Foto: Niels Busch
Producenter, der ikke er langt fremme i skoene, bliver ikke bemærket.
Benhård konkurrence
Når producenter af våben og udstyr har nyheder på programmet, som de gerne vil have omtalt i jagtpressen, arrangerer de ofte events for journalister, hvor produkterne bliver demonstreret i praksis. Rigtigt meget af ”teknik-stoffet” i jagtmedierne har sit udspring i arrangementer som disse.
Den form for arrangementer kan i sagens natur være vidt forskellige. Nogle gange forløber de over flere dage, rummer produktpræsentationer fra adskillige producenter og kan ud over skydning omfatte praktisk jagt. Andre gange er det hele betydeligt mindre kompliceret og overstået efter nogle timer på en skydebane. Normas arrangement i Vingsted var i denne omgang af den sidstnævnte kategori – men ikke mindre vigtigt for de involverede af den grund.
Ressourcekrævende præsentation
Hvis man kører uafbrudt, så tager det mere end ti timer at køre de godt og vel 850 kilometer fra Åmotfors i Värmland, Sverige til Vingsted Skydecenter ved Vejle. Skal man tanke bilen undervejs, strække benene og have lidt at spise, er det nok mere realistisk at påregne 12 timer i bilen. Det er en lang tur. Halvanden arbejdsdag. Hver vej.
Ikke desto mindre havde Norma Ammunitionsfabrik sendt både produktionschef Mads Kiilerich og produktchef Anton Brask til Jylland i en tungt læsset kassevogn fyldt med ballistisk gelatine og vat. At det er nødvendigt at køre disse remedier den lange vej fra Värmland skyldes, at ballistisk gelatine ikke er et produkt, som man uden videre kan skaffe overalt. Der er tale om en specialudviklet gelatine med den særlige egenskab, at det simulerer vævet i levende dyr bedre end noget andet materiale. Derfor er blokke af ballistisk gelatine standardmediet for seriøs afprøvning af ekspanderende projektiler til jagt, eftersom man med netop dette materiale får det klareste billede af projektilets forventelige funktion i vildtkroppen.
Desværre går det ikke at fremstille brugbar ballistisk gelatine med almindelige ingredienser fra det nærmeste supermarked. Gelatinen skal fremstilles med de korrekte ingredienser i nøjagtige blandingsforhold, og det er væsentligt, at hele proceduren omkring fremstillingen af gelatineblokkene er nøjagtig den samme fra gang til gang. Alt dette besvær fordi resultaterne ikke har den store værdi, hvis de ikke er sammenlignelige …. Og det er de ikke, hvis gelatinen er forskellig fra gang til gang. Det hele kompliceres yderligere af, at ingredienserne er afsindigt dyre, og at gelatinen skal opbevares på køl. Alt sammen indlysende grunde til at køre blokke af nedkølet gelatine hele vejen fra Midtsverige til Østjylland.
Fra Randers kom en håndfuld af Normark Danmarks medarbejdere med rifler og Norma-ammunition, og det hele drejede sig om, at Normas produkter skulle demonstreres for en lille skare af danske jagt- og våbenjournalister. Der var et par stykker fra Danmarks Jægerforbund og mig. Altså tre journalister fra to jagtbladsudgivere samt fem eller seks repræsentanter for producent og importør.
Hurtig afprøvning
Vi mødtes på skydecenteret på en hverdagsformiddag i maj. Øvelsen gik i bund og grund ud på at demonstrere Normas ammunitionsserie ”Strike”, som netop er blevet kompletteret med et bonded projektil – ”Bondstrike” – i tillæg til projektilerne ”Tipstrike”, som er en relativ følsom blødnæset konstruktion og ”ECOStrike”, som er en blyfri ekspanderende kobberkugle.
Efter en kort introduktion til produkterne blev 100 meter banen rigget til med gelatineblokke og papirsposer i lange rækker bag gelatinen. Poserne – som var indkøbsposer fra et supermarked på vejen – var fyldte med vat til at opsamle de ekspanderede projektiler uden at deformere dem yderligere, så vi kunne studere, hvordan de var opsvampede efter mødet med gelatinen.
En lettere presset Normark medarbejder – med hele den danske verdenspresses øjne hvilende på sig i slet skjult håb om et spektakulært bomskud – affyrede et skud ind i den første gelatineblok. Det traf, hvor det skulle. I hvert fald nogenlunde. Hele holdet gik ud for at studere resultatet og bytte blokken ud med en ny – de kan kun bruges en enkelt gang – hvorefter seancen gentog sig med en ny ammunitionstype. Sådan fortsatte vi, til alle produkter var prøveskudt, hvorefter resultaterne blev studeret og sammenlignet, inden gelatineblokke, ekspanderende projektiler og patronkasser blev gennemfotograferet.
Projektilerne opførte sig som forventet – og det er godt, for der er faktisk altid høje forventninger til Norma efter årtiers vedholdende ry for kvalitet.
TipStrike er som nævnt en ganske letekspanderende – ”aggressiv” – blødnæset blykugle, som er udviklet specielt med henblik på effektiv skudvirkning på løbende vildt. Knald og fald på drivjagterne! Gelatinen afslørede den følsomme ekspansion og det voldsomme ”sår”, der rives hurtigt op og leverer det ønskede resultat. Små sorte pletter af blyfragmenter afslører også, at ekspansionen medfører en hel del vægttab for projektilet og afsætning af bly i målet.
ECOStrike er Normas blyfri projektil. Der er tale om en kobberkonstruktion, der på traditionel vis opsvamper ved træf. Kuglen har i praksis vist sig at fungere ved relativt lave anslagshastigheder, og den er blevet kendt for sit nærmest hysteriske præcisionspotentiale.
BondStrike er Normas nye bondede projektil. Der er tale om en helt ny projektilkonstruktion og altså ikke blot en videreudvikling af det kendte og elskede Oryx projektil – vel nok Skandinaviens mest anvendte jagtkugle. Det, der i særdeleshed udskiller BondStrike fra mængden, er helt ekstremt høje BC-værdier. Sagt på godt dansk er disse nye projektiler ekstremt aerodynamiske og særdeles velegnede til meget lange skudhold. Ekspansionsfølsomheden peger i samme retning, og restvægten er – som det er typisk for bondede blyprojektiler – meget høj. Gelatineblokken afslørede jævn og pålidelig ekspansion. Dette er med andre ord et allround projektil med bjergjagt-potentiale.
Præcisionstesten koncentrerede sig efterfølgende om den nye BondStrike, der blev afprøvet med forskellige rifler, og afslørede, at præcisionen var i forventelig Norma kvalitet. Altså yderst tilfredsstillende.
Kan man ud fra dette konkludere meget mere, end det jeg lige har ridset op? Det mener jeg egentlig ikke, og det har med garanti heller ikke været formålet med arrangementet. Men nu har pressen ved selvsyn set og i praksis konstateret, at Normas Strike serie er nærmest komplet, produkterne holder høj standard både præcisions- og ekspansionsmæssigt. Det skaber unægteligt spændte forventninger til, hvordan produkterne klarer virkelighedstesten på forskellige jagtformer under vidt forskellige forhold.
Mission accomplished. Vi har bestilt prøver til praktisk afprøvning. Norma får den ønskede pressedækning på deres nye produkter, og at dømme efter smilene på de to Norma medarbejderes ansigter så er øvelsen rigeligt de 12-13 arbejdsdage, som er brugt på projektet, værd. Inden de sætter sig ind i varebilen for at starte de 12 timers hjemrejse, fortæller de mig da også, at de om ikke så frygteligt lang tid skal en tur ned og demonstrere nøjagtigt det samme for en håndfuld polske jagtjournalister. Konkurrencen på jagtmarkedet er benhård. Er man som producent ikke langt fremme i skoene i forhold til pressen, så kan man godt glemme at blive bemærket.