Knælende skydestilling
Du skal altid forsøge at gøre din skydestilling så stabil som muligt.

 

Infoboks

Der er ingen af de metoder, jeg skriver om, der er vedtaget ved lov, eller hugget i sten. Hvis du ikke synes, metoderne passer til dig eller din skydning, så skal du bare ignorere dem.

Jeg prøver på at videreformidle de erfaringer og gode fif, jeg har fået forevist, og selv anvender. Jeg anerkender selvfølgelig, at der er masser af individuelle måder at gå på riffeljagt på. Jeg ønsker kun, at alle jægere skal udføre et hurtigt og sikkert drab på vildtet. Dermed gør jægeren også alt, for at vildtet ikke lider unødvendigt.

Hvis du savner inspiration, vil jeg foreslå, at du følger de jagtetiske regler, der er beskrevet her: https://mst.dk/friluftsliv/jagt/om-at-gaa-paa-jagt/jagtetiske-regler/

Derudover fastsætter ”Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning” §22, at:
Ingen må jage på en måde, der

1) udsætter vildtet for unødige lidelser,

2) skader personer, husdyr eller genstande eller udsætter personer for nærliggende fare for at blive skadet

Læs mere her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/265

 

Det er de færreste, der er så heldige, at de kan skyde i liggende skydestilling på jagt i Danmark. De fleste af os skyder stående, knælende eller siddende, når vi er på jagt. De siddende skydestillinger gennemgik jeg i sidste udgave af JAGT, Vildt og Våben. Nu er turen kommet til de knælende.

Såvel siddende som knælende skydestilling er måske de to sværeste at mestre, men når først du har trænet og er fortrolig med dem, så er de næsten lige så stabile som liggende skydestilling.

På knæ

Knælende skydestilling er hurtig at indtage.

Denne position er utrolig nem at komme i. Selvom den ikke er så stabil som siddende, så er den dog mere stabil end fritstående. Du skal bare tage et skridt frem og så knæle ned. Det bageste knæ hviler på jorden med benet i en vinkel på omkring 90 grader i forhold til vildtet. Alt efter hvor smidig du er, kan du vælge at sidde på foden, der ligger fladt eller sidde på hælen. Forreste knæ er bøjet enten over eller under 90 grader, alt efter hvor høj din knælende skydestilling skal være, eller hvad der føles behageligt for dig.

Riflen er skuldret på det kødfulde stykke af brystmusklen, og du optager rekylen godt i denne stilling. Det er nemt at trække riflen ind i skulderen, men den primære støtte kommer fra den forreste arm, der støtter med albuen placeret foran eller bagved knæskallen. Du kan også anvende din riffelrem som en ekstra støtte, hvis du ikke har en skydestok.

Stillingen er ikke så stabil som siddende, og du kan her med stor fordel anvende en skydestok og læne dig op ad et træ.

Knælende skydestilling
Du kan hurtigt flytte dig fra den knælende skydestilling.

Alt efter temperament kan du have din bageste arm løftet, så albuen er på højde med kolben, men det kan være anstrengende i længden. Så træn så meget som muligt i denne stilling for at finde ud af, hvad der passer dig bedst.

Hvis du har problemer med stive led, så kan du også placere et stykke sammenfoldet tøj eller andet på din bageste fod, så du sidder lidt blødt og ikke overstrækker dine led.

Denne knælende skydestilling er rigtig god, hvis den siddende stilling er for lav. Men den er mest anvendelig, hvis du hurtig skal afgive et skud, og afstanden er for stor, eller dit åndedræt er forceret, og skuddet derfor bliver usikkert i fritstående skydestilling.

Har du mulighed for at anvende en skydestok i denne stilling så vil du opleve, at den bliver meget mere stabil, da du nu låser riflen i det lodrette plan, og din pendling bliver hermed meget mindre.

Disse svære skydestillinger kræver en del øvelse, men når du først mestrer dem, så er de lynhurtige at anvende, og især de siddende giver en meget stabil skydestilling i forhold til stående.

Stabilitet i den knælende skydestillingen

Uanset hvilken af disse skydestillinger du vælger at anvende på jagten, så er stabilitet et nøgleord.

Når jeg bevæger mig rundt, så kigger jeg altid efter et sted, hvor jeg kan få støtte til min skydestilling. Det gør jeg, uanset om jeg har min skydestok med eller ej. Ideen er at være så fleksibel som muligt i valget af skydestilling og altid forsøge at finde en så god og stabil stilling som muligt.

Siddende skydestilling
Med skydestok bliver din stilling næsten så stabil som liggende skydestilling.

Alt kan i princippet anvendes til at give din skydestilling mere stabilitet. Det kan være din riffelrem, et hegn, en stor sten, din rygsæk eller en gren fra et træ.

Knælende skydestilling med hjælp fra en gren
Selv en tynd gren kan give dig en meget stabil stilling, når du låser din arm med remmen.

Det er bedre, at du justerer og er klar til at ændre på din valgte skydestilling, hvis du kan forbedre den ved hjælp af bedre støtte, så den bliver mere stabil. På den måde er du i stand til at levere et mere sikkert skud mod vildtet.

Sørg også for, at du kan trække vejret frit, specielt i siddende skydestilling, ellers vil den hurtigt føles krampagtig, og du vil begynde at ryste i stillingen. Vær så afslappet som muligt, og placér dig, så du kan sidde i stillingen i mange minutter.

Simple øvelser

Der er et par simple øvelser, du kan lave både på skydebanen og hjemme.

Hvis du har en lille rygsæk eller din jagtjakke, så prøv at placere den under et af dine lår, eller begge i siddende skydestilling. Du vil se, at det bliver meget nemmere at holde stillingen i længere tid. Der er masser af muligheder for at understøtte din krop, det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Tag din lås ud af riflen og forvis dig om, at den er afladt. Når du sidder i den valgte skydestilling og har fundet et sigtepunkt, så få en kammerat eller din partner til at give løbet et let slag, som når du affyrer riflen. Det skal være kraftigt nok til, at du vipper let bagover, og herefter frem igen. Dit sigte skal nu ende på dit sigtepunkt igen. Hvis det ikke gør det, så skal du justere den vinkel, du sidder i. Når du har fundet den rette vinkel for dine skydestillinger, så husk at anvende dem, når du er på jagt.

Når du alligevel sidder og ser en film om aftenen, uden for jagtsæsonen, så sæt dig i de forskellige skydestillinger og afprøv dem. Det er med til, at du begynder at finde ud af, om du skal lave nogle øvelser for at blive mere smidig. Det giver dig samtidigt en meget god ide om, hvilke skydestillinger der virker bedst for dig.

skydestilling
Med lidt træning er det muligt at røre din hæl med enden.

Husk altid – hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl – afgiv ikke skuddet.

LÆS OGSÅ

Siddende skydestillinger

Sådan forbedrer du din skydning med riffel

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: