Hvad er afstanden egentligt til vildtet, der står derude?

Claus fortsætter her med sine gode fif og erfaringer til bedre riffelskydning, der kan hjælpe dig til at udføre et hurtigt og sikkert drab på vildtet. Denne artikel drejer sig udelukkende om at kunne bedømme afstanden for at kunne lave en korrekt justering i det vertikale plan af projektilets bane. En kommende artikel vil omhandle, hvordan du bedømmer vindens hastighed for at kunne lave en korrekt justering i det horisontale plan.

Indskydningen af din optik er færdig, og nu skal du på jagt. Du er helt sikker på, at du har en præcis og nøjagtig riffel, der rammer perfekt på 100 meters afstand. På vej hjem fra skydebanen kommer der dog en iltboble til hjernen, og du begynder at tænke. ”Hvad nu, hvis vildtet ikke står på nøjagtigt 100 meters afstand?”

Det vil være forholdsvist sjældent, at vildtet står på nøjagtigt den afstand, som din riffel er indskudt på, så du er både nødt til at kende dit projektils ydre ballistik og afstanden til målet.
Der er flere ting, der påvirker dit projektil under dets bane til målet. De vigtigste er:

Tyngdekraften: Trækker projektilet mod jorden afhængigt af flyvetiden.

Luftmodstanden: Bremser dit projektil afhængigt af blandt andet masse og form.

Sidevind:...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: