Foto: Claus ”Claude” Sloth Andersen

Infoboks

Der er ingen af de metoder, jeg skriver om, der er vedtaget ved lov, eller hugget i sten. Hvis du ikke synes, metoderne passer til dig eller din skydning, så skal du bare ignorere dem.

Jeg prøver på at videreformidle de erfaringer og gode fif, jeg har fået forevist og selv anvender. Jeg anerkender selvfølgelig, at der er masser af individuelle måder at gå på riffeljagt på. Jeg ønsker kun, at alle jægere skal udføre et hurtigt og sikkert drab på vildtet. Dermed gør jægeren også alt for, at vildtet ikke lider unødvendigt.

Hvis du savner inspiration, vil jeg foreslå, at du følger de jagtetiske regler, der er beskrevet her: https://mst.dk/friluftsliv/jagt/om-at-gaa-paa-jagt/jagtetiske-regler/

Derudover fastsætter ”Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning” §22 at:
Ingen må jage på en måde, der

1) udsætter vildtet for unødige lidelser,

2) skader personer, husdyr eller genstande eller udsætter personer for nærliggende fare for at blive skadet

Læs mere her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/265

 

Der er utallige typer af skydestillinger, alt efter hvorfra du skyder, og hvilken støtte du anvender. Jeg vil her skrive om den laveste skydestilling, og hvordan du ved hjælp af enkle metoder kan stabilisere den og få afleveret et rigtig godt skud. Teksten er skrevet til højrehåndsskytter. Hvis du er linksskytte, så skal du bare bytte om på højre og venstre.

Liggende skydestilling

Skydestilling på skydebanen
Er det denne skydestilling, du typisk anvender, når du er på skydebanen?

Den laveste skydestilling er liggende skydestilling. Den bliver mindre ofte brugt i Danmark end i udlandet, hvor bevoksningen måske ikke er så tæt, eller du måske ligger på et højdedrag eller klippe og skyder nedad. Du skal også tænke meget på kuglefang, når du anvender liggende skydestilling, da vinklen mellem underlaget og projektilet er meget lille. Stillingen er ofte meget stabil, især hvis du for eksempel anvender bipod eller anden støtte.

Liggende skydestilling er den stilling, jeg oftest ser jægere anvende på skydebanen. Grunden er måske, at det er dér, man rammer bedst, da den typisk er meget stabil. Men det er måske ikke den skydestilling, der er den bedste at træne mest som jæger.

Hvilken skydestilling er bedst til indskydning?

Hvis du indskyder i liggende skydestilling, men det ikke er din primære skydestilling, når du går på jagt, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Skiftet fra liggende til de højere skydestillinger, ændrer måden, hvorpå du optager rekylen, og dermed vil dit træfpunkt ofte ændres til et lavere træfpunkt i de højere skydestillinger. Du risikerer også at påvirke parallaksen, da du nemt kommer til at kigge lidt anderledes ind i din optik.

Hvis du anvender briller eller kontaktlinser, specielt med glidende overgang, så er der også her nogle ting, du skal være opmærksom på.

Ved skifte af skydestilling fra liggende til siddende eller stående, så vil du næsten uvægerligt se gennem optikken med en anden del af dit brilleglas. Dette kan flytte træfpunktet med mange centimeter på 100 meter og dermed resultere i forbiskydning eller endnu værre en anskydning af vildtet.

Derfor er mit råd, at du indskyder din riffel i den skydestilling, du oftest anvender på jagt, og helst med god støtte fra rygsæk, stol, skydestok eller anden støtte. Det vil for langt de fleste jægere enten være siddende eller stående skydestilling.

For nye jægere, der måske ikke har været på jagt endnu, vil jeg foreslå siddende eller stående med støtte. Det kan være skydestok eller anden støtte.

Hvis du alligevel vælger liggende skydestilling til indskydning, så bør du som minimum kontrollere skudplaceringen i de andre skydestillinger for at få en ide om dine egne begrænsninger. Brug altid dit dårligste resultat på skydebanen som en rettesnor for, hvilke skydestillinger du bør undgå at anvende på jagten.

 

Normalt skal din skydestilling, placering af kinden og resten af kroppen være den samme fra gang til gang. Det er nemt at duplikere på skydebanen, men reelt umuligt at gennemføre på jagt. Du kan hjælpe dig selv ved at huske på nogle få grundregler.

Placér riflen, så den naturligt peger ud mod det vildt, du ønsker at ramme. På den måde er du nødt til at rette kroppen ind efter riflen, og dermed vil du ikke ligge og spænde i musklerne og derved påvirke din riffel i skudafgangen. Jo mere afslappet du kan placere dig bag riflen, jo mindre vil du påvirke den og dermed få et mere sikkert skud.

Det er essentielt, at det er dig, der flytter på kroppen for at ligge optimalt og ikke kun flytter på din riffel for at kunne ramme vildtet.

Placering bag riflen

Når du placerer kroppen lige bag riflen, så skal du lægge dig rigtig godt til rette, næsten som om du skal sove på maven, eller som når du ligger og slikker sol på stranden. Jo mere behageligt du kan ligge, des bedre. Når du trækker en linje mellem dine skulderblade og ned til venstre ben, så skal det ligne et T. Det betyder, at din krop og dermed også ryggrad er lige og ikke drejet til den ene eller anden side. Når du ligger på den måde, så vil din krop optage det meste af rekylen og heller ikke påvirke riflen i skudafgangen.

behagelig og stabil skydeling
Din skydestilling skal være så behagelig og stabil som muligt.

Dit højre ben skal placeres, så det ligger behageligt og naturligt. Det kan være, at du synes, det er bedst, at det er strakt, let bøjet eller ligger ind over dit venstre ben. Jeg har set masser af måder at placere højre ben på, og hvis jeg kan se, at skytten rammer samme sted hver gang, så rører jeg ikke ved benstillingen.

Det vigtigste er, at du ligger behageligt og rammer, hvor du ønsker. Typisk vil et let bøjet højre ben være med til at lette trykket på maven og minimere ubehag. På jagt kan der være masser af ting, der forhindrer dig i at ligge fuldt udstrakt. Du er derfor nødt til at justere din skydestilling så den er optimal i forhold til at kunne afgive et sikkert skud. Er du i tvivl, så er du ikke i tvivl – lad være med at afgive skuddet, før det er sikkert.

Når du træner på skydebanen og kan se, at dit sigtemiddel ikke bevæger sig lodret op og ned, når du trækker vejret, så er det et tegn på, at du ikke ligger korrekt bag riflen. Du er derfor nødt til at flytte på kroppen for at ændre på sigtets bevægelse. Det er ofte ganske få centimeter, du skal bevæge dig til én af siderne, og det samme gælder selvfølgelig på jagt.

Understøt din skydestilling

Skydestilling
Jo tætter på 90 grader mellem din underarm og overarm, des bedre.

Hvis du ligger på en flad mark og kun har din riffel og intet andet, så har du kun din krop, og måske din rem til at understøtte og stabilisere din skydestilling. Ved at placere din forreste arm under forskæftet, så den laver en vinkel på 90 grader, så er det dine knogler og ikke muskler, der understøtter vægten af riflen.

Du vil kunne ligge i den stilling i lang tid uden at føle træthed eller rystelser. Hvis vinklen er anderledes, så er det dine muskler, der bærer vægten, og du vil inden for kort tid begynde at ryste eller være nødt til at sænke riflen for at kunne slappe af i dine armmuskler.

Hvis du kan anvende en rygsæk, din jakke eller en bipod, så er du meget bedre stillet. Du har nu et gratis kontaktpunkt, der understøtter din riffel, og du kan anvende din frie hånd et andet sted i stedet for under forskæftet. Det er spild af støtte, når dit forskæfte allerede hviler på et støttepunkt, så din ledige hånd kan med fordel bruges omkring kolben.

Vær opmærksom på, at det ikke er piben, men forskæftet, der understøttes.

Du kan enten gribe fat om den og presse den ind mod skulderen eller knytte din hånd og bruge den som en monopod under skæftet. Ved at slappe af eller knytte hånden kan du løfte eller sænke din riffel og lave de sidste finjusteringer, før du høster vildtet.

Vær altid opmærksom på, at det er dit forskæfte, der understøttes og ikke piben. Hvis det er piben, der ligger på din rygsæk, kanten af skydetårnet eller skydestokken, så vil du med sikkerhed ikke ramme, hvor du sigter. Pibens frie bevægelse vil blive stoppet, og dermed vil projektilet ikke ramme, hvor du ønsker det.

Simple øvelser

Der er et par simple øvelser, du kan lave både på skydebanen og hjemme.

Hvis du har en lille rygsæk eller et par puder, så prøv skiftevis at placere dem under din højre eller venstre hofte eller bryst, så du er tvunget til at justere din skydestilling, indtil dit sigte bevæger sig lodret op og ned. Hvis du kan få en anden person til at flytte puderne, så kan du virkelig se, hvordan den lodrette bevægelse i dit sigte ændrer sig fra gang til gang.

Læg dig ned uden anlæg og find et punkt at sigte på. Luk dine øjne og tag et par åndedrag. Når du er klar til at tage aftræk, åben da dine øjne og se, om sigtet er på samme sted. Hvis det ikke er det, så skal du justere din skydestilling. Din krop vil tvinge sigtet væk, hvis du ikke ligger afslappet og korrekt i forhold til dit sigtepunkt.

Når du er på jagt, specielt på pürsch, så led konstant efter et godt sted, du kan ligge for at kunne afgive et sikkert skud. Hvis du har mulighed for det, så test forskellige steder og se, hvordan du skal tilpasse din skydestilling for at kunne afgive et sikkert skud.

Husk altid – hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl – afgiv ikke skuddet.

LÆS OGSÅ

Riffelskolen – få et bedre aftræk

ANSKYDNING – Hvad kan du gøre

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: