Duejagt er yderst tilfredsstillende

Når jagten på skovduerne går ind, er der mange grunde til at jage dem.
De er velsmagende, fedtfattige, og så er der mange af dem.

Foto: Anders Larsen samt Holly Grogan og Dennis Jacobsen/Shutterstock

Skovduer er et yderst tilfredsstillende jagtudbytte, som kan anvendes på utrolig mange måder. Deres lyse kød minder om en bedre udgave af kylling, og det er også derfor, at ringduen er af en kødkvalitet, der er værd at komme efter.
Samtidig er det en jagtform, alle kan komme relativt let i gang med, og som kan gøres helt simpelt uden det store udstyr, eller man kan anvende den mere komplekse jagtform, hvor man bygger skjul i lang tid i forvejen samt har en masse lokkefugle og så videre.

Duejagt
I år går den generelle jagttid på ringduer (skovduer) Columba palumbus ind den 10. november og slutter den 31. januar.

Efteråret ebber ud, den første nattefrost begynder at melde sin ankomst, og nu starter jagten på de eftertragtede ringduer.

Det er en yderst spændende jagtform, hvor der er også mulighed for dage med de helt store duetræk med mulighed for at få en hel del fugle på tasken.

Derudover tilbyder duejagten stort set altid muligheden for andet fuglevildt som måger og krager.

I år går den generelle jagttid på ringduer (skovduer) Columba palumbus ind den 10. november og slutter den 31. januar.

Flere måder at skjule sig på

Der er mange måder at udøve jagt på duerne, og den kan dyrkes af stort set alle.

Én er fra et fast skjul, du har bygget i forvejen, og som står på dit område bygget op af naturlige materialer fra det omkringliggende område. Det står et sted, hvor du har observeret en fast trækrute og er også et skjul, som du for eksempel kan bruge til krager og skader med mere.

En anden metode er med et midlertidigt skjul, som du kan transportere med dig rundt og stille op dér, hvor du ønsker det, her er fordelen, at du kan tilpasse dig dine observationer af området på selve dagen, og du kan skjule dig ude på åbne områder.

Duejagt
Gemt i vegetationen ved en trækrute har du gode chancer for at overliste duerne.

Fælles for de to skjul er, at du skal sikre dig en ordentlig baggrund, så fuglene ikke kan se dig igennem skjulet.

En tredje metode er en af mine favoritmetoder. Her bruger du 3D camouflagetøj og vælger et sted, hvor du kan sidde i høj bevoksning, der enten er naturlig eller plantet som for eksempel majs og vildtstriber. Fordelen her er, at man er meget mobil og ret hurtigt kan skifte position, hvis man får brug for det, samt man fylder meget lidt i landskabet.

Morgen og middagstræk

Duejagt
Der er altid mulighed for at få mere end duer med hjem fra duejagt.

Når jagten går ind på ringduerne i efteråret, er de fleste marker færdigsåede, og mange er spiret godt op. Enkelte marker står måske stadig med lave afgrøder spirende, og her kan man godt sætte sine lokkefugle op. Det er dog vigtigt at have for øje, at duerne trækker rundt mellem deres rastested, og hvor der er føde af bær, frø og bog med mere. Her kan man så vælge at placere sig ved deres fødeområder eller deres rasteplads, man kan også placere sig mellem de to områder, som er deres trækrute mellem de to områder.

Det må gerne være på dage, hvor der er noget gang i vinden samt sol og godt med skyer på himlen. Et stigende barometer kan være en udmærket huskeregel, og så er der også masser af dage, hvor duerne gør alt andet end det, man havde forventet.
Den bedste måde at finde ud af deres færden på ens jagtområde er ved at komme ud og prøve sig frem, så man får sig noget erfaring.

Personligt er min oplevelse, at duerne har et lille, koncentreret træk ved solopgang på maximalt et par timer, og så kommer der en pause frem til middagstid, hvorpå de begynder at trække igen frem mod solnedgang eller cirka en times tid før solnedgang.
Men igen er der også dage, hvor de nærmest udebliver fra deres normale aktivitet og efterlader én uforstående, ligesom der er dage, hvor de bare bliver ved med at trække rundt, og man ser fugle i luften hele tiden.

Tøj, lokkefugle og elektronisk udstyr

Duejagt
Med lette opsætninger er du mere mobil.

Når det kommer til udstyr, er det jo altid en personlig præference, men der er klart nogle ting, der er værd at overveje.
Én er ens beklædning, og her er min favorit blevet et sæt 3d camouflage, som er til at trække ud over mit almindelige jagttøj. Det kan både bruges, når man sidder i skjul, men også hvis man sidder uden et, og så kan det anvendes til en masse andre jagtformer, så det et oplagt sæt at have – yderligere et plus er, at det ikke koster ret meget.

En ansigtsmaske er også en nødvendighed, hvis du vælger at sidde uden for skjulet, men personligt bruger jeg stort set altid en, lige meget hvor jeg sidder.
De kommer i mange udgaver, og det er helt op til den enkelte, hvad man fortrækker, det vigtigste er, at de løser deres opgave uden at genere ens syn eller er ubehagelige at have på.

Lokkedue
De forskellige typer af lokkefugle har forskellige fordele, husk at de ikke må reflektere ultraviolet lys.

Lokkefugle kan også være en god ting at have men ikke en nødvendighed for at komme i gang. Jagten på duerne i efteråret og vinteren kan variere meget dag for dag. Nogle dage er det godt med lokkefugle, og andre dage kan det virke, som om de skræmmer mere end de lokker.

I efteråret bruges lokkerne til at trække duerne ind for at få dem på skudhold, og her har de også stadig en god tilbøjelighed for at ville lande mellem dine lokkere, så længe vegetationen ikke er for høj på marken.

Om vinteren bliver dine lokkere mere overflødige, og duerne reagerer væsentligt mindre på synet af dem. Her skyder man væsentligt mere på forbipasserende duer på en fundet trækrute.
Jeg har altid lokkefugle med, så jeg kan prøve mig frem, og er du én, der også har mulighed for dueregulering tidligere på sæsonen, så giver det god mening at investere i lokkeduer. I efteråret kan jeg godt lide et let setup kontra, hvis det er regulering, hvor jeg har et større og tungere udstyrsstykke.

Duejagt
Multiflapper og duekarrusel kan være rigtig effektive i lokkeformationen.

Elektronisk udstyr som duekarruseller og multiflapper kan også være virkelig gode i starten af sæsonen. De skaber liv i din formation af lokkefugle og kan virkelig være en magnet, hvis man rammer den rigtige dag, og nogle dage behøver man næsten ikke andet.
Selv bruger jeg begge dele i begyndelsen af sæsonen. Når jeg sidder i et skjul, hvor karrusellen står længst oppe i vinden i fronten af min lokkeformation eller ude på siden men stadig i front, så placeres multiflapperen bagved som en indflyvende fugl.
Er det senere på sæsonen, eller er jeg ude med min lette opsætning, medbringer jeg som oftest kun én af delene, så jeg kan have det hele i en taske på ryggen.

Side eller rygvind

Når det kommer til opsætning af lokkefugle eller skjul, så placerer jeg mig altid, så jeg enten har vinden i ryggen eller ind fra siden. Ved rygvind laver jeg som oftest en V formation eller et U, og har jeg sidevind, så bruger jeg en J eller L formation.
Det betyder, at hvis man så lokkerne oppefra, ville de stå nogenlunde, så de forestiller et billede af et af bogstaverne, hvor bunden af bogstavet stod længst oppe i vinden.

Her ses en klassisk V formation med multiflapperen bagerst og duekarrusellen oppe i front.

Rygvind synes jeg er at foretrække til dage, hvor duerne gerne vil ned i lokkerne, hvor dage med sidevind er gode til forbiflyvende duer, som kun lige trækker ind forbi dine lokkefugle.

Oplever jeg, at fuglene slår af, begynder jeg at rykke på min opsætning eller fjerne lokkefugle ud af opsætningen.

Husk også at tage højde for solen, så den ikke blænder dig i dit skjul.

Vælg våben og patron efter situation

Duejagt
Husk også at tænk din trofaste partner ind i både skjul og jagtform.

Det kan også være en god ide at tænke over, hvilken haglbøsse man vil bruge på duejagt. Skal du sidde i et skjul ude i det åbne eller inde i en masse bevoksning, og er det skud over lokkerne, eller kan du komme ud i høje og lidt længere skud?
Personligt bruger jeg kun min halvautomat i områder, hvor det er let at rydde op efter den, og det er som oftest i skjul ude i det åbne, hvor pladsforholdene også kan være ret trange, og hvor det derfor er godt med en bøsse, der ikke skal knækkes.
Patronvalg er et sted mellem en størrelse tre til fem lidt afhængigt af, hvad der ellers kan vise sig i området, men det er værd at tage med i sine overvejelser.
Hvis du har mulighed for at skifte chokes på dit haglvåben, foreslår jeg, at du anvender trangboring fra en halv til en fjerdedel.

Læs også

Duejagt – Millioner af duer

Trækjagt – Adams første duer

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: