Haglskydning

Det var egentlig bare et teoretisk spørgsmål: Kan en rutineret og erfaren jæger lære noget nyt om haglskydning?

Foto Niels Busch

Haglskydning

Mit umiddelbare svar ville nok være et klart og rungende: JA, selvfølgelig kan man det!

Efter at have sagt ja til denne udfordring, tænkte jeg så mere over spørgsmålet og især over, hvorfor jeg var så skråsikker i mit svar… For sandheden er, at jeg aldrig har været nogen særlig god skytte med haglgeværet!

Jeg blev for mange år siden klassificeret som ”mere talentfuld end teknisk” af en dansk instruktør, og den påstand hænger fint sammen med, at jeg oplever min skydning særdeles svingende… Jeg kan have dage, eller faktisk såter, hvor det går rigtig godt, og så andre, som går helt ad helvede til!

Til venstre Jesper Dellgren, til højre Jacob Kamman. Jesper underviser i haglskydning og ejer Dellgrens jagtskydeskole.

Min største udfordring har nok altid været, at jeg aldrig rigtig har forstået eller været bevist om, hvorfor jeg rammer, når jeg rammer og selvfølgelig også det modsatte… Jo mere jeg tænkte over artiklens præmis, jo mere begejstret blev jeg over opgaven, for nu skulle jeg jo lære noget nyt! Ærligt? Så var jeg faktisk også irriteret på mig selv over, at jeg i så mange år ikke rigtig har opsøgt mere hjælp, for jeg har jo aldrig været helt tilfreds med min skydning…

 

De faktiske forudsætninger

Mit navn er Jacob Kamman, jeg er 41 år og har haft jagttegn, siden jeg var 16. I de sidste 25 år har jeg vel affyret mere end 50.000 skud med haglgevær, og jeg har modtaget instruktion fra mange forskellige typer igennem mit liv. Det startede jo nok med min far og derefter diverse forskellige instruktører på de lokale skydebaner, derefter professionel undervisning på Holland & Hollands skydebane i England og slutteligt forskellige professionelle instruktører i både Danmark og Sverige. Jeg har aldrig gennemført en decideret proces eller længerevarende instruktion af den samme instruktør (jeg ved egentlig ikke hvorfor!), og derudover kommer så alle de velmenende råd, jeg har modtaget fra venner, hundefolk, professionelle skeetskytter og så al den information, jeg har læst mig til.

Helt nyt er det, at jeg selv har uddannet mig til haglskydnings-instruktør igennem Danmarks Jægerforbund for blot et par uger siden.

Fakta om instruktør

Instruktør: Jesper Dellgren
Alder: 51 år
Uddannelse:

  • Oprindeligt skovfoged
  • Danmarks jægerforbunds instruktøruddannelse i 2007
  • Holland & Holland skydeinstruktør-kursus jævnligt, siden 2005

Skydebane: Dellgrens jagtskydeskole
Oprettet: 2007
20 mobile og bevægelige lerduemaskiner på banen
Ca. 300-400 kursister om året
Instruktører knyttet til skydebanen: 4

Oplevelse hos instruktør i haglskydning

Jesper er en virkelig høj og stor mand med et enormt varmt smil og en boblende personlighed. Mens jeg parkerede bilen, kom Jesper mig smilende i møde, og idet jeg steg ud af bilen, kunne jeg mærke mit eget smil danne sig i mit ansigt, og kemien mellem Jesper og mig var helt på plads, allerede inden vi havde trykket hånd! En professionel skeetskytte forklarede mig engang, at hvis ikke kemien passer mellem instruktør og elev, så skal man som elev straks finde en anden, for kemien SKAL passe! Inden et eneste skud var affyret, var jeg nu sikker på, at vi nok skulle få en god dag.

Dellgrens jagtskydeskole er lige netop, hvad navnet indikerer: en JAGT-skydebane! Jesper har planlagt hele anlægget specifikt til jagtlige situationer, og dette medfører meget varierende lerduer, og mange vil måske opleve færre træf på grund af den store uforudsigelighed…

Jacob er fokuseret på hans tidligere erfaring med haglskydning, men Jesper må rette på ham.

Jesper og jeg satte os ned med en kop kaffe og fik snakket lidt om skydning generelt og Dellgrens jagtskydeskole i særdeleshed.

Jesper Dellgren fortalte mig, at han for mange år siden sagde til sig selv, at han aldrig mere ville affyre et B-skud!

Jesper har et begreb, som i virkeligheden nok mere er en filosofi… Han inddeler sine egne skud i A- og B-skud. A-skuddet er det skud, hvor alting gøres og føles rigtigt. B-skuddet er det, hvor der er noget forkert, uanfægtet om målet rammes eller ej… Jesper havde en drøm om kun at levere A-skud, og ydermere ville han gøre alt, hvad han kunne for at lære andre skytter samme filosofi. Det hænger rigtig fint sammen med hans principielle holdning til jagt i almindelighed: ”Det handler ikke OM, men HVORDAN vi går på jagt”…

Altså skal den holdning og filosofi tages med over i vores skydning, især når det handler om jagt, men ligeså meget i træningssituationer på lerduebanen.

Jeg kan sagtens sætte mig ind i denne filosofi, især fordi jeg som nævnt aldrig rigtig har haft en god fornemmelse med mine egne haglbøsseskud. Det var faktisk Jesper selv, som engang for længe siden omtalte mig som mere talentfuld end teknisk! Ideen om kun at afgive A-skud er rigtig fin i teorien, og jeg kunne mærke mig selv tænke over det på vej hen til den første standplads i grusgraven… Men så snart patronerne var puttet i bøssen, og min klarmelding havde lydt, var det en helt anden historie!

Haglskydning
Jesper er ikke helt tilfreds med sin elev. “Rolige bevægelser Jacob!”

Selve banen er placeret i bunden af en nedlagt grusgrav, og oplevelsen er næsten som at stå på post på en klapjagt! Jeg så nærmest ikke en eneste lerduemaskine eller tårn, og duerne kunne komme fra alle sider og i alle tænkelige vinkler.

Jesper Dellgren oplever et stigende behov fra nyjægere, som vil have undervisning op til deres haglskydeprøve, men ellers er de fleste kunder interesseret i jagtlig skydning og instruktion.

Haglskydning
Jesper bruger meget tid på at forklare og især vise, hvad der skal gøres.

Mange kommer også i små grupper for at få en hel dag med simuleret jagtskydning. Altså en dag som på mange måder minder om en klapjagt, den eneste forskel er bare, at det er lerduer, som skydes, og så er der forskellige instruktører til rådighed igennem dagen.

Det allerførste skud ramte fint, men derfra var det noget svingende med træfsikkerheden på duerne. Jesper afbrød skydningen og begyndte at forklare mig om ”manden med hammeren”…

Haglskydning
En enkelt rolig hånd på skulderen hjalp mig med at fokusere, ikke på duen, men på det Jesper havde forklaret Jacob…

Et udtryk, som skulle illustrere den lille mand, som så snart lerduen bliver sendt ud af huset, eller fasanen letter og flyver lige imod skytten på klapjagten, begynder at hamre adrenalin ud i kroppen på skytten! Iveren for at imponere naboskytten, vennerne, instruktøren, apportørerne eller bare sig selv overtager fornuften, og skytten vil straks lave forhastede og stressede bevægelser og beslutninger!

Jesper fortalte endnu en af sine historier, som altid har en dybere mening:

”Hvorfor er det, at så snart en skytte melder klar på standpladsen, så ryger alle rolige og kontrollerede bevægelser? Skuldringen, svinget og koncentrationen er helt gal, og skuddet bliver helt sikkert et B-skud! Samme skytte, som få øjeblikke før har siddet med mig og drukket kaffe med en rolig hånd uden rigtigt at koncentrere sig om bevægelsen. Han sjasker jo ikke kaffe ned ad sig selv?”

Haglskydning – Glem dine tidligere kundskaber og begynd forfra

Haglskydning
Jacob er helt klar! “Skynd dig nu langsomt ignorér manden med hammeren….”

Måske en lidt forenklet problemstilling, men jeg kan jo mærke det på mig selv! Så snart jeg ser duen, stresser jeg og koncentrerer mig ikke nok om mit skud! Jeg har skudt titusindvis af lerduer (Eller i det mindste skudt efter!), og de forhastede og sjuskede bevægelser, jeg lavede, giver jo ingen mening! Jeg ved godt, at der er masser af tid, og jeg ved godt, at jeg ikke skal stresse, og alligevel gjorde jeg det!

Hele dagen gik med Jesper Dellgren, som stille hviskede til mig: ”Skynd dig langsomt, ignorér manden med hammeren…” hver gang jeg stillede mig klar.

Haglskydning
En dag med haglskydning resulterer i mange tomme patronhylstre.

Vi skød mange forskellige duer alle sammen særdeles jagtrelevante, og så snart jeg havde et par gode træffere i træk, ændrede Jesper lidt på duens fart, retning eller vinkel, og så var jeg tvunget til at genoverveje alle mine bevægelser. Jesper forsøgte hele tiden at udfordre min forståelse for, hvad duen gjorde, og hvordan jeg så reagerede på en ny due, for, som han sagde: ”Det handler ikke om at ramme mange duer i træk, det handler om at lære og forstå sin egen skydning!”

Jeg forsøgte virkelig at tænke på en fyldt kop med varm kaffe, hver gang jeg skulle skyde til en ny due, og lige så langsomt kunne jeg mærke, at min egen følelse med skuddene blev bedre og bedre… Jeg ramte ikke nødvendigvis så mange duer, som jeg gerne ville, men jeg kunne mærke, hvad jeg gjorde forkert, og det var et kæmpe fremskridt for mig!

Haglskydning
Helt anderledes rolig og fokuseret haglskydning end tidligere på dagen! Den due blev ramt.

Jespers filosofi med at tilsætte noget nærmest æstetisk i, hvordan jeg skulle anskue haglbøsseskydningen, havde sat sig fast, og jeg oplevede faktisk en glæde selv ved forbiskud over at føle, at jeg leverede flere og flere A-skud! Vi sluttede dagen af med en hel stribe hurtige lerduer, som skulle illustrere en rigtig god klapjagt. Lerduerne kom fra alle vinkler og i alle tænkelige højder, og selvom min puls rasede, og jeg skulle skynde mig med især genladningen, så følte jeg en ny og dyb ro omkring selve skydningen.

På vej hjem i bilen sad jeg og forsøgte at strukturere mine tanker i forhold til, hvad jeg lige havde oplevet… Jeg kunne faktisk ikke huske Jesper komme med særlig mange tekniske rettelser, såsom sving, foranhold eller fodstilling. Det eneste, han egentlig havde gjort, var at få mig til at tænke meget mere over alle aspekterne selv! På få timer havde Jesper givet mig en langt større og dybere forståelse for, hvad flugtskydning egentlig går ud på, og jeg ved med sikkerhed, at næste gang jeg skal skyde til en lerdue eller en fasan, vil Jespers dybe røst lyde i mit hoved:

Ignorér manden med hammeren… Skynd dig langsomt… Drik kaffe….

Jeg har skudt med haglgevær i over 25 år, men efter få timer med Jesper føles det, som om at jeg endelig har lært noget dybere omkring mig selv og flugtskydningens ædle kunst. Jeg vil fremover altid bestræbe mig på kun at afgive A-skud, og jeg glæder mig allerede til at besøge Jesper igen, for det skal jeg helt sikkert!

Gode tips om haglskydning fra Jesper Dellgren:

Der er tre tekniske grundforudsætninger før og under svinget til en lerdue.

FØR:

  1. Forreste fod skal pege i den retning, du vil skyde.
  2. Geværmundingen skal pege i den linje, målet kommer i og skal altid starte bag målet.
  3. Vær forberedt på at kæntre skuldrene, så dine skuldre er parallelle med flugtbanen for målet.

UNDER:

  1. Når skæftet får kindkontakt, skal mundingen have den samme kontakt til målet. Hver gang!
  2. Accelerér svinget, så snart kolben rammer kinden.
  3. Rytme. Hold de rolige rytmiske bevægelser igennem hele svinget!

 

I næste udgave af JAGT, Vildt & Våben sender vi Jacob ud til en anden skydeskole – for at undersøge om han nu kan blive endnu bedre til haglskydning.

Læs også

Lerduer og gråænder

En italiener med temperament

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: