Tekst og foto: Johannes Krarup

Brugs- og banetest af den sorte ulv fra Finland – Sako 85 Black Wolf. En vellykket forening af en baneriffel og et velfungerende jagtvåben.

Træ

Skæftets overflade og finish på Sako 85 Black Wolf er i topklasse. De kanter, som skal være skarpe, er det, og de, som skal være bløde, er afrundede. Materialet er lamineret træ. Kvaliteten af laminatet er bedre, end jeg har set på flere skæfter, som kan købes i løssalg. Laminatskæftet er i særklasse sammenlignet med andre fabriksvåben. Farven er sort, som navnet afslører. Den er også mat i overfladen. Træet kan oliebehandles. Heldigvis er det ikke lakeret. Sorte skæfter har gode camouflerende egenskaber, lige på nær hvis man er på jagt i sne eller i sandørken. Til natjagt er den med sikkerhed god. 

Det er ærgerligt, at Sako lader denne model udgå. (Riflen er kun lige udgået i skrivende stund, og der findes fortsat nye rifler i butikkerne). Sako burde, efter min mening, udbyde skæftet som ekstra udstyr til standardudgaven. Jeg gætter på, at grunden til at denne model udgår, er, at Sako har en anden riffelmodel med samme ydre mål som Sako 85 Black Wolf. Det er model 85 Carbon Wolf. Dette skæfte er lavet af kulfiber og vejer cirka 1. kilo mindre end trælaminatudgaven. Kulfiberudgaven koster ca. 10.000 mere end træudgaven. Der er stor hype omkring kulfiberskæfter, men denne trend har ikke bidt på hos mig. Jeg har forståelse for, at en vægtreduktion på 1 kg kan være en fordel, hvis riflen skal bæres i timevis i et krævende bjergterræn. Uden at have prøvet model 85 Carbon Wolf så spår jeg, at laminatmodellen har bedre balance og skydetekniske forudsætninger. 

Pistolgrebet står ud til højre side på riflen for bedre ergonomi.

Skæfte

Hvis man ser bort fra skæftet, så er Sako 85 Black Wolf blot en almindelig Sako 85 med en let flutet pibe. Det er virkelig skæftet, som gør denne riffel til noget særligt. Det er utrolig nemt at ændre på indstillingen af skæftets bagkappe og kolbekam. Dette gør den efter min mening velegnet til almindelig jagt såvel som til skydning med natoptik. En del natoptik har en højere montering, hvilket gør en justerbar kolbekam meget velkommen, så man kan have et godt anlæg med kinden, når man skyder.

En af de ting ved skæftet, som tiltaler mig mest, er forskæftets udformning. Mange skæfter med udvidet ergonomi har meget brede forskæfter. Sako 85 Black Wolf har et forskæfte, der er en anelse bredere end et slankt standardskæfte. 

Netskæringerne går hele vejen under bunden på forskæftet.

Skæftet har ægte netskæringer, som er behagelige at holde på. På forskæftet går netskæringerne hele vejen under forskæftet. Det giver fuld grebskontakt. 

Pistolgrebet er trukket ud til højre. Det er gjort ud fra en ergonomisk betragtning, hvor tanken er, at hånden får en mere naturlig stilling i forhold til pegefingerens adgang til aftrækkeren. 

Der er en trapezformet udskæring i bunden af bagskæftet. Dette hjælper for det første med til at reducere vægten. Den kan også bruges til at give støtte under bagskæftet for venstre hånd, hvis man skyder fra bipod i laveste position. Skæftet er i øvrigt monteret med to rembøjleholdere. Den ene er til bipod og den anden til bæreremmen. Jeg ville måske have ønsket, at begge rembøjleholdere var monteret en anelse længere fremme på forskæftet.  

Bagskæftet justeres meget nemt ved at trykke på de to knapper.

Længst fremme på kolbekammen er der lavet et skråt snit, som skal sikre, at man kan tage bundstykket ud uden at skulle fjerne kolbekammen. Den detalje finder man ikke på alle skæfter med justerbar kolbekam. 

Forskæftet er fladt i bunden. Hvis du lader det hvile på en flad overflade, vil riflen stå i vatter og blive mere stabil i sideværts retning. 

Pistolgrebet er formgivet rigtig godt til håndballe og pegefinger. Hvis man har en mindre hånd, kan man få en bøssemager til at lave en fordybning i skæftet til tommelfingeren, så man får et dybere greb i skæftet.

Kort pibe

Testriflen er med 51 cm pibe. Der skulle alligevel noget tilløb til fra min side, før jeg sprang på denne korte pibe. Min erfaring med korte piber på omtrent 50 cm er normalt, at de springer lidt mere i rekylforløbet – det såkaldte mundingshop eller mundingsflip. Men denne riffel har to ting, der gør, at mundingsflip ikke er særlig udtalt. Riflen er i kaliber .308 Win. Det er et moderat kaliber. Riflen er samtidigt også relativt tung, og vægten ligger centralt i riflen. Disse to faktorer er med til at minimere mundingshoppet. 

Jeg måtte overgive mig til den korte 51 cm pibe på testriflen. Den har mange kvaliteter.

Jeg vil aldrig vælge en kaliber .30.06 med en kort pibe. .308 Win. er en af de kalibre, som virkelig egner sig til en kort pibe. Hvis du har en .30-06, som du ønsker at korte ned, så kan man godt gøre det. Man skal imidlertid være opmærksom på, at dens fordel over .308 Win. forsvinder. Med fabriksladninger kan en kortløbet .30-06 faktisk ende med at levere lavere udgangshastigheder end en .308 Win. Forskellen skyldes, at en .30-06 normalt lades med væsentlig mere langsomt brændende krudt, der kræver længere piber for at opnå effektiv forbrænding af krudtet. 

I .308’en målte jeg hastigheden på Sako Speedhead 123 gr., som er opgivet til at have en mundingshastighed på 856 m/s. Jeg målte fire patroner med en gennemsnit på 830 m/s. Det er 26 m/s mindre end, hvad man kan forvente med en pibe i standardlængde. Det er et minimalt hastighedstab.

Med den korte pibe har riflen en totallængde på 101 cm. Det gør den nem at få ind og ud af bilen, når man kører med sin stalker i reviret. Den er nem at bakse ud af lugen på et skydetårn. Den rager heller ikke så meget op, når man skal gå igennem tætte bevoksninger.

Piben har et 15×1 gevind på alle rifler i denne model. Med en kort pibe bliver riflen til standardlængde, når der monteres en lyddæmper. Jeg testskød riflen med en Nielsen Sonic Paradox 50 med et par ekstra moduler i. Med 123 grains Sako Speedhead var riflen nærmest uden rekyl. 

Jeg er blevet utrolig glad for den korte pibe. Jeg oplever ikke på nogen måder, at det trækker ned i forhold til funktionalitet og balance. Piben har en mundingsdiameter på 17,5 mm. Det er målt lige før gevindstykket. Det er en helt almindelig kontur for en jagtriffel. Det er altså hverken pibe eller låsen, der medvirker til en vægt, der er tæt på standard-konfiguration for en almindelig jagtriffel. Det er alene skæftet, som trækker vægten op. 

På riffelhylstret har Sako stemplet ”100” for at markere deres jubilæum i 2021.

Aftrækket

Sako og Tikkas aftræk hører til blandt de bedste aftræk, der findes på markedet for fabriksrifler. Du skal købe et custombygget aftræk, før du finder bedre kvalitet. Du skal endda op i en højere ende af customaftræk, før det overgår aftrækket på testriflen. Aftrækket har ingen vandring eller kryb. Det går knivspart.  

Aftrækket stod fra fabrikken på lidt under 1,5 kg. Da jeg fik riflen, nedjusterede jeg med det samme aftræksvægten til lidt under 900 gram. Sako anbefaler, at aftrækket ikke bliver justeret længere ned. Personligt bryder jeg mig på ingen måder om aftræk, som er indstillet til over 1 kilo. Det er den største stressfaktor for mig, hvis aftrækket er sat for hårdt. Det er værre end dårlig ergonomi eller middelmådig egenspredning. 

Aftrækket er utrolig nemt at justere. Du skal blot føre en nøgle ind i magasinbrøndens bagvæg, hvor der er et hul.

Magasin

Det er metal og aluminium, som er de materialer der er brugt til magasinet. Den enhed, som patronerne ligger på i magasinet, er lavet af aluminium for vægtbesparelse. Magasinet er et udtageligt dobbeltradet magasin. Magasinet skal trykkes ind, før udløserknappen kan løsne magasinet, så det kan tages ud. Magasinet kan lades ovenfra, uden at magasinet bliver taget ud. 

Testriflen er som nævnt i kal. 308 Win. Det er et kaliber, som i korte mekanismer er meget velfungerende. Gangen fra magasin til kammer og efterfølgende udkastning af det tomme hylster i testriflen, har jeg kun oplevet let og problemfri. Jeg havde ikke én funktionsfejl, eller en patron, som satte sig fast eller blokerede.

I forhold til forgængeren Sako 75, så har Sako slanket låsebolten en smule på model 85.

Låselængde

Sako 85 Black Wolf er lavet i tre låselængder. Den er lavet i en kort låselængde til patroner i familie med .308 Win. Dernæst er den lavet i en låselængde til patroner med en længde på op til kal. .30-06. Tredje låselængde er til magnumpatroner. Sako 85 Black Wolf er produceret i to magnumkalibre: 7 mm Rem. Mag og .300 Win. Mag. 

Montage og sigtekikkert tog jeg fra min Sako 75 i kal. 7 mm-08. Den kunne jeg sætte lige over på testriflen. Den passede fuldstændig på låsen. Det er en fornøjelse, at Sako har valgt at være så konsekvent. Det betyder, at montager til Sako 75 og Sako 85 passer sammen – de kan føres fra den ene til den anden uden tilpasninger. Magasiner er derimod ikke udskiftelige mellem disse to modeller. 

Rekyl

Bagkappen på testriflen er en rekylabsorberende type. I den henseende fungerer den godt. Der er ikke en tung rekyl i en 308 Win., men dog en rekyl, der kan mærkes. Riflen er også i den tunge ende af standardvægtklassen, og det betyder, at rekylen er meget behagelig og tålelig. To gange, hvor jeg var på skydebanen, kunne jeg uden videre skyde 50 skud uden at blive skydetræt.

Jeg vil have fred

Når man skyder og skal holde koncentrationen, så har man ikke brug for forstyrrelser. Selvfølgelig skal man være opmærksom på omgivelserne af sikkerhedsmæssige hensyn. Men når man skal skyde, er det godt, at man går ind i sig selv og isolerer sig i sin osteklokke. For at komme dertil skal man ikke have for mange forstyrrelser. Forstyrrelser kan være dårlig ergonomi, tunnelsyn i sigtekikkerten, glatte overflader på skæftet, irriterende netskæringer, for høj kikkert montering, for tynd kolbekam, for kort bagskæfte, og vi kunne forsætte. Mange af disse forstyrrelser er subjektive, for eksempel er der nogle, som foretrækker brede forskæfter. Et for tyndt forskæfte vil forstyrre dem. Med en Sako 85 Black Wolf vil jeg næsten sige, at der er grundlag for at have en riffel uden forstyrrende – lad mig kalde det støj, som ødelægger koncentreret skydning. Jeg oplever Sako 85 Black Wolf som en hybrid mellem en jagtriffel og en baneriffel. Den hælder mere over til jagtriflen. 

Ergonomien på Sako 85 Black Wolf giver rigtig god stabilitet og styring.

Efterårsbuk

Den første dag i november stod jeg et par timer i hjørnet af en nedlagt grusgrav. Jeg var der omtrent 15 minutter før solopgang. Jeg kunne overskue flere steder, hvor det var naturligt, at rådyrene ville gå fra og til under deres fouragering. Jeg stod i halvanden time med min riffel hvilende på min 4-benede Viperflex skydestok. Jeg så ikke livstegn. Da jeg tænkte, at det var ved at være tid til at køre hjem, valgte jeg at gå ned i den lille kløfte med tæt bevoksning i midten af den gamle grusgrav. Jeg lagde skydestokken fra mig og skruede sigtekikkerten ned på laveste forstørrelse. Jeg bevægede mig langsomt ned ad skrænten og gik over mod vegetationen. Jeg valgte at gå venstre om den lille kløft. Jeg husker det sådan, at jeg, et splitsekund inden bukken rejser sig, ser dens grå hoved imellem de tørre stængler. Det er ikke noget klart billede men alligevel sådan, at jeg tænker – her er bukken. Den var ikke mere end 5 meter fra mig. Bukken rejser sig og løber skråt mod venstre henimod skrænten. Da den når foden af skrænten, vender den sig mod højre og stopper et kort øjeblik med siden til. Den standser lige præcis længe nok, til at jeg kan give den et skud. Bukken løber skråt op ad skrænten og forender efter 15 meters spurt. 

Sako 85 Black Wolf er et overraskende kvikt værktøj, når der skal handles hurtigt.

Sako 85 Black Wolf er et godt værktøj i hånden, også når det skal gå stærkt. Da jeg første gang fik riflen i hånden, var jeg ikke i tvivl om, at den ville være god til liggende skud med en bipod eller over min 4-benede skydestok. Efter at have brugt testriflen i en del forskellige jagtsituationer, vil jeg ikke være bange for at tage den med på en drivjagt. Kun den smule overvægt på 600 gram vil gøre den en anelse langsommere i håndtering. Grundet den korte pibe, opleves riflen trods alt relativt let håndterlig. 

Value for money?

Den vejledende udsalgspris for en Sako 85 Black Wolf er 23.889 kroner. Den er cirka 5.000 kroner dyrere end en standardmodel – Sako 85 Hunter. Set i det lys er prisforskellen rimelig. Prisen er for så vidt også rimelig, når man ser på tilsvarende rifler på markedet i samme prisklasse. Generelt vil jeg dog fremholde, at der har været en markant prisstigning på rifler i prisklassen 10.000 og opefter. Når det er sagt, vil jeg sige, at Sako 85 Black Wolf er det tætteste, man kommer på en customriffel, uden at blive udsat for de smertelige omkostninger til en specialbygget riffel. 

Riflen gav rigtig god præcision under testskydning på riffelbanen. Jeg opnåede flere skudgrupper under 25 mm i egenspredning. Med Sako Speedhead 123 grains lavede jeg en fireskuds skudgruppe på 17 mm. Med Sako Powerhead Blade skød jeg en 18 mm. fireskuds skudgruppe. Pibens kvalitet bliver også afsløret, når man skal rense den. En pibe af god kvalitet er ofte nem at rengøre. Det er tilfældet med testriflen.  

Sako 85 Black Wolf er en skøn hybrid mellem en jagtriffel og en baneriffel.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: