Foto: Johannes Krarup og Heym

De senere år har det gentagne gange slået mig, at jeg ser meget få rifler fra Heym på hylderne i danske jagtbutikker og i hænderne på danske jægere og skytter. I grunden besynderligt, for Heym nyder enorm anderkendelse i eksempelvis USA og hos professionelle jægere i Afrika og Australien.

Heym er et hæderkronet firma, som har mere end 150 år på bagen, beliggende i Gleichamberg nærmest lige midt i Tyskland.
Mange har måske set Heym rifler, hvor der er stemplet ”Krupp Laufstahl”. Det finder man på kombinationsvåben fra firmaet men også på deres repeterrifler. Heym laver udelukkende kvalitetsrifler og er også et stort navn inden for dobbeltrifler.

Heym laver ikke prisbillige våben under 10.000 kroner. De laver derimod våben i den ypperste klasse, hvor det kan gøre ondt i pengepungen. Heym producerer grundlæggende tre repeterrifler. En rettrækker, som hedder SR30, og så laver de større storvildtsrifler med noget, der er nærmest identisk med en Mauser 98 lås, samt deres basismodel, som hedder SR 21, og som i Danmark kan erhverves for omkring 15.000 kroner. Det er denne sidste model, som vi ser nærmere på i det følgende.

Forskæftet er smalt og med snabel-afslutning.

Testriflen er i tysk stil. Den har et bayersk skæfte. Det betyder, at forskæftet er slankt og med en snabelafslutning. Bagskæftet er lavet med kindpude og skyggelinjer. Det er også formet sådan, som tyskerne i deres tradition ofte værdsætter det, nemlig med svineryg.

Låsebolten er af fatbolt-typen. Testriflen har en meget stabil låsegang.
Låsebolten har tre låseknaster, og det betyder, at låsegangen har en lav åbningsvinkel.

Låsetøj

Bundstykket har tre låseknaster. Det er et fat-bolt system. Bundstykket er flutet, hvilket tager lidt af vægten af. Men grundlæggende er bundstykket i den lidt tungere ende. Et tungt bundstykke har den fordel, at det har mere momentum, og derfor vil du ikke mærke modstanden fra den patron, som føres ind i kammeret.

Låsesystemet minder grundlæggende om bl.a. Schultz og Larsen eller Sauers låsesystem. Låsebolten er af samme tykkelse som låsecylinderen. Det betyder, at låsegangen er stort set uden slør. Knasterne er ikke større end selve bundstykkets stamme. Der er kun én række låseknaster som for eksempel på en Sako 85.

Låsegangen bliver mærkbart trægere, når der skal føres en patron fra magasinet til kammer. Det bliver jeg nødt til at kritisere i forhold til det helhedsindtryk, jeg fik af riflen. Der kan formodentlig gøres noget ved at få lindet lidt på fjederen i magasinet. Men det skal gøres på en sådan måde, at det ikke bliver for blød en fjedring, så den ikke føder patronen op. Jeg vil gerne præcisere, at det var mærkbart, men jeg vil ikke sige, at det var graverende.

Heym SR 21 har et enkeltradet magasin med en kapacitet på 3+1.

Magasin

Som antydet i foregående afsnit er magasinet på en Heym SR 21 et enkeltradet, udtageligt stikmagasin. Det betyder, at patronerne i magasinet er stablet oven på hinanden. Patronen ligger derfor altid i en helt lige linje i forhold til kammeret. Det giver en præcis føring af patronen fra magasin til kammer. En riffel med enkeltradet magasin har ikke så ofte problemer med patronfødningen som en riffel med dobbeltradet magasin.

En trykknap på siden af magasinbrønden udløser magasinet, så det kan tages ud.

Magasinet på riflen kan tages ud ved, at der trykkes på en knap, som sidder i siden af magasinbrønden.

Heym SR21 er en repeterriffel i høj klasse og efter min mening overset i Danmark.

Montering

Riflen var monteret med en Trijicon 2,5-10×56 Accupoint. Den var monteret i en simpel og prisbillig Weavermontage. Låsen har gevindhuller i låsens top til at montere weaverbaser eller picantinny skinne. Andre dyrere monteringsmuligheder med tyske swingmontager kan også lade sig gøre. Heym laver også sin egen swingmontage.

Låsen har gevindhuller i låsens top til at modtage weavermontager eller andre mere dyre monteringsmuligheder med tyske swingmontager. Heym laver også sin egen swingmontage.

Sikkerhed

Heym SR 21 har en trepunktssikring. Det er en sikker type. Sikringen sidder på bagenden af låsebolten. Den låser fysisk slagstiften. Den kan aflades i sikret tilstand i den midterste position. De hvide og røde prikker på bagenden af låsebolte er et klassisk ikonisk kendetegn på en Heym repeterriffel.

Selve sikringens placering kan vi som jægere have individuelle ønsker til. Sikringen på Heym SR 21 er placeret på bagenden af bundstykket ligesom på f.eks. en Winchester 70 eller Ruger 77. Jeg synes ikke, at den er lige så hurtig og instinktiv at betjene, som når man er blevet vant til en sikring, som skal betjenes med tommelfingeren. Sikringen på Heym SR 21 kan også betjenes med tommelfingeren, men den lidt højere og centrerede placering gør betjeningen med tommeltotten lidt mindre ergonomisk.

Et ikonisk kendetegn på en Heym riffel er de hvide og røde prikker på bagstykket på bundstykket.

Aftræk

På testriflen er der monteret et aftræk af typen fransk snelle. Det er et aftræk med mulighed for to aftræksformer. Det kan bruges som på et normalt aftræk. Det kan også bruges som snelleaftræk. Det gør man, ved at man skubber aftrækket frem, og derefter skal aftrækket blot berøres let, for at det går af.

Aftrækket er klart og kontant. Det står på ca. 1700 gram. Det er efter min mening for tungt. Med snellen går aftrækket lige i underkanten af 200 gram. Snellen afkobles ved at sikre riflen til bagerste position, og så kan man tage aftrækket tilbage i normalposition.

Selve aftrækkets udformning er fin. Det har en glat overflade og er ikke for smalt. Selve aftrækkerbøjlen vil jeg måske have ønsket var en anelse større. Aftrækket sidder faktisk knyttet til magasinbrønden og bundmetallet, og ikke til låsen.

Det almindelige aftræk er indstillet alt for tungt fra fabrikken med sine cirka 1700 gram.

Tysk stil

Skæftet på testriflen er i udpræget tysk stil. Skæfteryggen er tysk svineryg. Der er kindpude med skyggelinjer. Forskæftet er med snabelafslutning og er et ret tyndt og elegant forskæfte. Denne skæfteform, vil jeg ikke anbefale til rifler med større kaliber end .308 Win. Dette er både sigtet til bagskæftets form men også det tynde forskæfte. Jeg har set civile Mauser 98 i kal. 9,3×62, som havde et meget mindre og tyndere forskæfte end testvåbenet. Den eneste måde at holde fast i riflen på under affyring er ved at holde om selve piben. Der kammer elegancen desværre over. Et forskæfte skal være til for, at man kan holde fast i det.

Skæftet har nogle flotte netskæringer, som er lavet med maskine. Der er flotte træafslutninger med mørkt træ (formodentlig rosentræ) på forskæfte og pistolgreb. Selve skæftetræet er ikke i nogen høj grade. Skæftet har en fin diskret sort bagkappe. Den yder ikke samme rekyldæmpning som for eksempel en Pachmayr.

I dag har Heym ændret deres produktion til, at skæfterne er klassisk ret som standard. Den tyske stil har vigende tilhængerskarer uden for de tyske grænser. Det har Heym reageret på i deres produktion. Tyskerne holder stadig meget fast i deres tradition. Skal man have den tyske skæftestil på en Heym SR 21, så skal man betale en merpris i dag.

Der er flotte skyggelinjer på kindpuden på bagskæftet.

Afsked

Testvåbenets tekniske specifikationer:

Pibelængde: 56 cm.
Ydre sigtemidler (kærv og korn)
Snelleaftræk (Fransk snelle)
Enkeltradet udtageligt stikmagasin (3 + 1)
3-punktssikring
Kal. .308 Win.

Hunter House sælger dette parti af Heym SR21 til 9.900 kroner.

Riflen er venligst fremvist af Hunters House. Nærmere information: tlf. 33222333.

https://heym-fabrik.de

(Heym har et omfattende program af rifler og det med mange forskellige løsninger, som kan vælges til og fra.)

En af mine gode venner havde en fuldskæftet Heym SR21 i kal. 6,5×55. Den skød rigtig præcist. Jeg fik lov til at skyde med den ved et par lejligheder. Det var de forventninger, jeg gik ind til testriflen med. Min forventning om god præcision blev også indfriet. Jeg testede den med Norma Jagtmatch, Sako FMJ, Federal Fusion, Geco Express. Den mest præcise skudgruppe fik jeg med Sako FMJ. Her fik jeg en egenspredning på 18 mm.

Jeg skød også med riflen til løbende elg, og her erfarede jeg god balance, når jeg skulle svinge riflen. Det tunge aftræk trak lidt ned på min præstation. Riffelpiben er en helt standard kontur for en jagtriffel. Riflen er i en passende størrelse til at bevæge sig rundt med den.

I den sammenhæng fik jeg også testet riflen med hurtige skud, og her viste riflens udkast sig at være godt. Hylstrene ramte ikke mod kikkerten. De blev kastet fint ud til siden. Ejektoren svarer meget til Sauers system. Der er en udstøderpind i bundstykket og en fjederbelastet udtrækker. Ejektoren sender det tomme hylster ud med det samme, når den passerer åbningen.

Netskæringerne er fine og veludførte. De er heller ikke for skarpe.
Heym SR 21 har monteret klassiske ydre sigtemidler. Kornet er firkantet i sin form.

Heym riflen er en virkelig god og genuine riffel, hvor der ikke er snydt nogle steder. Bruneringen er utroligt flot, det samme gælder polering af øvrige overflader. Når vi ikke ser flere Heym rifler i Danmark, så kan svaret udelukkende være et spørgsmål om markedsføring.

Testens bedste skudgruppe var med Sako FMJ. Riflen plantede 4 skud på 18 mm.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: