Jesper Dellgren.

Du har garanteret hørt det før fra flugtskydningsinstruktører eller andre velmenende typer, og jeg ved med garanti, at jeg selv har hørt det en hel del gange: Tørtræning er en vigtig øvelse, som giver rigtig god mening, hvis man vil blive bedre med sit haglgevær…

Helt ærligt, så har jeg aldrig selv gjort dette! Bevares jeg skuldrer da og laver et par sving med alle de haglgeværer, jeg får stukket i hånden, og jeg tager da også et par sving, når jeg står på post, inden de første fasaner bliver sendt på vingerne. MEN, jeg er nu helt bevidst om, at jeg jo egentlig ikke gør mig nogen fornuftige tanker om, hvad jeg egentlig gør, når jeg laver disse bevægelser! På posten svinger jeg et par gange til den ene og den anden side, men det er bare

Olof Olofsson.

bevægelser uden noget egentligt formål.

Da Steen (Andersen – dette blads redaktør) bad mig om at skrive denne artikel, ringede jeg straks til mine yndlingsinstruktører: Olof, Julie, Jesper og Rasmus, og de kunne da også straks bekræfte min mistanke om, at tørtræning ikke bare er vigtigt, det giver også et resultat!

Rasmus Bjergegaard.

Jeg har forsøgt at sammenligne disciplinen lidt med professionelle sportsudøvere. Jeg er ret sikker på, at langt de fleste atleter tørtræner, og der er to helt oplagte aspekter af disse øvelser:

  1. Et flow og en tydelig fornemmelse af bevægelserne, når de udføres helt korrekt.
  2. En mental koncentration og sindstilstand, når man har visualiseret den korrekte bevægelse og dermed ved, at teknikken og bevægelserne udføres korrekt.
Julie Hey

For at tage udgangspunkt i det første aspekt, så tænker jeg meget på golfspillere… Jeg spiller ikke selv golf, men jeg er ret sikker på, at de professionelle golfere udmærket ved, når de udfører et sving fuldstændig perfekt! Jeg formoder, at de har øvet sig på dette sving både med bold og uden, og jeg kan godt regne ud, at gentagelsen af den samme bevægelse igen og igen giver en fuldstændig fantastisk fornemmelse, når den bold træffes og det perfekte PING kan høres.

Den mentale del af tørtræning og visualisering ser jeg meget tydeligt, når jeg ser en rugbykamp. I rugby skal den ovale bold temmelig tit sparkes op imellem de opretstående poster i målet, og dette gøres sjældent lige foran målet, som man for eksempel ser det ved et straffespark i fodbold. I rugby skal bolden skrues ind fra temmelig svære vinkler, og sparkeren har et meget specifikt ritual… Han bakker tre skridt bagud og tre skridt til venstre eller højre.

Herefter står han og stirrer intenst på bolden for derefter at følge boldens rute op imellem målstolperne. Dette gør han frem og tilbage en hel del gange, og det er tydeligt, selv igennem tv-skærmen, at denne rutine gør, at han nærmest kommer i en trance og kan udelukke alt omkring sig.

Når sparket er taget, er det helt tydeligt at sparkeren ved, om bolden er i mål, allerede inden den er halvvejs igennem luften! Han har udført bevægelserne så mange gange, at han kan mærke, om det var et godt spark, uden at have set resultatet!

Denne fornemmelse kan jeg godt genkende fra jagt og skydebanen…

Jeg ved faktisk ret tit også, om lerduen eller fasanen er ramt, inden haglene har nået målet, blot ved den fornemmelse, jeg har haft af svinget og skuddet.

Derfor er det endnu engang en vild fornemmelse at kunne istemme positivt over for, om tørtræning giver mening, samtidig med at jeg aldrig selv har dyrket det!

Før man kaster sig ud i tørtræning, er det vigtigt at træne på den rigtige måde og altså ikke gøre det halvhjertet og uden en ide om, hvad det egentlig, man træner og skal observere… Altså, lad være med at gøre, som jeg har gjort, gør som de professionelle siger!

Det skal der laves om på for mit vedkommende, og derfor har de gode instruktører alle sammen anbefalet følgende øvelser, som man nemt kan lave derhjemme, om det er udenfor i haven eller hjemme i stuen:

1. Montering og ”muzzle control”.

Denne øvelse er nem og helt essentiel for et godt afgivet skud. Hvis ikke vi monterer bøssen ordentligt og rigtigt hver gang, bliver vores sving og derved skudafgivelse både forkert og inkonsekvent.

Stil dig op foran et spejl og kig lige ind i spejlet. Montér bøssen i skulderen og peg dig selv lige midt på næsen. Vær opmærksom på, at dine øjne skal stadig være vandrette og flugte med løbene. Alt for mange vil helt automatisk kæntre hovedet ned mod og endda hen over kolben, og derved vil linjen mellem øjnene ikke længere være vandret, men mere skrå. For at gøre det endnu mere visuelt, så tegn en vandret streg med læbestift eller en white board tusch igennem dine øjne, så er det meget tydeligt hvis du ændrer på hovedets position!

Udover at øjnene skal være vandrette, så skal du også kunne se hele øjet lige hen over løbet. Hvis du kan se meget mere end det øje, som er hen over løbet, så er din kontakt med kolben for løs, eller kolben er simpelthen for høj til dig, omvendt hvis dit øje er dækket for meget af løbet, så er din kolbekontakt alt for hård eller kolben for lav.

Monteringen er som nævnt starten af vores skud og derfor enorm vigtig at få styr på. Træn din montering så ofte som muligt og forsøg at starte med det samme udgangspunkt hver gang.

Til at begynde med kan man med fordel træne bevægelserne i slow motion og være bevidst om bevægelserne både op og ned. Lidt ligesom at spole filmen tilbage og så trykke play igen. Man siger, at det tager cirka 2000-3000 repetitioner, for at en bevægelse sætter sig fast som muskelhukommelse, så et par minutter hver dag hen over sommerferien burde give en effekt.

Jeg selv vil forsøge at stå i min klarstilling, som jeg ville gøre på jagt og altid forsøge at have kolben helt oppe i min armhule og mundingen i øjenhøjde, for så ved jeg, at jeg starter det samme sted hver gang.

2. svinget

Når du har øvet din montering nok gange og føler, at du er konsekvent i dine bevægelser, kan du gå videre til selve svinget.

Stil dig op i stuen eller haven og find nogle linjer. Det kan være listen mellem loft og væg, tagryggen eller tagrenden.

Montér bøssen og peg op på linjen og sving nu mundingen langs med objektet.

Med denne øvelse føler man hurtigt, om ens fodstilling er korrekt, og om man kan bevæge sig frit i forhold til svinget. Hvis du taber kontakten med den rette linje, er det oftest, fordi din krop ikke kan bevæge sig nok, og du vil enten føre bøssen under eller over linjen.

Forestil dig et punkt på linjen, hvor du vil afgive et skud, og stil dig med din venstre fod (for højrehåndede skytter) pegende mod dette sted. Sving igennem linjen og sig højlydt bang, når skuddet skal afgives, og husk så at svinge igennem ”skuddet” og føl efter, om svinget stadig er flydende, og om du kan holde sigtelinjen.

Her er det vigtigt at pointere, at når vi skyder med haglgevær, så fokuserer vi altid på målet, aldrig på sigtekornet eller piberne!

Denne øvelse kan videreudvikles til mere komplicerede bevægelser ved at bruge skrå tagrygge på gavlen af huset eller lignende, og hvis du har mulighed for det, så stil dig ud i haven og tørtræn på svaler, gråspurve eller andet. Fokusér på svinget, sig højt bang, når det føles rigtigt, og vær sikker på, at svinget følges igennem skuddet!

Det skal også nævnes at tørtræning bør foregå med den påklædning som du har på når du er på jagt. Vores påklædning varierer efter årstid og jagtform og det er vigtigt at kunne imødese forskellen på mængden eller modellen af tøj. Derfor er det da også vigtigt at træne disse discipliner med det outfit som du oftest vil skyde i. Jeg vil dog tilføje, at til at begynde med er det bedst at træne monteringen i noget simpelt, for eksempel en skydevest. Når du har trænet de 2000-3000 monteringer og alt føles rigtigt og din krop har fået oparbejdet en form for muskelhukommelse, så er det også nemmere at mærke forskellen hvis vinterjakken driller eller skjorten er kommet alt for langt ned i bukserne, senere på sæsonen.

Alle instruktørerne fortalte mig, at de rent faktisk kan se en forskel på deres kursisters skydning, hvis de havde udført de anbefalede tørtrænings discipliner. Alle fire kunne da også bekræfte over for mig, at de selv stadig tørtræner, selvom de alle formentlig har skudt flere skud på lerduebanen og jagt, end du og jeg nok kommer til i hele vores jagtkarriere! Altså er tørtræning ikke bare for sjov, men det er noget, som vi alle bør dyrke mere og tage mere seriøst!

For at gå tilbage til sportssammenligningen, så tror jeg da heller ikke, at Tiger Woods stillede sig op til tee-off på første hul til en masters turnering uden at have lavet et par træningssving eller halvtreds den pågældende morgen…

Olof Olofsson fra Susegårdens skydeskole fortalte mig noget interessant, som jeg tror, vi alle kan lære noget af…

”For snart 20 år siden arbejdede jeg i England som skydeinstruktør og fik glæden af at møde mange af verdens nok bedste haglskytter. Ud af de mange rigtig dygtige og erfarne skytter var der dog én, som skilte sig ud. Han var en rigtig engelsk gentleman, som alle vi andre jagtskytter altid så op til og altid gerne ville skyde bare næsten lige så godt som. Hans sæson startede typisk med en grousejagt på ”the glorious twelfth”, altså d. 12. august og så strakte den sig helt hen i januar/februar med stenhøns i Spanien.

Hver uge bød på sådan 3-5 fuglejagter, hvilket må siges at være en temmelig travl sæson. Ikke noget som i sig selv er særlig bemærkelsesværdigt, når det kommer til rige engelske jagtskytter, men denne mands skydning var altså noget helt særligt! En aften fik jeg endelig fundet mod nok til at spørge ham om, hvad hans hemmelig var, hvis der altså fandtes sådan en… Han svarede, at det egentlig var temmelig simpelt: ”Jeg går altid i seng en halv time før alle de andre skytter, så jeg er frisk til næste dag. Jeg står også op en halv time før alle andre, for på den måde kan jeg tørtræne med mit haglgevær en halv time før morgenmaden. På den måde er jeg frisk, motiveret og helt klar til dagens første fasan!”

Dette var en øjenåbner for Olof og motiverede ham til at tørtræne mere, det tager jo ikke mange minutter og har altså en stor effekt på vores skydning!

Endnu engang må jeg konkludere, at jeg har spildt alt for lang tid af mit jægerliv med moderarte skydefærdigheder, men nu ved jeg da, hvad min sommer skal gå med!

LÆS OGSÅ

Tørret dyrefilet med hibiscus og æblechutney

Panik i hundetræning – Går din hund på knaldapport?

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: