Jeg indrømmer gerne, at jeg sjældent tager et riffelskud uden at anvende en firbenet skydestok. Ikke fordi jeg ikke kan ramme uden, men min skudstatistik er bare bedre, når riflen får lov til at hvile på et ekstra sæt ben. Det betyder, at jeg slæber den med overalt, både til udlandet i fly, i båden ude i den svenske skærgård og hele vejen med op i et skydetårn, hvis det er muligt.
Alle detaljer ved skydestokken er derfor vigtige for mig: Fra længden i sammenklappet tilstand, over håndterbarhed, til stabilitet, støjgener og selvfølgelig vægten.

Jeg har tidligere anvendt skydestokke med del-komponenter i kulstof. Det er et formidabelt materiale, der både giver fleksibilitet, reduceret vægt, absorbering af rystelser og færre støjgener end eksempelvis aluminium. Men intet er nemt; Alle valg af design og materiale kommer med både fordele og ulemper. Den enkelte jægers behov og valg af udstyr er heldigvis stærkt personligt, for ellers fandtes der jo kun en enkelt type riffel, ammunition og skydestok (hvilket er en ganske skræmmende tanke).

Fire støttepunkter og et sæt mikadopinde

Foto: Christian Rysgaard

Alt efter anvendelsesområde og ingeniørteknik kan kulstof gøre din skydestok både bedre eller værre, men uanset materialevalget er antallet og bestykningen af benene fælles for de firbenede skydestokke i denne test.
Kendetegnet er, at de har to støttepunkter på jorden og to støttepunkter til din riffel, udspændt i et kryds mellem fire ben. Vores kommende regent omtaler drillende denne type skydestok som et sæt mikadopinde, men den korte salgstale er, at når du anvender en skydestok af denne konstruktion, så opnår du en betydelig reduktion af riflens naturlige vandring i alle retninger og har blot vertikale bevægelser tilbage. Bevægelser eller udsving, som du nemt kan kontrollere med din egen krop.

Bagsiden ved dette design (og den kommende regents anke) er selvfølgelig, at du skal have riflen til at pege i den rigtige retning, inden den naturlige vandring begrænses.

Det gør de firbenede skydestokke utroligt gode til vildt, der dukker op i den forventede retning og står forholdsvist stille (ofte pürsch). Tilsvarende ulemper gør denne type mikadopinde forholdsvis uanvendelige til jagt på vildt i bevægelse fra ukendt retning.

Få ting kan være mere yndefulde end en veludført pürsch med skydestok på intetanende vildt. Og få ting er mere sørgelige end en firbenet skydestok opsat og anvendt forkert. Jeg er selv flittig leverandør af sørgelige eksempler i alle tænkelige kombinationer, men til tider også et par af de yndefulde.

Sammenligning

I 2021 begyndte jeg at se skydestokke udført i ren carbon fra flere forskellige producenter. Det lykkedes mig at skaffe hele fire repræsentative eksemplarer på det danske marked til en udpræget praktisk test: Jeg tog dem simpelthen med på jagt og efterlod mine egne velkendte skydestokke derhjemme – godt for testens skyld, men desværre ikke altid tilsvarende for jagtoplevelsen.

Der var ganske vist tale om fire firbenede skydestokke med omtrent det samme materialevalg, men sammenligningen på de tørre tal er ikke helt simpel på grund af de mange små designvalg, der er foretaget af producenterne. Som et godt eksempel på disse designvalg har skydestokkene fra Blaser og Viper-flex mulighed for at blive justeret i benlængden, mens Mjølner og 4Stable ikke har denne mulighed.  Derfor kan denne tabel ikke stå alene, men kræver en lidt mere dybdegående forklaring.

  Vægt Skyde-højde Rør
tykkelse
længde

adskilt

Vinkel
dybde
Vinkel
bredde
Pris
Blaser
Carbon Shooting Stick 2.0
985g 124-198cm 16mm 100cm 32° 65° 2.895kr.
Viperflex
Styx PRO
974g 53-181cm 18mm 99cm 35° 120° 2.975kr.
Mjølner
Fenris 2 Carbon
885g 58-173cm 16mm 86cm 18° 130° 1.999kr.
4 Stable
Ultimate Carbon
588g 118-161cm 14mm 85cm 12° 80° 1.839kr.

 

Blaser, Carbon Shooting Stick 2.0

Blaser Shooting Stick 2.0 skydestokken blev venligst udlånt af Blaser Group, og jeg fik testet den første gang tilbage i den danske bukkepremiere 2021. Det endte med to gode råbukke på de to første jagtdage, og trods muligheden for en lidt farvet vurdering vil jeg alligevel påstå, at det er særdeles veldesignet skydestok!

Det mest interessante ved Blasers designvalg er uden diskussion det roterbare håndtag, der giver skytten mulighed med en meget lille bevægelse at justere op til 20 meter i bredden ude på 100 meters afstand. Jeg har haft rigtig stor glæde af denne egenskab ved pürsch, hvor bukkene aldrig står helt stille.

