Husk, at, hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl. Lad være med at tage skuddet, hvis du ikke er helt sikker og stabil i skydestillingen.”

Det er ganske få jægere, der mestrer fritstående skydestilling. Foto: Claus ”Claude” S. Andersen

På jagten skal du altid være i stand til at levere et skud, der er sikkert og dræbende. For at du kan gøre det, er det blandt andet vigtigt, at du kender dine egne begrænsninger, terrænet, du befinder dig i, og at du er i stand til at ramme vildtet korrekt.

Alle, der har prøvet fritstående skydestilling, ved, at det er utroligt svært at både holde stillingen, men også at ramme vildtet, der måske er i bevægelse og på afstand.

Derfor kan anvendelsen af støtte være en kæmpe hjælp. Uanset om det er en rygsæk, et træ eller en skydestok med et eller flere ben. Enhver støtte, der kan låse din riffels bevægelse i en eller flere akser vil hjælpe dig. Det vigtigste er som udgangspunkt at stå optimalt til fritstående skydning og så tilsætte skydestokken.

Det er klart, at jo flere ben en skydestok har, jo flere akser vil den typisk låse og dermed yde dig endnu mere hjælp.

På mange af de mere moderne skydestokke har du mulighed for at anvende fra et til fem ben, alt efter hvad du har mulighed for under jagten. De fleste typer af skydestokke kan også anvendes i knælende skydestilling.

Den etbenede skydestok

Hurtig opstilling og meget bevægelighed i skydestillingen.
Du kan bevæge dig længere frem og støtte skydestokken med venstre skinneben.

Den etbenede skydestok låser din riffel i én akse, nemlig den lodrette. Den forhindrer din riffel i at vandre alt for meget op og ned, når du anvender den. Den etbenede skydestok er bedre end ingen støtte, men der er stadig mulighed for en del bevægelse i skudafgangen, det gælder den sideværts bevægelse samt frem og tilbage.

ULEMPER:

Din riffels bevægelsesakse låses kun i én retning.

Der kan være meget bevægelse i den vandrette akse, samt frem og tilbage.

Der er kun eet punkt på riflen, der understøttes af skydestokken.

Det er meget hurtigt at anvende den etbenede skydestok.

FORDELE:

Skydestokken er nem og hurtig at tage i brug.

Du har fri bevægelighed og kan hurtigt skifte retningspunkt.

 

Den tobenede skydestok

Man kan med fordel stå med føddernes retning lidt på skrå af skudretningen.

Med to ben på skydestokken får du pludselig meget mere støtte. Din riffel bliver nu låst både i den vandrette og lodrette akse og du har en stabil skydestilling. Der er stadig mulighed for at bevæge dig ved at løfte skydestokken eller svaje sidelæns med kroppen. Selvom du har fået en mere stabil skydestilling, er der stadig mulighed for at bevæge dig fremad eller tilbage under skudafgangen.

Din riffel understøttes stadig kun på eet punkt af skydestokken.

ULEMPER:

Det kan være lidt besværligt at skifte retningspunkt i høj bevoksning.

Der er kun eet punkt på riflen, der understøttes af skydestokken.

FORDELE:

Skydestillingen føles meget stabil, da riflen er låst i to akser.

Skydestokken er nem og hurtig at tage i brug.

Du har god bevægelighed og kan forholdsvis hurtigt skifte retningspunkt.

Den trebenede skydestok

Du kan også vælge at stå vinkelret på skudretningen og læne dig ind i skydestokken.

Ved bare at anvende eet ben mere på skydestokken, så den nu bliver trebenet, så får du endnu en akse låst på riflen, nemlig den akse, der går frem og tilbage. Det er nu kun din egen bevægelse af kroppen, der påvirker riflen. Det kan være lidt mere besværligt at skulle skifte retningspunkt, men med lidt træning så går det alligevel forbavsende nemt. Under skudafgangen er der meget lille mulighed for at påvirke riflen.

En rigtig god og stabil skydestilling.

ULEMPER:

Det kan være lidt besværligt at skifte retningspunkt, da der nu er tre ben at tage hensyn til.

Der er kun eet punkt på riflen, der understøttes af skydestokken.

FORDELE:

Skydestillingen føles super stabil, da riflen er låst i tre akser.

Skydestokken er forholdsvis nem og hurtig at tage i brug.

 

Den firebenede skydestok

Forreste fod placeres mellem skydestokkens fødder, bagerste fod i lige linje med skudretningen.

Når først du har anvendt en firebenet skydestok, så er det svært at undvære den. Da din riffel nu har fået et støttepunkt mere, så står den klippestabilt. Det er nu kun bevægelsen frem og tilbage, du selv skal kontrollere. Alle andre akser er låst. Med lidt træning er det nemt at skifte retningspunkt, og din riffel bliver påvirket minimalt i skudafgangen. I begyndelsen kan det tage lidt tid at indtage skydestillingen, men med minimal træning går det meget hurtigt.

Den tobenede skydestok på steroider.

ULEMPER:

Det kan være lidt besværligt at skifte retningspunkt, da der nu er et ekstra understøttet punkt på riflen at tage hensyn til.

Du skal træne lidt for at kunne indtage skydestillingen hurtigt.

FORDELE:

Skydestillingen er utroligt stabil.

Skydestillingen er velegnet til skud på længere afstande.

 

Den fembenede skydestok

Den ultimative skydestilling med skydestok alene.

Hvis du har en skydestok med fem ben, så kan du nikke genkendende, når jeg skriver, at det ultimativt er den mest stabile skydestilling med skydestok alene. Med det femte ben låser du alle akser, og din riffel er nu så stabil, den kan være, når du alene bruger en skydestok. Hvis du vil gøre stillingen endnu bedre, så kan du med fordel læne dig op ad et træ, så du selv har en god støtte.

Det kan være vanskeligt selv at skulle skifte retningspunkt med en fembenet skydestok.

ULEMPER:

Det kan være besværligt at skifte retningspunkt, da der nu er både ekstra understøttet punkt på riflen, samt et ekstra ben på skydestokken at tage hensyn til.

Du skal træne med skydestokken for at kunne indtage skydestillingen hurtigt

FORDELE:

Skydestillingen er utroligt stabil.

Skydestillingen er meget velegnet til skud på længere afstande.

Du kan opstille skydestokken, således at riflen kan stå uden støtte i den.

Terrænnets beskaffenhed kan gøre, at du for eksempelvis ikke kan stå med siden eller fronten til skydestokken, så du må hele tiden optimere din stilling, så den bliver optimal og stabil. Der findes flere metoder at anvende skydestokken på, så det er op til dig og din fantasi at finde den mest optimale i situationen.

Husk, at hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl. Lad være med at tage skuddet, hvis du ikke er helt sikker og stabil i skydestillingen.

Læs også: Firbenede skydestokke i kulstof

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: