FEDT MED SALAT – UDEN SALAT!
Juni måned, første sommermåned og forhåbentlig med masser af sol, lyse nætter, rigt udendørsliv, køkkenhavekuller, grill-griller, kolde øl, rosé i glas og VILDT god sommermad! For vildt skal ikke kun nydes i sæsonen, men hele året. Det er nu, i de sidste 3 måneder inden jagtsæson, at vi skal få tømt fryseren og nydt alt det gode vildt – så der bliver plads til nyt. Husk at komme i bund og få fryseren rengjort. Det er faktisk et ideelt udendørsprojekt en sen sommeraften. Husk øl…
Sidst jeg holdt foredrag på en messe, kom fire unge efterfølgende hen og talte med mig om at tage jagttegn, skydning og ikke mindst om mad med vildt. Jeg havde lavet smagsprøver på to af mine VILDE salater med and og fasan. De var alle fire helt VILDE med maden, skønt to af dem ikke var sønderligt begejstrede for grøntsager – og slet ikke salat! Så kunne jeg gøre dem opmærksom på, at det var nemt at lave salater uden salat. Skinkesalat er jo også salat! Vi talte endvidere om, at man skulle huske at bruge alt det vildt, som man selv skød. De blev alle super begejstrede over de nemme retter og opskrifter, jeg havde til dem, og den mindst ivrige af drengene udbrød; FEDT! Så tager jeg sku’ også det jagttegn!
Sådan blev endnu et par kommende nyjægere inspireret. Jeg håber, at det lykkedes de fire unge, at få taget deres jagttegn i år, på trods af aflysninger landet over på grund af coronakrisen.
Og det er lige nu, at der skal spises løs af alle de fantastiske råvarer, som pibler op af jorden i denne tid. Man kan sagtens lave VILDT gode vildtretter eller salater med jordbær, asparges, blomkål, spidskål, radiser, ærter og bønner og drysse med friske smagslækre krydderurter. Vildt har godt af at få tilført fedme, friskhed og syrlighed, så bare brug løs af sommerens frugt og grønt og lav jeres egne VILDE sommersalater – uden salat!
Jeg ønsker jer en VILD FED sommer!
Friske forårsruller med vildand
4 personer
4-6 andebrystfileter, ca. 500 g
2 spsk. smør
3 store gulerødder
1 spidskål
1 bdt forårsløg
½-1 mild rød chili
sød chilisauce
frisk koriander
salt og peber
evt. sesamfrø
evt. 12-16 stykker rispapir
Puds andebrystfileterne for hinder og skær skindet fra skind. Smelt smørret på en pande og steg andebrystfileterne i ca. 4-6 minutter på hver side afhængig af størrelsen. Lad andebrysterne afkøle og trække i 10-15 minutter på en tallerken ved stuetemperatur, imens du tilbereder salaten.
Skræl gulerødderne og riv dem groft evt. med en julienneskærer. Fjern de yderste blade fra spidskålen og snit kålen i tynde strimler evt. på en mandolin. Rens forårsløgene og skær dem i tynde strimler. Rens og hak chilien fint.
Findel det afkølede andekød i tynde strimler ved nænsomt at trække det fra hinanden. Vend grøntsager og andestrimler sammen i en stor skål og tilsæt hakket chili, ½ dl sød chilisauce, hakkede koriander, salt og peber, efter smag.
Drys evt. med sesamfrø og server som salat f.eks. i rispapir med sød chilisauce.
Rispapir
Kom kogende vand i en bradepande. Fugt et rent viskestykke og læg det dobbelt på køkkenbordet. Dyp et stykke rispapir i det kogende vand i 5-8 sekunder, til det bliver blødt. Læg rispapiret på viskestykket, og kom et par skefulde andesalat på midten af rispapiret. Buk rispapiret om fyldet, buk siderne ind, og rul rispapirrullen stramt sammen.
TIPS
Rispapir fås i de fleste supermarkeder ofte ved asiatiske specialiteter.
Nem salat at tage med i naturen. Undlad at vende salaten med chilisauce, til den skal spises. Så holder salaten sig sprød og bliver ikke slatten.