Marcus Leupold og John Stevens.
De to grundlæggere af firmaet – Marcus Leupold og John Stevens.

Overbevisende optik

Leupolds sigtekikkert kom frem i slutningen af 1800-tallet, men blev af gode grunde mødt med stor skepsis på grund af deres skrøbelighed, dårlige linsekvalitet og ikke mindst tendens til at dugge under skiftende klimatiske forhold. Hertil kom, at de var meget kostbare. Indtil 2. Verdenskrig blev praktisk taget alle sigtekikkerter af høj kvalitet produceret af firmaer i Europa, og især i Tyskland. Den høje kvalitet, som disse firmaer klogeligt valgte at fremstille deres produkter i, eliminerede gradvist alle sigtekikkerternes børnesygdomme. Men netop på grund af den høje kvalitet forblev de europæiske sigtekikkerter kostbare produkter, der ofte var (og) er dyrere end den riffel, de skal monteres på.

Leupold optik
Leupold grundlagde sin position på det europæiske marked i 1970’erne med variable sigtekikkerter i den nu udgåede serie Vari-X II. I dag hedder basismodellen VX Freedom – og disse sigtekikkerter er økonomisk set meget overkommelige. Denne 3-9×40 koster ca. 2.500 kr.

Japanerne

På grund af de høje priser blev sigtekikkerter først hver jægers eje i 1960’erne, da japanerne fremstillede en række kopiprodukter af en (langt) lavere kvalitet end de europæiske. De havde den store fordel, at de...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: