Alexander Ostanin kom til Tyskland fra Rusland i 2002. Han fik arbejde hos en maskinproducent og arbejdede der, inden han fik job i den våbenindustri, hvor han hurtigt blev kendt som en effektiv våbenkonstruktør. Han arbejdede blandt andet for Merkel, Caracal og senest Blasergruppen, hvor han satte sine fingeraftryk på en hel del af de våben, vi kender fra de firmaer i dag.

Men Ostanin trivedes ikke med produktudviklingen i de store firmaer, hvor arbejdsgangen ifølge ham var, at konstruktørerne næsten altid præsenteredes for en kravspecifikation – en ønskeliste over egenskaber – og så måtte konstruere et produkt, der på bedste vis levede op til dette. Han følte, at netop den arbejdsgang ofte første til mere komplicerede produkter end nødvendigt, og at man i sidste ende ofte stod med et våben, der ud fra en rent teknisk betragtning var mindre driftsikkert, mindre holdbart og måske dyrere at producere, end det kunne have været, hvis man som udgangspunkt var gået efter en simpel og velfungerende konstruktion.

Alexander fik hele tiden nye ideer til forskellige tekniske løsninger, men i den udstrækning de ikke passede ind i et allerede igangværende projekt lå det ikke i kortene at udvikle og teste de nye konstruktioner.

Dagen kom, da Ostanin besluttede sig for at følge en af sine egne konstruktioner til dørs. Han havde konstrueret en robust rettrækkerriffel med et låsesystem helt i stål og en silkeblød låsegang. På et våbenmarked med rettrækkerrifler i alle de store fabrikanters udvalg var der ikke de store udsigter til, at nogle af disse var interesserede i en helt ny konstruktion, så den russiske våbenkonstruktør tog det store spring og startede i samarbejde med forskellige investorer sit eget firma op i Köln. Steel Action GmbH blev navnet på virksomheden og riflen.

Set i bakspejlet måske ikke det mest sexede navn til en jagtriffel, men på den anden side siger navnet en hel del om produktet. En rettrækkerriffel med en solid mekanisk konstruktion i stål. Steel Action var første gang repræsenteret på IWA messen i Nürnberg i 2017, hvor de udstillede deres nye rifler på en stand bygget op af spinkle picnicborde. Ingeniører er sjældent markedsføringsgenier… og måske er det en rigtig god ting?

Simpel funktionalitet

Da jeg første gang håndterede en Steel Action, var det indtryk af kvalitet og robusthed, der slog mig først. Jeg kan – af helt principielle årsager – godt lide ideen om et våben, der grundlæggende er lavet af stål og træ. Riflen føles middeltung med en god balance.

Låsegangen er helt retlinet. Lige tilbage, lige frem. Systemet er letgående og indbyder intuitivt til håndfast betjening med lynhurtig repetering.
Et roterende bundstykkehoved låser i låsestolens forreste del. Stål imod stål. Grebskuglen er relativt stor (for betjening med handske og i mørke) og lavet i et materiale, der matcher skæftet.

Der er to låsestørrelser at vælge imellem.
HS – ”Hunter Short” – er bygget til populære jagtkalibre som .308 Winchester og 6.5 Creedmor.
HM – ”Hunter Medium” – spænder over kalibre fra .30-06 og 9,3×62 til 7 mm Remington Magnum, .300 Winchester magnum og .338 Winchester magnum, som er den største kaliber i udbuddet.

Sikringsmæssigt lever riflen op til moderne tyske normer og er forsynet med en håndspænder for enden af bundstykket. Den betjenes med bageste hånds tommelfinger. I en presset drivjagtssituation kan sikringen betjenes med et tydeligt hørbart og mærkbart ”klik”, mens det med nogle sekunders træning også er muligt at spænde helt lydløst op til skud, når man for eksempel sidder i en situation, hvor man bestemt ikke ønsker at signalere sin tilstedeværelse. Riflen er særdeles let at betjene – selv med handsker.

Kikkertbaserne er standard Picatinny og udgør en integreret del af låsestolen. Der er ingen lim eller skruer, som kan løsne sig, og udvalget af montager til rimelige priser er enormt. Steel Action fremstiller selv en fix quick-montage (i stål), som koster godt det halve af tilsvarende originalmontager fra konkurrenterne.

Piberne leveres af henholdsvis Lothar Walter og Heym. Man kan for de fleste kalibres vedkommende få riflerne med forskellige pibelængder. Standardpiberne er 19 mm ved munding og forsynet med 15×1 mm mundingsgevind for enkel lyddæmpermontage. Piben er på traditionel vis fastgjort i låsestolen – der er altså ikke tale om et pibevekslingssystem.

Magasinet er et udtageligt dobbeltradet magasin, som rummer henholdsvis 5 eller 4 patroner alt efter kaliber. Med yderligere en patron i kammeret er man med andre ord ganske godt rustet til selv fantastiske drivjagter. I øvrigt arbejdes der på 10-skudsmagasiner til vildsvinefebrilske jægere, der gerne vil gå med både livrem og seler. Riflerne leveres altid med to standard-magasiner.

Aftrækket er justerbart fra 500 – 2.500 g. Det lader til at være et aftræk, der på alle leder og kanter lever op til moderne normer for et velfungerende riffelaftræk.

Alle ståldele er som udgangspunkt nitro-carburerede. En sort overfladebehandling, som er betydeligt mere holdbar – og modstandsdygtig imod korrosion – end almindelig blånering. En hårdforniklet udgave (”sølvfarvet”) er på vej. Denne skulle udmærke sig med endnu bedre rustbestandighed, bedre slidstyrke (da hårdforniklingen er udviklet til at øge slidstyrken på riffelløb) og et let nedsat behov for rengøring af piben.

Steel Action kan fås med traditionelle valnøddeskæfter i forskellige grader af luksuriøs åretegning, samt med et robust syntetskæfte. Steel Action fremstiller også et ergonomisk træskæfte med alverdens justeringsmuligheder, hvis man er til den slags. Riflerne findes i linksudgaver – dog udelukkende med træskæfter.

Jeg har haft lejlighed til at skyde med to forskellige Steel Action rifler på skydebanen. Der var ikke tale om en omfattende præcisionstest med forskellige typer af ammunition eller noget i den retning, men alt i alt har jeg vel sendt små 100 skud (.308 Win) igennem riflen. Præcisionen er – ikke så overraskende – i den gode ende af skalaen. Jeg er helt tryg ved den side af sagen.

En flyvende start

Når man ankommer til våbenfabrikken, som ligger i ældre, knopskudte bygninger i en baggård i Köln, er det svært at forestille sig, at dette er produktionslokaler for en moderne riffelpræcision. Der er sandt at sige ikke meget ”våbenfabrik” over det, men det er nok mere end noget andet blot et udtryk for moderne produktionsmetoder.

Steel Action baserer nemlig produktionen på underleverandører, således at arbejdet på selve fabrikken er begrænset til at samle delene til færdige rifler. Med nutidens moderne computerstyrede metalbearbejdningsmaskiner kan man hos dygtige underleverandører få delene produceret med hysterisk snævre tolerancer, så de vitterligt blot skal samles for at blive til leveringsklare rifler. Dermed kan folkene bag Steel Action koncentrere sig om det, som de er bedst til – nemlig at konstruere velfungerende rifler.

I øjeblikket er der 7 – 8 ansatte i firmaet, som oplyser at de igennem de første 4 år har solgt omkring 5.000 rifler. Det er (efter min mening) afsindigt flot for et nystartet firma i en hård branche. Populariteten på markedet er stadig stigende. Indtil nu er salgstallene fordoblede hvert år. Det er især de tysktalende lande, som udgør Steel Actions marked, men våbnene er godt på vej ud i verden og har haft forhandlere i Danmark gennem nogle år.

En velfungerende konstruktion i kombination med en attraktiv pris har vist sig at være en vindende opskrift for det lille tyske firma med stærke russiske aner. Detaljer som integrerede kikkertbaser (der passer til de mest almindelige montager), to magasiner ved levering og et standard mundingsgevind er alle sammen med til at gøre pakkeløsningen mere attraktiv.

I Danmark koster riflerne 19.995,- (HS) med syntet- eller standard træ-skæfte. HM i standardkalibre koster 21.495,- og HM i magnumkalibre 22.495,- Aftagelig stålmontage til Zeiss, Swarovski eller Leica koster 2.799,- Alle priser oplyste af www.jagt-jakt.dk.

LÆS OGSÅ

Rødpunktsigter til drivjagt

Rågeregulering for generationer

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: