1 gråand
200 g urter som persillestilke, løg, porrer, gulerødder og lign.
Salt og peber
¾ l vand til jordskokkerne
2,5 dl rødvin

Jordskokker og perlespelt
500 g jordskokker
150 g solbær
¼ dl solbæreddike
½ dl sukker

1 løg
30 g smør

2 dl perlespelt
Salt og peber

Estragongremolata
Estragon
1 økologisk appelsin
1 skalotteløg

And

  • Flæk anden forsigtigt ved at skære fra på begge sider af rygsøjlen, og krydr anden godt med salt og peber både udvendig og indvendig.
  • Skær urterne i grove stykker, og læg dem i bunden sammen med rygbenet i en lille bradepande, der passer til anden.
  • Brun urter og ben af i ovn ved 190° i 10 minutter.
  • Bring rødvin og vand til kogepunktet, og hæld væsken i bradepanden med urter, læg anden ovenpå bredt ud med skindsiden opad.
  • Braiser anden i ovn i 12 minutter ved 190° til kernetemperatur 52°, og lad den trække.

Jordskokker og perlespelt

  • Skræl jordskokkerne, skær dem i grove stykker, og kog dem første gang med solbær, eddike, sukker, lidt salt og vand, til jordskokkerne stadig har bid.
  • Tag jordskokkerne op, og stil dem til side, sigt jordskok-kogelagen, og gem den, men kassér solbærrene.
  • Hak løget, og lad det simre i en gryde med smør, til ternene er klare.
  • Skyl perlespelten, tilsæt både spelt og jordskokke-kogelage i gryden med løg og smør, og lad spelten koge i ca. 15 minutter ved lav varme, tjek også kogeanbefaling på pakken.
  • Sigt stegeskyen fra, hæld den over perlespelten, og kog nu speltkernerne, til de er møre og færdige ved lav varme i ca. 10 minutter. Smag til med salt og peber.

Estragongremolata

  • Skær estragon, hak løg, riv appelsinskal og bland det hele sammen.

Tip

  • Man kan også bruge vandmynte, merian og skovsyre til gremolataen.
  • Man kan bruge brombær i stedet for solbær.

Anretning

Skær bryststykkerne fra skroget, og del hvert bryst- og lårstykke i to. Fordel lår og bryst på tallerknerne sammen med den varme, saftige perlespelt og jordskokkerne.
Drys gremolata over, og servér med f.eks. en fyldig, sprød kålsalat eller gratineret endivie.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: