Sako S20 Hunter har thumhole skæfte og er den letteste af de to modeller.

Riflen hedder Sako S20. Der er løbet meget vand i stranden siden 1990’erne, hvor Sako havde en god håndfuld forskellige modeller i deres sortiment. I dag er der et væld af forskellige modeller, og nu er der kommet endnu en ny til. Denne model er helt sin egen med klare linjer til en række af de andre Sako modeller.
Sako kalder det selv for en hybridriffel. De trækker formodentlig fra en terminologi fra bilindustrien, hvor man kan flekse mellem forskellige typer brændstoffer.
Sako S20 lægger op til, at riflen i de to udgaver kan spænde mellem langdistance potentiale og almindelig jagtbrug.

Foto: Johannes Krarup og Sako.

Sako s20
Johannes i gang med at teste den nye Sako på Storkøbenhavns Jagtforenings 100-meter bane på Amager.

Thumbhole skæfte

Model Hunter er en variant af Sako S20, som har thumbhole skæfte (hul til tommeltotten). Der er ingen tvivl om, at Sako har taget boksehandsken op og er gået i kamp med konkurrenten, Blaser med deres model R8 Success. Der er ingen tvivl om, at Sako stiller sig godt i kampen, da riflen her koster det halve af Blasers riffel.

Grunden til thumbhole skæftets popularitet er ergonomien. Den opleves rigtig god at holde ved. Nybegyndere vil opleve, at de har en smule mere kontrol over riflen. De har hånden mere inde bag ved kolbehalsen, og de opnår lidt nemmere stabilitet.

Sako s20
Hullet til tommeltotten er stort, og det er nemt og hurtigt at få hånden på plads efter repetering.

Jeg er ikke nogen stor tilhænger af thumbhole skæfter. De har været utroligt populære. Ved nogle thumbhole skæfter er der en tendens til, at skæftet mister masse bagtil. Det betyder, at ens pulsslag bliver mere synligt, når man laver finkskydning fra bænk eller liggende med en bipod. Dette er også tendensen på Sako S20 Hunter. Det var markant mindre udtalt på model Precision.

Hullet til tommeltotten er stort, og med lidt øvelse går det rimelig hurtigt med at få hånden ind i skæftet. Men det bliver aldrig så hurtigt som med et almindeligt skæfte. Begge skæftetyper har gode gummiindlæg på forskæfte og bagskæfte. Der er også en god stødabsorberende bagkappe på begge rifler.

Sako s20
Sako S20 Precision er den af de to modeller, som er spændt bedst op til langdistanceskydning.

Riffeltest Sako S20 model Precision

Den anden variant af Sako S20 er model Precision. Den er lavet som en lettere langdistance riffel. Den har ligesom model Hunter justérbar kindpude. Model Precision har dertil også en justérbar bagkappe, som kan justeres op og ned, så man får det bedste anlæg til skulderen, alt efter hvilken skydestilling man er i. Der skal en lille nøgle til at løsne den. Sako burde have lavet en løsning, hvor man hurtigt – som på trykknappen på kindpuden – kan trykke og finjustere (som nogen kender det fra GRS skæfterne).

Bagskæftet på model Precision kan justeres på bagkappe og på kindpuden.

Man kan vælge at anskaffe sig begge skæfter, så man skifte efter behov. Skæftet er utrolig nemt og hurtigt at skifte. Det er kun to skruer, som tages ud for at skifte skæftet. Den ene skrue sidder lige oven for kolbehalsen lige før låsen. Den anden skrue sidder lige bag ved aftrækkerbøjlen.  Man kan tilkøbe skæftet fra den anden model. Bagskæftet koster 2.500 kroner, og forskæftet koster 1.500 kroner. Man kan tilkøbe en støtte til tommetotten (thumb rest). Den sad monteret på testriflen. Jeg finder det ikke naturligt at have tommeltotten liggende der, så det er ikke noget, jeg vil investere i.

Det er utrolig nemt at afmontere bagskæftet. Riffeltest Sako s20.
Sako s20
Nummer to skrue til at afmontere bagskæftet sidder lige bag ved aftrækkerbøjlen.

Pibe

Pibenkonturen på testriflen er en helt almindelig jagtprofil. Riflen fås med to forskellige løbskonturer. De har en løbsdiameter ved mundingen på henholdsvis 18 og 20 mm. Løbet er aflutet. Det er ikke dybe flutninger. Der er nogle, der elsker flutninger, og jeg vil ikke afvise, at det kan give et løft til udseende – lidt forfængelighed er vel ikke forbudt. Men de praktiske fordele, tror jeg, er meget begrænsede.

Sako S20 har flutet pibe. Det er nu mest en kosmetisk feature.

Riflen havde stort set samme træfbillede med eller uden mundingsbremse og lyddæmper. Riflen skød faktisk mest præcis uden lyddæmperen.

Jeg testskød riflen udelukkende med Sako FMJ 8 gram. Riflen præsterede en skudgruppe med en egenspredning på 10-11 mm. Det er under det halve af den garanti, som Sako giver. De lover 1 tomme på 100 yards (svarende til 28 mm på 100 meter).

10-11 mm egenspredning kunne Sako S10 præstere med Sako FMJ 8,0 gram.

Lås

Låsen er en meget almindelig repetérlås. Den har ikke kontrolleret fødning som Sako 85. Den har en fjederbelastet ejektorstift. Normalt sidder der på en Sako riffel bagerst i låsehuset en krog, som sørger for, at hylsteret bliver smidt ud, når bundstykket kommer helt tilbage. Fordi låsen kun laves i én låselængde, er det godt, at hylsteret bliver smidt ud med det samme, når det kommer fri af åbningen i låsen. Ejektorsystemet svarer til, hvad man finder på blandt andet Sauer og Remington riflerne. Udkastet af de tomme hylstre virkede fint på testriflen.

Håndtaget på låsebolten er behageligt at holde om.

Låsen har tre låseknaster, og det betyder, at riflen har en lav lukkevinkel. Det er en af de ting, som efter min mening gør, at Sako S20 løfter sig en anelse over Tikka T3. Låsegangen er rigtig god og behagelig. Jeg oplevede ingen problemer under testskydningen.

Sako S20 har tre låseknaster og en fjederbelastet udstøderpind.

Riflen er af den type, man kalder ”chassis” rifler. Et chassis er en vugge, som låsen bliver fast forankret i. Sako har valgt at fæstne låsen til chassis´et med tre skruer for at skabe maksimal stivhed. Stivhed er afgørende for at skabe grundlag for præcision. Chassis´et er også det stel, som forskæftet og bagskæftet bliver monteret fast i.

Et chassis kan man godt kalde for riflens skellet, som man hæfter alle delene på.

Montering

Sako har integreret en picatinny rail i låsen. Det er ikke en fuld picatinny rail, men picatinny-felter på det sted, hvor baserne traditionelt sidder. Det burde ikke give problemer med hensyn til almindelig kikkertmontering. Der skulle være rig mulighed for fleksibel montering. De mange nye termiske og infrarøde sigtekikkerter kan være en udfordring med deres lidt egne monteringssystemer, som fordrer en fuld længde picatinny rail. På Sako’en kan man bruge alle monteringsringe af typen Weaver. Sako laver deres egen monteringsskinne (1.000 kroner) og ringe (800 kroner). Begge dele er udført i aluminium.

Magasin

Der er klare linjer til Sako TRG, når man ser på magasinet. Magasinet er en kloning af et dobbeltradet og enkeltradet magasin. Dette er en magasintype, som får stor ros. Det gør den, fordi patronen, som på et enkeltradet magasin, holdes i en centreret linje til kammeret. I et dobbeltradet magasin ligger patronen skiftevis til højre og venstre for centerlinjen. Det kan give en smule problemer med patronfødningen – især rifler med kalibre, hvor hylsterkroppen er næsten cylindrisk formet, og skuldrene er skarpe.

Magasinet er en kloning mellem et enkeltradet og dobbeltradet magasin.

Jeg synes, at fjederen i magasinet var velafbalanceret. I nogle rifler med enkeltradet magasin kan fjederen være så hård, at repeteringen bliver en smule træg. Dette var der ikke spor af. Magasinet er lavet af kvalitets kompositmateriale. Det virker robust. Det eneste kritiske, jeg bemærkede, var, at det var vigtigt, når man lægger den første patron i magasinet, at den ligger over mod den korrekte side i bunden, ellers kan den femte patron være svær at få i.

Et ekstra 5-skudsmagasin kan tilkøbes for 449 kroner, og et ekstra 10-skudsmagasin kan købes for 499 kroner. Jeg var overrasket over, at prisen var så overkommelig. Jeg har tit været uforstående over for urimelig merpris for ekstra magasiner.

Mundingsbremse

Mundingsflippet bliver virkelig tæmmet, når der kommer mundingsbremse på piben. Her har Sako fået lavet et godt produkt, der både rekyldæmper og nedsætter raketeffekten på pibemundingen effektivt. Men det har naturligvis en pris.
Jeg testede riflen en dag, hvor der ikke var andre skytter på skydebanen. Den larmer meget mere, og især når man sidder inde i et skydehus, mærker man yderligere trykket og krudtgasserne. Mundringsbremsen er ekstraudstyr og koster 799 kroner.

Økonomi

Hunter-udgaven koster 16.499 kroner. Precision-udgaven 18.499. Jeg kan ikke gennemskue, hvorfor der skal være en prisforskel her, set i lyset af at skæfterne som løsdele koster det samme. Prismæssigt ligger den lidt over en Tikka T3. I det lys er riflen prissat rimeligt.

Sako s20
Sako S20 Hunter er på ingen måder klodset eller tung til jagt, som andre langdistancerifler kan være.

Mit valg

Jeg synes ikke, at der er den store forskel på de to forskæfter. Jeg foretrækker dog forskæftet fra Hunter modellen. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg vil vælge bagskæftet fra Precision modellen. Sako S20 er efter min opfattelse en luksus opgraderet udgave af en Tikka T3. Sako A7 er blevet taget af programmet, den tomme plads vil Sako S20 nu udfylde.

Sako S20 er en riffel med langdistance potentiale uden at være for tung. Den er ikke så tung, som mange langdistance rifler kan være. Jeg har set flere skytter, som køber sig en tung langdistance riffel med en tung taktisk sigtekikkert til, men efter et par ture på jagt, så er de trætte af det monstrum.
Sako har tænkt sig om. Jeg mener, de har lavet en fornuftig riffel, som hverken er klodset eller for tung. Riflen med 20 tommer pibe i kal. .308 Win i model Precision vejer cirka 3,8 kg. Hunter modellen i samme opsætning vejer ca. 200 gram mindre.

Johannes foretrækker i klare vendinger model Precision grundet skæftets ergonomi.
Søren Gade er Sako’s nye repræsentant i Danmark. Det var ham, der viste riflen frem en solskinsdag på Amager.

FAKTA

I Riffeltest Sako s20 var i kaliber .308 Win og monteret med en Steiner Ranger kikkert 4-16×56.

LÆS OGSÅ

Test: Steel-Action – Hurtigt stål

STORTTEST: Riffeloptik til en fornuftig pris

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: