Fotograf: Betina Hastoft


ET VILDT JULEVENTYR!   

Jamen er det allerede jul? For hvor man end sig vender hen, så er det jul og jul igen – i hvert fald hvis man får forvildet sig udenfor den rolige smukke natur og ind i dagligdagens vante rammer. Der er jo bogstavlig talt sprængt en julebombe over det danske land. Det er jo helt vildt (altså ikke på den gode ’vildt’ måde) og alle vegne! Hvad sker der lige? Det er jo overalt på gader og stræder, i butiksvinduer, i blade, aviser, TV og på hylderne i detailhandlen. Det er som om, at julefeberen (læs: hysteriet) bliver rykket 1 uge frem for hvert år. Jeg når personligt at blive en anelse træt af julen, når jeg efter 8-10 uger gennem medier og i gadebilledet er blevet bombarderet i et juleinferno af alverdens ragelse i grim nisserød, små bambi-lignende plastikdyr, kunstige grangrene med glimmersne og hæslige julekugler. Hvis man så bare kunne bruge kuglerne til noget fornuftigt – altså til andet end at skyde til måls efter! 

Jeg blev endnu mere træt, da jeg i et ugeblad, så hele 5 forskellige kagehuse, som man kunne ’hygge sig med’, deriblandt et lyserødt Barbies drømme(kage)hus med pink slikpinde som træer og lyserøde jordbærslik-svampe. Nej du, lad mig bage et vildt kagehus, som en fed jagthytte, hvor der bor en inkarneret vild madglad jæger med stort hvidt skæg, som sidder foran pejsen med en drink og kigger ud ad vinduet, hvor sneen daler, og rensdyret hænger ved siden af selvskudte juleænder på række. Det kunne blive et vildt godt ’juleeventyr’… ho ho ho!

Når det er sagt, så elsker jeg jul, men FØRST fra 1. søndag i advent. Så skal der denondelynemig jules igennem, med alt hvad der hører til af hjemmebag, adventsgaver, juleforberedelser i køkkenet, julejagter og bedst af alt gode hyggelige frokoster. 

Så hvis du som jeg allerede har skudt kuglerne og ramt anden, så spræng den og inviter jagtkammeraterne på frokost. Måske får I tilmed også besøg af en vildt madglad julemand? 

Der sprænges! Velbekomme.  

Opskrift på sprængt andebryst
(tilberedes dagen før)

4 personer

3 spsk. salt
3 spsk. sukker
3 laurbærblade
10 peberkorn
4 andebrystfileter med skind
1 rødløg
12 kapersbær
4 skiver rugbrød
evt. lidt ande- el. krydderfedt
evt. friske krydderurter

Peberrodsskum:
1,5 dl piskefløde
frisk peberrod
salt og peber 

Kom 7 dl vand i en gryde og tilsæt salt, sukker, laurbærblade og peberkorn. Kog op under omrøring til sukkeret smelter. Sluk for varmen og lad lagen afkøle til stuetemperatur. 

Rids fedtet på andebrysterne og læg dem i en beholder eller en frysepose. Hæld lagen over andebrysterne, så de dækkes. Læg låg på eller pres luften ud af posen og snør den sammen. Sæt beholderen/posen i køleskabet natten over eller i et døgn. 

Hæld lagen fra andebrysterne og dup dem med køkkenrulle. Kog andebrysterne i en gryde i alm. vand i 8-10 minutter. Tag kødet op, og lad det hvile på en tallerken i 10 minutter. Varm en pande op og steg skindet på andebrysterne, til det er sprødt og gyldent. 

Pisk fløden til skum og smag til med revet peberrod, salt og peber.  

Pil rødløget og skær det i skiver. Dræn kapersbærrene og dup dem tørre. 

Smør evt. brødet med andefedt og anret med skiver af sprængt and, peberrodsskum, rødløg, kapersbær og krydderurter.