Tro på juleanden

TRO PÅ JULEANDEN!

2020 – et vildt mærkeligt år! Et stille og eftertænksomt år, men heldigvis med mulighed for en masse fantastiske udendørsoplevelser som lange daglige gåture, afholdelse af skydekurser, intens hundetræning, hårdt havearbejde, skydeinstruktion, vild tilplantning, shelterhygge, mere lerdueskydning, gode jagter, uhyggelig græskarudskæring, mad over bål og rigtig mange stille refleksioner i min køkkenhave (ofte på alle fire med snuden i mulden). Det har været sundt og lærerigt, og jeg håber også, at du har nydt tiden med dig selv og dine kære, store som små – ude som inde.

Oktober og november var milde lune måneder og skovens smukke farver eksploderede over os i et orange og gult lyshav af nuancer. Nu sænker mørket sig over december, og det er tid til, at vi lyser op indefra. Der skal pyntes op til jul, tændes adventskrans, laves konfekt, bages småkager og så skal der laves juleanden. Det er bare om at få fyret et par ænder af i denne skønne og selskabelige julemåned. Lav confiteret and til madpakken, juleanden sprængt til julefrokostbordet og en god gang Pasta Bolandese til hverdagen. Og inden du får set dig om så: ”Er det allerede jul?”

Jeg får ofte spørgsmål til juleanden (eller i hvert fald en gang om året), om man godt kan lave vildand eller selvskudt and til jul? OM man kan? Man SKAL sku´…

Jeg har en meget sød tand – og nu en sød juleand! Andekødet er mørkt og intens i smagen, så det gælder om at glæde den med masser af sødt. Brug gerne løs af svesker, appelsiner, æbler, ribs, figner, rosiner og som i denne version, kirsebær. Nu hænger kirsebærrene jo ikke (længere) på træerne, men så er det godt, at der er gode producenter, som sørger for at gemme de bedste på glas. Jeg er vild med kirsebær, og juleanden i år har brystlommer fyldt med søde æbler og kirsebær, kartoflerne glaseres i kirsebærsirup og dertil en lille frisk glace. Som modspild til det søde serveres en cremet frisk rødskålsalat med peberrod og lime, friteret grønkål i stedet for rødkål – og så skal årets risalamande forvandles til panna cotta med kirsebærgelé.

Men ønsket om en vild sød jul.

Jul(ie;-)

JULEANDEN MED KIRSEBÆR

Du kan sagtens komme fyldet i en hel juleand og ovnstege den, men jeg synes bare, at det er meget nemmere at styre julemiddagen, når det ´kun´ er andebrysterne, som skal steges. De kan forberedes i god tid…

4 personer

1 lille glas Amarena-kirsebær, 230 g

3 dl kirsebærvin

frisk rosmarin

4-6 andebryster

800 g små fine kartofler

salt og peber

1 æble

2 spsk. olivenolie

tandstikker/kødnåle

2 spsk. smør

1 spsk. sukker

grønkål

Hæld de syltede Amarena-kirsebær i en sigte over en lille skål, så siruppen opsamles. Kom 2 spsk. sirup i en frysepose og tilsæt ½ dl kirsebærvin og 2 spsk. hakket rosmarin. Læg andebrysterne i posen, luk luften ud og slå knude. Lad andebrysterne marinere på køl i lagen i min. 2 timer.

Skræl kartoflerne og kog dem i letsaltet vand i 12 minutter. Lad dem dampe af i gryden.

Tag andebrysterne op af marinaden (gem marinaden til saucen) og dup andebrysterne med køkkenrulle. Skær æblet i skiver. Skær en lomme langs brystet og læg et par æbleskiver og syltede kirsebær i lommen. Dryp med olivenolie og drys med salt og peber. Luk lommen med en tandstik eller kødnål.

Smelt smørret på panden og steg andebrysterne i ca. 4-5 minutter, på hver side (start med skindsiden, så andefedtet smelter og bliver sprødt). Lad dem trække på et skærebræt i 5-10 minutter, uden tildækning.

Smelt sukkeret på panden med stegefedtet fra ænderne, til det bliver lysebrunt. Tilsæt resten af kirsebærvinen og marinaden fra ænderne og lad det koge ind i ca. 10-15 minutter, til en tyk sirup. Tilsæt resten af de søde Amarena-kirsebær i saucen og smag til med sirup, salt og peber.

Kom ½ dl sirup fra Amarena-kirsebærrene på panden og kog op til det tykner. Vend de kogte kartofler i saucen, så de bliver kirsebærglaseret. Hold dem varme på panden. Drys med flagesalt inden servering.

Nip grønkålen. Børst kålen ren for urenheder eller tør den med en fugtig klud. Pas på at kålen ikke bliver våd. Varm olien op i en stor gryde og fritér kålbladene i den varme olie, et par stykker ad gangen. Pas på hænderne og brug gerne en madpincet, da kålen sprutter en del. Lad den afdryppe på køkkenrulle og drys med flagesalt. (Du kan også spraye kålen med olie og stege den sprød i ovnen i stedet for)

Server ænderne med glaserede kartofler, friteret kål, og kirsebærsauce.

3 i 1 – RIS MED ROS

RIS COTTA MED KIRSEBÆRGELÉHver jul laver jeg en ny variant af den klassiske juledessert risalamande. Familien er altid spændt på at smage den nye version, som ofte bliver til et nyt julehit i køkkenet.

Her får I min version Risalamande 2020 forklædt som panna cotta med hjemmelavet kirsebærgelé. Den er lavet på en almindelig risengrød, som der også følger opskrift på. Og hvis du ønsker klassisk risalamande, så bare i med skummet!

RIS COTTA MED KIRSEBÆRGELÉ

4 personer 

Bundknas:

4 spsk. mandelflager

12-16 Amarena kirsebær

Ris cotta:

2 blade husblas

50 g hvid chokolade

½ vaniljestang

3 dl piskefløde

50 g sukker

250 g kold risengrød, se opskrift

1 smuttet mandel

Kirsebær-gelé:

2 blade husblas

1½ dl konc. kirsebærsaft

½ dl sukker

Bundknas: Rist mandelflagerne gyldne på en tør pande. Lad dem afkøle på bagepapir. Hak kirsebærrene og vend dem med de ristede mandelflager. Fordel knasset i bunden af fire dessertglas.     

Ris cotta: Udblød 2 blade husblas i koldt vand. Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Varm fløden op i en gryde, til lige under kogepunktet. Tilsæt vaniljekorn og sukker, skru ned for varmen og lad det simre i 10 minutter, under omrøring. Hæld fløden over chokoladen og rør til den smelter. Knug vandet fra husblassen og smelt den i den varme flødeblanding. Rør forsigtigt og tilsæt den kolde risengrød. Vend rundt og fordel flødegrøden i de fire glas over knaset. Kom en hel smuttet mandel i ét af glassene, og sæt dem på køl i et par timer eller natten over.

Kirsebær-gelé: Udblød 2 blade husblas i koldt vand. Kom kirsebærsaft, sukker og en kanelstang i en lille gryde og varm op, til sukkeret smelter. Sluk for varmen og lad det stå og trække i 10 minutter. Fjern kanelstangen og smelt husblassen i den varme kirsebærlage. Hæld blandingen i en lille kande og lad den afkøle i 10 minutter. Fordel forsigtigt kirsebærlagen over den stivnede ris cotta i glassene og sæt dem på køl i min. 2 timer, så lagen bliver til gelé. Voila! Risalamande version 20.20!

TIP

  • Tag gerne dessertglassene ud af køleskabet 20 minutter før servering.
  • Server evt. med afkølet Frederiksdal kirsebærvin – og lækker kirsebærsaft til de mindste.

KLASSISK RISENGRØD 

4 personer

160 g grødris

2 dl vand

½ tsk salt

8 dl sødmælk

evt. vaniljesukker

Kom ris, vand og salt i en gryde og kog op i 2 minutter under omrøring. Tilsæt mælk og kog op til lige under kogepunkt, under konstant omrøring. Skru ned for varmen og rør i risene i 5 minutter, så de ikke brænder på. Lad risene simre under låg i 30 minutter og rør let hvert 10. minut.

Afkøl risengrøden til stuetemperatur på køkkenbordet og lad grøden sætte sig. Smag evt. til med vaniljesukker.

RISALAMANDE

Hvad du ønsker skal du få… – og rørt med flødeskum og hakkede mandler bliver kold risengrød til en klassisk risalamande. Husk de syltede Amarena-kirsebær til!

LÆS OGSÅ

Vild Julemiddag

Gear & Grej, December 2018

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: