Foto: Trine Dixen og Peter Staunsbjerg

Jagten på sikahjorte i brunst er dybt betagende. De høje pift, der hvisler gennem skoven og over skærene i skumringen, kan få det til at løbe en koldt ned ad ryggen samtidig med, at pulsen stiger og sanserne skærpes. For nu er sikahjorten mindre forsigtig og derfor mulig at komme på skudhold af.

Sikavildtet lever skjult i tætte bevoksninger, og deres adfærd er noget mere sky og forsigtig, sammenlignet med det lidt større kronvildt. Sikaerne lever i mindre rudler, og hjortene vandrer meget rundt i brunsttiden, da de ikke fastholder en konstant flok af hinder.

Det karakteristiske fløjt, som hjorten bruger i brunsten for at lokke hinderne til, ligner på ingen måde den lyd, som hverken dåhjorten eller kronhjorten bruger til samme formål. Sikahjortens høje gadedrengepift er et gennemtrængende signal om magt til de øvrige hjorte og samtidig tillokkende for hinderne i området.

Som de fleste andre hjortearter i verden kan sikahjorten jages på lokkekald i brunsten. Man imiterer en rivaliserende hjort, som er trængt ind på hans territorium.
Netop det, at hjortene lever i tætte bevoksninger gør, at jagten bliver meget intens og ofte med korte skudhold.

Mandshøje bregner

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: