Foto: Mette Karin Petersen, Tweed Media, Simon Barr og Byron Pace

For syv år siden deltog jeg i min første jagt som klapper, fordi jeg var vild med hunde og frisk luft. I dag har jeg haft jagttegn i 3 år, arbejdet med trofæjagt i Sydafrika og valgt at gøre jagt til en levevej. Sidstnævnte er årsagen til, at jeg blev inviteret med på drivjagt i Sologne. Jagten blev afholdt i det fantastiske område Loire Valley i centrum af Frankrig. Området er kendt for at have noget af den absolut bedste vildsvinejagt i Europa. Det er også i dette område, at Wild Boar Fever X er optaget.

Da invitationen fra Tweed Media tikkede ind, gik der en følelse af glæde og nervøsitet igennem kroppen. Drivjagt? Altså skud til løbende vildt? I Frankrig om 14 dage? Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt! Dette var sagt med den dybeste respekt for, at dette er jagt. Jagt på levende vildt. Det stod klart for mig, at jeg skulle tage min træning op til jagten alvorligt, hvis jeg skulle have succes. Jeg valgte at booke undervisning hos Alexandra i skydebiografen Hunters Game for at få de bedste forudsætninger, men vigtigst af alt at lære mine begrænsninger. Jeg trænede til løbende vildt hele syv gange på fjorten dage i kombination med tørtræning og Wild Boar Fever film hver aften. Men ikke kun skydetræningen og læsning om vildsvin blev topprioriteret, også den fysiske styrketræning med fokus på overkroppen var i fokus.

Træning på løbende vildt i skydebiografen Hunters Game.
Styrketræning i Cramers Studie.

Varme håndflader, hjertebanken og en drone

Vi er 15 jægere, alle sammen fra nær og fjern i Europa. De fleste repræsentanter er journalister eller mediefolk fra jagtverdenen. Foruden os var de 5 deltagere fra Wild Boar Fever X også tilstede til arrangementet. Vi ankommer til et topprofessionelt jagtområde med jagthytte, hunde, slagteri, et utal af farverige Land Rovers og egen skydebane. Efter at have stillet sulten med traditionel fransk frokost, er det tid til at komme på skydebanen. Men først skal vi have udleveret riffel. Vi havde valget mellem en Sauer 404 kaliber 308 eller 30.06 monteret med Aimpoint Micro H-2. Jeg vælger en 30.06 med syntetisk skæfte, idet jeg er vant til kaliberen og ikke vil afvige for meget fra mit eget set-up.

Udlevering af Sauer 404 30.06
Aimpoint Micro H-2. Franz-Albrecht på skydebanen.

Skydebanen er meget simpel. Her står ét højt tårn, og 50 meter foran løber en papskive, der forestiller et vildsvin. Vi får udleveret træningsammunition fra Hornaday og én ad gangen får vi lov til at prøve kræfter med det nye set-up. Det bliver min tur. Nervøs for alles opmærksomhed på mig bevæger jeg mig op i skydetårnet. Med varme håndflader og hjertebanken klikker jeg fem patroner i magasinet. Jeg skubber bundstykket frem og afsikrer til lyden af dronen, der optager hvert et åndedræt og blink, jeg gør mig. Riflen monteres i skulderen. Vildsvinet løber, jeg trækker godt igennem, og skuddet går, når jeg ser den røde prik fra Aimpoint på trynen af vildsvinet. Det føles rigtigt. Jeg bliver mødt af et kæmpe smil fra den franske jæger, der varetager skydebanen. Alligevel er jeg nervøs som aldrig før, idet vi sammen går mod vildsvinet for at tjekke placering af mine skud. Fire skud er placeret perfekt på skulderbladet og det sidste en smule bagtil, men godkendt.

Træning på skydebanen.

Efter et par timers træning er det tid til at se premieren på den action prægede Wild Boar Fever X, hvilket jeg havde set meget frem til – især efter at have stiftet bekendtskab med alle deltagerne. Wild Boar Fever X er optaget i helt samme område, samme skydetårne, som vi den efterfølgende dag skulle på jagt i.

Parole og parat

Her står jeg. Klar til min allerførste drivjagt. Omringet af droner, filmudstyr og professionelle jægere. Nervøsiteten har ændret sig til spænding, vilje og glæde. Træningen op til denne dag har været intens. Jeg har opnået acceptable skydefærdigheder, og mine begrænsninger kender jeg. Godt iklædt orange Härkila, kasket og vest og med mit set-up bestående af Sauer, Aimpoint og Hornady ved jeg, at alt nu er op til mig. Jean Philippe Bourgneuf er ansvarlig for jagten og påpeger, at sikkerhed som altid har første prioritet. Vi står i skydetårne med 60 meter til vores nabo. Vi må ikke skyde ind i drevet, og der skal være en vinkel på 30 grader til naboen ved skuldring og skud. Dagen er opdelt i tre drev. Det er ikke tilladt at skyde smågrise med sorte striber, ej heller søer +60 kg. Vi har en kvote på 60 vildsvin, hvorfor der efter hvert drev foretages en optælling, så vi ikke risikerer at overskride kvoten.

Parole forud for drivjagten.

Idet dette er min første drivjagt, skal jeg have en professionel jæger med ud i skydetårnet. Her bliver jeg matchet med Feliew – som i virkeligheden hedder Philippe Lavit – en af de dygtige professionelle jægere fra Wild Boar Fever X.

’’Huge keiler in front of us!’’

Sammen med Feliew ankommer jeg til første skydetårn. Jeg står klar med riflen, og Feliew står klar med kameraet. Drevet bestående af 30 drivere, og mere end hundrede hunde sætter i gang. Efter kun et par minutter kan vi høre skud på den anden side af skoven. Det fortsætter. Adrenalinen pumper rundt i kroppen, og jeg tænker kun på at være klar. Jeg forsøger at tænke alle scenarier igennem. Jeg har aldrig set et vildsvin i virkeligheden. Men pludselig taber jeg kæben. Ud af det blå hviske-råber jeg: ’’Huge keiler in front of us!’’. Omkring 40 meter foran os kommer en +130kg. keiler luntende forbi os, og de resterende 5 jægere på rækken. Selvfølgelig inde i drevet, hvor det ikke var tilladt at skyde. Første drev var uden nogle skud løsnet fra vores side af skoven, men der havde været action på den anden side af skoven.

Feliew og jeg i skydetårnet, første drev.

Action, adrenalin og mit første skud

Næste drev får jeg tildelt bagerste skydetårn sammen med Feliew. Foran mig har jeg åbne vidder, men dette er drevet, altså forbudt område. Derimod har jeg bag mig en grussti, en lille meter bred og så ellers bare meget tæt buskads. Grundet sikkerhedsvinklen på 30 grader til naboskytten har jeg knap 1 meter til at skuldre og trykke på aftrækkeren – hvis muligheden kommer. Jeg tænker straks, at det er alt for svære forhold. Et hold drivere og hunde sætter i gang fra vores ende.

Feliew hvisker: ’’In front of you, Mette’’. Inde fra drevet, men mod mig løber en rotte bestående af 12 vildsvin, store og små. Jeg må ikke skuldre riflen før i sidste sekund, så jeg følger blot langsomt med i retning af rotten. I stedet for at løbe over grustien ved mig, vælger de at løbe langs stien, inde i drevet, og ud ved naboskytten. Bang, bang, bang lyder det! Og et af de bagerste vildsvin triller to gange rundt og lægger sig på stedet. Så er vi i gang, min hjertebanken er på det højeste. Inden lang tid gentager ovenstående situation sig, og naboskytten får yderligere 1 vildsvin nedlagt. Kommer vildsvinene overhovedet ud ved mig? Tanken strejfede mig.

Nede fra det fjerneste hjørne i drevet kommer en rotte på 5 vildsvin løbende. Jeg gør klar igen. Følger dem med øjnene. Følger dem med kroppen. De har fart på, men jeg er fokuseret og målrettet. De løber ligeud, hvor de andre tidligere har drejet af. De løber mod grusstien ved mig. Jeg sætter fokus på nummer 3 vildsvin. Idet han sætter første skridt på grusstien, skuldrer jeg. Han passerer og er direkte inde i det tætte buskads. Jeg tror min chance er forbi. Men idet min riffel stadig er skuldret, og mit fokus er så intenst, får jeg affyret et skud til sidste vildsvin i rotten – et splitsekund, inden den er væk. Den lægger sig i skuddet, men grundet farten glider den på maven ind i det tætte buskads. Vildsvinefeberen rammer mig. Min krop er i en tilstand af chok, fuldstændig overvældet af følelser. Dét er kulminationen af intens forberedelse. Det er en bekræftelse af, at jeg er dygtig nok til at være her. Med et smil større end nogensinde og rystelser fra top til tå, som ikke kunne aftage, får jeg nedlagt ét vildsvin i hver rotte, der passerer grusstien.

Wild Boar Fever X med succes

Hvad er definitionen på en succesfuld jagt? Succesfuld jagt er en helhedsoplevelse og kan ikke defineres ud fra kun ét element. For mig indebærer den gode jagtoplevelse, at det er en velorganiseret jagt, passionerede, glade mennesker, spændende fortællinger imellem jægere, jagthunde, natur- og vildtoplevelser. Kirsebærret på toppen er de gode skudchancer og den adrenalin, det medfører. Jagt er nemlig uforudsigelig, og du skal være heldig, hvis de gode skudchancer opstår. Derfor er antallet af dyr på paraden underordnet. Helhedsoplevelsen kan ikke defineres ud fra tal på paraden. Wild Boar Fever X har været en succes. Jeg har fået nye venner fra nær og fjern i Europa og en jagtoplevelse ud over det almindelige.

Vil du følge med i mine kommende jagtoplevelser? Så følg med på Instagram: @jaegerinden_

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: