Indrømmet! Markedet for grej til buejægere er ikke kæmpestort, selvom buejægerne i Danmark efterhånden udgør lidt over 1,5 % af det samlede antal jagttegnsløsere. Hvis man derudover udelukkende kigger på den højteknologiske del af buegrejet i den dyre ende af prisskalaen, så bliver der indlysende nok ikke langet det store antal over disken i løbet af året.

Buesigter med indbygget afstandsmåler er blandt den absolutte luksus i denne klasse, men tjener præcist samme formål som sigtekikkerter til riflen med indbygget afstandsmåler. Det sparer dig for at slæbe rundt på en ekstra enhed og fjerner enhver tvivl om, hvor du skal sigte, uanset hvilken afstand dit bytte står på. Etik og sportsånd bliver ofte draget i tvivl, når teknikken bliver det centrale i jagten, men hvem kan med, hånden på hjertet, påstå, at det er en decideret dårlig idé? I hvert tilfælde indtil det tidspunkt, hvor hånden i stedet skal række efter pungen for at betale for det.

Fra amerikanske Burris Optics kom sidste år det nye buesigte Oracle med indbygget afstandsmåler og automatisk justering af sigtepunktet. Selvom sigtet ramte det amerikanske marked i midten af 2018, har det ladet vente på sig her i Europa. Således måtte jeg helt frem til IWA-messen i Europa i marts 2019, før jeg selv fik lov til at holde et eksemplar i hånden. Nu har Normark importeret sigtet til Danmark, og jeg har fået lov at teste det.

Burris Oracle buesigte

Beskrivelse

Burris Optics har anvendt samme teknologi til afstandsmåling som i deres riffelsigte kaldet Eliminator. Den mekaniske del af buesigtet er holdt i en stærk og let kvalitetsaluminium med handy fingerskruer til mikro justering – det føles rigtig solidt i hænderne, bygget af et firma, der har lavet mekanik til sigter før.

Som noget ret unikt ved dette buesigte foregår markering af sigtepunktet med en række små lysdioder placeret i en vertikal stribe i midten af sigtet. Målepunktet for afstand er altid ved 20 yard-punktet, der er permanent oplyst. Et let tryk på knappen viser den målte afstand til venstre i sigtebilledet, og en lysdiode tændes i den vertikale stribe for et perfekt matchende sigtepunkt. Der er mulighed for at indkode to profiler til at håndtere forskellige i pile- eller trækvægt.

Burris Oracle buesigte

Montage

Tre sæt huller i broen giver mulighed for montage i en afstand fra 10 til 13,3 cm. fra buens sigteskruer, så dit peep matcher sigtet bedst muligt. Der er to ekstra sæt huller med gevind til påsætning af standard pilekogger på selve broen. Montagen er ganske enkel som ved alle almindelige buesigter.

Knappen, der udløser afstandsmålingen, monteres på buen med et velcrobånd, hvor du føler, at det forstyrrer din håndstilling mindst. Ledningen, der går fra knappen til sigtet, kan rulles op på en lille holder – lille detalje, men det fungerer ganske glimrende til at få ledningen af vejen.

Indskydning

Herefter indsættes et CR123A batteri, og du er klar til justering af sigtet på 20 yards afstand. Denne justering foretages af hele sigtehuset i både horisontal og vertikal retning med solide fingerskruer med mikroklik og god låsemekanisme.

Når 20 yard-pinden er indskudt perfekt, løsnes selve afstandsmåleren, og en medfølgende laser monteres til at indikere præcist, hvor afstandsmåleren måler afstanden. Målet monteres med en medfølgende refleksiv skive, og to lidt løsagtige skruer anvendes til at justere laseren og derved afstandsmålerens position, så den falder sammen med dit sigte på 20 yards afstand. Det er nemmere, end det lyder.

Når der er fint sammenfald mellem 20 yard-pinden og afstandsmåleren, er sigtet klar til at tage de to skud, der bruges til at fastlægge den ballistiske kurve, som bruges, når afstanden skal omsættes til et sigtepunkt på den vertikale stribe af lysdioder. Her begynder sigtets amerikanske bagland virkelig at skinne igennem. For amerikanske buejægere på de store åbne vidder i de vestlige stater er der meget lille chance for et 20 yard skud, og de regner 40 til 50 yards for et almindeligt skud.

Med den information i baghovedet giver det god mening, at Burris stiller krav til mindst 30 yards for det første justeringsskud og mindst 40 yards for det andet. Hvis du har adgang til en buebane med mindst en 40 yards bane, så fungerer sigtet såmænd fint nok til vores korte danske afstande på max 27 yards, når det altså først er indskudt på minimum 40 yards.

Der er mulighed for at oprette to separate profiler for dit buegrej – det kunne ganske oplagt være pile på 25 gram eller 33 gram til det danske storvildt – alternativt forskellige trækstyrker på din bue, hvis du har mulighed for nemt at skifte på denne (for eksempel med Powerdisc på Bowtech buerne). Separate profiler er virkelig en lækker feature efter min mening.

Features

  • Sigtet er konstrueret i aluminium med vandtæt indkapsling af elektronikken og vejer 480 gram.
  • Monteret med en libelle i bunden af sigtehuset.
  • Kan justeres i anden og tredje akse, hvis du har det rigtige udstyr til den operation.
  • Hele sigtet kan vendes på hovedet og fungere som sigte på venstrehånds buer.
  • Integreret hældningsmåler – justerer sigtepunkt efter den vandrette afstand uanset skydevinklen.

Konkurrenter

Da markedet for buegrej som nævnt ikke er specielt stort, er det helt umuligt at undgå at lave sammenligninger med Garmin Xero A1, som jeg testede med stor entusiasme i sommeren 2018. Garmin sigtet kom på det danske marked sidste forår og har et helt års forspring uden nogen former for konkurrence. De bueskytter, der ønskede sig et buesigte med indbygget elektronisk afstandsmåler, har nok allerede investeret i et Garmin Xero. Hvis de ønsker sig sådan en fætter og endnu ikke har købt Garmins, så er det uden tvivl på grund af den ret høje pris.

Der er ingen diskussion om, at Garmins styresystem, display og elektronik stadig er et solidt lysår foran Burris Oracle. Efter at have testet Oracle sigtet forstår man, hvor dygtige Garmin er til at lave avanceret teknologi med utrolig brugervenlige grænseflader. Det skinner igennem på deres sportsure, på samme måde som det skinner igennem på deres buesigte. Men på den mekaniske side halter Garmin faktisk en smule bagefter – Burris har formået at bygge et væsentligt mere mekanisk velfungerende sigtehus, og deres idé med bjælken af lysdioderne er ganske fornuftig, omend udførslen kunne optimeres en smule. Featuren med separate pile-profiler er kun til rådighed på den dyre model Xero A1i .

Vi har også set 2018 udgaven af Ferradyne / IQ Bowsights buesigtet Define på det danske marked. Her har man har valgt at bibeholde de almindelige sigtepinde fra det manuelle sigte som perfekt fungerende backup ved strømsvigt. I foråret introducerede de endda en opdateret Pro version på det amerikanske marked, hvor den lille sorte prik ”Retina lock”, der holder styr på dit vrid, endelig er kommet tilbage, fedt! Objektivt set er dette sigte blot et almindeligt manuelt sigte med en afstandsmåler fast monteret på siden. Sigtet viser kun afstanden til objektet; Du skal selv vælge den matchende sigtepind blandt de fem eller syv mulige. Det fungerer, bevares, men jeg synes personligt bare, at det er en gimmick og urimelig svært at indskyde (se selv instruktionsvideoen på youtube) og ikke den store hjælp på jagten.

Med priserne fra August 2019 rammer Burris Oracle samme hylde som det lille Garmin Xero A1, men har alligevel understøttelse af separate profiler.

Firma Model Pris
Garmin Xero A1i 8.399 kr.
Burris Oracle 7.699 kr.
Garmin Xero A1 6.699 kr.
IQ Bowsight Define Pro 4.500 kr.
IQ Bowsight Define 3.400 kr.

 

Konklusion

Generelt virker Burris Oracle sigtet til at være mest rettet mod det amerikanske marked med målinger i yards og tvungne lange afstande i indskydningen. Det afspejler sig også i opløsningen på striben af lysdioder, der indikerer sigtepunktet. Her finder jeg afstanden mellem lysdioderne fra 10 til 27 yards meget kort på en hurtig bue med lav pilevægt. Da 20 yard dioden konstant lyser, om end svagt, giver det et lidt forvirrende billede til de danske hold, da der på hurtige buer med lav pilevægt er meget kort afstand mellem de to lysende punkter, som derfor let flyder sammen. Displayet, der angiver afstanden samt viser den meget simple menu, består af tre simple 7-segment enheder og virker meget gammeldags, set med nutidens øjne – specielt når du har leget med et hightech sigte som Garmin Xero.

Hvis du skyder på lange og skiftende afstande og ikke irriteres over at skulle læse yards, eller ofte skyder i fugtigt vejr, hvor glas vil dugge, og dine evner med avanceret elektronik er begrænsede, da du kun har brug for to forskellige pile-profiler og ikke kan finde de sidste 700 kr., så mener jeg, at Burris Oracle er det foretrukne valg frem for Garmin Xero A1i. Hvis du vægter høj teknologisk nørdfaktor med fuld integration til smartphone apps og andre elektroniske enheder og ikke er bekymret for pris eller en dugget skærm, så er Garmin Xero A1i stadig det mest optimale buesigte på det danske marked.

Minus
  • Ingen omskiftning fra yards til meter, seriøst?!
  • Fast definerede og store minimale afstande på 30+ og 40+ yards nødvendige til kalibrering af ballistisk kurve.
  • Lidt stort og næsetungt sigtehus, dog ikke værre end Garmin Xero A1 eller IQ Bowsights Define
  • Meget lavteknisk skærm med oldschool syv-segmenter, der viser afstand og alt for simpel menu.
  • Lysdioder, der angiver sigtepunktet, har meget lav opløsning – utrolig svært at skelne punkter under 20 yards fra hinanden og fra 20 yard pinden.
  • Savner en scan-mode, der løbende justerer sigtepunktet til vildt i bevægelse.
Plus
  • Solid kvalitet og hurtig samt nem mikrojustering af sigtepind ved indskydning.
  • Voldsomt nemmere indskydning end Garmin Xeros sigtehus.
  • Ekstra medfølgende laserlys til nem og hurtig justering af punktet for afstandsmåleren, smart.
  • Sigtepunkt angives ikke på en glasskærm – så der er ikke noget, der kan dugge.
  • Sigtepunktet på 20 yards giver en synlig og reelt brugbar backup, hvis batteriet skulle svigte
  • Super god løsning med oprulning af ledningen til aftrækkeren.
  • Der kan skiftes til faste lysende pinde med 10 yards imellem ved et ekstra tryk, hvis afstandsmåler skulle svigte.
Vejledende pris for Burris Oracle er på 7.699 kr – Find nærmeste forhandler på normark.dk
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: