Tekst og foto: Erland Gunnarsson
Oversættelse: Jens E. Perto

Lige siden man begyndte at fremstille de første repeterrifler sidst i 1800-tallet, har vi vænnet os til, at de var fremstillet af en række nøjagtigt fremstillede dele. Bundstykke. Skæfte. Pibe. Lås. Det hele føjet sammen til en mekanisk enhed med det formål at placere et kappeklædt projektil med stor præcision og høj hastighed på lange afstande.

At fremstille de forskellige dele hver for sig havde flere fordele. Omkostningerne kunne holdes nede, og takket være tolerancer i fremstillingen kunne man udskifte delene i takt med, at de blev slidte. Samme forhold hersker stadig i industrien. Forskellene mellem en moderne repeterriffel og en, som blev lavet for næsten 130 år siden, er i praksis meget små
Men er der nogen fornuftig grund til at fravige de traditionelle løsninger og idéer? I denne test ser vi nærmere på en riffel, som på afgørende punkter adskiller sig fra de traditionelle konstruktioner, og vi spørger os selv, om denne løsning tilfører os noget, eller om det bare er et forsøg på at stikke ud fra mængden.

Model Monobloc

Model: Steyr Monobloc

Længde: 1075 mm.

Pibelængde: 558 mm.

Tilgængelige kalibre: .308 Win. og .30-06. I...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: