Fra højre mod venstre - Vortex Viper, Sightmark Citadel og Optisan Eve

Foto: Bo Bjerregaard, producenterne (Sightmark, Optisan, Vortex)

Markedet for riffelkikkerter er efterhånden kæmpestort, og der er mange producenter om buddet. Priserne for mærkevareoptik kan være ret høje, men med så mange mindre producenter, er der også gode produkter at finde uden for de store mærker. De dyre kikkerter tilbyder bedre optik og flere features. Det betyder dog ikke, at der ikke er god kvalitet at finde for en lavere pris.

Der er mange anvendelsesområder, man som riffelskytte kan fokusere på: naturligvis er der jagten, men man kan også kigge i retning af langdistanceskydning, PRS eller andre discipliner. Afhængigt af, hvad man gerne vil, så stiller det forskellige krav ikke kun til riflen, men også til optikken. Mange kikkerter vil kunne bruges til flere forskellige ting, men vil ofte være bedre i nogle områder end andre. En all-round kikkert vil næsten altid være et kompromis i forhold til at købe optik, der er specialiseret til et bestemt anvendelsesområde.

Fra højre mod venstre – Vortex Viper, Sightmark Citadel og Optisan Eve

Her har vi testet tre riffelkikkerter fra nogle mindre kendte producenter, der spænder over nogle af de mange anvendelsesmuligheder, man har for sin riffeloptik, uden at man behøver at slå bunden ud af bankbogen:

  • Sightmark Citadel 3-18×50 LR1
  • Vortex Viper HST 4-16×44 VMR-1
  • Optisan Eve 3-12x56i

Overordnet Konstruktion

De tre kikkerter i testen er på overfladen forholdsvist ens. De er alle tre konstrueret i ét 30 mm. aluminiumsrør, med en matsort finish, og de føles alle tre solide. Der er ikke mærkbart slør eller slinger med de mekaniske dele, og alle stilleskruer og greb går stramt og med en god mekanisk følelse på klikkene.

Hvorvidt længde og vægt passer til ens riffel, skal man naturligvis selv finde ud af, men ingen af de tre testede kikkerter stikker voldsomt af på disse parametre.

I længde ligger de tre forholdsvist tæt på hinanden, og der er 12mm. i forskel mellem den længste, Optisan Eve (342mm.) og korteste kikkert, Sightmark Citadel (330mm.), i testen. Vortex Viper HST placerer sig næsten lige imellem med 338mm.
Vægten er lidt en anden sag, Sightmark og Optisan vejer henholdsvis 740g. og 772g., mens Vortex ligger på kun 590g.

Tilbehøret er også rimeligt ens for de tre: Der medfølger værktøj, solskærm, batterier (hvor det er relevant), og en form for linsebeskyttere: til Vortex med elastik, og Sightmark og Optisan med klap.

Tests

De tre produkter dækker over nogle af de samme segmenter, men dog med forskellige styrker og svagheder – mere om det senere – så for at give alle tre den samme behandling, har vi testet både på banen og også ude på praktisk jagt.

På praktisk jagt har der været varierende forhold, men fælles for alle tre jagter, hvor kikkerterne har været ude, har vi haft muligheden for at få en føling for optikken under varierende lysforhold og deres praktiske håndtering, når man er ude på jagten.

På skydebanen er der blevet fokuseret på selve kikkerten og især klikfasthed og indskydning. Alle tre kikkerter er monteret hjemme uden mulighed for brug af en kollimator, så derfor er alle tests startet med en optisk indskydning i skydebænk. Herefter er der lavet en fin-indskydning med spidsskarp, som de næste banetests er foretaget med. Til sidst har vi indskudt med jagtammunition for at være klar til at tage ud på jagt!

Der er intet under bane- eller jagttesten, der har givet anledning til at tro, at der skulle være noget tilfælde af problemer med finmekanikken på de tre testede produkter. Der blev under banetestene af de tre kikkerter ikke fundet nogen problemer overhovedet med klik- eller skudfasthed. Og på jagt oplevede vi ingen ændring i indskydning og træfpunkt efter at have været ude i elementerne.

Alle disse tests kan vise, om der er nogle klare uhensigtsmæssigheder i, hvordan kikkerten er at arbejde med, og om der slør eller, om kikkerten har umiddelbare og åbenlyse defekter. Der er dog ting, som kun vil afsløre sig over lang tids brug i forhold til driftssikkerheden på kikkerten. Der er på alle kikkerterne garanti fra fabrikanten for produktionsfejl, så man bør i den første tid bruge sin riffel og kikkert meget – for træningens skyld, men også for at kunne opdage, hvis man skulle have været uheldig og fået et fejlramt produkt.

Ned i detaljen

Sightmark Citadel 3-18×50 LR1

Frontobjektivet er på 50mm., og tårnene er ret lave, hvilket gør kikkerten slank, og den fylder ikke ret meget på riflen. På parallaxe, forstørrelse og lys er det nemt at se, hvad kikkerten er indstillet til, dog er markeringen, der viser indstillingen på kliktårnet, inde under den del af tårnet, der skal løftes for at låse den op, så det kan være svært at se, hvis man ikke løfter hovedet fra kikkerten.

Sightmark Citadel 3-18×50 LR1

For at nulstille kliktårnene skal man skrue dem af, justere, og så skal tårnet passe ned over et lille tandhjul. Det giver sikkert nogen driftssikkerhed over tid, da montagen ikke så nemt vil blive løs. Desværre er justeringen ikke trinløs, og én tand på tandhjulet passer ikke med ét klik på kikkerten, så for at detailindstille tårnet under indskydning, skal man nogle gange lige regne lidt for at få det til at passe perfekt.

Forstørrelsesindstillingen kan også være lidt svær at få fat i, da der ikke er meget greb at få fat i på selve forstørrelsen. Der medfølger et throw lever til kikkerten, som man bør montere, da det ellers er lidt besværligt at betjene.

Der er altså nogle betjeningsmæssige vanskeligheder ved kikkerten, som man dog sagtens kan overkomme. Og når først kikkerten er indskudt, og throw lever er installeret, så performer den godt.

Trådkorset på den testede model er Sightmarks LR1 trådkors i første fokalplan. Selvom det ved første øjekast virker som et utroligt detaljeret trådkors, så er det på laveste forstørrelse ikke meget mere at se end et simpelt kryds. Først når man skruer op mod maksimalforstørrelsen, vil man begynde at se detaljer. Det er lækkert, at man på jagt ikke får for mange detaljer, der roder i sigtebilledet, mens man på banen kan få det, som man vil have det.

Kikkerten kan fås med andre typer trådkors end det testede. LR1 er i MOA, LR2 i MIL og MR2 som er i MRAD. Den eneste forskel er trådkorset – resten af kikkerten er helt samme produkt.

Belysningen af trådkorset er passende: på mindste indstilling, 1, får man præcis nok lys til at se trådkorset i mørket, og højeste indstilling, 11, er god til dagslys og er ikke for meget.

Optikken er nem at indstille, og farvegengivelse og opløsning er god, og målet står skarpt, selvom der dog er lidt farveforvrængning ved den højeste forstørrelse.

Kikkerten blev testet på anstandsjagt, og med monteret throw lever var der ingen problemer med betjeningen, da der stod dyr for. Trådkorset var som forventet ikke i vejen, på de omkring 4-6x forstørrelse, der var passende for afstanden i skuddet. Når man bevæger sig rundt, føles kikkerten ikke klodset eller tung.

På 3x forstørrelse har man på 100m. et synsfelt på 11 m., hvilket sammenholdt med et godt lysindfald under varierende lysforhold – for eksempel ved daggry og i skumringen, og kvaliteten af trådkors samt belysning, betyder, at kikkerten går rigtigt godt til eksempelvis anstandsjagt eller pürsch i Danmark.

Det er tvivlsomt, om man vil få behov for den høje maksimalforstørrelse og det meget detaljerede trådkors på praktisk jagt, men det vil til gengæld være relevant, hvis man skal bruge kikkerten på langdistanceskydebanerne.

Sightmark giver en 10 års garanti og kikkerten er fundet ved blandt andet koskov.dk til kr. 4.999,00.

Vortex Viper HST 4-16×44 VMR-1

Vortex Viper HST 4-16×44 VMR-1.

Kikkertens 44mm. objektiv giver den et slankt design, selvom tårnene stikker en del ud. Vortex er testens letteste kikkert, og den sidder rigtigt godt på den til testen anvendte riffel og føles aldrig i vejen eller klodset.

Det er nemt at se tal og streger på kliktårne og parallakseskruen. Desværre er det svært at se, hvilken forstørrelse man har indstillet kikkerten til med et hurtigt blik, da det er skrevet med meget små tal i en skæv vinkel. Forstørrelsesskruen er nem at få fat på og betjene, selv når man har målet for.

Hvert klik på tårnet har en solid mekanisk følelse. Det er især vigtigt, da man ikke kan låse kliktårnene, så det er specielt vigtigt, at man får følelsen af, at man ikke kommer til at fejlindstille kikkerten.

Tårnene løsnes ved hjælp af tre hex-bolte og nulstilles ved at flytte tårnet og spænde det fast igen. Det er simpelt, trinløst, præcist og nemt at arbejde med. Det kan måske give sig under langvarig brug, men det har ikke vist sig under testen.

Vortex har lavet et system kaldet CRS, der i bund og grund er en stopklods på tårnet. Man sætter nogle små messingskiver ind under stilleskruen, som stopper for, at man kan skrue tårnet alt for langt under det, den er indskudt til. Intentionen er, at man uden at kigge kan skrue tårnet tilbage til nulpunktet. Det fungerer, men kan ikke indstilles til at være 100 % perfekt, man vil ofte kunne komme lidt under indskydningspunktet. Det er nemt at indstille, og det kan måske være godt, hvis man skal skyde meget på varierende afstande.

Det kræver lidt at finindstille optikken, så man får et godt sigtebillede, da yebox på kikkerten ikke er tilgivende, så man skal være klar på at flytte lidt på kikkerten, indtil man finder den rigtige øjenafstand. Når man har fået styr på detaljerne, så fremstår målet skarpt, og farveægtheden er god. Kun ved maksimalforstørrelse på mål, der stod på meget lange afstande, var opløsningen ikke helt i top, og på meget solrige dage oplevedes en smule farveforvrængning.

Trådkorset er simpelt og fås i to varianter, MRAD og den testede, MOA. Det er ikke for detaljeret og fylder ikke for meget i sigtebilledet, hvilket er vigtigt, da det er i andet fokalplan. Det er værd at bemærke, at kikkerten ikke har belyst trådkors. Det er naturligvis ikke en nødvendighed, men det er en kæmpe fordel at have det på en kikkert, især hvis man forventer at gå på jagt i mindre gode lysforhold eller omkring daggry eller skumring.

På jagten performede kikkerten godt. Man kunne frygte, at det smalle objektiv og manglen på belyst trådkors ville betyde, at kikkerten ikke kunne følge ordentligt med under til tider dårlige lysforhold. Det er dog ikke tilfældet, og på pürschen i tæt granskov var der ingen problemer med lysindfaldet. Synsfeltet er til gengæld ret smalt: 8,35 m. ved 4x forstørrelse på 100 yds. (91,4 m.) afstand, hvilket betyder, at kikkerten ikke er særligt anvendelig på korte afstande, for eksempel til drivjagt.

På gængs dansk jagt vil man nok sjældent komme til at bruge maksimalforstørrelsen. På langdistancebanerne, eller til PRS vil det til gengæld være en fordel, og man vil også kunne få meget ud af den høje kvalitet på kliktårnene.

Kikkerten kommer med en livstidsgaranti fra Vortex. Kan findes ved Grejfreak.dk til kr. 4.999,00

Optisan Eve 3-12x56i

Optisan Eve 3-12x56i

Testens største frontobjektiv på 56mm. Det er den største kikkert i testen, og det betyder, at den til tider kan føles lidt stor på mindre rifler. Da kikkerten ikke har kliktårne, fylder stilleskruerne ikke meget, og lysindstillingen sidder på venstresiden og rager heller ikke meget frem i silhuetten.

Grebene til lys og forstørrelse er nemme at betjene, selvom lysindstillingen er lidt mærkværdig; lyset i trådkorset er slukket mellem hver lysstyrkeindstilling – så gangen er 1-sluk-2-sluk osv. – samt, at der ikke er et decideret off-punkt. Det gør det mere besværligt at bruge, og man kan også nemt komme til at glemme at slukke for lyset i det hele taget. Styrken på lyset er OK ved de laveste indstillinger, men på de højere indstillinger giver lyset genskin i trådkorset, selv i skarpt sollys.

Takket været det store frontobjektiv og linsernes coating er lysindfaldet virkeligt godt, og den pris, man har betalt for den lidt store konstruktion, er givet godt ud, når man sidder ude i lavt lys eller på natjagt. Derudover har man et godt synsfelt ved laveste forstørrelse på 11,18 m. ved 100 yds., så man har et fint udsyn. Trådkorset er det simple tyske sigte #4, hvilket klæder kikkert og sigtebillede godt, og det føles meget intuitivt at skyde med. På en højlys sommerdag har kikkerten som de to andre tendens til at vist noget farveforvrængning på lange afstande.

I modsætning til de to andre testede kikkerter har Optisan Eve ikke kliktårne, så man vil have noget mere besvær med at rette på træfpunktet under jagt på længere afstande end den indskudte. Det betyder også, at kikkerten er noget mere simpel end de to andre testede.

Det er en kikkert, der egner sig godt til jagt i Danmark og det nære udland, især det gode lysindfald gør den til et stærkt valg, men uden kliktårne og parallaxeindstilling vil den ikke være det bedste valg, hvis man gerne vil på for eksempel bjergjagt, langdistancebaner eller til PRS.

Kan findes hos Jagt-jakt til kr. 3.799,00. Der ydes livstidsgaranti fra Optisan.

Konklusion

Alle tre kikkerter kan finde anvendelse på det meste jagt i Danmark.

På drivjagt kan de tre kikkerter være udfordrede på grund af deres forholdsvist høje minimalforstørrelser: 3x forstørrelse er i den høje ende, og især Vortex Viper, med dens 4x minimalforstørrelse, smalle synsfelt og manglende belysning på trådkorset vil ikke være egnet til drivjagt. Sightmark Citadel og Optisan Eve vil kunne benyttes, men er ikke optimale.

Optisan Eve er et godt valg, hvis man vil fokusere på jagt og ikke har det store behov for at skyde på længere distancer på skydebane eller PRS. Vil man kigge mere eller eksklusivt efter de områder, så vil det være nærliggende at kigge nærmere på Sightmark Citadel eller Vortex HST. Her virker Vortex kikkerten som et bedre valg, hvis man vil fokusere mere på baneskydning, især på grund af kliktårnenes høje kvalitet, mens Citadel har bredere anvendelsesmuligheder på jagt, men vil også gøre sig fint på skydebanerne.

Tekniske detaljer
  Sightmark Citadel 3-18×50 LR1 Vortex Viper HST 4-16×44 VMR-1  

Optisan Eve 3-12x56i

 

Trådkors LR1 (MOA) VMR-1 (MOA) Tysk no. 4
Fokalplan Første Andet Andet
Belysning Rødt punkt – 11 niveauer Ingen Rødt punkt – 6 niveauer.
Forstørrelse 3-18x 4-16x 3-12x
Objektivdiameter 50 mm 44 mm 56 mm
Øjeafstand 116,8 – 94 mm > 10 cm 88,9 – 96,5 mm
Synsfelt 11 m – 1,9 m (@100 m) 8,35 m – 2,26 m (@100 yds) 11,18 m – 2,83 m (@100 yds)
Diopterjustering -2/+2 dpt Ikke angivet -2/+2 dpt
Rørdiameter 30 mm 30 mm 30 mm
Parallaxejustering 15 yds – ∞ 50 yds – ∞ Parallaxe-fri ved 100 yards
Justeringsenhed 1/4 MOA = 7 mm/klik på 100 m 1/4 MOA = 7 mm/klik på 100 m 0,1 MRAD = 10mm/klik på 100 m
Maks justering 60 MOA (alle retninger) 75 MOA (alle retninger) 15 MIL
Længde 330 mm 338 mm 342 mm
Vægt 740 g 590 g 772 g

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: