
Foto: Aske Rif Torbensen
Det er en køn, men omskiftelig oktoberdag: Der har trukket tunge byger ind over det bakkede terræn og gravhøjene på Østmøn, og René har kigget ængsteligt ud ad vinduet på sit landsted. Kraftig regn er ikke velegnet til falkejagt. Vinden har dog lagt sig nu, og solen er begyndt at bryde frem, så alle rejser sig for at gå ud på gårdspladsen.

Der bliver skrevet dansk jagthistorie i disse dage. Ved udgangen af 2017 blev der med et snævert flertal stemt en ændring af jagtloven igennem i Folketinget, som gjorde det muligt for de danske falkonerer igen at gå på falkejagt i Danmark fra denne jagtsæsons begyndelse. Folk har gået på falkejagt i Danmark siden jernalderen, men med jagtloven af 1967 blev falkejagten med et pennestrøg gjort ulovlig.
Godt nok er jagtformen en lige så stor del af vores kulturarv, som den er det i en række andre europæiske lande, hvor den er blevet anerkendt som verdenskulturarv af Unesco. Men en stærk modstand mod den fra en række grønne organisationer, blandet med politiske kastevinde, har gjort, at man ikke har måtte praktisere den i et halvt århundrede herhjemme.
For godt to uger siden skete det så: På en stubmark på...