Riffelskolen - Få et bedre aftræk
Pegefingeren – i samklang med en aftrækker er kroppens stærkeste legemsdel.

Hvordan få kan man få et bedre aftræk?
Når du er på jagt, kan det udvikle sig meget hurtigt fra, at du nyder naturen med en puls som en sovende blåhval til, at den bliver meget hektisk, og at din puls bliver lige så hurtig som en parringslysten kolibri.

Det er derfor vigtigt, at du hurtigt og sikkert kan levere et dræbende skud til vildtet.

Der er mange faktorer, der gør sig gældende. Jeg vælger at dele dem op i to områder. De ”indvendige” og ”udvendige” faktorer. Der kan sagtens være flere områder, der overlapper hinanden, da de ofte har en indbyrdes indflydelse og effekt.

Der er ingen af de fif eller metoder, jeg skriver om, der er vedtaget ved lov, eller hugget i sten. Hvis du ikke synes, metoderne eller mine fif passer til dig eller din skydning, så skal du bare ignorere dem.

Jeg prøver på at videreformidle de erfaringer og gode takter, jeg har fået forevist og selv anvender. Jeg anderkender selvfølgelig, at der er masser af individuelle måder at gå på riffeljagt på. Jeg ønsker kun, at alle jægere skal udføre et hurtigt og sikkert drab på vildtet. Dermed gør jægeren også alt for, at vildtet ikke lider unødvendigt.

Hvis du savner inspiration, vil jeg foreslå, at du følger de jagtetiske regler, der er beskrevet her: https://mst.dk/friluftsliv/jagt/om-at-gaa-paa-jagt/jagtetiske-regler/

Derudover fastsætter ”Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning” §22, at
Ingen må jage på en måde, der

1) udsætter vildtet for unødige lidelser,

2) skader personer, husdyr eller genstande eller udsætter personer for nærliggende fare for at blive skadet

Læs mere her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/265

Indvendige faktorer

Dette område omhandler alt det, der har at gøre med dig, dit våben, ammunition, hjælpemidler, skydestilling, træning, erfaring og dine egne begrænsninger. Du kan næsten inkludere alt, hvad der sker med dig og dit våben, før projektilet forlader mundingen.

De fleste af de indvendige faktorer er noget, du selv kan gøre meget for at udvikle og forbedre.

Bedre aftræk – Udvendige faktorer

Dette område beskæftiger sig med alle de eksterne påvirkninger, du skal tage hensyn til, og som du, dit våben, ammunition og vildtet kan blive udsat for, før, under og efter projektilet forlader mundingen. Det kan være vejret, reaktion fra vildtet, terrænet, tidspunkt på døgnet og meget andet.

De fleste af de udvendige faktorer kan du ikke ændre på, men du kan gøre meget for at hjælpe dig selv til at være opmærksom på dem og imødegå dem.

Et skæfte med tommelhul kan måske hjælpe.

Hvor skal fingeren placeres, og hvad betyder det for et bedre aftræk?

Jeg vælger at starte i midten af et jagtforløb med riffel – nemlig det tidspunkt, hvor du placerer fingeren på aftrækkeren, lige før du skal afgive skuddet.

Der er masser af holdninger til, hvornår og hvor fingeren skal placeres på aftrækkeren, når du vil afgive et skud mod vildtet. Der er flere faktorer, der gør sig gældende her. Blandt andet: Hvor stor er din hånd, dit greb på riffelskæftet, og hvor lang er aftrækkerfingeren?

Det nytter ikke at prøve at placere fingeren på en måde, der gør det umuligt at få et ordentligt greb om skæftet eller en, der gør, at du tager et skævt aftræk. Hvis du ikke kan lave et aftræk, der er sikkert og enten skubber eller trækker riflen væk fra sigtepunktet i skudafgangen, bør du få en våbensmed til at kigge på dig og din riffel. Våbensmeden vil kunne rådgive dig, om der kan foretages ændringer på skæftet, om det skal skiftes, eller om der skal gøres andet.

Hvis din hånd og aftrækkerfinger passer til riflen, er det måske et spørgsmål om, at du placerer aftrækkerfingeren lidt forkert, før du afgiver skuddet. Det kan heldigvis nemt ændres.

Jeg er af den overbevisning, at fingeren skal hvile på aftrækkeren umiddelbart efter, at du har besluttet dig for at afgive et sikkert skud til vildtet, og du har afsikret riflen. Du har nu taget beslutningen, og der er kun få sekunder, før skuddet lyder. Hvis der sker noget, der får dig til at ændre beslutningen, så fjerner du blot fingeren fra aftrækkeren og sikrer riflen igen.

bedre aftræk
Du har meget lidt føling med aftrækkeren i denne position.

Det er ikke uden betydning, hvordan du placerer fingeren på aftrækkeren. Der er typisk tre måder, fingeren bliver placeret på.

Med spidsen af fingeren på aftrækkeren

Med denne placering på aftrækkeren vil du ofte skubbe til riflen, så løbet presses mod højre, fordi fingeren ikke bøjes lige tilbage. Du vil på skydebanen kunne se, at alle dine skud egentlig har en god højde i forhold til sigtepunkt, men at de ligger spredt til højre i det vandrette plan.

bedre aftræk
Du vil ofte bruge alle muskler i hånden til at foretage aftræk her.

Med mellemste led på aftrækkeren

En anden typisk fejlplacering er, hvor jægeren placerer andet led eller endda tredje led af fingeren på aftrækkeren. På den måde vil du trække i riflen, så løbet presses mod venstre. Som med tidligere skydning er resultatet det samme, denne gang vil dine skud være placeret til venstre for sigtepunktet i det vandrette plan.

bedre aftræk
God placering, der giver meget god kontrol over aftrækket.

Med første led/blommen på aftrækkeren

For langt de fleste jægere vil en placering af første led eller blommen af din aftrækkerfinger på aftrækkeren være det optimale. Du vil kunne lave et lige, bagudrettet aftræk, der hverken skubber eller trækker i riflen, og du vil samtidigt have en god føling med aftrækkeren og dens bevægelse.

Du kan prøve at se på din hånd, hvilke muskler du anvender under tørtræning, når du tager aftræk. Det skal kun være det yderste af fingeren, der bevæger sig lige bagud – og ikke, at du strammer grebet med hele din hånd, eller at din tommelfinger laver et modpres.

Nem øvelse, du kan udføre næsten overalt for at få et bedre aftræk.

En god øvelse er at placere en blyant på din hånd og se, om den bevæger sig lige bagud, når du bøjer din aftræksfinger let som ved et rigtigt aftræk. Hvis den ikke gør det, så er fingeren placeret forkert. Prøv at eksperimentere med placeringen af fingeren, indtil blyanten bevæger sig lige bagud, og overfør så denne placering til aftrækkeren.

Når du har fundet det rigtige sted for din fingers placering, så kan du sagtens sidde og øve, når du sidder og læser i et lækkert magasin.

Slut på ‘Riffelskolen – Få et bedre aftræk’

Læs også

Langdistanceskydning – Kalibre til de lange afstande

Jagtfeltskydning – riffeltræning for alle

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: