Foto: Rizzini og Torben Møller-Nielsen

Ejerene af B. Rizzini der holder et våben
Battista Rizzini udgør sammen med datteren Moira Rizzini halvdelen af ledelsen i familieforetagendet B. Rizzini.

Udtrykket ”We aim to please” er noget, som mange våbenproducenter siger, men som desværre ikke alle lever op til, når det kommer til stykket. Men det gør B. Rizzini, Italiens tredje største våbenproducent. De har nemlig gjort det til en del af deres virksomhedsfilosofi, at kundens ønsker er i centrum. Hvilket betyder, at alle, der købe eller ønsker at købe et gevær fra B. Rizzini, er velkomne på fabrikken til en snak om, hvordan lige præcis deres våben skal se ud.

Ægte familieforetagende

En masse våben på hylden
Receptionslokalet hos B. Rizzini bar præg af en corona-krise, som endnu ikke er overstået.

B. Rizzini har godt og vel 50 år på bagen. Firmaet blev startet i 1966 af Battista Rizzini, som også har lagt navn til familievirksomheden, og han har stadig sin daglige gang i lokalerne i den lille landsby, Gardone i Val Trompia i det nordlige Italien. B. Rizzini er et ægte familieforetagende, som styres af Batista og hans tre voksne børn, Giuseppe, Moira og Pamela.

Jeg satte Moira Rizzini stævne en meget varm dag i sommeren 2020 midt under coronakrisen for at høre mere om deres produktion, og hvordan de har tacklet coronakrisen midt i et af de hårdest ramte områder i Norditalien.

Italienske tilstande hos våben producenten

metaldel på et Rizzini gevær
Alle metaldele på et Rizzini gevær stemples med et ”BR”. Man er stolt over at være en ægte våbenproducent.

Deres receptionslokale er blevet udstyret med andet end de ypperste udstillingsmodeller på grund af krisen. Der står håndsprit overalt, og der er sat store plexiglas skærme op på det massive bord midt i rummet, så man ikke behøver at have mundbind på hele tiden. Moira Rizzini forklarer mig, at man tager corona meget alvorligt, ikke bare i virksomheden, med i hele regionen. Hun fortæller, at, da epidemien var på det højeste i foråret 2020, var der ikke en time, hvor man ikke hørte lyden af ambulancehelikoptere eller ambulancer, der kom for at hente syge eller døende.

Det betød også, at virksomheden lukkede helt ned i flere måneder, og medarbejderne blev sendt hjem. Senere, da man igen startede produktionen, fik man et nyt problem. Der var masser af ordrer og masser af våben på lager, men ikke nogen mulighed for at få dem sendt ud af landet. De sædvanlige flyafgange til for eksempel USA fandtes simpelthen ikke mere, hvilket har betydet et enormt logistik-arbejde med at finde nye alternative ruter, som nu endelig er ved at være på plads.

Grove metalklodser kommer ind i den ene ende af maskinerne, og fine, udfræsede våbendele dukker op i den anden.

Kunden er i centrum

Til gengæld forklarer Moira Rizzini mig, at det er mit held, for normalt har de simpelthen ikke tid til at tale med journalister på denne årstid. Foråret går med messer – som blev aflyst i 2020 – og sommeren går typisk med besøg af forhandlere med kunder, som gerne vil have skræddersyet deres gevær. Men også det blev der sat en stopper for i 2020. Det er ellers en af de opgaver, som B. Rizzini prioriterer højt. Alle har mulighed for at få lavet præcist det gevær med de features, som man ønsker.

Det minder lidt om bilproducenternes hjemmesider, hvor man kan gå ind og vælge en model og derefter tilføje alt muligt ekstraudstyr eller varianter. Moira fortæller, at typisk kommer en forhandler med 3-4 kunder, lander i Brescia, som ligger en times kørsel fra Gardone, besøger B. Rizzini og får aftalt specifikationerne på deres våben, spiser en god middag og tager hjem igen næste dag. Og når en returbillet med flyet koster det samme som en returbillet med toget fra København til Aarhus, så er det jo ikke økonomien, som afskrækker.

2 våben af B. Rizzini
Er der noget, som B. Rizzini kan, så er det at lave lækre round body O/U i et prisleje, som ikke er voldsomt afskrækkende.

En bred vifte af våben

Der laves også våben til konkurrenceskytterne, og en BR 460 har selvfølgelig aftagelig aftrækker.

Men hvad er det så for nogle våben, som B. Rizzini producerer. Det nytter jo ikke noget at være ekstrem service-minded, hvis ikke produktet er godt. Og det er det selvfølgelig. En af forklaringerne er, at B. Rizzini er en ægte producent og ikke bare en virksomhed, der samler dele produceret af andre. Alle dele af et våben fra B. Rizzini er stemplet med ”BR”. Det er både et kvalitetsstempel og kundens sikkerhed for, at våbnet faktisk er produceret på fabrikken i Italien.

Den lille fabrik har også løbende investeret i moderne maskiner, som dels er med til at holde omkostningerne nede, dels er med til at sikre en særdeles høj kvalitet – uanset om det er en model til 15.000 kr. eller en model til 75.000 kr. De fleste af B. Rizzinis våben ligger i mellemklassen omkring de 30.000 kr. Det er en prisklasse, hvor der er virkelig hård konkurrence fra andre italienske producenter, men også en prisklasse, hvor de fleste jægere kan være med. Forskellen med B. Rizzini er bare, at, når man så har købt et gevær til for eksempel 30.000 kr., så kan man besøge fabrikken og lige få fikset de detaljer omkring skæftet, sigtemiddel, løbslængde og så videre, der gør, at man får det helt rigtige gevær.

Giuseppe Rizzini var travlt optaget af at vurdere skæftetræ. Og ikke alt fandt nåde.

Og våbnene er ret lækre. En Rizzini Round Body til omkring 32.000 kr. er et både elegant og smukt gevær. Og så kan man jo vælge, om det skal være i kaliber .410 op til kaliber 12, engelsk skæfte eller med pistolgreb, løbslængde fra 26” til 30” (længere kan også lade sig gøre), tilpasset skæfte og så fremdeles. Der er mange muligheder. Og hvis man synes, at man godt vil slanke sparegrisen yderligere, så er en Rizzini Grand Regal Extra et godt bud. Exceptionelt træ og gravering, og et meget, meget elegant gevær. Der ER nu noget over de der round body låse.

Hvis man mere er til seriøs due-knusning, så er Rizzini BR460 et rigtig godt bud. Aftagelig aftrækker og en særdeles solid lås er en selvfølge, og derudover kommer et utal af variationsmuligheder, så man får det perfekt tilpassede gevær for under 50.000 kr.

Klassisk våbenproduktion

Maskine til kvaltitets våben
Moderne maskiner er en væsentlig del af produktionen af kvalitetsvåben hos B. Rizzini.

Turen gennem produktionen er som altid interessant. En blanding af håndværk, håndelag og computerstyrede processer. Vi møder Giuseppe Rizzini i færd med at vurdere skæftetræ, og det er ikke alt, der finder nåde for de kritiske øjne. Og sådan skal det også være hos en producent, hvor kvaliteten er i højsædet. Store maskiner fodres med metalklumper, og ud kommer fine, letgenkendelige dele til smukke haglvåben, som blot mangler den sidste finish i hænderne på en italiensk våbenmager. Der er højt humør blandt de ansatte, som er i gang med at samle og tilpasse de enkelte dele, efter at fræsemaskinerne har gjort deres arbejde. Det er tydeligt at se, at det at være en familie-virksomhed ikke bare handler om ejerkredsen, men også om hvordan alle medarbejdere føler sig som en del af virksomheden. Også når tiderne er vanskelige, som her under corona.

Når der skal laves kvalitet, kommer man ikke uden om en kærlig behandling fra erfarne våbenmagere.

Ingraveringer på et våben fra B. RizziniDer tales højt, fægtes med arme og grines hjerteligt. Mit italienske er langt fra godt nok til at forstå, hvad der er så morsomt, men mit hjerte forstår uden problemer, at her er en arbejdsplads, som er rar at være på, og hvor der ikke er ret langt fra direktionsgangen til arbejdsgangen. Og på mig virker det som om, at det positive livssyn og viljen til at løse problemer, der gennemsyrer B. Rizzini, ikke alene vil bære virksomheden gennem den kommende tid, men også i fremtiden vil sikre lækre kvalitetsvåben til en fornuftig pris fra familievirksomheden i den lille bjerglandsby i Lombardiet.

Hvis du er interesseret i et smukt gevær fra B. Rizzini, så kan den danske importør hjælpe dig. Det er CNH Gunimport, Snesere Torpvej 20, 4733 Tappernøje (www.gunimport.dk).

LÆS OGSÅ

Våbenpleje – Det hårde geværliv i saltvand og regn

Våbentest: Heym SR 21

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: