Glad jæger med Snowsheep i Kamchatkas bjerge. - Foto: Jens Abildskov

Det kostede seks dage med kulde, regn og hårdt arbejde i Kamchatkas vilde bjerge. Til gengæld fældede Jens på femte dagen sit livs trofæ. Den sky snowsheep-vædder er netop færdigmonteret, men allerede inden da monterede Jens vædderen på brystet af sig selv.

”Jeg har aldrig haft en tatovering, men vi jokede lidt med det derovre, og da jeg kom hjem, besluttede jeg, at det her skulle være første og eneste gang,” fortæller 58-årige Jens Abildskov fra Silkeborg.

Han har gået på jagt, siden han var 16 og været på jagt i mange lande. Blandt andet Tyskland, Sverige, Polen og Rusland.

”Jeg har altid været meget glad for naturen, og jagt er en god måde at komme ud a opleve naturen på – og vel at mærke på dens egne præmisser,” fortæller Jens.

Snowsheep vædderen fra Kamchatka. Monteret af konservator Mikkel Carlsen fra Als.

Bjergjagt

De seneste år er han blevet mere og mere fascineret af bjergjagt, og i 2019 skulle en gammel drøm realiseres. Bjergjagt på snowsheep i Ruslands fjerne Kamchatka provins.

Jens og to venner organiserede jagten gennem det russiske jagtrejsebureau, Eventus Hunt og landede i efteråret 2019 i den primitive Sheremetevo lufthavn ved Petropavlovsk på Kamchatka. Derfra gik turen i fire timer i bil op ad Kamchatkas eneste hovedvej og en time ind over tundraen til de russiske jægeres basecamp, som lå ved den udslukte vulkan, ”Gora Bakening”.

”Alene området er en oplevelse. Indtil for ca. 50 år siden var Kamchatka stort set lukket af og blev brugt af det russiske militær. I dag er det stadig lidt som at træde tilbage i tiden,” fortæller Jens.

Han og de andre jægere blev indkvarterede i hovedlejren (basecampen), der bestod af telte sat op ved en lille flod. Sovetelte med små kakkelovne, et madtelt, et trofætelt og et saunatelt. Jagtguiderne var fløjet ind fra Moskva sammen med en tolk og en kok. Ikke ligefrem luksus, men noget bedre end det, der ventede de tre danske jægere de kommende dage.

”Næste morgen pakkede vi rygsække og satte kurs op i bjergene. Området er vildt og smukt. Den første aften slog vi telte op på toppen af et bjerg og gjorde klar til natten – og den blev våd. I løbet af natten ramte en regnstorm bjergsiden. Alt var vådt. Telte, våben, rygsække. Selv lommerne i regntøjet var fulde af vand,” fortæller Jens om det vilde, russiske vejr.

Næste morgen var det heldigvis roligt igen, og jagten kunne begynde.

Vædderen på bjergsiden

Jens´ to venner var heldige. Allerede efter to dage var deres snowsheep på tasken, og de kunne vende tilbage til basecampen. Tilbage var Jens og hans guide – uden snowsheep.

Efter 3-4 dage i samme område og en af dagene i soveposen på grund af tåge besluttede Jens og guiden at gå endnu længere ind i bjergene.

”Vi gik højt op på bjerget, der skrånede ned mod en stor sø, som lå ved vulkanen. Pludselig ser vi tre væddere, der går op i samme retning som os længere nede af bjergsiden. Vi får travlt og vender om, ellers ville de se os. Vi løber tilbage bag om toppen og kommer ud på den anden side. Da vi kommer frem igen og kigger efter dem, er de stadig på vej op over bjergkammen mod os. Jeg lægger mig på maven og skyder på omkring 200 meter,” fortæller Jens.

Den kraftige kugle fra Jens´ 7 mm Remmington Magnum rammer vædderen lidt højt. Den vælter om og ruller ned ad bjergsiden. Det sjældne trofæ er i hus.

Glad jæger med Snowsheep i Kamchatkas bjerge.

Efter en lykkelig stund med vædderen begynder det hårde arbejde med at partere vædderen og pakke alt ned.

Selv om det var ved at være sidst på eftermiddagen, valgte de to jægere at vende tilbage til den fremskudte lejr, og efter timers gang i mørket er de, sent om aftenen, fremme ved lejren.

Alle tre jægere havde nu fået deres snowsheep.

Minder for livet

Hjemme i Danmark er Jens ikke tvivl om, at den russiske vædder er noget helt specielt. Den skal både på væggen og på overkroppen.

Hornene på et Snow sheep står ikke tilbage for nogle.

”Hjemme blev jeg mere og mere glad for tanken om en tatovering. Jeg er jo født i vædderens tegn, og jagten på min snowsheep vædder var en kæmpeoplevelse. Da jeg luftede tanken om det over for min kone, syntes hun, at jeg var tosset. Børnene var heller ikke helt med på den, men i dag har de faktisk accepteret den. Fruen synes endda, at den er flot. Så det endte jo lykkeligt,” smiler Jens, der har placeret tatoveringen, så han kan dække den med en trøje, hvis han vil.

Vædderen og de barske bjerge i det østlige Rusland pryder Jens.

Han og jagtkammeraterne overvejer, om næste tur til Kamchatka skal være efter Kamchatka Moose med de gigantiske horn.” Men det bliver nok ikke lige foreløbigt,” siger den tatoverede jæger fra Silkeborg.

Konservator Mikkel Carlsen fra Als fik opgaven med at montere den imponerende vædder. Det kom der et flot trofæ ud af.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: