Foto: Trine Dixen og Peter Staunsbjerg

Jagten på sikahjorte i brunst er dybt betagende. De høje pift, der hvisler gennem skoven og over skærene i skumringen, kan få det til at løbe en koldt ned ad ryggen samtidig med, at pulsen stiger og sanserne skærpes. For nu er sikahjorten mindre forsigtig og derfor mulig at komme på skudhold af.

Sikavildtet lever skjult i tætte bevoksninger, og deres adfærd er noget mere sky og forsigtig, sammenlignet med det lidt større kronvildt. Sikaerne lever i mindre rudler, og hjortene vandrer meget rundt i brunsttiden, da de ikke fastholder en konstant flok af hinder.

Det karakteristiske fløjt, som hjorten bruger i brunsten for at lokke hinderne til, ligner på ingen måde den lyd, som hverken dåhjorten eller kronhjorten bruger til samme formål. Sikahjortens høje gadedrengepift er et gennemtrængende signal om magt til de øvrige hjorte og samtidig tillokkende for hinderne i området.

Som de fleste andre hjortearter i verden kan sikahjorten jages på lokkekald i brunsten. Man imiterer en rivaliserende hjort, som er trængt ind på hans territorium.
Netop det, at hjortene lever i tætte bevoksninger gør, at jagten bliver meget intens og ofte med korte skudhold.

Mandshøje bregner

Brunstjagt på sika

Gamekeeper Hunting Tours tilbyder brunstjagt på sikahjort i Tjekkiet. Jagtområdet omfatter 2.500 ha tæt skov og bevoksning, og bestanden af sikavildt er stor.
Jagten foregår både som pürsch og kaldejagt i løbet af dagen og som anstandsjagt tidlig morgen og sen aften.

Booking: Gamekeeper Hunting Tours, www.gamekeeper.dk, 4 dages ophold/3 dages jagt fra kr. 14.800 kroner.

Diana Jagtrejser tilbyder sikahjortejagt i Irland med 6 dages ophold/5 dages hjortejagt 1:1 fra 20.995 kroner plus 350 £ pr. sikahjort.

Buhls Jagtrejser tilbyder sikahjortejagt til Sydengland med 4 dages hjortejagt 1:1 fra 12.435 kroner plus progressive trofæafgifter startende ved 3.585 kroner.

Jeg befinder mig på den vestskotske halvø Kintyre, hvor vi er vandret helt ud til de høje og stejle skrænter ved kysten. Kystområdet er dækket af mandshøje bregner og tæt sitkabevoksning, hvor sikavildtet trives med både freden og den tætte biotop.

ATV´en er sat på toppen af skrænterne, og vi er kravlet halvvejs ned mod havet. De høje bregner vokser ind i hinanden, og til tider må vi skære os frem i terrænet. Omsider finder vi en lille åbning i det grønne hav af karplanter. Først skal vi have tid til at puste ud og nyde den fantastiske udsigt over havet og til øen Arran.

Vinden smyger sig op ad skrænterne nede fra havet, og vores håb er at kalde en hjort op fra de mere lavtliggende plateauer, så vi har god vind.

Flere fløjtende hjorte høres i det fjerne, men ingen i umiddelbar nærhed. En hind med kalv nyder morgensolen i kanten af granbevoksningen 100 meter væk, helt upåvirket af hjortenes kamp om opmærksomhed.

Ved min side er Henrik, som er dansk herregårdjæger, men de sidste par år har han fungeret som stalker i Skotland. I tidens løb har Henrik udviklet en effektiv kaldeteknik, og da hans første fløjt lyder, bliver omgivelserne stille et øjeblik. Det er næsten som om, at alle de andre hjorte lige skal analysere lyden fra den ”nytilkomne”. Måske vurderer de alder og størrelse og dermed chancerne for at vinde en eventuel kamp. Efter få minutters stilhed kommer de én efter én tilbage med deres fløjt i fornyet styrke.
Henrik fortsætter sin kalden, og de øvrige hjorte fortsætter deres svar. De er dog stadig meget langt væk, og vi overvejer, om vi skal blive siddende i vores udvalgte lysning eller forsøge at pürsche os tættere på en af de hjorte, vi har lokaliseret i det fjerne.

Bagholdsangreb

I samme øjeblik, som vi beslutter os for at pakke tingene sammen og begive os imod en udvalgt hjort, lyder der pludselig et indtrængende, højt fløjt kun 20 meter inde i bregneskoven. Vi sætter os begge ned i et sæt, og jeg får lagt min riffel an med albuerne godt placeret på knæene.

Om hjorten hele tiden har stået skjult i bregnerne og blot afventet situationen i stilhed, eller om han er kommet op nede fra kysten mod vores fløjt, ved vi ikke. Faktum er dog, at han nu står 20 meter væk, uden at vi kan se skyggen af ham.

Henrik forsøger med et fløjt, som skal lyde mere aggressivt og udfordrende i håbet om, at hjorten vil komme ud af dækningen. Det betyder også, at jeg skal være klar og samtidig maksimalt koncentreret.

Skudafstanden bliver nemlig ikke mere end 10 meter og reaktionstiden få sekunder. Pludselig ser jeg de elfenbenshvide spidser på hans stænger, og få sekunder efter træder han frem af bregnerne. Det øjeblik har – som forventet – kun varet i meget få sekunder, og jeg husker stadig tydeligt synet af det helt sorte dyr, den hvide pande og med bregneblade viklet ind i begge stænger.

Han står spidst imod os, og da skuddet går, falder han, hvor han står.

En fantastisk jagtoplevelse slutter med flere timers arbejde med at få hjorten båret op ad de stejle skrænter, og mindet er hver en sveddråbe værd.

Grisejagt i Afrika

Den vilde gris er udbredt over det meste af verden, og i mange forskellige afskygninger. På det afrikanske kontinent findes flere forskellige grisearter, hvor vortesvinet med de enorme tænder nok er den mest kendte.

Det lidt mindre kendte og samtidig mere sky bushpig har de sidste årtier bredt sig mere og mere i den afrikanske bush, og i visse dyrkede områder er den en lige så stor en plage for landmændene, som vores europæiske vildsvin er kendt for at være.

Bushpig minder på mange måder om vores nordlige vildsvin både af kropsbygning og adfærd. De tiltrækkes af landbrugsjord, hvor de har tilgang til frisk grovfoder, og hvor de kan rode i jorden efter rødder. Ligesom vildsvinet er de også omnivorer. De kan derfor lokkes til med alt fra majs til rester fra nedlagt vildt.

Bushpig er hovedsageligt nataktive, og ses meget sjældent ved højlys dag. Derfor jages de ofte som anstandsjagt om natten enten ved vandhul, foderplads eller på landbrugsmarker.

I otte meters højde

Vi er i Sydafrika, hvor jeg og to jagtivrige veninder er kommet tilbage til campen efter en succesfuld og varm dag i bushen. Da det nedlagte vildt hurtigt skulle til slagteriet grundet varmen, er vi undtagelsesvis ankommet til campen inden solnedgang, og ingen er på nogen måde mæt af jagt denne dag. Vi tager en hurtig beslutning om at pakke bilen med udstyr til en nat i bjergene for at jage bushpig. En god ven har problemer i kartoffelmarkerne oppe i de frodige bjerge blot en times kørsel væk. Da solen begynder at blive rød, er vi allerede godt på vej.

Det sidste dagslys bliver brugt til at finde de pladser, hvor der er mest aktivitet fra grisene, og to tårne bliver udvalgt.

Sikkerhed er ikke et stort emne i Afrika, og tårnene på otte meters højde er derfor blot en platform uden kanter eller sider. Vi indlogerer os med soveposer, rifler, bilbatteri, spotlight og lidt forsyninger og venter på mørket og grisene.

Jeg har kontakt til mine to jagtkammerater i tårnet 500 meter væk, via jagtradio og høretelefoner og får bekræftet, at de har tjekket spotlighten og har ladt riflen. Kulden kommer med mørket, og en iskold vind får det åbne tårn til at svaje en smule. Soveposen kommer hurtigt til sin ret, mens jeg sidder og regner på dagens temperaturudsving fra 33 til 4 grader.

Grisene kommer

Jagt på bushpig

Buhls jagtrejser tilbyder jagt på bushpig i Eastern Cape, Sydafrika. Jagten foregår i forbindelse med antilopejagt, hvor man jager antiloper om dagen og bushpig om natten. Jagtområdet er 10.000 ha med både bush og åbent landskab.

Booking: Buhls Jagtrejser, www.buhlsjagtrejser.dk  , 6 dages ophold/5 dages jagt fra kr. 8.500,- (+ fly).

Mørket i den afrikanske bush gør stjernehimlen utrolig klar og tydelig. Det er magisk og på en måde lidt hypnotiserende. Jeg bliver revet ud af min sjælelige tilstand, da et skud brager igennem natten. Kort efter lyder der en hviskende stemme i radioen: ”First man down”.

Ikke længe efter bliver jeg opmærksom på en lyd fra bushen bag mit tårn. Jeg afventer, til lyden kommer ude på den åbne kartoffelmark og kører langsomt det røde lys forbi stedet. En grey duiker kigger forvirret op mod mig, men bliver stående, da lyset glider forbi.

En lang dag i bushen begynder at kunne mærkes i kroppen, og jeg skal lige lukke øjnene blot et øjeblik.

Den dybe søvn bliver afbrudt af et højt grynt: to grise sloges om den bedste kartoffelplante. Endnu engang lader jeg det røde lys glide ud over marken. Selvom jeg bruger rødt lys, så står grise ikke i evigheder, hvis lyset hviler direkte på dem. Jeg har kun to hænder, så lygten bliver hurtigt sat i bunden af tårnet rettet mod de fire bushpigs, imens jeg lader riflen hvile på mine knæ – klar til skud. Den ene gris lunter ud af lyset, mens de andre tøver længe nok til, at skuddet går.

Efter en kort melding til nabotårnet, fyldes jeg af tilfredshed over den mangfoldighed, som jagt i Afrika kan byde på.

Tjurjagt med hund

Tjuren er uden sammenligning Nordens ”storvildt”, når vi taler fuglevildt. Den smukke skovfugl kan veje op til 6 kg og lever primært i store, fredelige skovområder i Norge, Sverige og Finland.

Tjuren kan jages som pürschjagt om vinteren på ski, hvor de ses tydeligere i det hvide landskab, og inden sneen falder, jages de ofte med hund.

Finsk spids er en race, som er særligt avlet til jagt på skovfugl. Hunden går i frit søg i de store skovområder, hvor de typisk søger ca. 400 meter væk fra føreren.

En jagtekvipage består af en enkelt hund, hundeføreren og 1-2 jægere, som langsomt pürscher sig frem efter hundens søg.

Det er en let og smidig hund, som bevæger sig lydløst i terrænet, hvor den søger efter fært fra fuglene både på jorden og fra træerne.

Når hunden får frisk fært af en fugl på jorden, vil den følge sporet, indtil den støder fuglen, som ofte flyver op i et træ i nærheden. Herefter stiller hunden fuglen ved at stå for foden af træet og halse med en meget ivrig og tæt hals.

En tjur har et rigtigt godt syn og ser også i farver. Hundens ivrige og tætte hals er derfor ment som en slags hypnose af fuglen, så fokus er på hunden og ikke de øvrige omgivelser. Det giver jægeren mulighed for at pürsche sig ind på fuglen med mindre risiko for at blive opdaget.

Når man først hører hundens standhals, er planlægning vigtig. Der skal lægges en plan for at nærme sig træet i god dækning og fra en side, hvor man kan komme til skud. Tiden kan være knap, alt efter hvor fast fuglen sidder, og det kan være en fordel at bære et kombinationsvåben, så man har mulighed at skyde til fuglen med riffel og spidsskarp, mens den sidder i træet, men også for at afgive skud til en flyvende fugl med hagl, hvis afstanden tillader det.

Fært af tjur

Det er først på dagen i de svenske skove i Dalarna, og Samuel har lige sluppet Lakka. Dagen byder indtil videre på helt vindstille og højt vejr, så vores evner til at tage os lydløst frem i terrænet kommer på prøve. Lakka er en seksårig finsk spids, som er godt i gang med at blive teamets mest erfarne stillende hund. Dagens mål er at finde en tjur, som for mig står som et af de smukkeste trofæer i Norden. At jagten er både krævende og udfordrende, gør det absolut kun bedre. Desuden er det altid fascinerende at opleve samarbejdet mellem en selvstændigt arbejdende hund og dens fører, hvad enten det er finsk spids eller elghund.

Vi følger Lakka på GPS, og med jævne mellemrum kommer hun kortvarigt på synshold for at tage kontakt med Samuel.

Det er ved at være noget tid siden, vi har set noget til den lille, ræverøde hund, så vi tager en pause for at lytte. Mens Samuel tjekker sin GPS, får jeg lejlighed til at nyde synet ud over den uendelige og storslåede natur. Teknikken fortæller os, at Lakka har taget en målrettet retning, og noget tyder på, at hun er på et frisk spor ca. 500 meter væk.

Standhals bryder stilheden

Nordic Footprint i Sverige tilbyder jagt på tjur med stillende hund (Finsk spids). Jagttiden på tjur er 25. august – 31. januar. Den bedste jagttid med stillende hund er fra oktober og indtil sneen er for dyb til hundene. Fra 25. august til oktober jages tjur med stående fuglehund.
Der anbefales kombinationsvåben (222. remington/12), men langt de fleste tjurer bliver nedlagt med riffel.
Nordic Footprint har jagt på et 150.000 ha stort område nord for Sälen i Dalarna, Sverige.

Booking: Nordic Footprint, www.nordicfootprints.se , 6 dages ophold/5 dages jagt fra kr. 13.000.

I samme øjeblik vi er klar til at gå videre, brydes stilheden af hundens ivrige halsen.

Så går det stærkt, og de første par hundrede meter tilbagelægger vi over stok og sten. Tempoet sættes ned, og vi koncentrerer os nu og vurderer, hvorfra vi bedst kan komme til fuglen i dækning af dens synsfelt. Når man kommer frem til en stand på jagt efter skovfugl, er det altid spændende at se, hvad hunden står for.

De fleste finske spidser er indjaget på både tjur, urfugl og mår, og det samme gælder Lakka. Vi har dog set masser af friske tegn på tjur i området, og indtil det modsatte er bevist, så tror vi på, at vi er på tjurjagt.

Jeg får nu et glimt af hundens krøllede hale, som ivrigt vifter i takt med hendes halsen, og vi har nu helt styr på, hvilket træ vi skal holde øje med.

Vi kravler på maven i det fugtige mos, imens vi spejder op i toppen af den store skovfyr. Tjuren afslører sit gemmested, og dens fokus er på Lakka, så vi kan stille kravle lidt til højre for at få frit skudfelt. Hunden har registreret vores tilstedeværelse, men flytter sig ikke fra sin plads for foden af træet. Det lille smæld fra min .222 Remington høres knapt blandt hundens halsen, men sekundet efter skuddet bliver alt stille.

Den tunge fugl lander i skovbunden med et blødt bump, og vi er hurtigt fremme på stedet for at undgå, at Lakka får rykket for mange fjern af det smukke trofæ.

En på samme tid intens og fredfyldt jagtdag i de øde svenske skove afsluttes med en smuk vandretur tilbage til vores udgangspunkt.

Den sikre jagtrejse

Vil man til udlandet på jagt, har udbuddet aldrig før været større. Mange danske jagtrejsebureauer tilbyder jagt i mange forskellige afkroge af verden, og her er der muligheder for alle, som enten søger et særligt trofæ, fysiske og jagtlige udfordringer, anderledes jagtkulturer eller at styrke sine egne kompetencer inden for jægerfaget.

Er man garvet udenlandsjæger, har man ofte skabt nogle relationer rundt om i verden og fået nogle erfaringer, som gør, at man ønsker selv at planlægge sin jagtrejse. Er man derimod ukendt med de lokale forhold på den destination, man ønsker at rejse til, kan det klart anbefales at bruge et etableret dansk jagtrejsebureau, som har en stor ekspertise.

Der er mange ting i det at rejse til udlandet på jagt, lige fra transport med våben, lokale jagttilladelser, forsikringer, hjemsendelse af trofæer og meget mere. Alt dette kan være vanskeligt at gennemskue, hvis man ikke er godt inde i alle skrevne og uskrevne regler.

Desuden får man sikkerhed for sin investering, når man rejser med et veletableret dansk bureau; en sikkerhed i form at medlemskab i Rejsegarantifonden samt i forhold til at overføre penge til partnere i udlandet.

Få overblik over de jagtrejsebureauer, som er medlem i Rejsegarantifonden ved at besøge Danske Jagtrejsearrangører på www.dja.dk

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: