Efterårssalat med and
Foto: Betina Hastoft.

EFTERÅRSSALAT MED AND

Efterårssalat med and. En opskrift af Julie Hey. Foto: Betina Hastoft.

4 personer

  • 75 g valnøddekerner
  • 4 vildandebrystfileter med skind
  • salt og peber
  • 2 spsk. smør
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 4-6 friske figner
  • 1 salathoved evt. rød pluksalat
  • evt. spiselige blomster eller surkløver

Æblevinaigrette

  • 1 lille skalotteløg
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. flydende honning
  • 3-4 spsk. rapsolie
  • salt og peber
  • 2 søde æbler

Hak valnødderne groft og rist dem gyldne på en tør pande. Hæld nødderne i en skål.

Lav to små ridser i skindet på andebrysterne og gnid med salt og peber. Smelt smørret på panden og tilsæt rosmarin. Læg andebrysterne på panden med skindet nedad, og steg kødet i 3-4 minutter på hver side, afhængig af størrelsen. Tag andebrysterne fra panden, læg dem på en tallerken og lad dem trække og afkøle i 15-20 minutter.

Skyl fignerne og skær dem i både. Rist dem på panden i rosmarin/andefedtet i ca. 2 minutter.

Hak skalotteløget til vinaigretten fint og bland det med eddike og honning. Dryp rapsolien i lidt ad gangen under kraftig omrøring, til dressingen samler sig og bliver tyk. Smag vinaigretten til med salt og peber. Skyl æblerne, fjern kernehus og skær æblerne i tern. Vend æbleternene i vinaigretten.

Pluk salaten i mindre stykker og skyl den grundigt. Slyng salaten og vend den med dressing og æbler.

Skær andebrysterne i tykke skiver og anret dem på salaten med stegte lune figner. Drys med valnødder og pynt evt. med spiselige blomster el. surkløver. Server eventuelt din efterårssalat med brød.

TIP
Kom gerne en masse friske bær i retten som f.eks. brombær, hindbær, ribs eller solbær, hvis der altså er flere tilbage (- og en sulten blå hare eller andre ikke har taget for sig først…)

 

BÆR OVER ALT

De er vilde, sunde og smager himmelsk. I denne tid vælter de vilde brombær frem i skov, hegn og i min have – i år mere kontrolleret end tidligere. Mit vilde, enorme selvsåede brombærhegn på 15 meter var nemlig i år mit ’Corona-projekt’. I det tidlige forår gik jeg derfor til angreb, iført det tunge skyts og bekæmpede brombærrets hærgen efter flere års ukontrolleret aggressiv indtrængning på fremmed reservat. Men jeg vandt over det vilde grønne monster, og nu…. NU kan jeg endelig høste frugt af min intense og langvarige kamp. De skønneste, største, saftige, dyb rødsorte bær eksploderer i et sandt inferno i denne måned, og jeg plukker løs til vilde salater, saucer, kompot, marmelade, saft, muffins og mazarinkager – hvis jeg da når det, inden andre får øje på ’my precious’! Min 7-årige søn Johan og vennen Mikkel legede i haven på ’jagt’ efter zombier og andet vildt, og kom senere løbende ind efter nye forsyninger. De lignede to selveksploderende paintballkugler, var rød-lilla om munden og smurt i bærsaft fra top til tå. Jeg spurgte bekymret til deres vilde jagt, og de fortalte, at de havde ligget på lur efter en vild blåstribet hare, som havde skjult sig i brombærhegnet. ’Jeg er helt (b)ærlig mor, og tænk den ville spise alle dine fine brombær’!!!

Brombær, og generelt alle bær, er fantastiske til den vilde madlavning og klæder vildtets intense proteinfyldte kødsmag exceptionelt godt. Har du ikke selv ’glæde’ af bær i haven, så gå på jagt langs marker, i remiser, skovbryn og andre lave solrige vilde læhegn. Jeg lavede denne salat med and med figner, og tilsatte masser af bær og nødder. Til dessert bagte jeg en nøddemarengsbund med masser af friske bær på toppen. Der var to drenge, som ikke kunne spise noget (læs: mere).

God bær- og andejagt!

Læs også

FASANSALAT – DET VILDE KØKKEN – JULIE HEY

DET VILDE KØKKEN – rar rå tatar

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: