Bergara B-14 HMR

Test af Bergara B-14 HMR riffel i .308 Winchester. Under vores dag med Bergara var der specielt to spørgsmål, der gik igen. De var: ”skød du ikke tre skud i serien?” og ”har du ramt helt forbi med det ene skud?”. Der var også et par sætninger, der gik igen, nemlig: ”hold da op, det gjorde den lige ud af kassen?” og ”det var da utroligt, jeg har jo aldrig skudt med den før!”.

Tekst og foto: Claus ”Claude” S. Andersen & Freya Chalotte Askjær

Baggrund

Bergara riflen produceres i området af samme navn i Spanien. Regionen er kendt for at producere nogle af de bedste våben i verden og er specialiseret i at fremstille de bedste riffelpiber med stor fokus på præcision, kvalitet og værdi for pengene. Kombineret med årtiers erfaring og overlegen teknologi bliver der maskinfremstillet piber, der i forhold til præcision kan måle sig med custom fremstillede piber.

Bergara B-14 HMR
Bergara B-14 HMR riflen har alle nødvendige data stemplet på piben.

Bergara er med tiden blevet leverandør af piber til flere af de førende våbenfabrikanter både i Europa og USA. Dette skyldes selvfølgelig, at Bergara Rifles anvender den nyeste teknologi, moderne maskiner og en urokkelig forpligtigelse over for den høje kvalitet.

Hos Bergara er mantraet, at en præcisionsriffel ikke kun skal bygges af de bedste komponenter, men også af professionelle, der er de bedste håndværkere. Derfor har Bergara også sammensat teams af riffelbyggere, senest i USA for deres Custom og Premier serie, men primært i Spanien på hovedfabrikken, hvor man fremstiller B-14 serien.

Grundstenen for disse Custom og Premier riffelbyggere er Dan Hanus, der er tidligere produktionschef og chefinstruktør ved United States Marine Corps Precision Weapons Section. Efterhånden som Bergara firmaet blev større, så blev der håndplukket de bedste fra den gruppe, der byggede de rifler, som US Marine Corps anvender i både kamp og konkurrencer verden over.

I dag er det stadig disse US Marines, der udgør fundamentet i produktionsteamet på Custom og Premier serien. De videregiver deres viden og erfaring til de nye riffelbyggere, og derved overfører de deres egen optjente erfaring og ekspertise til hver ny Bergara riffel.

Hvad er én Minute Of Angle (MOA)?

Generelt siger man, at én MOA svarer til ca. 2,91 cm på 100 meter, men hvordan regner du det egentligt ud?

Forestil dig en cirkel. Den er 360 grader hele vejen rundt. Hver grad består af 60 minutter. Det vil sige, at en fuld cirkel består af 21600 minutter (360 grader x 60 minutter).

Formlen på omkredsen af en cirkel er: 2πR (2 x 3,14159265 x radius).

Hvis radius er 100 meter, så bliver omkredsen i alt: 628,3185 meter. (2 x 3,14159265 x 100).

Vi skal kun bruge eet minut eller MOA af denne omkreds. Regnestykket kommer så til at se sådan ud: 628,3185 / 21600 = 0,02908 meter eller 2,91 cm. På 200 meter fordobles det til 5,8 cm og 300 meter giver 8,7 cm for én MOA.

Så på 167 meter vil resultatet blive, at én MOA svarer til 4,8 cm (2 x 3,14159265 x 167 / 21600).

Skal du omregne spredningen af din gruppe fra cm til MOA på 100 meters afstand bliver regnestykket således: Spredning i cm / 2,91.

For 200 meter bliver det: Spredning i cm / 5,81.

Nu kan I få Bergara B-14 HMR riflen i hænderne og begynde at skyde med den

Freya og jeg starter søndag formiddag på skydebanen, der venligst er udlånt med hjælp fra Sandro fra Coldbore (www.coldborerange.dk). Vi er begge spændte på mødet med Flemming fra www.polyware.dk, der medbringer en Bergara B-14 HMR riffel i kaliber .308 Winchester, og Anders fra www.dkbullets.dk,der leverer størstedelen af ammunitionen.

Bergara B-14 HMR
Freya går straks i gang og får et overraskende resultat.

Vi har tidligere besøgt en våbenforretning og lige chekket riflen ud. Den ser spændende ud, men det, der er mest interessant for os, er, at Bergara lover, at riflen skyder SubMOA ud af kassen med anderkendt match ammunition. Det betyder på dansk, at riflen har en præcision i en skudgruppe, på under 2,9 cm på 100 meter lige efter, at den er taget ud af kassen. Vi blev overraskede, kan man roligt sige!

De første overraskelser over resultatet

Freyas første treskuds serie.

Freya er først på banen og afprøver først indskydningen. Hun affyrer fire forskellige typer ammunition på 100 meter. Første type er Federal Premium 168 grain Gold Sierra Matchking. Hun har en enkelt flyer på første skud.

Vi tilskriver det, at det er første gang, hun skyder med riflen og derfor ikke kender aftrækket, rekyl, og hvordan riflen opfører sig. De to efterfølgende skud ligger hul-i-hul. Hun ender på 0.79 MOA eller 2,29 cm i spredning. Det er her de to første spørgsmål kommer i spil.

Alle skuddene er under 1 MOA.

Vi kigger på skiven, og hinanden. Vi er faktisk i tvivl om, hvorvidt hun skød tre skud, eller om hun ramte totalt forbi med et af skuddene. Men der er ingen tvivl. To af skuddene er i samme hul.

Min egen kontrolammunition er også inden for garantien.

Vi går tilbage, og hun skyder tre nye serier af tre skud. Først med Hornady BLACK 168 grain A-MAX, hvor hun skyder 0,57 MOA (1,65 cm). Derefter med DK Bullets 160 grain Hunter BT, hvor hun skyder 0,83 MOA (2,42 cm).

Jeg har selv medbragt nogle hjemmeladede Barnes 155 grain MatchBurner BT til skydebanen. Både for at teste dem i riflen, men også for at have et uafhængigt testemne, som jeg selv har fuld kontrol over. Freya skyder 0,95 MOA (2,76 cm) med dem, så de klarer også kvalitetskontrollen.

Meget flot resultat med fire forskellige projektiler.

Det interessante for os her er, at den samlede spredning på de fire forskellige ammunitionstyper er ca. 2,66 MOA eller 7,73 cm på 100 meter. Det betyder i teorien, men kun i teorien, at vi kan gå på jagt med alle fire ammunitionstyper. I teorien behøver vi ikke at skulle bekymre os om indskydningen, så længe vi ikke skyder mod vildt på over 100 meter, da spredningen er på under 10 cm med alle fire ammunitionstyper.

Under ½ MOA første gang jeg skyder med riflen

Jeg begynder stille og rolig at blive mundlam.

Jeg overtager riflen og skyder tre hurtige skud med min egen ammunition. Resultatet er 0.49 MOA eller en spredning på 1.42 cm. Det er så her, at kommentarerne: ”hold da op, det gjorde den lige ud af kassen?” og ”det var da utroligt, jeg har jo aldrig skudt med den før!” kommer i spil.

Vi er begge meget overraskede over, hvor præcist Bergara riflen skyder, og det endda første gang vi har den i hænderne.

Freya har ingen problemer med træfsikkerheden.

Vi beslutter os for, at det er præcisionen og ikke nøjagtigheden, vi vil koncentrere os om under resten af skydningerne, da vi kan se, at vi har forskelligt træfpunkt, selvom vi har samme sigtepunkt. Dette skyldes sandsynligvis, at vi begge anvender briller med glidende overgang og forskellig styrke. Noget, der skal undersøges nærmere i en senere testskydning.

Freya vil lige prøve tre skud mere med DK Bullets. Da hun er færdig, lyder kommentaren: ”Hun kan da vist godt skyde!”

Hvad mener jeg, når jeg siger ”præcis” og ”nøjagtigt”?

Præcision:

At projektilet rammer samme det samme sted, hvis jeg har samme sigtepunkt. Det er altså ikke ensbetydende med, at jeg rammer, hvor jeg sigter. Hvis sigtepunktet ikke ændres, så vil projektilernes spredning heller ikke ændres. Jo mere præcis min riffel er, jo mindre spredning er der på projektilerne.

I modsætning til nøjagtighed så kan præcisionen ikke justeres på et riffelsystem.

Nøjagtighed:

At projektilet rammer, hvor jeg ønsker, at det skal ramme. Så, når jeg har justeret mit riffelsystem optimalt, så rammer projektilet, hvor jeg ønsker det. Efter indskydningen af riffel skal træfpunkt falde overens med sigtepunkt, på den afstand der er indskudt på, for at man kan sige, at riflen er nøjagtig.

Hvis riflens træfpunkt falder overens med sigtepunkt, hver gang du skyder, betyder det, at du har en præcis og nøjagtig riffel.

Bergara B-14 HMR
De sidste justeringer foretages før skuddene med Bergara B-14 HMR.

Vi skyder på bukkeskive på 200 og 300 meter, både siddende og stående med skydestok.

Vi har forskellige sigtepunkter på bukkeskiven for at slippe for at gå frem og tilbage alt for mange gange.

På begge afstande er vi begge på omkring 1 MOA. Selvom vi har lidt problemer med optikken, så er resultatet konsistent. Bedste resultat på 200 meter er 0.76 MOA eller en spredning på 4,13 cm.

I bagklogskabens ulidelige klare lys bør vi næste gang starte med at skyde på 300 meter, i stedet for at slutte af med det. Efter næsten seks timers uafbrudt skydning så er koncentrationen ikke helt optimal de sidste par timer.
Resultatet på 300 meter er lige over 1 MOA med et udfald på 1.07 MOA eller 9,33 cm i spredning med jagtammunition.

Koncentrationen begynder at svigte efter mange timer på skydebanen.

Vi er dog alligevel overraskede over Bergara riflens præcision med de fire typer ammunition, vi anvender. Det er så op til skytten at tilføje nøjagtigheden og dermed være i stand til at gennemføre et sikkert og velplaceret skud mod vildtet hver gang.

Bergara B-14 HMR riflen i detaljer

Bergara B-14 serien laves i mange modeller. Heriblandt de nye cerakotede Wilderness modeller med Terrain, HMR, Ridge og Hunter modellen. Jeg har testet HMR modellen fra den oprindelige B-14 serie med blånerede dele, der indeholder Hunter, Timber, Woodman, Sporter, Ridge, HMR og BMP (Bergara Match Precision) modellerne.

Så der er masser at vælge mellem, uanset om du er passioneret jæger, om du er til matchskydning, eller måske begge dele.

Bergara B-14 HMR
Flot fritsvævende pibe og farvedetaljer på skæftet.

Det geniale med B-14 modellerne er, at låsen er ens, så det er kun piben og skæftet, der er anderledes. Du kan derfor få rifler i flere kalibre, der spænder fra salonriffler og traditionelle jagtrifler med træskæfte, over en kombination af jagt- og matchriffel med kunststofskæfte til en decideret matchriffel, der kan justeres på alle leder og kanter. Det er derfor ikke svært at skifte mellem riflerne, da de har samme opbygning rent mekanisk.

HMR riflen er født med gevind til lyddæmper, og piben på denne HMR riffel er 19mm i diameter næsten hele vejen fra munding til slutkammer, hvor diameteren begynder at blive større. Piben er fritlagt med cirka 2mm hele vejen ned til slutkammeret, så skæftet har ingen mulighed for at berøre den.

Simpel men effektiv bolt med små forbedringer.

Låsestol og lås er bygget over det traditionelle Remington 700 design med nogle forbedringer.

Bundstykket er udstyret med to knaster, der er svagt koniske og med en 90 graders åbning. Det er bygget op som låsen på en Remington 700. Dog har Bergara forbedret det med en Sako udtrækker og udstyret det med en stor og velformet konisk bundstykskugle på 36mm i diameter.

Under skydningen oplever vi begge, at låsen glider utrolig nemt og helt flydende uden at hakke, når man genlader. Der sidder en udløser på venstre side af riflen, og som en ekstra sikkerhed kan låsen tages ud i både sikret og afsikret tilstand. Det er også muligt ved en rød indikator bagerst på bundstykket at se, hvornår slagstiften er spændt. Vi observerede ingen bevægelse af ladegrebet overhovedet under skydningen.

Bergara B-14 HMR
Det er nemt at se, at slagstiften er spændt, men riflen er sikret.

På højre side ud for kammeret er der et lille hul, der giver overskydende gasser mulighed for at blive ventileret væk for at forhindre en for stor opbygning af tryk i kammeret.

Sikringen er på højre side, perfekt placeret for tommelfingeren. Den har to positioner. Bagerst med hvid prik er sikret, og fremad med rød prik er afsikret. Sikringen glider nemt, ubesværet og næsten lydløst.

Øverst på låsestolen er der fire huller til montage af enten almindelige montageringe eller picatinny rail. Igen er designet fra Remington 700 anvendt, så hvis det passer på en Remington 700, så passer det også på en Bergara HMR. Riflen kan mod en merpris leveres med almindelige montageringe eller picatinny rail i flere hældninger. Pibe og låsestol sikres med to bolte til skæftet, igen ligesom på Remington 700.

Bergara B-14 HMR
Picatinny eller almindlige montageringe kan til-vælges ved køb.

Bundmetallet, aftrækkerhus og magasinudløser er fremstillet i metal. Udløseren til magasinet sidder godt placeret foran aftrækkerbøjlen. Den kan betjenes med begge hænder, og den giver en rigtig god positiv fornemmelse, når jeg betjener den med min pegefinger. Den er lige nøjagtigt så stor, at den også vil kunne betjenes med handsker. Der medfølger eet femskuds AICS kompatibelt magasin med riflen, når du køber den, og der kan tilkøbes 10 skuds magasin, hvis du ønsker det.

Bergara B-14 HMR
Bundmetal, aftrækkerhus og magasinudløser er i en rigtig god kvalitet.

Selve magasinbrønden er placeret således, at det er nemt at isætte og udtage magasinet. Den er af en sådan størrelse, at magasinet kan falde ud af sig selv, når udløseren påvirkes, i stedet for at du skal trække magasinet ud af den.

Aftrækket er justeret fra fabrikken til omkring 1,3 kg. Det kan justeres fra cirka 1,3 kg til 1,8 kg. Aftrækket er single stage, og føles rigtigt godt og brækker næsten som en glasstang, når du øger presset på den. Du kan selvfølgelig vælge at udskifte aftrækkeren med en anden, der er Remington 700 kompatibel, men personligt vil jeg ikke have det behov.

Bergara B-14 HMR
Bergara riflen får en velfortjent pause under testskydningen.

Selve kompositskæftet er med indbygget aluminiumschassis, der starter næsten ved fronten af skæftet og går helt ned i pistolgrebet. Det gør, at skæftet har en meget stiv konstruktion, der er med til at opretholde præcisionen. Hvis du ønsker at anvende riflen til decideret præcisionsskydning, anbefales det dog, at du bedder riflen alligevel. Den testede riffel var IKKE beddet.

Mulighederne er talrige for montering af rem og andet tilbehør.

Skæftet er udstyret både med quick detachable (QD) montage på begge sider af riflen, og mere traditionelle øjer til din riffelrem og/eller bipod. Så har du flere valgmuligheder for at bære din riffel, som du har lyst til. Da der er to traditionelle øjer forrest på kolben, så kan du montere både bipod og rem i hver sit øje, hvis du har behov for det.

Pistolgrebet har en udformning og vinkel, der passer os begge perfekt. Det har også en god størrelse, både for Freya og mig selv.

Bergara B-14 HMR
Jeg placerer oftest tommelfingeren på højre side af pistolgrebet for at være så afslappet som muligt i hånden.

Uanset, om man placerer tommelfingeren traditionelt på venstre side i fuldt greb, eller, som jeg ofte gør, på højre side uden fuldt greb, så er der total kontrol over både riffel, sikring og aftrækker.

Kolben er udstyret med justérbar kindpude på cirka 14,5 cm længde, der trinløst kan justeres 3 cm i højden. Kindpuden løsnes og låses med en aflang firkantet skrue, der er meget nem at betjene. Der er to metalpinde, der går ned i selve kolben, og de bliver holdt meget sikkert fast, når skruen er strammet, så kindpuden sidder urokkeligt fast.

Bergara B-14 HMR
Bolten kan ikke udtages, når kindpuden er hævet.

Der er inkluderet tre afstandsstykker på hver én centimeter, så du kan justere længden fra aftrækker til bagkappe fra 33,8 cm til 36,8 cm med én cm interval. Bagkappen, der er på 3 cm tykkelse, føles solid men dejlig blød.

Bergara B-14 HMR riflen fås i fire forskellige kalibre, hvoraf 6,5 creedmoor og .308 Winchester fås i to pibelængder og tykkelse. Alle riflerne er forberedt til lyddæmper og leveres med gevindbeskytter, og alle HMR rifler findes til links skytter.

Gennemtænkt design af afstandsstykker.
22-250
Rem
6,5 Creedmoor 6,5 Creedmoor .308
Win
.308
Win
.300
WinMag
PIBE
LÆNGDE
24” 22” 24” 20” 24” 26”
GEVIND M18x1 M15x1 M18x1 M15x1 M18x1 M15x1
MUNDINGS DIAMETER Ø 21,2 mm Ø 19,0
mm
Ø 21,2
mm
Ø 19,0 mm Ø 21,2 mm Ø 19,0 mm
STIGNING 1:9” 1:8” 1:8” 1:10” 1:10” 1:10”
VÆGT 4,6 kg 4,3 kg 4,5 kg 4,1 kg 4,5 kg 4,5 kg

Lyddæmperen til Bergara B-14 HMR

Det kan ikke undgås, at det kan ses, at riflen er udstyret med en MAG Gen2 MonoCore lyddæmper, der kan klare op til .338 Lapua Magnum.

Bergara B-14 HMR
Den store lyddæmper med mundingsbremse kan godt virke lidt dominerende.

Dæmperen er udstyret med en aftagelig mundingsbremse. På den måde får du en dobbelt effekt ved først at få dæmpet lyden og reducere rekylen. Herefter reducerer mundingsbremsen op til 20 % yderligere af rekylen, alt efter hvor stor kaliber man skyder med. Jo større kaliber, jo mere effektiv er den.

Det specielle ved mundingsbremsen er, at den er lukket i bunden, og derved tvinger den piben nedad i skudafgangen. Gasserne bliver dirigeret opad og lidt ud til siderne.

Bergara B-14 HMR
Effektiv nytænkning af MAG på mundingsbremsen.

Under skydningen bemærkede vi ikke noget ubehag overhovedet som ved en traditionel mundingsbremse uden lyddæmper. Tværtimod så var hele systemet meget behageligt at skyde med og kan sagtens anvendes på en lukket skydebane.

Det er en super interessant konstellation med en kombineret lyddæmper og mundingsbremse, som jeg helt klart vil se, om jeg kan lave en større artikel om, hvis det bliver muligt.

Hvilken opsætning anvendte vi?

Vi anvendte selvfølgelig en Bergara B-14 HMR i kaliber .308 Winchester.
Riflen er udstyret med en MAG Gen2 MonoCore lyddæmper med aftagelig mundingsbremse.

Hunter BT fungerer fint i Bergara B-14 HMR.

Under skydningen på 100 meter brugte vi bipod, og af og til en pude under kolben.

Ved skydning på 200 og 300 meter skød vi både siddende og stående med anvendelse af jagtstol og firebenet skydestok fra Viper-Flex.

Den primære ammunition, der blev anvendt: DK Bullets 160 grain Hunter BT.

DK Bullets Hunter BT projektilet er et messingprojektil, udelukkende fremstillet til jagt. Spidsen fragmenterer ud i tre flige, der bevæger sig 10-15 cm ud fra centerlinjen og omkring 20 cm ind i vildtet. Det er derfor yderst sjældent, at fligene fortsætter gennem vildtet. Dette sker dog oftest med bunden af projektilet.

Hunter BT er designet til at kunne ekspandere sikkert ned til en hastighed på 400 m/s.

Ud over det, så blev der skudt med:
Federal Premium 168 grain Gold Sierra Matchking.
Hornady BLACK 168 grain A-MAX.
Hjemmeladet Barnes 155 grain MatchBurner BT.

Vi skød kun treskuds grupper, da det er det mest realistiske i et jagtscenarie.

Anbefalinger til Bergara B-14 HMR

Vi er begge meget positivt overraskede over riflens kvalitet, justeringsmuligheder og selvfølgelig præcisionen. At kunne placere en tre-skuds serie på under én MOA første gang vi skyder med den, uden at kende til rekyl eller andet, må siges at være meget imponerende.

Vi skød konsekvent under én MOA, hver gang vi skød vores treskuds grupper på 100 og 200 meter. På 300 meter lå vi lige over én MOA. Der er ingen tvivl om, at, hvis jeg får hjemmeladet en patron, der er skræddersyet til riflen, så vil vores samling blive endnu bedre.

Freya affyrer de sidste skud, før Bergara B-14 HMR modstræbende bliver afleveret tilbage.

Når vi ser på prisen for en Bergara B-14 HMR riffel, så er den yderst rimelig. Kr. 11.498,00 må siges at være en meget fornuftig pris med de muligheder og kvaliteter, riflen har.

Til den pris er der måske også et endnu større spillerum til at købe en rigtig god kvalitetsoptik.

Hvis du skulle få lyst til at høre mere om Bergara riflerne, så skal du kontakte Flemming fra Polyware Aps på telefon +45 8695 4525, eller via deres hjemmeside www.polyware.dk. Han kan fortælle dig alt om dem og henvise dig til nærmeste forhandler.

Læs også

Test: Steyr Monobloc – Massiv præcision

Test: X-Bolt Pro Hunter G5 Threaded – Luksus som standard

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: