Foto: Esben Madsen

Mine ben er begyndt at sove, og jeg skal lige til at rejse mig fra mit nedgravede skjul i den dybe sne, da jeg registrerer bevægelse ud af øjenkrogen. Til min store overraskelse kommer en jærv dansende hen over den hårde sneskorpe. Det store mårdyr står sjældent stille og er altid på farten i sin evige søgen på det næste måltid.

I aften ser det ud til, at denne jærv har udset sig det samme bytte som mig, men desværre deler vi også samme mangel på jagtheld. Det finske forår har været koldt, og åen, hvorved jeg sidder, er stadig tilfrosset. Kun få steder har den stille strøm skåret sig vej igennem isen, og et hul på blot to kvadratmeter har de seneste to dage udgjort den eneste chance for at se en bæver. Jærven virker også skuffet over det forsinkede forår og søger nedstrøms langs bævernes tilfrosne bo, inden den i et atletisk spring forcerer åen og forsvinder i den mørke skov på modsatte bred.

Vinterjagt i Finland kræver ski og godt med gå på-mod.

Lys i mørket

En time senere har mørket opslugt mig, uden at en bæver har forvildet sig ud af boet og op af det lille hul i isen. Min anden tur til det østlige Finland er jagtmæssigt ovre, og lettere skuffet må jeg erkende,...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: