Der står en guitarist fra Århus i stævnen på en båd et sted ud for den Grønlandske kyst. Han har en riffel i hånden og spejder efter sæler. Den klare og kølige grønlandske luft gør godt, men båden vipper, og skud efter skud forsvinder i det kolde vand uden at ramme de små mål, der dukker op af vandet. Til sidst må guitaristen, Mika og hans glade følgesvende erkende, at det ikke bliver denne gang, den danske jæger får sæl på tasken, og må sejle hjem.
Alligevel er turen til Grønland en oplevelse. Mika er nemlig ikke kun i Nuuk for at jage, men også for at spille. Sådan har han turneret i mange år. Musik om aftenen, og hvor muligheden opstår jagt om dagen. På turen til Grønland med sangerinden Julie Berthelsen er det hendes far, der byder på jagt.
Guitaristen er den 49-årige Mika Vandborg, der er en af de mest anerkendte guitarister i dansk musik. Han har blandt
andet en fortid som del af Gnags og Loveshop, fire soloudgivelser samt løsere tilknytning til en lang række kendte danske bands og sangere.
Musikken har været med hele vejen gennem næsten hele den rutinerede guitarists liv, men det har jagten og glæden ved skydevåben også.
”Mine forældre var vist lidt frigjorte den gang i firserne. De nægtede at give mig legetøjsvåben, så jeg blev naturligvis vild med Anden Verdenskrigs historie og lærte at elske alt, der kunne skyde. Gerne med et ordentligt brag. Den kærlighed har jeg aldrig sluppet,” fortæller Mika og smiler. Han spillede ellers fodbold, indtil han var ni, men en eftermiddag satte faderen Jimi Hendrix på.
”Hvad er det?” spurgte Mika.
”Det er da Jimi Hendrix,” svarede hans far.
Siden har Mika spillet guitar og elsket skydevåben i stedet for fodbold. Selvom Mika boede i Åbyhøj, og der ikke var en eneste jæger i hans familie, fandt han allerede i skolen nogle steder, hvor han og kammeraterne kunne komme på jagt.
Jagtglæde
”Det begyndte med en klassekammerat, hvis familie havde noget jord ude ved Harlev. Der fik vi skoledrenge lov til at løbe rundt og skyde lidt. Som 15-årig tog jeg så jagttegn, og så blev der skruet op for ambitionerne. Vi skød ænder ved vandhullerne og af og til en fasan. Det var en lykkelig tid,” fortæller Mika Vandborg fra Vesterbro, hvor han bor i dag.
Både musikken og jagten udviklede sig for den unge østjyde. Mikas færdigheder på guitaren sikrede ham både jobs, udgivelser og masser af tilbud om at spille i ind- og udland. Med det fulgte også et netværk, der blandt andet bød på jagtmuligheder, og dem sagde Mika ikke nej til. Ikke mindst i Sønderjylland fik guitaristen gennem venner mulighed for mudder på støvlerne.
”Man kan sige, at jeg fik en gedigen indføring i traditionel dansk jagt. God gammeldags trampejagt, men også masser af ventetid ved vandhullet eller ved remisen – og så de der intense øjeblikke, når ænder og fasaner pev i luften omkring mig. Både jagten og kammeratskabet passede mig godt,” fortæller Mika om de mange år med dansk jagt.
Selvom jagten har trukket i den populære musiker, har han faktisk aldrig selv haft en jagt eller været medlem i et jagtkonsortium.
”En ting, der er typisk for musikbranchen, er jo weekendarbejde. Stort set hver weekend er jeg ude at spille. Det vil blive til alt for mange afbud og en flok frustrerede jagtkammerater, hvis jeg forpligter mig for meget. Derfor er det aldrig blevet til et mere fast forhold til et konkret revir,” fortæller Mika.
Til gengæld har det ikke skortet på invitationer til den charmerende guitarist, og en af dem kom til at ændre hans jagt markant. De første 33 år af Mikas jægerliv bød nemlig kun på hagljagt med hans gamle Lamber Baron kaliber 12, men så kom der en invitation.
Sen riffeljagt
”En god ven har et fantastisk revir ved Himmelbjerget. Han inviterede på jagt, og der så jeg første gang, at riffeljagt kunne noget andet end hagljagten. Det skal jeg også, tænkte jeg,” fortæller Mika Vandborg, der så blev riffeljæger efter 33 år som jæger uden riffel. Riflen blev en ældre Remington Mohawk med en Zeiss kikkert i swingmontage. Det åbnede en ny verden for den jagtglade musiker, og den første buk glemmer han ikke.
”Det var hos en ven i nærheden af Ribe. Jeg gik ud om morgenen i et område tilplantet med unge træer. Der så jeg bukken, men kunne ikke komme på skudhold. Efter en lang dags venten gik jeg ud igen om aftenen og ned langs de unge træer. Pludselig ser jeg den sidde inde mellem træerne. Jeg kunne kun se halsen og hovedet men ikke kroppen. Jeg lagde mig ned og ventede. Der gik næsten en time. Flere gange havde jeg den i sigtet, men jeg turde ikke skyde. Jeg begyndte også at få voldsom bukkefeber,” fortæller Mika smilende om den spændende oplevelse.
”Så rejste bukken sig op og begyndte at gå væk fra mig. Min bukkefeber var ved at blive til bukkepanik. Efter lidt tid stopper den op – og vender siden til. Jeg skød med det samme og så bukken løbe lidt og derefter falde om. Så ringede jeg ind til min jagtvært og begyndte at forklare.”
”Hvad er det, du prøver at sige. Har du skudt en buk?” svarede han.
”Jeg var så påvirket af bukkefeberen, at han ikke kunne forstå, hvad jeg sagde,” griner Mika. Bukken er i dag monteret og hænger på Mikas væg.
Ud i verden
Men færdighederne med riffel er ikke kun blevet luftet i Danmark. Under en turné i Sydafrika med sangerinden Dicte opstod der pludselig en mulighed.
”Da vi var dernede møder jeg en gut, som har tilgang til noget jagt. Han spørger, om vi ikke skal hoppe i en flyver og finde nogle antiloper. Den er jeg med på. Så fløj vi lidt længere op i landet og gik på jagt i en pause mellem koncerterne. Det blev til to impalaer på tasken, og så fik jeg set en masse andre fantastiske afrikanske dyr. Impalakødet blev givet til de lokale, som spiste det. Det havde jeg det godt med. Det er vigtigt for mig, at vi jægere også spiser det, vi skyder,” fortæller Mika Vandborg.
En anden gang var Mika Vandborg i Sverige med musikeren Ole Kibsgaard fra Shubidua. Han spurgte, om Mika ville skyde vildsvin. Det var han med på.
”Der går en stor keiler her. Den kommer frem til foderpladsen om natten. Når den kommer, skal du vente, indtil den er i gang med at spise majs, før du skyder,” forklarede Kibsgaard til Mika Vandborg.
Mika satte sig ud ved foderpladsen, Mørket faldt på, og grisen kunne tydeligt høres, da den bevægede sig ud på pladsen foran Mika. Alt var perfekt, men hvor længe skulle Mika vente, før grisen stod rigtigt i mørket? Han valgte at vente og vente – og så luskede grisen af efter at have samlet al majsen op.
”Det grinede vi lidt af, og jeg lærte, at man ikke skal vente alt for længe. Næste gang skyder jeg,” Fortæller Mika med et lille grin om turen til Sverige.
Han har også være på rensdyr- og sæljagt i Grønland to gange og på elgjagt i Norge. En periode, hvor festivalarrangørerne deroppe gav ham mulighed for elgjagt, og Mika sagde ikke nej. Det vil han heller ikke gøre, hvis muligheden for Canada opstår.
”Det er en jagt, jeg virkelig gerne vil prøve. Ud i den store canadiske natur og jage. Ikke dagjagter, men sådan en tur, hvor vi bor ude i terrænet i uger eller længere og spiser det, vi skyder. Det må være en kæmpe oplevelse,” fortæller Mika om drømmen om den canadiske vildmark.
Og Mika er ikke bange for at kaste sig ud i noget nyt. Det demonstrerede han blandt andet i 2020, hvor han brugte Coronabegrænsningerne til at udvikle et helt nyt brætspil.
”Jeg har jo altid været lidt af en Anden Verdenskrigs-nørd. Det er enormt fascinerende, at stort set hele Europa stod i flammer for bare 75 år siden. Samtidig var det en retfærdig krig mod et modbydeligt system. Derfor har jeg læst utroligt meget om det, og så kom tanken om at udvikle et spil,” fortæller Mika Vandborg.
Spillet – The World War II Trivia game – er en slags trivial pursuit om Anden Verdenskrig. De første 1.000 spil blev revet væk, andet oplag ligeså, så nu er tredje oplag en realitet. Interessen for Anden Verdenskrig har også ført Mika til Historisk Skydeklub, hvor han blandt andet skyder med Luger, P38 og Colt. Alle originale våben fra krigen.
Hvordan den kommende sæson ser ud, ved Mika ikke endnu, men at der bliver både musik, jagt og gamle våben, det er han sikker på.
”Jagtvåben er ligesom guitarer. De skal have patina og fortælle historier, før de er rigtig sjove, så én ting er sikker. Jeg fortsætter med fuld musik – også som jæger,” griner den ikoniske guitarist.
LÆS OGSÅ