Anlægget til riflen har to halvsmalle gummibeklædte V-gafler, der kunne holde både forskæfte og bagskæfte på min Sauer 404 perfekt oprejst i skydestokken, uden håndspålæggelse. På grund af den roterende front er der desuden et behageligt fravær af lyde og minimal synlighed, når riflen skal justeres sidelæns.

De fire ben er udført i sammenskudte kulstofrør med påtrykt justeringsskala og en skrue-muffe på hvert ben til at låse den indstillede højde. Jeg syntes personligt, at det var noget omstændeligt at folde ud og ændre benhøjden, da hvert ben har sin egen indstilling. Det tog mig en uges brug under jagt at få styr på den del og bestemt ikke som en yndefuld forestilling hver gang.

Mufferne er forskudte, så de ikke støder sammen, når benene samles. Benene ender i en god og solid gummibeklædt fod, der giver godt fæste på al slags underlag. Når benene er samlet, sørger et lille hak for, at de ikke skrider fra hinanden. De kan spændes yderligere med en solid gummi-strop, der er fast monteret lige over fødderne.

De to ben i bagenden kan presses fast i et hak i gribehåndtaget, og samlet set giver det en klippestabil vandrestok og etbenet skydestok med V-formet top, der leder tanken hen på stabiliteten fra forrige års Jakele Z4 shooting stick.

✔️ Drejeligt hoved til front af riflen kan følge vildtet med ganske små bevægelser

✔️ Virkelig stabil samling under transport og som et-benet skydestok

✔️ V-form kan holde riffel oprejst uden hjælp

✔️ Kan justeres til alle højder, også for siddende skydning.

❌ Lidt besværlig justering af højde

❌ Lidt vrid muligt ved fuld længde

Samlet set en virkelig veldesignet skydestok med design-features, der rent faktisk virker ude på jagten. Du må ikke snyde dig selv for at prøve den i landets jagtbutikker eller på riffelbanen, hvis du får muligheden!

Viper-flex, Styx PRO

Viper-flex har efter min mening længe (og med særdeles god grund) domineret markedet for firbenede skydestokke på grund af det grundlæggende gode design, kompromisløshed i materialevalg og de konstante forbedringer i hver generation. Således også da de her i foråret 2022 sendte en ny ren carbon-udgave på markedet under navnet Styx PRO. Jeg var så heldig at få et tidligt eksemplar til test, mens Claus stadig færdiggjorde de sidste detaljer i designet.

Styx PRO giver selvfølgelig styrken og letheden fra carbon kombineret med Viper-flex’s velkendte design og et par nye lækre detaljer. Benene er i carbon og todelte i teleskop-design med yderste rør på 18mm i diameter, testen tykkeste og mest stabile. Længden justeres med små fjederbelastede metalknopper som de tidligere modeller, men som noget nyt er justeringshullerne nu beklædt med et tyndt gummirør. Det giver et behageligt greb under bevægelse og reducerer støjen fra vind, samtidig mede at det dæmper de små klik ved justering i højden. Underbenene har tydelig, graveret hvid indikation af højden, så det er nemt og hurtigt at trække ud og rotere på plads på den ønskede indstilling på begge sæt af ben.

Anlægget er solidt og gummibeklædt for god skridsikkerhed i al slags vejr. Forreste del er testens bredeste med hele 13,5cm for suveræn sidelæns justering af riflen. Under forreste anlæg har Styx modellen det ekstra håndtag til nem udfoldning af skydestokken med en enkelt hånd. Bagerste anlæg har en lille tap, der griber fast i det forreste sæt ben og holder skydestokken solidt sammen, mens benene er samlede. Det er et design, der har fungeret fint længe og det gør det stadig.

Opsætning til anlæg af riflen skal gøres i strakt arm udefra og ind mod kroppen, da Viper-flex kan åbne helt op til 35° og derved ender meget langt fra dig ved åbning i den modsatte retning. Jeg lavede selv fejlen en enkelt gang i ren bukkefeber og på grund af skiftet mellem de mange skydestokke.

✔️ Ny gummibeklædning over justeringshullerne dæmper virkelig lyden og giver godt greb i al slags vejr

✔️ Nem justering af højde og solid skydebase i alle tænkelige højder

✔️ Absolut ingen vrid i ben og anlæg

✔️ Femte ben i carbon kan tilkøbes for maksimal stabilitet

❌ Bagerste anlæg er ret bredt og kan ikke holde min smalle riffel oprejst

Samlet set den optimale skydestok til mit personlige jagtbehov. Brugen af carbon giver næsten det femte ben gratis med i vægten, og i kombination med gummibelægningen er det den mest støjsvage skydestok, jeg har pürschet med. Selv med en stor tung riffel i .338 Lapua fungerede den fint på 600 meter riffelbanen, og jeg har ikke haft nemt ved at aflevere denne skydestok efter endt test.

Mjølner, Fenris II Carbon

Mjølner udlånte deres Fenris II Carbon til praktisk test på jagt i Danmark.

Skydestokken samles nemt med tydeligt anførte tal, hvor alle kulstofrør for de todelte ben skal skubbes sammen. Samlingerne har fine tolerancer og uden det mindste slør. De stabiliserende inderrør i alle samlinger er lavet i aluminium og låses med en lille fjederpåvirket metalknop. Der medfølger et forlængerstykke til midten af de todelte ben, hvilket giver skydestokken tiltrængte 18cm yderligere i højden. Forlængerstykket er tilsvarende veludført med kulstofrør yderst og aluminiumrør indvendigt. De små kliklåse skjules under et ekstra gummigreb. Det er faktisk en fin detalje og så veludført, at forlængelsen næsten ikke påvirker skydestokkens samlede stabilitet. Er du mindre høj, så undlader du bare helt at montere forlængerstykkerne.

Riflen hviler fint og lydløst på en silikonebeklædt belægning uden at kunne skride utilsigtet og dæmper samtidig støjen, når benene samles sammen. Forreste anlæg giver cirka 10cm til sidelæns justering af riflen. Der er ekstra remme til at fastspænde riflen over kolbe og løbet, så du nemt kan flytte riflen og skydestokken sammen.

Udfoldning af skydestokken til anlæg af riflen er begrænset til 18°. Så den stikker ikke af fra dig, hvis du åbner den indefra og ud som for eksempel Blaser og Viper-flex, der åbner lidt voldsomt op. Benene kan spredes helt ud til 130° med testens største spænd. Da benene ikke kan justeres i højden, er den eneste måde at anvende den på i siddende stilling.

✔️ Simpel konstruktion med blot to muligheder for højde

✔️ God silikonebelægning til greb i midten af benene, også på forlængerstykket

❌ Ingen justering af højden

❌ Den lette konstruktion stopper ikke vrid af ben og anlæg

4 Stable, Ultimate Carbon

Franske 4-Stable leverede testens letteste skydestok med modellen, Ultimate Carbon, der holdt en kampvægt på blot 588 gram. Det er tæt på under halvdelen af testens tungeste og kan selvfølgelig kun lade sig gøre ved et par radikale designvalg. Bagenden af skydestokken, hvor riffelkolben skal hvile, er lavet som en sakse-mekanisme med gummibelægning for godt greb. Det gør selvfølgelig konstruktionen meget simpel og holder samtidig vægten helt i bund. Den uheldige sidegevinst er desværre, at grebet på riffelkolben ændres, når benene spredes eller samles. Med samlede ben kan riflen slet ikke monteres i skydestokken, og de skal spredes en del, før selv en smal riffel kan kiles ned. Forreste anlæg er testens smalleste på 8,5cm med gummiriller for at øge skridsikkerhed og en forhøjet kant i siderne uden beklædning.

Carbon-benene har testens mindste diameter på blot 14mm og er samlet med metalknopper på inderrør i aluminium uden mulighed for at ændre længden. Den maksimale skydehøjde er på 161cm, og her er bagerste anlæg som nævnt ikke åbent nok til at holde en riffel. Åbningsvinklen til anlæg er på blot 12°, hvilket er rigeligt til en almindelig riffel. Men spredning på benene er på 80°, hvilket ikke er nok til at tillade siddende skydning.

✔️ Uden diskussion den letteste skydestok, jeg har anvendt endnu

✔️ Absolut ingen unødvendige dikkedarer

❌ Stort vrid mellem ben og anlæg

❌ Manglende højde kan godt blive et problem

Min personlige vurdering er, at denne skydestok kan være et særdeles godt valg for jægere, hvor vægten skal holdes absolut i bund, og den manglende højde ikke er et problem.

Konklusion og personlig vurdering

Min personlige favorit er for en gangs skyld ikke helt let at vælge.

4 Stables Ultimate Carbon er uhyggelig let, men for mig er der gået for meget på kompromis med features for at få skydestokken længere ned i vægt, end jeg personligt har behov for.

Mjølner Fenris II Carbon er lidt mere simpel i designet, men fungerer glimrende i praksis, og betjeningen er virkelig nem at vænne sig til.

Blaser Shooting Stick 2.0 er gennemført veldesignet med mange lækre detaljer, der tiltaler mig, herunder det specielle roterende håndtag til diskret sideværs justering.

Viper-flex Styx PRO vinder for mig på at levere en bund-solid skydeplatform i carbon med virkelig intuitiv betjening under jagt. Vægten er behagelig lav uden at gå på kompromis med stabilitet og design – ganske perfekt til de jagtformer, som jeg foretrækker.

Men lov mig, at du går et smut forbi den lokale jagtbutik eller besøger en af årets mange jagtmesser, så du kan finde netop den firbenede carbon-skydestok, der passer perfekt til dig!

Læs også: Stående skydestilling

Viper-Flex | Skydestokke til jagt

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: