Råbuk i brunst - Brunstbukke

I mere end 35 år har jeg interesseret mig for råvildtets biologi, og i rigtig mange år har jeg nydt råbukke i brunst både i Danmark og flere andre europæiske lande herunder Sverige. Det er efterhånden blevet til rigtig mange fine jagtoplevelser, men de sidste 15 år har observationer og fotografering næsten helt taget over, og jeg kører hellere efter det stærke visuelle trofæ med kameraet end efter at nedlægge en råbuk med riflen. Min favorittid på året er brunsten. Fra midten af juli til langt ind i august byder råvildtet på så mange fine oplevelser i forbindelse med brunsten, at det oplevelsesmæssigt langt overgår selve jagten på den røde buk i min verden. I det følgende vil jeg dele lidt af den viden, jeg gennem årene har samlet omkring råvildtets brunst.

Fremvækst af gevir

Bukkene kaster deres opsats fra november til januar måned. Typisk fælder de ældste bukke deres opsats først, mens de yngre bukke kaster deres opsats sidst. Det er således ganske almindeligt at se stærke ældre bukke uden opsats i begyndelsen af november, og det er helt normalt at se årsbukke, der stadig er opsatsbærende i januar måned. Når bukken har kastet sin opsats, går der to uger, før de nye vækstanlæg er...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: