Fritstående skydestilling er den, der kræver mest træning for at mestre.

Fritstående skydestilling er den skydestilling, som er nemmest at indtage, men det er samtidigt den, der er mest ustabil og vanskelig at mestre – specielt på afstande over 50 meter.

Ved hjælp af træning, kendskab til egne begrænsninger og lidt villighed til at se lidt fjollet ud kan man faktisk blive rigtig god til at skyde fritstående. Ved at tænke lidt ud af boksen og være lidt forudseende kan man blive endnu bedre til at ramme sikkert på længere afstande ved at bruge ganske simple hjælpemidler.

Fritstående skydestilling kan stabiliseres med kroppen alene. Bemærk her svajet i hofterne – det gør hele forskellen.

Fritstående skydestilling anvendes for eksempel, hvis du under jagt er i åbent terræn og ser vildt, hvor bevoksningen eller terrænets beskaffenhed gør, at det ikke er muligt at anvende en lavere og mere stabil skydestilling. Det kan også være, at vildtet er tæt på og i bevægelse. Derfor skal du også være i stand til at svinge riflen frit for at kunne følge vildtet og afgive et sikkert skud.

Hvis du har den mindste mulighed for at finde støtte, enten ved hjælp af din rem, et træ eller andet, skal du gøre dig selv den tjeneste at udnytte den. Det vil give dig en meget mere stabil platform at skyde fra. Hvis det ikke er muligt at finde støtte ud over din rem, har du kun kroppen tilbage. Det er her, du kan komme til at se lidt fjollet ud. Jeg vil personligt hellere se fjollet ud og levere et sikkert dræbende skud end måske at anskyde vildtet, fordi jeg ikke vil udnytte alle muligheder for at lave en stabil platform.

Fritstående skydestilling indtages

Stillingen er forholdsvis nem at indtage hurtigt, da du allerede står op. Det er typisk kun et spørgsmål om, at du skuldrer riflen og placerer kroppen, så du står med siden til vildtet.

For at være sikker på, at du anvender kroppen optimalt til støtte, er der et par små detaljer, som gør, at din skydestilling kan blive meget mere stabil, og at du dermed vil kunne levere et skud, der rammer præcist, hvor du ønsker.

Det er vigtigt, at du får trænet denne skydestilling på skydebanen, og at du føler dig godt tilpas, når du anvender den. Din krop vil huske de dårlige oplevelser på jagten, og du vil derfor ubevidst modarbejde skydestillingen. Husk derfor, at træning ikke foregår på den frie vildtbane men på skydebanen.

Når du ser vildtet, skal du placere kroppen med siden til, samtidig med at du placerer fødderne parallelt og gerne med lidt mere end en skulderbreddes afstand imellem dem. Hvis du ikke føler, at du står ordentligt, for eksempel på grund af underlaget, kan du sagtens flytte på din fodstilling og krop, indtil det føles behageligt.

Skyd din hofte frem i retning af vildtet og placér din forreste albue stabilt på hoften, samtidigt med at du skuldrer riflen. Nogle jægere kan godt lide at løfte bagerste albue for at skabe stabilitet. Jeg kan bedst lide at presse den ind mod kroppen, så den er låst fast. Prøv dig frem for at se, hvad der passer dig bedst. Sørg for, at forreste underarm er så lodret som muligt for at sikre en god stabilitet fra riflen ned igennem hånden, armen, hoften og benet. Det gør det også nemmere at blive stående i stillingen i en længere periode.

Riflen skal være skuldret, så du står oprejst og meget svagt tilbagelænet. Din kind hviler naturligt på kolben, og du står ikke og bøjer dig ned til riflen. Det er for at sikre, at du kan slappe af i skuldre og nakke. Jo mere du spænder i muskler og krop, jo større bliver chancen for et dårligt skud.

Ved hjælp af træning kan du minimere riflens pendling.

Typisk vil du i denne skydestilling have placeret forreste hånd tæt på aftrækkerbøjlen, i forhold til den mere traditionelle fritstående skydestilling. Du kan placere forreste hånd, så riflen ligger i håndfladen og dine fingre er strakte og peger mod vildtet. En anden måde er at placere riflen i håndfladen og så gribe om forskæftet lige foran aftrækkerbøjlen.

Når du træner denne skydestilling, skal du koncentrere dig om at bygge stillingen op fra bunden, så din fodstilling, afstand mellem fødder, skuldring af riffel og placering af albuer, hænder og kind bliver den samme hver gang. Sørg for, at størstedelen af din vægt er på forreste ben.

Du vil opdage, at dit sigte vil pendle rigtig meget i starten og bevæge sig i ottetaller eller cirkler. Når du er i stand til at indtage skydestillingen ens hver gang,  skal du helst se, at bevægelsen er den samme hver gang. Det er tæt på umuligt at undgå denne bevægelse i fritstående skydestilling, så du skal minimere bevægelsen og foretage bevidst aftræk, når sigtet er på det sted, du ønsker at ramme.

Udnyt din riffelrem

Hvis du har monteret en rem, er det meget nemt at udnytte den ekstra støtte, som den kan give dig.

Det kræver lidt forberedelse, for at støtten skal være effektiv, men når du har indstillet længden på den, vil du se, at remmen hjælper til med at presse kolben ind til skulderen.

Længden på remmen skal være så tilpas lang, at du først kan vikle den omkring din overarm og derefter dit håndled. Når du indstiller længden af remmen, er det vigtigt, at du har alt det overtøj på, som du planlægger at bruge på jagten, da du ellers vil få problemer med, at remmen føles for kort. Det bør ikke tage mange sekunder at kontrollere og rette længden til, når du først har justeret den én gang.

Hvis du ikke vil holde om remmen med forreste hånd men blot have den til at hvile på oversiden af hånden, kan du lave en enkelt twist på den. Det gør, at remmen ikke snor sig, men at den naturligt lægger sig på din overarm og hånd uden at sno sig.

En enkelt twist på remmen gør, at den er nem at få til at lægge sig godt på armen.

Tænk et par skridt frem hele tiden

Når du bevæger dig rundt på jagten, og du kan se, at der er nogle træer i nærheden, er det en god ide at tænke et par skridt frem hele tiden. Du skal hele tiden forsøge at se, hvordan træer kan udnyttes til støtte for at øge stabiliteten i din skydestilling.

Hvis det er så heldigt, at træet har grene, der passer til din skydestilling, så du kan stå helt oprejst, er det helt perfekt.

Der sker selvfølgelig mange ting, når du opdager vildtet, og der skal hurtigt indtages stående skydestilling, uden at dyret bliver skræmt væk. Du skal være meget opmærksom på, at du placerer forskæftet, og ikke løbet, på en gren. Hvis du kommer til at placere løbet på grenen, vil du opleve, at dit træfpunkt ændres med mange centimeter, fordi du bremser løbets frie svingninger i skudafgangen. Faktisk så mange at du i bedste fald risikerer at ramme helt forbi på 100 meters afstand og i værste fald kommer til at lave en anskydning.

Tag fat om grenen og forskæfte så du kan læne kroppen ind i riflen.

Du kan nemt afprøve det på skydebanen ved at placere løbet på en støtte, eller hvis du placerer din forreste hånd ovenpå løbet, når du skyder et par skud. Prøv at ændre trykket på løbet, og se så virkningen i træfningen. Du vil nok blive overrasket over, hvor meget det betyder.

Det er ikke så tit, at alle træer lige har en gren, som lige nøjagtigt passer til din højde, så det kan være nødvendigt at anvende stammen i stedet for. Ofte er det bedst at anvende højre side af stammen, da du så kan skjule kroppen bag den.

Benet fra din bipod kan lette dig, når du anvender stammen.

Hvis du anvender bipod, skal du slå venstre ben ud og drej din venstre hånd, så tommelen peger nedad. Grib fat om benet på bipod´en og stammen, således at du holder riflen presset ind mod træet. Du kan nu læne dig ind i riflen og afgive et sikkert skud fra en stabil skydestilling. Hvis du ikke anvender bipod, er det stadig samme metode, men nu bruger du det øverste af hånden som støtte i stedet.

Hvis du er tvunget til at anvende venstre side af træet, skal du gribe om stammen og løfte pege- og langefingeren, så du kan placere riflen mellem dem og stammen. Du vil nu være i stand

Det kan være lidt mere vanskeligt at bruge venstre side af stammen.

til at læne dig ind i riflen i en stabil skydestilling. Denne stilling er ikke helt så stabil som den forrige, men den er stadig langt mere stabil, end hvis du ikke anvender støtte overhovedet.

Disse to skydestillinger kan du træne på skydebanen ved at gribe om væggen på standpladsen. NB: Husk at få tilladelse til dette af skydelederen, således at alle sikkerhedsregler overholdes. Alternativt kan du selvfølgelig tørtræne hjemme i dørkarmen eller et andet velegnet sted.

Hvad er pendling?

Når du befinder dig i en skydestilling, vil du kunne se dit gevær bevæge sig mere eller mindre. Den bevægelse, der er i geværet / sigtemidlerne, når du sigter, kaldes pendlingen. Den er naturligvis forskellig, alt efter om du skyder med fast anlæg eller skyder fritstående, men det er en del af sigtet. Jo bedre skydestilling du har med støtte, des mindre pendling vil du opleve i dit sigtemiddel.

Hvis du anvender anlæg eller støtte, og du har indtaget en behagelig skydestilling, vil du som oftest opleve pendlingen som en lodret bevægelse gennem vildtet. Er det en god skydestilling uden anlæg, vil du typisk se dit sigte bevæge sig i 8-taller, hvis du slapper af. Ser du en stjerneform eller en anden form, er det typisk, fordi du spænder i nogle muskler og prøver at tvinge sigtet mod vildtet. Det er vigtigt, at du slapper af, så pendlingen bliver forudsigelig.

Aftrækket skal ske, når dit sigte står stille på vildtet, eller når pendlingen er mindst, samtidigt med at dit åndedræt er i ro, og kroppen slapper af. Det kan lyde af, at mange ting skal ske samtidigt, men med lidt træning er det ikke svært at få denne koreografi til at fungere.

 

Stabilitet i skydestillingen

Uanset hvilken af disse skydestillinger du vælger at anvende på jagten, er stabilitet nøgleordet.

Når jeg bevæger mig rundt i terrænet, kigger jeg altid efter et sted, hvor jeg kan få støtte til min skydestilling. Det gør jeg, uanset om jeg har min skydestok med eller ej. Ideen er at være super fleksibel i valget af skydestilling og altid at forsøge at finde en så god og stabil stilling som muligt.

Alt kan i princippet anvendes til at give din skydestilling mere stabilitet. Det kan være din riffelrem, din krop, en træstamme eller andet.

Sørg for, at du kan trække vejret frit og vær så afslappet som muligt. Du vil hurtigt finde ud af, at du i fritstående skydestilling i løbet af meget kort tid vil blive anstrengt og derfor spænde i dine musklerne. Det vil øge pendlingen og formindske din træfsikkerhed.

Hvis du står med ryggen op ad et træ, så vil din skydestilling også blive mere stabil.

Simple øvelser

Ud over de øvelser, jeg har nævnt ovenfor, kan du øve fritstående skydestilling hjemme i stuen. Placér et billede af et stykke vildt på væggen eller sigt mod et fast punkt i rummet.

Observer, hvordan dit sigte pendler, og prøv så at bevæge dig, før du indtager skydestillingen igen. Pendlingen bør være den samme hver gang, og hvis du anvender dørkammen som støtte, skal den være betragteligt mindre og kun bevæge sig lige op og ned, da du ”låser” riflens bevægelser i det vandrette plan.

Hvis pendlingen ikke er den samme fra gang til gang, så skal du kigge på opbygningen af din skydestilling og se på, om du er så afslappet som muligt.

Du vil hurtig finde ud af, at jo mere støtte du er i stand til at udnytte, des mindre vil pendlingen være. Hvis du får chancen for at prøve en skydestok, gerne fire-benet, så gør det.

Du vil nu opleve, at stabiliteten bliver markant bedre, jeg kan varmt anbefale, at du anvender en skydestok under din jagt, hvor det er muligt.

Skydestillingen får en markant øget stabilitet ved hjælp af skydestok.

LÆS OGSÅ

Siddende skydestillinger

Knælende skydestilling

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: