I al sin glans nu stråler solen

Der er et ordsprog blandt jægere, som siger, at råbukken er som sunket i jorden i juni måned. Et sådan ordsprog ville aldrig leve, hvis ikke der var en eller flere sandheder bag de ord. Den første sandhed underbygges af, at naturens klædedragt i juni er anderledes end i midten af maj. Skovens træer er fuldt udsprungne, og sigtbarheden i skoven er blevet væsentlig mindre. Afgrøderne på markerne er også blev meget højere, og dyrene kan langt nemmere skjule sig.

En anden sandhed, som også spiller ind, er jægernes massive tilstedeværelse i naturen de første to uger af bukkejagten. Råbukken bliver simpelthen mere sky. Den tredje sandhed er, at der i maj bliver nedlagt rigtig mange råbukke med en deraf mindre bestand til følge. Så når du ikke ser bukke, er det fordi, der er en anden, som har været heldig.

Farvebelagt

I juni måned kommer man sjældnere over en bastbuk med vinterpels som denne maj-buk.

For nogle år siden besluttede jeg mig for at undlade at tage på tidlig bukkejagt i udlandet. I Storbritannien kan man skyde råbuk allerede i april måned, og i Polen kan man skyde bukkene en lille uge før den danske premiere. Jeg har igennem årene selv skudt en del bukke...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: