Mange bukkeopsatser ender i en kasse, som stuves af vejen på et bekvemt fjernt sted, så de stadig er i husstanden men dog på afstand af den daglige husholdning.

Opsat på opsats

Nuvel. Jagten er jo det vigtigste. Og dernæst at det er det rigtige dyr, der fældes. Det, som ikke længere skal indgå i avlen, om end kriterierne for denne beslutning er lige så mangfoldige som skaren af bukkejægere.

Meeen, når man nu sidder, står, pürscher eller blot venter derude på, at den rigtige buk skal dukke ud af morgendisen eller vise sig i den saftige skumring, så kan man jo godt komme til at ønske sig, at det er et velvoksent trofæ, der toner frem.

Drømmen om den unikke opsats, som skal blive det konkrete minde om en i øvrigt uforglemmelig spændende bukkesituation kan jeg i alt fald ikke sige mig fri for.

Afkogning under åben himmel er ikke så tosset….

En stor fuldvoksen buk med kraftige baser, perlede stænger og lange høje sprosser med hvide spidser er og bliver min drøm om det i situationen perfekte bukketrofæ.

Og en gang i mellem lykkes det – heldigvis da.

Fra tid til anden falder jagtlykken ud til min fordel, så det netop er et solidt trofæ, der kastes til jorden af et velplaceret skud. Ja, det sker faktisk nu og da, at bukken ligefrem forender i knaldet.

Og hvad så?

Så bliver kødet forædlet og fortæret.

Trofæet kommer i mit tilfælde meget ofte en tur i fryseren, før det sammen med andre bukkehorn, der har lidt samme skæbne ,en dag bliver tøet op, skindet og kogt af.

Bleget.

Måske ligefrem vejet.

Savet af.

Sat på plade.

Eller….

De første trofæer

Der var langt mellem de første bukke, så det var kun et lille hjørne af en væg, der skulle afsættes til bukketrofæerne.
Men så tog det fart, og da jeg passerede de ti første opsatser på mørke plader, begyndte jeg at miste interessen for den udstikkende vægdekoration og fik lyst til noget andet.

Men jeg havde brug for et større parti trofæer, så der gik tid med at samle sammen.

År for år voksede beholdningen i kasser og kældre, indtil jeg for ikke så forfærdeligt længe siden kunne føre min plan ud i livet.

En plan, som udsprang af et enkelt synsindtryk på en jagtmesse år tilbage. Her havde et par af de håndgangne mænd fra Buhls Jagtrejser sat en masse stærke bukketrofæer op på deres stand trukket sammen på en tynd metaltråd, så de udgjorde en kugle af kranier og horn. Straks jeg så det, tænkte jeg, at de ville se edderspift ud med en lyskilde inde i midten.

Og sådan gik det til, at sådan cirka de seneste 30 bukkeopsatser er endt i hver sin snor i mit arbejdsværelse.

Bukkelampen

I loftet er der en stærk krog.

I krogen hænger en stor lampependel bestående af en lavenergipære inde i en matteret glasboble.
Hvert af bukketrofæerne hænger i en hvid snor fra samme krog som lampen, og i en længde, så kranie og horn ender ud for lyskilden, også sådan lidt over og lidt under.

Efter de første 20 trofæer begynder det hele at tage form, og nu, hvor jeg har passeret 30, er det en stor og kaotisk ansamling af trofæer, som vender både op og ned.

Hvert af trofæerne er endvidere forsynet med et manillamærke, hvor revir, årstal og tilsvarende data er noteret – med den samme pen og håndskrift.

Der er med andre ord en form for ensartethed midt i al det kaotiske, og det virkeligt smukke er, at hver gang jeg har haft fat i et af trofæerne for at genopfriske jagten, pürschen, skuddet eller jagtselskabet, så ændrer lampen form.

Her er med andre ord tale om en dynamisk installation, som ikke blot har en praktisk funktion som lampe men samtidig får mine bukkeerindringer til at stå lysende klart og aldeles tilgængelige for en tredimensionel inspektion.

Den næste plan

Husets frue er lykkelig for bukkependlen på arbejdsværelset, for det friholder mange kvadratmeter af de fælles boligarealers vægge for bukketrofæer i hobetal.

Men da jeg for ikke så længe siden bekendtgjorde, at jeg havde tænkt mig at etablere en ny trofælampe inde i den højloftede stue – af kronhjorte, blev hun en smule bleg.

Det var den 1. april….

LÆS OGSÅ

Bukken, jeg ikke fik

Råbukke i brunst

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: