Vild Juleand i appelsin – med ristede blommer og timian

6 personer 

6 andebrystfileter med skind
1 appelsin, økologisk
3 spsk. honning
1,5 spsk. rapsolie
salt og peber
8 blommer
timian

Orangesauce:

4 appelsiner
2 citron
2 dl sukker
10 peberkorn
6 kviste timian

Rids skindet på andebrysterne uden at skære ned i kødet.

Riv skallen på den økologiske appelsin fint, og pres saften af den. Kom det hele i en skål, og tilsæt honning, rapsolie, salt og peber. Hæld marinaden i en frysepose og kom andebrysterne i posen. Luk luften ud af posen og læg den på køl i et par timer eller natten over.

Pres appelsinerne og citronen til saucen for saft. Hæld saften på en pande, og tilsæt sukker, peberkorn og timiankviste. Kog lagen ind til en sirup i ca. 15-20 minutter under omrøring, til den tykner. Sluk for varmen, og lad appelsinsiruppen afkøle på panden. Fjern evt. peberkorn og timian.

Tag andebrysterne op af lagen og lad dem afdryppe. Steg andebrysterne på en tør pande i 6 minutter på hver side ved middelvarme. Start med skindsiden og pas på, at de ikke brænder på pga. sukkerindholdet fra appelsinerne. Tag ænderne af panden, og lad dem hvile i 5 minutter.

Halvér blommerne, fjern stenene og rist blommerne på panden i andefedtet med lidt hakket timian, salt og peber.

Skær andekødet i skiver og anret med orangesirup og ristede blommer. Server gerne den vilde and med rødkål og saltbagte kartofler.

Rødkål

6 personer

150 g tørrede bær (tranebær, kirsebær, blåbær)
½ dl portvin el. appelsinjuice
1 lille rødkål
2 spsk smør
1½ dl balsamicoeddike
100 g rørsukker
2 kanelstænger
2 stjerneanis
3 appelsiner
2 æbler
2 spsk. andefedt
salt og peber
persille

Læg de tørrede bær i portvin eller appelsinsaft og lad dem trække i køleskabet natten over.

Fjern de yderste kålblade og skær rødkålen i både. Skær stokken fra og snit kålen fint evt. på en mandolin. Smelt smørret i en stor gryde og tilsæt rødkål. Vend rundt i kålen, til den falder sammen og steg den under omrøring i ca. 5 minutter.

Tilsæt eddike, sukker, krydderier og tørrede bær og lad det simre ved svag varme i ca. 25 minutter.

Skræl appelsinerne helt ind til kødet og fileter appelsinkødet over en skål, så saften opsamles. Fjern eventuelle kerner og skær appelsinfileterne i tern. Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i små tern. Smag rødkålen til med andefedt, appelsinsaft, sukker, salt og peber. Vend appelsinfileter, æbler og hakket persille i kålen og server til juleanden og de saltbagte kartofler.

Saltbagte kartofler

Jeg har valgt at servere saltbagte kartofler til julemiddagen, da orangesaucen fra anden i forvejen er sød og frisk i smagen. Derfor passer den perfekt til det smagskraftige andekød og de salte kartofler – prøv det, det er VILDT godt!

6 personer

1,2 kg små kartofler
½ dl olivenolie
8 kviste grov timian
500 g groft salt

Tænd ovnen på 210 grader. Skrub kartoflerne grundigt og tør dem godt. Vend kartoflerne i olivenolie. Skyl timiankvistene i koldt vand.

Hæld saltet i et ovnfast fad. Læg kartofler og timiankviste i saltet, og rist dem i ovnen i ca. 45 minutter, til kartoffelskrællen er sprød og kartoflerne møre indeni. Gnid det meste af saltet af kartoflerne inden anretning på et fad. Server dem til juleanden med den søde Orangesauce (- og hør juleenglene synge når salt, sødt, rødt og sprødt forenes!)

Risalamande med appelsin og pistacieknas

6 personer
– OBS! Forberedes dagen før

185 g grødris
2 dl vand
1 stor vaniljestang
1 liter sødmælk

3,5 dl piskefløde
40-50 g flormelis
150 g mandler

Pistacieknas:

50 g pistaciekerner, usaltede
2 tsk. sukker
½ spsk. smør
1 spsk. revet appelsinskal

Kom ris og vand i en gryde og kog op i 2 minutter under omrøring. Halvér vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Tilsæt mælk, vaniljekorn og den tomme vaniljebælg i gryden. Kog op til lige under kogepunktet, under konstant omrøring. Skru ned for varmen og rør i risene i 3 minutter, så de ikke brænder på. Lad risene simre ved svag varme under låg i 30 minutter. Rør forsigtigt i bunden af risene hvert 10. minut, så de ikke brænder på. Tag gryden fra varmen, selvom grøden ikke er fast. Sæt gryden med låg til afkøling i 5-6 timer ved stuetemperatur og kom den herefter på køl natten over.

Fjern den tomme vaniljebælg og rør let i grøden. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt med grøden. Smag til med flormelis og lad risalamanden hvile på køl.

Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem stå i 5 minutter. Skift det kogende vand ud igen og lad mandlerne stå i 3 minutter. Smut mandlerne og gem den største. Hak mandlerne groft og vend dem i den kolde risalamande, som nu er klar til servering. HUSK mandlen.

Orangesirup

Saucen er i princippet den samme som benyttes til And à l’Orange, men blot med kanel og nelliker i stedet for peberkorn og timian. Du kan med fordel lave en dobbeltportion af orangesiruppen, dele den i to og koge dem op igen med de forskellige ingredienser. Lad ingredienser trække i siruppen imens den køler af, det giver mere smag!     

2 appelsiner
1 citron
1 dl sukker
1 kanelstang
5 nelliker

Pres appelsiner og citronen for saft (i alt ca. 2 dl saft). Hæld saften på en pande og tilsæt sukker, kanelstang og nelliker. Lad det koge ind under omrøring i ca. 15-20 minutter, til det tykner. Brug evt. en dejskaber, til at skrabe bund og kanter. Lad siruppen afkøle på køkkenbordet. Fjern kanelstang og nelliker inden servering.

Pistacieknas

Hak pistaciekerner groft. Kom sukker, smør, pistaciekerner og appelsinskal på panden og rist det gyldnet, under omrøring. Læg det på bagepapir, del det med en gaffel og lad det blive sprødt.

Kom den store mandel i risalamanden og anret den i skåle eller glas med orangesauce og ristet pistacieknas.

TIP: Hvis saucen bliver for stiv i konsistensen efter afkøling, så tilsæt lidt kogende vand.

Vildt gode juleideér

  • VÆR I GOD TID! Du kan med fordel lave hele desserten både risalamanden, orangesiruppen og pistacieknasset dagen før. Så skal den blot anrettes inden servering. Husk mandlen!
  • Skal det være VILDT, så kom 3-5 hele smuttede mandler i hver portionsanretning. Det skaber vild jubel omkring bordet, når alle til sidst sidder med alt for mange mandler i munden! Den som er mest rundforvirret og har flest hele mandler tilbage, fortjener mandelgaven!
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: