
Når vi vælger at gå på riffeljagt efter hjortevildt, er der én simpel grundregel, vi skal bestræbe os på at opfylde. Den er, at vi skal kunne afgive et dræbende skud – hver gang. Hvor skal riffelkuglen sættes i dyrekroppen?
Dette sikres bedst ved at placere riffelkuglen i dyrekroppen, hvor vi har den størst mulige margin rundt om træfpunktet, hvis riffelkuglen nu alligevel ikke rammer dyret præcist, hvor det var tiltænkt.
Sagt på en anden måde betyder dette, at hvis du sigter midt på bladet, vil du have afgivet et dræbende skud, også selvom riffelkuglen rammer dyret 6-8 cm til højre, venstre, over eller under det sted, du sigtede.
CNS
Som aktiv registreret schweisshundefører, med mere end 21 års praktiske eftersøgninger i bagagen, blev jeg overrasket over manglende kendskab til fakta, da jeg læste en artikel, hvor overskriften tydeligt anbefalede, at man som jæger skulle droppe det populære bladskud og i stedet placere riffelkuglen, så den ramte i dyrets centralnervesystem.
Denne riffelkugles placering i dyrekroppen skulle selvfølgelig have et smart navn som modsvarede bladskuddet. Man kaldte derfor dette skud for et CNS-skud, hvor CNS stod for centralnervesystemet.
Artiklen var ledsaget af et...