med hensyn til placering. Jeg placerede endda kronografen direkte på pistolen og riflen, og her var der ingen problemer med at registrere samtlige skud.

Det samme gælder for retningen til skiven. Jeg prøvede at pege kronografen mod skiven, der stod længere væk, på næste bane og mine skud blev stadig registreret. Det samme gjorde sig gældende, hvis der blev skudt samtidigt på begge baner. Er der flere kronografer på skydebanen, så vil Xero automatisk registrere dette og justere frekvensen, så du undgår, at enheden bliver forstyrret af andre kronografer.

Der var to måder, hvorpå jeg kunne ”tvinge” Xero C1 Pro til ikke at registrere alle mine skud. Den første var ved at vælge et forkert hastighedsinterval. Det eneste, der skete her, var, at displayet blinkede, når jeg affyrede et skud, men det viste ingen data. Det er heldigvis sjældent, at man ikke har en ide om projektilets hastighed, og det er hurtigt at ændre det igen.

Den anden måde var, hvis jeg affyrede mine skud i meget hurtig rækkefølge. Kronografen registrerede ikke alle skud, hvis de blev affyret meget hurtigt efter hinanden. Når jeg siger meget hurtigt, så mener jeg med under to sekunders mellemrum. Hvis jeg derimod lige trak vejret én gang, og herefter affyrede våbnet, så blev alle skud registreret.

Data bliver præsenteret overskueligt.

SHOTVIEW APP OG EFTERBEHANDLING AF DATA

Som de fleste avancerede elektroniske enheder har Garmin udviklet en app, som Xero kan kommunikere med. Appen kan bruges både af iOS og Android smartphones og er ganske simpel at anvende.

På appen kan du se de samme oplysninger om hvert enkelt skud som på kronografen, og så har du mulighed for at markere, hvilke skud der er foretaget med koldt og rent løb. Du kan også skrive en kort kommentar til hvert skud, du har affyret til senere gennemgang, og så kan du vælge, om der er skud, der skal udelades i beregningerne. I appen har du også mulighed for at omdøbe hver session, så du nemmere kan finde rundt i dem.

Hvis du ønsker at efterbehandle dine data, så har du mulighed for at eksportere dem som en .csv fil, og herefter importere den til dit regneprogram. Når du importerer din .csv fil, så skal du lige huske at definere tusindtals- og decimalseperator som et punktum. Ellers risikerer du, at nogle af dine data ikke bliver vist korrekt.

Du har gode muligheder for efterbehandling af dine data.

Både app og eksportfil viser antal af skud, gennemsnitlig kinetisk energi, gennemsnitlig hastighed, spredning og standardafvigelse for hver serie. I selve serien vises hvert registreret projektils hastighed, afvigelse fra gennemsnit, kinetisk energi, power factor, markering af koldt og rent løb samt eventuelle kommentarer. Eksportfilen viser derudover også klokkeslæt for hvert registreret skud.

Du skal også bruge appen, når din Xero skal have en opdatering af software. Enheden fortæller dig selv, når der er en opdatering. Mens jeg skrev denne artikel, kom der faktisk en ny opdatering: version 3.13, der skulle inkludere antallet af skud på hver enkelt sessionsoversigt. Samtidigt blev der tilføjet tidspunkt for hver session på skærmen, hvor du vælger, hvilken session du vil se.

Opdateringen gjorde dog en del mere. Den ændrede en del i menupunkterne, så forklaringen ikke stemte overens med den handling, man skulle foretage. Selv med en genstart forblev problemet det samme. Jeg løste det dog hurtigt ved at skifte til engelsk og herefter tilbage til dansk. Herefter passede alle menuerne igen. Det er sandsynligvis én af de små børnesygdomme, et så nyt produkt kan have, og heldigvis var løsningen nem at udføre.

Tilbage i december 2023 var der lidt børnesygdomme ved software opdatering.

ULEMPER OG FORSLAG TIL ÆNDRINGER

Selvfølgelig ville det være en fordel, hvis Xero C1 Pro kunne foretage flere målinger af samme projektils hastighed på forskellige afstande, som LabRadar, men så ville enheden sandsynligvis også være en del større.

Jeg oplevede et problem med det danske menu system efter opdatering til version 3.13, men det var nemt rettet.

Hvis jeg tilføjer projektilvægt på ShotView appen, så bør denne blive synkroniseret tilbage til enheden, så jeg også kan se den kinetiske energi her.
Skal vi gå ned i de små detaljer, så kunne jeg godt tænke mig, at symbolerne for knapperne også var vist på bagsiden lige over skærmen. På den måde vil det være meget nemmere at betjene enheden, når man ligger ned og ikke lige kan se symbolerne på toppen.

Jeg kunne også godt tænke mig at det var muligt at rotere informationen på skærmen. Der dukker flere og flere monteringsmuligheder op, og nogle af dem betyder, at enheden kommer til at vende på hovedet.

Der medfølger ikke en batterilader. Selvom du sandsynligvis allerede har en USB lader, så synes jeg godt, at Garmin kunne inkludere én, specielt når man betaler en forholdsvis høj pris for kronografen.

Prisen er i den høje ende, set i forhold til konventionelle optiske kronografer eller MagnetoSpeed, med en forventet vejledende udsalgspris på lige over DKK 4.600,00. Jeg må dog sige, at jeg synes, at pengene er godt givet ud, når jeg ser på alle fordelene ved kronografen fra Garmin.

Den sidste og måske vigtigste ting, jeg ser som en ulempe er, at jeg som bruger ikke er i stand til selv at udskifte det indbyggede lithium-ion batteri. Vi ved alle, at genopladelige batterier på et tidspunkt enten ikke holder strøm så længe, eller endnu værre, at de begynder at svulme op. Vi skriver 2024, og jeg synes ikke, at den vej, Garmin har valgt, er den rigtige. Jeg er ikke i tvivl om, at batteriet nok skal holde i lang tid, og at jeg måske vil være i stand til at levere strøm via et eksternt batteri, men jeg har betalt for enheden og skal selv være i stand til at kunne udskifte batteriet.

Der er mange forskellige måder at montere Xero C1 Pro på.

FORDELE

Heldigvis er der masser af fordele, der langt opvejer de få ulemper.

Størrelsen overrasker positivt. Du kan have kronografen og den tilhørende tripod i lommen uden problemer. På trods af den lave vægt så føles byggekvaliteten ikke billig. Tværtimod så føles det som en robust og holdbar enhed, der er gennemtænkt i konstruktionen.

Indstilling og opsætning af enheden er så enkel og hurtig at det næsten virker forkert. Jeg har prøvet både traditionelle optiske kronografer som Caldwell, doppler kronografer som LabRadar og MagnetoSpeed, der benytter sig af en elektromagnetisk sensor, og de kræver noget mere omhyggelighed under klargøring og opsætning. Med Xero er det blot fire tryk på knapperne, placer enheden, så den peger i retning af skiven, og så er den klar til at registrere skud.

På grund af den simple måde at klargøre og opstille enheden på, så er jeg sikker på, at personer, der aldrig har anvendt en kronograf før, vil synes, at den er meget nem at anvende, og de vil stadig bruge meget mindre tid på klargøring og opstilling end med andre kronografer.

Det største problem bliver måske, at enheden nemt bliver væk.

Under måling med Xero har jeg observeret, at den er utroligt tilgivende overfor placering, både i forhold til våben og mål. På intet tidspunkt målte kronografen andre skytters projektiler eller lavede fejlmålinger. Da det er en radar, vil jeg selvfølgelig ikke udslukke, at fejlmålinger kan ske, men jeg har ikke været ude for det endnu, efter +500 affyrede skud.

I forhold til for eksempel MagnetoSpeed kronografen, så skal jeg heller ikke tænke på, om mit træfpunkt bliver ændret på grund af den ekstra vægt ved mundingen, eller om den nu sidder helt korrekt hele tiden. Jeg synes personligt, at MagnetoSpeed er alle pengene værd i forhold til en konventionel kronograf med optisk sensor, men Xero C1 Pro gør bare det hele meget nemmere og lidt bedre.

Noget af det, jeg synes bedst om ved Xero i forhold til en konventionel kronograf med optisk sensor, er, at der ikke skal trækkes kabler eller tages hensyn til lysstofrør, sol/skyer eller andet. Jeg skal heller ikke lige 5-10 meter ud foran skydelinjen for at placere kronografen, og jeg skal ikke være bange for at ramme den.

Du får en god mængde af data, som du kan efterbehandle, hvis du ønsker det. Filerne gemmes som .csv, og du kan importere dem i et regneark og herefter analysere mere på dem.

Displayet viser dejligt store tal, så de er nemme at aflæse.

Nøjagtigheden er i top. En 0.1% fejlmargen for riffelprojektil må siges at være acceptabel. Det betyder, at hvis dit projektil har en mundingshastighed på 770 m/s, så vil fejlmargen kun være +/- 0,77 m/s. Meget imponerende.

Garmin Xero C1 Pro guider dig hurtigt og effektivt gennem menuerne.

KONKLUSION

Det er sjældent, at jeg bliver så positivt overrasket over et nyt hjælpeværktøj til min forberedelse til jagt. Denne lille enhed fra Garmin er det, jeg vil kalde en ”Game Changer” inden for kronografer. Jeg er sikker på, at vi kommer til at se mange flere lignende kronografer i samme lille størrelse i den nærmeste fremtid.

Hvert eneste besøg på skydebanen været en kæmpe succesoplevelse med Garmin Xero C1 Pro og som grejfreak, perfektionist og genlader af ammunition, så er denne kronograf som sendt fra himlen. Ikke flere problemer med ledninger, lysstofrør, sol/skygge, ændret træfpunkt eller ituskudte kronografer. Nu er det bare 30 sekunders klargøring og opsætning. Herefter problemfri skydning og efterbehandling af alle data. Nemmere kan det ikke være.

DOPPLER-RADAR

Dopplereffekten er opkaldt efter den østrigske fysiker, Christian Doppler. Han dokumenterede effekten i 1842, ved at beskrive, hvordan frekvensen af lys og lydbølger bliver berørt af den relative bevægelse mellem kilde og sensor.

Dette udviklede sig senere til doppler-radar, der udnytter Dopplereffekten, ved at måle ændringen i frekvensen af de radarbølger, der kastes tilbage fra et mål i bevægelse, herefter omregnes denne ændring til hastighed. En Doppler-radar kan detektere forskellige mål meget tæt på hinanden, blot målene har en minimal forskel i hastighed.

Doppler-effekten involverer ændringen i frekvens eller bølgelængde af en bølge i forhold til en observatør, der bevæger sig i forhold til bølgens kilde. Doppler-radar registrerer ændringen i frekvensen af radarbølger, der reflekteres fra et objekt i bevægelse.

Et Doppler-radarsystem til måling af hastigheden på et projektil involverer typisk en radarenhed, som udsender mikrobølgesignaler og en modtager, der fanger de reflekterede signaler. Radarenheden er placeret, så den registrer projektilets bevægelse langs dets bane.

Når projektilet bevæger sig gennem radarstrålen, interagerer mikrobølgesignalerne med projektilet. De reflekterede signaler gennemgår et frekvensskift på grund af Doppler-effekten.

Ved at analysere frekvensforskydningen af de reflekterede signaler, beregner Doppler-radarsystemet projektilets hastighed. Jo hurtigere kuglen bevæger sig, jo større frekvensskift observeres.

Moderne Doppler-radarsystemer til måling af kuglens hastighed kommer ofte med avancerede funktioner, såsom at spore flere projektiler samtidigt, levere hastighedsdata i realtid og endda optage hele kuglens hastighedsprofil, når den bevæger sig mod målet.

Doppler-radar er kendt for sin høje nøjagtighed og præcision ved måling af projektilhastighed. Sensoren er mindre påvirket af faktorer som kulde, varme, skyer, solskin, skygge, regn, vind, luftfugtighed, lufttryk, indendørs eller udendørs sammenlignet med traditionelle kronografer, der anvender optiske eller akustiske sensorer.

Doppler-radar til måling af projektilhastighed bruges i forskellige sammenhænge, herunder skydevåbentest til at evaluere ydeevnen af forskellige ammunitionstyper, forskning og udvikling af nye projektiler og i konkurrenceskydning, hvor præcis viden om projektilhastighed er afgørende for at optimere nøjagtigheden.

Brug af Doppler-radar til at måle kuglehastighed er en sofistikeret og præcis metode, der almindeligvis anvendes i ballistisk forskning, skydevåbentest og konkurrenceskydning. Doppler-radarteknologi giver mulighed for nøjagtig måling af hastigheden af et projektil, når det bevæger sig gennem luften.

Effektfaktor (Power Factor) anvendes typisk i pistolskydekonkurrencer og refererer til et rangordningssystem, der bruges til at belønne patroner med mere rekyl. Effektfaktor er en måling af projektilets momentum, som til en vis grad afspejler rekylimpulsen fra skydevåbnet til skytten.

Udregningen er ganske simpel: Projektilets vægt i gram gange projektilets hastighed i m/s divideret med 1000 = effektfaktor i newton sekunder.

Eksempel: 9x19mm projektil der vejer 7,5 gram og er målt til 350 m/s 7,5 x 350 / 1000 = 2,625 Ns Effektfaktor bruges i konkurrencer, der er godkendt af International Practical Shooting Confederation (IPSC), United States Practical Shooting Association (USPSA), Bianchi Cup, Steel Challenge og International Defensive Pistol Association (IDPA).

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: