Foto: Thomas Jerichow

Klokken er 9.00. Vejrudsigten kan næsten ikke være bedre. 7 grader, nul regn og ingen vind. En god jagtdag venter. Alligevel skæver de 23 fremmødte jægere tavst til hinanden. De fleste er nemlig på jagt for første gang, og ingen af dem kender hinanden. De har meldt sig til Naturstyrelsens ny-jæger-arrangement i Kongelunden på Amager. Nogle af dem er på vej til at få noget på tasken, alle får en på opleveren, og de fleste får forhåbentlig blod på tanden efter meget mere jagt i deres kommende jægerliv.

Dagen begynder med morgenmad og udvidet parole ved Naturstyrelsens vildtkonsulent, Sven Norup, der lægger hus til arrangementet.

Sven Norup.

”Sikkerhed er altafgørende. Hvis I vælger ikke at skyde, husker I det i fem minutter. Tager I en chance og ender med at ramme en jagtkammerat, så glemmer I det aldrig,” fortæller Sven Norup til de spændte nye jægere. De kommer fra Københavnsområdet og Nordsjælland og har sagt ja tak til den jagtinvitation, alle nye jagttegns-tagere får fra Naturstyrelsen det år, de tager jagttegn.

”Spørg om alt. I dag handler om at lære,” forklarer Sven de nye jægere. Og der er masser af rutine at trække på for nybegynderne.  Under den kommende jagt er de delt op i 3 hold, der hver støttes af en holdleder og et par erfarne jægere, som de kan spørge i løbet af dagen.

Efter parolen viser Sven Norup jægerne de vidt forskellige træfbilleder af en haglpatron på 15 og 25 meters afstand. Det står klart for de fleste, at man ikke skal eksperimentere med afstanden til vildtet, når man kommer ud i såterne.

”Det handler om at få slukket hurtigt og effektivt på kontakten,” forklarer Sven og peger på rådyrets hjerte- og lungeregion. Han er en af flere vildtkonsulenter, der landet over afvikler Naturstyrelsens ny-jæger-jagter.

”Mange nye jægere har ikke mulighed for at komme på jagt lige med det samme. Den mulighed vil vi gerne give dem. Samtidig er vi interesserede i at hjælpe de nye jægere til at lære, hvordan jagter kan afvikles. Sikkerheden er naturligvis vigtig, men vi vil også gerne sætte tanker i gang om jagtetik, og om hvordan man anvender det vildt, man skyder. Det er også vigtigt for os jægere, at befolkningen fortsat accepterer og respekterer jagt. Den accept skal vi passe på ved at opføre os ordentligt allerede fra første jagtdag,” fortæller Sven Norup.

Ud i såterne

Solen titter frem, da det spændte jagtselskab sætter kurs mod den første såt nogle hundrede meter fra Skovfogedgården i Kongelunden. Det ene hold skal drive og to hold stå for. De nye jægere har fået at vide, at al bevægelse er bandlyst, hvis man vil se vildt, og de står som stenstøtter langs skovvejen. Med jagthorn sættes drevet i gang. Både duer, råvildt og en ræv kommer ud af såten, men kun ræven må lade livet.

Dagens schweisshundefører, Marting Wiberg og labradoren, Nelly fra Frederiksværk eftersøgte flere stykker påskudt råvildt, men var godt tilfredse med ikke at finde nogle anskydninger.

Det ser dog ikke ud til at genere hverken de nye jægere eller deres mere rutinerede mentorer.

”Det er helt naturligt, at misse en chance på sin første jagt,” siger en af de ældre jægere beroligende. Til gengæld er hverken Sven Norup eller de rutinerede hjælpere for fine til at drille hinanden, hvis en af de ældre jægere bommer et skud. Det udløser masser af grin og lidt moddrilleri.

Anden såt er mere lukket terræn. Nyjæger, Martin Pedersen fra Vesterbro er på sin første fuglejagt og har aldrig skudt noget. Han står over for et særlig tilgroet stykke skov. Alligevel får han både fasan og sneppe for. Begge slipper dog væk til Martins ærgrelse.

”Men hvor er det spændende at få set så meget vildt. Det har overrasket mig, hvor fed en naturoplevelse det har været, og samtidigt er det spændende,” hvisker Martin på posten. Han og en hundefører gennemsøger kort området, hvor han mener, at fasanen gik ned, men finder intet.

Også den sidste såt inden frokost er meget tilgroet, og for første gang kommer der slet intet vildt ud af såten. Dermed er formiddagens resultat tre stykker vildt til 30 jægere. Ingen nye jægere har leveret endnu. Det påvirker dog ikke stemningen under frokosten. Jægerne snakker og udveksler oplevelser. Schweisshundefører, Martin Wiberg er kommet ind fra Frederiksværk for at deltage og kan under frokosten melde, at to påskudte rådyr fra de første såter ikke er fundet, men at sporet ikke tyder på, at de er anskudte.

Mere vildt

Nikolaj Schmidt fra Bagsværd skød en due på sidste såt. Hans første stykke vildt var i hus.

Efter frokost fortsætter de nye jægere mod fjerde såt. En nyplantning ikke langt fra kysten. Flere snepper kommer i luften, men kun en fasen bliver på stedet. Nyjæger, Anders Riis Hansen får en sidepost, men kommer ikke til skud. ”Det er en super ide at give os denne chance. Der er så mange uskrevne regler, traditioner og metoder, man ikke kan læse sig til, når det gælder jagt,” mener den nye jæger. Han har fortsat ikke har skudt noget, men det skal han dog snart få gjort noget ved.

Femte såt er den såkaldte kongesåt, som var forbeholdt kongen frem til 1920erne. Dengang blev der udsat fasaner i Kongelunden, og der kunne nemt fældes 100 fasaner i kongesåten alene. Det skal nyjægerne dog ikke forvente, fortæller Sven Norup med et smil om munden.

Kongesåten giver et rent nul på tasken. Dermed er resultatet inden sidste såt; en ræv, to harer og en fasan. Ikke ligefrem prangende, men alle er glade og går småsnakkende mod dagens sidste såt.

Skytterne stilles op, og drevet begynder. Straks falder der flere skud. Der er tydeligvis mere vildt i denne såt. To skovduer falder til en nyjægere, og til sidst pisker en sneppe ned langs skyttekæden. Flere skyder, men det bliver Anders Riis Hansen fra Frederiksberg, der ender med at få sneppen ned.

Sidste såt bringer dagens høst op på en ræv, en sneppe, to harer, to fasaner og to duer. Otte stykker vildt til paraden. Måske ikke meget for 30 mand, men alle fik en på opleveren og de fleste blod på tanden efter meget mere jagt i deres kommende jægerliv.

Naturstyrelsens nyjægerjagter afvikles over hele landet, og alle, der tager jagttegn, får en invitation det år, jagttegnet er hjemme.

Nyjægeren, Anders Riis Hansen fra Frederiksberg lagde hårdt ud. Hans første stykke vildt var en sneppe. Den fik det traditionelle kys i rumpen af den stolte skytte.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: